Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

14. Contact (2:39)
  15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
avatar van hiphopmaster
Na een twijfelachtig begin, ben ik ook nu overtuigd. Merk steeds meer dat ik me hoofd niet kan stil houden op deze cd. Die zomerse reggae sound in Brand Los wordt erg gewaardeerd. Hotel Beschaving en Los Zand met die boembastiche beat zijn ook erg lekker. Alleen een hele cd met de stem van Ty vind ik misschien wel iets teveel van het goede. Een dikke 4* voor nu. Kan wellicht nog groeien naar 4,5*.

Maarten||
Eerste luisterbeurt achter de rug en mijn conclusie is dat dit een geweldig album is! Erg goed debuut. Heel wat lekkere nummers om verstrooid van te raken. Voorlopig 4 sterren vanwege ook wat nummers die gewoon niet goed genoeg zijn.

avatar van Shinobi
Ik heb deze cd een week mogen lenen van een vriend en ik moet zeggen dat er zeker wel wat dope tracks opstaan, ik had van te voren de berichten hier doorgelezen en ze waren nogal gemixt. Maar na één luisterbeurt moet ik zeggen dat dit zeker een lekkere geluidsdrager is.
De beats zijn goed, Ty doet z'n ding en de collabo's mogen er ook wel zijn.
Ik geef 'm vooralsnog 4 sterren.

P-DawG
Net voor het eerst geluisterd en ik moet zeggen wat een brilljant album, een fijn stukje meesterwerk ! De teksten zijn denk van het hoogste niveau van heel NL, de beats en de productie vind ik ook erg mooi het past precies bij het gevoel dat je bij de nummers krijgt.
Ik vind Typhoons flow wel wat minder dan bijv de mannen van Opgezwolle maar die teksten maken alles goed. 4,5* maar dat kan zonder twijfel doorgroeien naar 5*.

Typhoon Big Up Ya Self

P-DawG schreef:
De teksten zijn denk van het hoogste niveau van heel NL

Snap echt niet wat mensen nou echt zien in zijn lyrics. Ze zijn opzich wel goed, maar Ty gaat gewoon zo diep dat zijn teksten tamelijk onbegrijpelijk worden. De helft van de tijd heb of kun je gewoon geen idee hebben wat ie nou wil zeggen.

avatar van Conway Twitty
Blijft toch een heerlijk album tot en met nummer 12, daarna wordt er abrupt een einde aan gemaakt.
Laatste twee nummers wel weer erg oke.

tuktak
volgens mij zijn de teksten van typhoon zo diep als een afvalputje.
ik heb niet de indruk dat typhoon van het intelligentieniveau is dat hij weg komt met zulke teksten onder het mom van geniaal en hoogdravend. wat je vaak ziet bij hiphoppers is dat ze intelligent willen lijken, zonder het daadwerkelijk te zijn. als blijkt dat typhoon een hogere graad in de filosofie heeft behaald, dan wil ik er misschien anders over gaan denken, nu echter komt het allemaal maar quasi-intellectueel over.
dit gevoel is voor mij dan ook het minpunt aan deze plaat. ik had liever gezien dat deze jongen iets meer naar zijn leeftijd, dus normaler en 'echter', zou praten. de beats zijn namelijk lekker, zijn flow prettig, en over zijn talent bestaat volgens mij geen twijfel.
met betere teksten zou dit album een topper zijn, nu raak ik er na zo'n 10 luisterbeurten helaas zat van.

avatar van levenvergeten
tuktak schreef:
volgens mij zijn de teksten van typhoon zo diep als een afvalputje.

Je hoeft geen hogere graad in de filosofie te hebben gehaald om te kunnen filosoferen. Wat Typhoon volgens mij doet is gewoon nadenken over alles wat tot hem komt, dat schrijft hij op en verwerkt hij tot teksten. Filosoferen doet in principe iedereen, muzikanten kan je zien als een onderdeel van 'iedereen'.

