Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
avatar van luc011190
Social_Mask schreef:
Vraag me af of hij zelf wel weet waar hij het over heeft soms?

Om Kweli te quoten:

Just because no one can understand how you speak
don't necessarily mean that what you be sayin is deep

Mooie uitspraak wel

Maar ik denk niet dat die op Typhoon van toepassing is.

avatar van Chrisseh
Ja, ik denk ook dat hij wel weet waar die het over heeft. Volgens mij ook een best slim mannetje, die Typhoon. Maar misschien wil hij daar iets te veel z'n stempel op leggen.

avatar van Petterson
Zo niet mij

Ik ga terug naar me oorsprong,
Moeder natuur is waaruit ik voortkom.
Vader tijd kent me niet, hoewel ik met hem worstel,
Bomen vertellen je niets, tenzij je je richt tot de wortels.

avatar van waxs
Ten eerste; het grootste deel van de producties op dit album kan gewoon echt niet. Wat dat betreft slaat Ty *kuch* Dries *kuch* hier totaal de plank mis, het had heel verassend uit kunnen pakken en hoe sterk Dries Bijlsma ook was op Eigen Wereld zo matig tot slecht is hij op Tussen Licht en Lucht. Uiteraard moest Typhoon zich los vechten van het Opgezwolle-geluid maar het resultaat is mijn inziens compleet mislukt.

Zoals ik al zei is het grootste deel telleurstellend, daar in tegen steken er ook een paar tracks tussen uit. Gek genoeg, toch weer Delic die op "Contact" een zeer goede productie neerzet. Ook "Vlieger" is in combinatie met de lyrics van Ty een waardige afsluiter, ook min of meer een hoogtepunt van het album. Daarnaast is er natuurlijk het grootste deel afkomstig van Dries, zo vind ik "Zendeghi" wel aardige eindigen maar over het algemeen een vervelend slome zeur track, zo zijn er wel meer. Op "Drieluik" toont Dries kwaliteiten voor de verandering evenals; "Sprokkeldagen" en "Hotel Beschaving".

Het vervelende aan Dries stijl vind ik het contrast dat telkens optreed. Zo is "Hotel Beschaving" een rustige kalme productie waarin maatschappijkritisch de samenleving onder de loep wordt genomen, deze track wordt opgevolgd door het drukke "Applaus", vooral als je oordopjes op hebt werkt deze track enorm op je zenuwen omdat de piepjes en deuntjes links, rechts, links, rechts constant afwisselen. Ook Dinopha komt zeer zwak op het refrein. Vervolgens weer een kalm nummer om terug te komen op "Zo Niet Mij". Al hoewel het grootste deel van het album bestaat uit dit soort producties wordt het totaal opgebroken door tracks als "Applaus", "Los Zand" en "Wind Waait".

Deze nummers vind ik overigens ook mateloos irritant. Ook Blaxtar komt heel matig, haast stoterend haperend in combinatie met de productie. Ook over de andere gastartiesten ben ik niet echt te spreken, Rico zet wat simpele lyrics neer op "Natuurlijk" en Sticks is zwaar onder de maat op "Wind Waait". Vooral de cliché's van Sticks komen weer naar voren in zinnetjes als: "Hou mezelf vers met een flessie en wat hennep", dat soort lyrics zit ik gewoon totaal niet op te wachten. Ook Rico maakt zich er makkelijk vanaf met "Ik zie het nooit als ik door Zwolle loop, nee, ik bekommer me om me Boom... Dus ik wandel over het plantzoen, geen een plant een zoen, groet de bomen goeiedag en bedank het groen... (2x)". Ik snap dan ook niet dat er met lof wordt gesproken over hun bijdrage.

"Zendeghi" is een nummer waar Dinopha in tegenstelling tot de andere gastartiesten wel een aardige bijdrage levert al is ze op "Applaus" niet echt van waarde.

Nee, het grootste pluspunt van dit album is nog altijd Ty zelf, hij komt scherp op "Hotel Beschaving", "Sprokkeldagen" en "Vlieger" (overigens ook op de andere nummer). De teksten op nummers als "Zo Niet Mij" zijn wel weer erg scherp gevonden zoals Petterson al aangeeft in zijn reactie. Echt ingewikkelt wordt het niet, al kost het altijd wat tijd voordat de boodschap duidelijk wordt zoals je mag verwachten van deze man. Het album is helaas niet geworden wat ik ervan had verwacht, al denk ik dat de verwachtingen erg hoog waren gespannen. Vooral als er zolang gewacht moet worden op een album ga je ervan uit dat het tot in de puntjes is uitgewerkt, ik krijg dat gevoel totaal niet bij het luisteren van deze plaat. Vooral de producties storen enorm, het klopt gewoon niet, erg zonde, een gemiste kans. Ik het het album gewoon niet van het begin tot het eind afluisteren.

