Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

16. Vlieger (4:00)
avatar van oruiz
een 5 nu. meesterwerkje

avatar van XtReM3 SkILLz
Zie je rommel op de ruit of zit er stof in je oog..

avatar van luc011190
Live your life to the fullest

Daar vliegt Typhoon toch wel even over de kop, zeg. Waarom zo'n vreselijke Engelse clichézin gebruiken als je zulke prachtige Nederlandstalige teksten kunt schrijven?

avatar van -SprayIt-
Wind waait is fijn, verder goede tekst, matige flow.
3.5

avatar van ShakmUWontBreakm
rico-bballer schreef:
Dat van die Afrikaanse kabbelende beek vond ik ook irritant. Maar voor de rest heb ik er geen last van.

Ja, waarom een Afrikaanse, zat Europese, Amerikaanse, Aziatische, of dichter bij huis Hollandsche kabbelende beekjes die volgens mij net zo rustig zijn.

Of mis ik hier de context?

avatar van Conway Twitty
Nouja hij geeft het ook als voorbeeld voor iets moois in Afrika, het straalt rust uit.

avatar van J.M.
Ik ga toch voor de 4*. Deze moest wel even groeien, dit is een erg sterk album en die teksten zijn echt uniek. Het begint ook al met één van de beste nummer van dit album ''Hotel Beschaving''. Ik vind het echt knap hoe je zo'n tekst kunt bedenken.
Ik vind het alleen jammer dat Nieuw Leven erop staat, vind dat toch wel een hele matige track, de producite is goed maar hij rapt echt kut op dat nummer, moeilijk om niet te skippen dat nummer. Samen met Brand Los vind ik dat de 2 minste nummers van het album.
Verder vind ik Volle Maan erg goed.
Het duurde toch wel lang voordat ik dit album egt voelde, ik vond zijn stem in het begin klote klinken maar nu kan ik hem goed aanhoren. Deze heeft ook nog kans op de 4,5*.
Favoriet nummers zijn
Hotel Beschaving, Zo Niet Mij, Wind Waait, Volle Maan en Vlieger.

rico-bballer
Brand los moet je een x live checken dan is die ecth veel vetter, vind ik.

avatar van ShakmUWontBreakm
Het concert met Sticks in Tivoli anderhalve week geleden was zeker vet.

avatar van carero
Hoe vaker je dit album luistert, hoe beter hij wordt. Er staan haast alleen maar goede nummers op, al vind ik 'Hotel Beschaving' een beetje saai, maar de rest maakt dit meer dan goed (vooral 'Zo Niet Mij'. Een meer dan verdiende 4* dus .

avatar van Lukaz
Dit is inderdaad een album waar je even in moet groeien. Ik ben er vrijwel zeker van dat dit mede te danken is aan het feit dat de teksten van een veel hoger niveau zijn dan wat je bij andere Nederlandstalige hiphop artiesten ziet.
Wat ik verder niet meereken met de beoordeling van dit album, maar wel de moeite waard vind om te zeggen, is dat Typhoon live zeker de tent af breekt, om het zo maar even te zeggen. Op lowlands wist hij het hele publiek in de bravo tent in een feeststemming te krijgen.
Verder vind ik dat Typhoon het slechte imago van hiphop opkrikt. Hiphop gaat niet alleen maar over gangsters en blingbling

Lukaz schreef:
Ik snap je natuurlijk wel, alleen is dat met de huidige florerende underground-scene een beetje loze uitspraak. Genoeg rappers die er niet over lullen

avatar van Lukaz
Chrisseh schreef:

Ja daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in, maar wat ik meer bedoelde, is dat Typhoon juist de potentie heeft om een grote doelgroep aan te spreken. Ik denk dat hij komende jaren (mede dankzij de Opgezolle hype) best bekend kan worden. Waardoor hij de kans heeft, om te laten zien dat rap meer is dan een Yes-r of Ali b.

Er zijn natuurlijk heel veel goede Nederlandse rappers, die ook goede teksten hebben. Maar zo lang ze geen naamsbekendheid hebben (wat niets te maken heeft met de kwaliteit van de muziek) zal de niet-hiphop-fan niet de kans krijgen, om kennis te maken met deze muziek.