KSPR
Ja alleen krijg ik af en toe het gevoel dat hij het expres moeilijker laat klinken dan het is. En dat irriteert me het meeste aan deze plaat. Voor de rest een goede Nederhop release, en die 3.5 blijft staan.

MJ_DA_MAN schreef:

Typhoon gaat misschien wel erg diep met zijn teksten maar of je dat begrijpt is iets persoonlijks. Dus als jij zijn teksten niet altijd begrijpt wil dat niet zeggen dat een ander dat ook niet kan.

levenvergeten schreef:

word up

P-DawG schreef:

Wil je zeggen dat jij alle lines op dit album begrijpt en/of kan plaatsten? Dat lijkt me sterk gezien er talloze lines zijn die gewoon nergens overgaan.

Social_Mask
Soms lijkt het nergens over te gaan, maar als je wat dieper nadenkt.. Ik ga deze weer eens opzetten, en dit keer volledig op de teksten concentreren. Ik houd wel van een beetje filosofie.

KSPR
Ja dat bedoel ik.
Het moeilijker zeggen dan het is.

KSPR schreef:
Het moeilijker zeggen dan het is.

...waardoor het vaak onnavolgbaar wordt.

Social_Mask
Mjah, het is idd niet echt, hoe zeg je dat ook alweer? Recht voor je raap (ofzo) Hip-Hop.

tuktak
Het probleem is (naar mijn idee) dat typhoon gewoon woorden gebruikt die misschien mooi klinken, maar in veel zinsverbanden gewoon niet passend zijn. sommige mensen zijn geloofwaardig met zulke teksten, maar typhoon komt hier niet mee weg.
iedereen kan filosoferen idd, maar dat is natuurlijk het punt niet. het is mij toch niet duidelijk wat typhoon met deze plaat aan de kaak wil stellen. het blijft steeds bij one-liners als 'het leven is vergankelijk' en dat soort termen.
het type onderwerpen vind ik persoonlijk een goed idee, beter dan gangsterraps en dergelijke, toch vind ik dat je met zulke onderwerpen wel met iets extra's moet komen. als je de luisteraar iets wil bieden, dan moet je niet alleen persoonlijke gedachtes uiten, maar je moet er ook wat mee doen. De teksten komen nu niet geloofwaardig over, omdat typhoon zelf blijkbaar ook niks van zijn onderwerpen begrijpt. denk dan een jaar na over een bepaald onderwerp, doe veel research, en maak daar dan een mooie plaat van. een plaat met inhoud en een mooi geheel. dat mag best 'moeilijk' en 'diep' zijn, maar dan iig met meer inhoud.

Social_Mask
Ik heb hem weer beluisterd en ik laat mijn 4* gewoon staan. De producties vind ik goed, en geen enkel nr verveelt, en dat gezang van Beks vind ik al wat minder irritant.

En over zijn teksten...Soms begrijp ik het idd niet. Tuktak legt het best goed uit. Kijk, er is zeker wel inhoud, dat kan je als je een beetje doordenkt wel doorhebben. Maar soms heb ik echt het idee dat hij zelf niet eens weet wat hij allemaal zegt. Dat had ik bij mijn eerste luisterbeurt en nu nog steeds. Sommige lines en teksten vind ik wel erg mooi en kan ik begrijpen. Zoals Hotel Beschaving, Drieluik, Zo Niet Mij, Nieuw Leven... Maar bij sommige lines denk ik; WTF? Het is soms diep, maar dan zo diep dat het moeilijk wordt om erachter te komen waar hij het nou over heeft. En hem dus zo nu en dan wat ongeloofwaardig doet overkomen.