Toch wil ik het album niet tekort doen want het biedt genoeg inhoud en ondanks de negatieve kritiek is de man waarom het allemaal draait prima in vorm en komt hier en daar best verassend en leuk uit de hoek, er zijn gewoon een boel steekjes laten vallen en een boel kant tekeningen bij de gastartiesten en Dries te maken, zonde. Voor als nog 3*

avatar van Conway Twitty
Werkelijk een briljant album, en stiekum vind ik hem misschien nog wel beter dan Vloeistof.
Geen enkel moment kan ik mij irriteren aan de teksten van Typhoon, niet alles rijmt perfect maar daardoor komt het veel minder geforceerd over.

Ik heb een eigen stijl, ik ben geen merkhoer
Ik maak onderscheid als discriminatie op de werkvloer.

Typhoon heeft een heerlijke flow, leuke punchlines en heeft op dit album echt heerlijke beats uitgekozen.
Je zit meteen lekker in het album doordat de uitschieters redelijk in het begin zitten: Hotel Beschaving, Zo Niet Mij, Sprokkeldagen en Brand Los (1 van de beste NL beats ooit).

Ook het nummer met Sticks is van ongekend niveau waarop ook Sticks heel goed klinkt.

4.5* (Als ik hem kan blijven waarderen wordt dit waarschijnlijk een 5)

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Conway Twitty schreef:

Ik heb een eigen stijl, ik ben geen merkhoer
Ik maak onderscheid als discriminatie op de werkvloer.

4.5* (Als ik hem kan blijven waarderen wordt dit waarschijnlijk een 5)

Het is zeker een goed album, maar beter dan Vloeistof, dat lijkt me nou net eventjes wat te ver gaan hoor ...

avatar van Conway Twitty
Maartenn schreef:

Nouja ik mag ook wel een keer iets gewaagds zeggen , heb hem nu 2 dagen en iTunes vertelt mij dat ik het album al 11 keer heb beluisterd.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Conway Twitty schreef:

Laten we dan maar de lange termijn afwachten voordat je met zoiets 'gewaagds' komt . Ik denk dat dit album op den duur toch echt minder wordt dan Vloeistof, dat album staat namelijk al jaren als een huis!

Waxs schreef:

Daar ben ik het mee eens. Erg jammer, maar Rico, maar bovenal Stickz, komen erg matig. Vooral Stickz vind ik heel matige rhymes hebben en tekstueel niet erg goed. Terwijl ik de productie van de Wind Waait wel weer tof vind. Ik ben 't dan ook niet eens dat de productie me Waxs in dat opzicht, ik vind de producties er wel bij passen.

Dat, en ik denk dat het toch heel erg scheelt dat Typhoon me niet zo boeide. Daardoor is dít album weer een meevaller geworden.

De Klever
waxs schreef:

Natuurlijk.... Ieder zijn eigen mening..
Had niet gedacht dat ik het met een stuk op musicmeter zó oneens kon zijn... wat een flauwekul... maar dat is mijn mening natuurlijk

avatar van luc011190
Leuke recensies Conway en Waxs
Toch wel echt een gevoelsalbum, waar de één de teksten als geniaal ziet, ziet de ander ze als pseudo-intellectueel, waar de één de beats als Neerlands top ziet, ziet de ander ze als vreselijk ondermaats. En ik zit er nog steeds tussenin. Ik vind het zeker een tof en fris album, met Wind Waait (prachtige beat, matige Sticks), Sprokkeldagen (leuk, die Vlaamse), Vlieger (mooie tekst, prachtige beat met dito sample) en Hotel Beschaving (prachtig verteld, moderne klassieker) als hoogtepunten.

avatar van Osiris Apis
luc011190 schreef:
Sprokkeldagen (leuk, die Vlaamse)

Ik vind haar echt irritant. Vreselijk accent.
Niet dat ik altijd een Vlaams accent haat. Maar ik weet niet welk deel van Vlaanderen zij vandaan komt?

Social_Mask
Idd, vind dat echt zo'n irritante stem. Echt niet om aan te horen.

Akonner
Ik vind typhoon zelf zo'n irri stem hebben probeert zen woorde veel te duidelijk uit te spreken.

cortez
Osiris Apis schreef:

Haha ... Aantwirpe

Social_Mask
Daar ga ik dus nooit naar toe

avatar van levenvergeten
Ik vind het wel wat symphatieks hebben.