Ik was eigenlijk niet vanplan om er verder op in te gaan, maar moest wel vanwege je post

avatar van Chrisseh
Aha, nee, ik snap hoe je het bedoelt. Heb je gelijk in.

C.J. Slob
Conway Twitty schreef:

Afrika straalt alles behalve rust uit, als je dat niet beseft ben je niet goed snik.

Daarnaast vind ik het zinnetje, ''Ik identificeer me liever met dieren en baby's erg typerend voor dit album.

Stemmen doe ik niet aangezien het me nog geen 1x is gelukt dit album in zijn totaliteit te beluisteren.

avatar van 'State Of Mind'
Geniale diepzinnige lyrics, daar hou ik van daarom 5

avatar van Statiegeld
'State Of Mind' schreef:
Geniale diepzinnige lyrics, daar hou ik van daarom 5

Wat heb jij een rare top 10 zeg.

avatar van J.M.
Alleen Lil Wayne erin is raar met illmatic op 1, toch wel verschillend van elkaar.
Hij heeft een brede smaak zo te zien.

avatar van 'State Of Mind'
Statiegeld schreef:

Wat heb jij een rare top 10 zeg.

ja en? heb je er last van dan?
Ik snap best dat mensen het vreemd vinden om een geniale lyricist
als Nas op 1 te zien en dan Lil Wayne met veel zwakkere lyrics op 2 te zien. Maar ik vind de producties en flow van dat album gewoon super goed waardoor ik hem keer op keer weer kan draaien zonder dat hij gaat vervelen, daarom heb ik m op 2 gezet.

avatar van Chrisseh
Het was denk ik meer een constatering dan een aanval, dus dat 'heb je er last van' is vast niet nodig hoor . Je geeft zelf ook al aan dat je het snapt als mensen het vreemd vinden, dus ja..

rico-bballer
verhoogd naar 4,5, het is gewoon een suer album en typhoon is een super rapper.

Gegrap verwijderd.

edit: en nog eens. Gegrap is niet verboden, maar het moet wel ergens over gaan.

meesterwerk!

moderator herman zonder humor
grapje

brand los vind ik nu 1 van de beste nummers van het album. Ik vind typhoon zn teksten soms echt beter dan die van opgezwolle, hy heb meer te zegge (meestal)

J.M. schreef:

Ik geef je volledig gelijk als het gaat om Nieuw Leven, ik ben het met je eens dat deze veel te eentonig is over het hele nummer gezien, en inderdaad, ook ik als typhoon-fan, heb het nummer 2x geprobeerd te luisteren en ben 2x doorgeskipt. Maar ik vind juist Brand Los een belangrijke track van het album! Deze wijkt qua stijl enorm af van de anderen, door er een reggeabeat onder te leggen. Ik ken natuurlijk je muziekstijl niet en weet niet of dat je ligt, maar anders zou ik juist denken dat je deze track heerlijk vindt voor de afwisseling, maar dat is dan meer mijn eigen mening.
Doordat je zo'n track hebt, kun je even tot rust komen binnen de zwaardere tracks op het album, en het is live echt briljant! Zoek het maar eens op youtube op bekijk de clip.

Verder is dit veruit de beste Nederlandse hiphoprelease die ik op dit moment in mijn bezit heb. Ik vind hem zelfs sterker dan Fakkelteit.

DonEppes14 schreef:

Snel snel, koop Eigen Wereld van Opgezwolle!

Social_Mask
Nieuw Leven heb ik als favoriet aangevinkt!! Heerlijke beat, heerlijke heerlijke beat en hoe Ty daar rapt, vol met emotie, deed me beetje denken aan 2pac op So Many Tears, is meer dan geweldig!!! Geweldig nummer juist.

avatar van MurryMusic
Ik vind dat stukje waarbij typhoon "choket" bij utopia, hoe hij het dan weer opnieuw probeert Echt meesterlijk!

avatar van oruiz
MurryMusic schreef:

ja idd. mooiste par seconde van heel fakkelteit. zegt mss ook wel iets over de rest van de plaat...... maar blijft mooi stukje

MurryMusic schreef:

haha heb dit per ongeluk bij het verkeerde album gezet moest natuurlijk bij fakkelteit