Trouwens, nog een voor die beat van Nieuw Leven. Ty rapt ook met erg veel emotie, en een erg sterke tekst. Vooral de line; Laten we verder gaan waar we niet waren gebleven. 1 van zo'n diepe line die ik wel kan plaatsen

MJ_DA_MAN schreef:

Ik zeg tog "niet altijd begrijpt" je moet mn woorden niet gaan verdraaien ! Ik zeg niet dat ik al zijn lines begrijp misschien wel als ik het album wat vaker ga luisteren. Het is soms het geval dat je niet alles begrijpt maar dat is bij heel veel rappers dus niet alleen bij Typhoon ook al is het bij Typhoon wel iets vaker het geval.

Social_Mask
Kijk de wolken zijn de golven van de zee, dus ik moet zwemmen om te zorgen dat ik leef.... hier begreep ik dus geen ene flikker van..

handsome_devil
Ik snap er ook niet veel van, maar het klinkt wel mooi. Sowieso is Zo Niet Mij echt te emo voor woorden.

Het water omhelst mij liefdevol en het wordt donker

Social_Mask
Ik vind het niet echt emo, eerder erg emotioneel. Hehe,, dat lijkt erg veel op elkaar maar er is een dunne lijn daartussen. Ik vind vooral het nummer Nieuw Leven met zo ontzettend veel emotie gerapt!! Maar idd, dat nummer Zo Niet Mij (en ook Drieluik) deed me ook erg veel.

Social_Mask schreef:

avatar van Chrisseh
Emo heeft vaak een negatieve bijklank, vandaar dat sommigen het misschien niet als 'emo' beschouwen, maar het is zeker wel een emotioneel lied (snappie?)

Ik stoor me ook wel aan de verbanden die Typhoon soms legt die eigenlijk... weinig verband hebben.

Volle Maan:

Stroomkabels zetten de lijnen uit in de lucht
Het lijken muziekbalken
Maar de noten ontbreken
Dus geen klanken maar kanker
En het wordt nog veel kouder
Gevangen in het netwerk
Multimedia benauwd me

Oi? Daar snap ik toch bar weinig van.

Maar over het algemeen wel een leuk debuutalbum, hoor. Misschien moet ie iets minder 'proberen' om... zo filosofisch/anders/je-weet-wel-wat-ik-bedoel te zijn. Ik heb al een tijdje 3,5* staan. Misschien daalt ie nog wel.

Chrisseh schreef:

Mja, ik snap het wel, maar de mensen die alleen de Tokio Hotel emo kennen hebben er geen verstand van. Ik wel daarentegen. Voor mij is emo gewoon afkorting voor emotioneel, maar goed.

Volle Maan:

Stroomkabels zetten de lijnen uit in de lucht
Het lijken muziekbalken
Maar de noten ontbreken
Dus geen klanken maar kanker
En het wordt nog veel kouder
Gevangen in het netwerk
Multimedia benauwd me

Oi? Daar snap ik toch bar weinig van.

Hmmm, ik denk dat ik deze wel snap, vind het eigenlijk ook wel een mooi stukje.

Chrisseh schreef:

Juist, er is erg moeilijk om een verband te vinden in zijn teksten. Want wat heeft Wolken zijn de golven van de zee nou te maken dat je Moet zwemmen om te leven....

handsome_devil schreef:

Hmmm, ik denk dat ik deze wel snap, vind het eigenlijk ook wel een mooi stukje.

Kun je hem dan misschien uitleggen, of iig zeggen hoe jij het ziet, want ik begrijp er ook niks van.

Technologie is naar.

Social_Mask
Nu je het zegt... Knap dat je dat ziet.

tuktak
inhoudelijk dus wel een beetje mager, een beetje knullig eigenlijk zelfs...
omdat je kanker kan krijgen van hoogspanningsmasten, daarom benauwd multimedia hem. ofzo.
wat is zijn punt, wat wil hij duidelijk maken aan de luisteraar? behalve zijn eigen mening. voor een eigen mening heb je een poëziealbum of een dagboek. voor een serieus album moet je met iets meer komen dan dat, vind ik.