Social_Mask
Ik vind haar stem echt onuitstaanbaar. Viel me bij mn eerste luisterbeurt al op. Skip dat nummer altijd.

cortez
Vind het één van de hoogtepunten van het album ... En
wat vlaams in die zee van Hollands vind 'k wel kewl

Social_Mask
Smaak is zo iets vreemds..

avatar van Reijersen
'Antoinette wie heeft de baaaaaaal'

Nee, ik moet zeggen dat ik het ook prachtig vind.

avatar van deagleking
voor mij ook een skipper.. puur om die stem

avatar van Chrisseh
OK, die 4 sterren komen nu ook van mijn kant. Gewoon een erg bovenmaats album. Ik heb 't meeste wat ik ervan denk al eens uitgelegd (vorige post). Ik vind de producties goed, en nog beter bij dit album passen, het is (zoals Typhoon wilde) wel echt een geheel. Voor de rest vind ik Typhoon haast de hele tijd boeiend, en heeft een paar leuke lines, en nog een paar andere om over na te denken.

Van de gastartiesten, zoals boven al gezegd, valt vooral Sticks op... op de negatieve manier. Goh, wat vind ik dat jammer, vooral aangezien ik hem zo waardeer. Die Vlaamse in Sprokkeldagen vind ik een unieke sfeer aan het lied meegeven en, zij het een beetje vreemd, echt niet storend. Ik snap alleen haar tekst niet helemaal... 'als je niet kan vangen... ben je dood'? Ehm, ok.

Het grootste deel van de liedjes zijn echt kwaliteit, waaronder ook de 2 'Delics', met misschien een paar liedjes die ik wat minder vind.

Over het algemeen dus een zeer geslaagd album, dat stevig staat. Ookal is na de eerste paar keer luisteren de magie van het toch nog steeds geweldige lied 'Zo Niet Mij' wel een béétje verdwenen.

4*. Soms denk ik eerder aan een 3,5 en even later weer aan een 4,5... Dus een 4 over het geheel gezien wel goed.

avatar van Urbanoetang
Voor mij is dit duidelijk nederhop album van 2007!
Typhoon kan zich hiermee meten aan Opgezwolle, echt geweldig. Ben helemaal weg van Vlieger en Wind Waait.

absoluut 5* waard. zondet twijfel.

avatar van Dociz
Ik vind hem goed hoor. Ik vind Sticks zijn verse erg vet binnen komen rollen, hij begint net iets te vroeg uit het niets, wat gelijk een energie meegeeft, alles wat deze man zegt flowt. Inhoud boeit me nooit zo bij rappers, zeker als ze belerend doen, dan lees ik wel een boek, maar van Ty kan ik het goed verdragen. Hij is niet belerend, wel inhoudelijk, maar blijft vooral ook focussen op de flow, mijns inziens het belangrijkst voor een MC. Brainpower bijvoorbeeld heeft hier soms iets meer moeite mee. De beats zijn goed verzorgd en weer eens wat anders, alhoewel delic vooral op vlieger weer het heertje is. Rico is de beste MC van NL, maar op dit album dropt hij niet zijn vetste verse. Ik zou willen stellen dat dit album in de top van NL hiphop albums heel snel genoemd mag worden nadat je natuurlijk wel eerst reflexmatig vloeistof en aap-o-theek hebt geroepen. 4

Relax
3,5* lekker album.
Hotel Beschaving, Applaus en Brand Los skip ik altijd, echt iritante nummers.
De andere nummers zijn van goede kwaliteit, Typhoon heeft wel wat interessante lyrics maar die ken ik wel een beetje van andere rappers.
De gastartiesten doen het goed, alleen vind ik Sticks tegenvallen, waarbij Typhoon op die track het goed doet met zijn stem en opvallendheid doet Sticks het veel te zacht op die track.. en slechte lyrics ook nog.
Rico heeft daarentegen wel een geweldige gast performens.
De beats zijn wel toekomst achtig, veel doen me denken aan Opgezwolle.

Relax
Reijersen schreef:
'Antoinette wie heeft de baaaaaaal'

Nee, ik moet zeggen dat ik het ook prachtig vind.

Dat klinkt idd heel erg melig

Relax schreef:
3,5* lekker album.
Hotel Beschaving, Applaus en Brand Los skip ik altijd, echt iritante nummers.
Brand los vind ik dan weer 1 van de vetste nummers van het album.

Zeker bij de Album launch ging iedereen toch wel los erop.

Na een stuk of 10 keer compleet geluisterd te hebben vind ik m nogsteeds de 5* waard.
Alhoewel ik me nu lichtelijk begin te irriteren aan die belg.

Echt een heel strak album, brand los is een gruwelijke track. Cker wel beste Nederlandse hip hop album van 2007

hophip schreef:
Cker wel beste Nederlandse hip hop album van 2007
We hebben nog een half jaar te gaan he

Weet iemand trouwens of Fakkelteit nog in 2007 zou komen?