Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

14. Contact (2:39)
  15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
avatar van party
een hele goeie cd met goeie teksten. voor dat ik het album kocht dacht ik dat het helemaal niks zou woorden, maar het is juist goed. sommige beats zijn wat slecht maar voor de rest gewoon leuk, het beste vindt ik zelf zo niet mij

avatar van kobe bryant fan
Een paar slechte beats?
Welke zijn dat dan volgens jou?
Ieder zijn mening natuurlijk, maar de beats klinken hier juist erg goed.
Ze spelen in op de teksten, en bevatten erg goede samples.

kobe bryant fan schreef:
Een paar slechte beats?
Welke zijn dat dan volgens jou?
Ieder zijn mening natuurlijk, maar de beats klinken hier juist erg goed.
Ze spelen in op de teksten, en bevatten erg goede samples.

het kan aan mij liggen maar ik hou niet echt van simpele beats. en ik bedoel daar mee sommige beats van het album voor de rest is het gewoon een vette cd.

party schreef:

de beat van sprokkeldagen vindt ik bijvoorbeeld niet goed.

avatar van kobe bryant fan
Laat dat nou een van mijn favorieten zijn.

avatar van Gloeilamp
kobe bryant fan schreef:
Laat dat nou een van mijn favorieten zijn.

Elmo.
Mijn allereerste hiphop album, en hoe dit album nog steeds als een huis staat verbaast me vrijwel niet. Op het matige Brand Los na zit dit album vol met pareltjes. Prachtige metaforen en gelijkenis-achtige verhalen geven dit album kleur. Nog steeds erg benieuwt naar een tweede album van de zwollenaar, want van tracks als Zo niet mij, Sprokkeldagen en Vlieger zou ik ieder moment nog 10 CD's willen.

avatar van Illmaticly Ill
Soow dit maakt veel indruk zeg! Dat ik dit nu pas ontdek...

Paar keer beluisterd nu, echt een en al dope tracks. Lekkere flow en opvallend goede teksten, respect Typhoon.

avatar van willymeuf
Ik krijg op school of werk eigenlijk nooit zware uitdagingen, maar in mijn vrije tijd, als ik op Musicmeter aan het kijken ben kom ik de grootste uitdaging in tijden tegen! Musicmeter vraagt mij namelijk: selecteer 4 favoriete tracks.

Dit album heb ik voor mijn verjaardag gekregen toen het net een dag of 2 uit was, dus ik ken het al ruim 5 jaar. Door de jaren heen dacht ik telkens te weten wat mijn favoriete tracks waren, maar nogsteeds wijzig ik 'mijn top 4'.

Ook dacht ik te weten hoe het album, inclusief de teksten, precies in elkaar zat, maar ook daar leer ik nogsteeds nieuwe dingen in. Ik kan dingen opeens plaatsen die ik de afgelopen 5 jaar meerapte, zonder de exacte betekenis erachter te weten.

Dit blijft voor mij echt het beste hiphopalbum, samen met Eigen Wereld van Opgezwolle. Ook die discussie heb ik al jaren met mij zelf, maar ik kom er niet echt achter welke nou beter is.

Wat betreft mijn 4 favoriete tracks houd ik het voorlopig op 'Zo Niet Mij', 'Wind Waait', 'Zendeghi' en 'Vlieger', maar ik vrees dat ik volgende week precies dit verhaaltje weer neer kan zetten met slechts één alinea aangepast. Dat zal deze alinea zijn en je raadt het al; de vier tracks van hierboven zullen (bijna) allemaal veranderd zijn in andere titels.

avatar van Slowgaze
Vind ik ook altijd lastig, dus ik selecteer vaak liedjes die nog niet zoveel stemmen hebben. Dan krijgen die ook eens stemmen en zo. Maar ik moet ze wel heel tof ende goed vinden, maar dat spreekt voor zich.

avatar van Shelter
ik snap alleen nog steeds niet wat een "afrikaanse" kabbelende beek is... wat voor metafoor is dat? Is een Afrikaanse kabbelende beek anders dan een Nederlandse kabbelende beek, slaat het op zijn huidskleur? Naar mijn weten is hij Surinaams, lijkt me niks Afrikaans aan.elke keer als ik dat nummer hoor stoort het een beetje hahaha

avatar van MJ_DA_MAN
Naar mijn weten heeft het geen metafoor, maar is het gewoon quasi-interessant gebrabbel (correct me if I'm wrong), wat Ty dus wel vaker doet.

avatar van Nr.4
Afrikaanse beekjes kabbelen veel rustiger, pure knowledge is dat.

avatar van Shelter
zeg je nu dat Nederlandse beekjes harder werken dan Afrikaanse?

Shelter schreef:
Naar mijn weten is hij Surinaams, lijkt me niks Afrikaans aan.

Daar zit je goed fout... tijd voor wat geschiedenisles:

Suriname webquest - surinamewebquest.nl
Creolen (Suriname) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Shelter schreef:
zeg je nu dat Nederlandse beekjes harder werken dan Afrikaanse?

avatar van jellecomicgek72
Hotel Beschaving

avatar van Harderwiek
MJ_DA_MAN schreef:

Net als grootste gedeelte van de plaat idd

avatar van Snoeperd
In Afrika kan een beek rustig kabbelen en in Nederland hoor je de beek niet doordat er een snelweg vlak naast loopt ofwel een dorp in de buurt is ofwel een overvliegend vliegtuig.

herman schreef:

Daar zit je goed fout... tijd voor wat geschiedenisles:

Suriname webquest - surinamewebquest.nl
Creolen (Suriname) - Wikipedia - nl.wikipedia.org

echt wat een onzin argument alsof de creolen in Suriname nog een directe link hebben met Afrika. Kan je wel leuk wijs gaan lopen doen met je geschiedenisles maar de cultuur in Afrika is totaal anders dan in Suriname. Je hebt Brazliainen met Duits bloed in Brazilie, dacht je echt dat omdat ze generaties geleden uit Duitsland naar Brazilie kwamen ze nu allemaal zo'n sterke band hebben met Duitsland? Dat ze gaan bbq-en in rio met bratwurst of zo.
Een van Afrika komaf geboren en opgegroeid persoon in Nederland is al wezenlijk anders dan een Afrikaan in Afrika, laat staan je geschiedenisles Surinamers. (Al kan ik me bij die laatste wel een link voorstellen).

Snoeperd schreef:

Ik denk inderdaad dat Ty dit bedoelde ja, thanks!

knip

Jeetje, wat reageer jij opgefokt. Ik heb het helemaal niet over cultuur gehad. Met je braadworst,

herman schreef:

opgefokt? ben jij opgegroeid in een EO hutje op de hei of zo, ik zeg alleen dat je hier interessant komt lopen doen met "geschiedenislessen" en vervolgens met een wikipedia site komt over waar negroide mensen vandaan komen generaties terug.
Ik houd het meer op dat je je nogal snel aangevallen voelt, maar goed het zou echt kinderlijk zijn als we hier een argument over krijgen.
Terug naar de Afrikaanse kabbelende beek, ik snap gewoon niet waarom Ty als Surinamer zijnde zo kwasi betrokken moet lopen doen met Afrika in zijn teksten.

Herman, run for shelter!

Ik kom niet interessant doen, jij weet blijkbaar niet dat er wel degelijk een link is tussen Suriname en Afrika en ik post die dan maar. That's all. Maar laten we ons hier inderdaad maar niet al te druk over maken.

Ik vraag me af of Typhoon met die regel zoveel meer bedoelt dan er staat. Ik zou er geen metafoor in zoeken, denk ik.

avatar van wizard
Wellicht had hij gewoon nog 4 lettergrepen nodig om de tekst te laten lopen. Dan toch liever een Afrikaanse kabbelende beek dan een Almelose.

sxesven
wizard schreef:
Almelose.

Of Surinaamse?

avatar van jellecomicgek72
Gister was ik nog ergens anders
met niets meer dan de wind om me heen
Dit is een andere week
'k Voel me rustig als een Afrikaanse kabbelende beek

Wat een teksten!

avatar van Murdoc023
Toch is er wel degelijk een verband tussen Suriname en Afrika. Surinamers waren ooit Afrikaners en werden ooit verscheept naar de eilanden in het Caribisch gebied. Het bekende verhaal. De mensen in het Caribisch gebied, aantal generaties later dus voelen zich nog steeds verbonden met hun Afrikaanse roots. Er zijn er ook die Afrika als het beloofde land zien. Hier leefden men ooit op de manier waarop men wil leven en dit wil men in de toekomst ook bereiken. Denk aan Bob Marley. Je kan het allemaal onzin vinden, maar je kan niet ontkennen dat er een verband is.

Overigens denk ik dat Typhoon iets anders bedoelt. Namelijk dat in Afrika nog beekjes kabbelen die zijn ontstaan door de natuur zonder dat de mens er invloed op heeft gehad. In Nederland is alles kunstmatig doordat de mens de natuur heeft verstoord. Die rustige beekjes zullen in Suriname ook wel kabbelen, maar misschien ziet hij Afrika ook als het beloofde land, dat weet ik niet. Misschien alleen symbolisch.

Dat eerste bedoelde ik dus ook te zeggen. Typhoon is zich daar ook bewust van getuige dit interview

"Ik ben terug geweest in Suriname, de creolen zijn daar als negers naar binnen gehaald. De roots liggen in Afrika, ik voel me erg met dat continent verbonden.

Dus tsja, Shelter, vind je het nu nog steeds een onzinargument.