Prince - Planet Earth (2007)

Pop / Funk
Label: Columbia

1. Planet Earth (5:51)
  2. Guitar (3:45)
  3. Somewhere Here on Earth (3:45)
  4. The One U Wanna C (4:29)
  5. Future Baby Mama (4:47)
  6. Mr. Goodnight (4:26)
  7. All the Midnights in the World (2:21)
  8. Chelsea Rodgers (5:41)
  9. Lion of Judah (4:10)
  10. Resolution (3:40)
avatar van Funky Bookie
Ik vind het leuk hoor die frisse blik.

Darkzone schreef:
Het voordeel van iemand die zich pas veel later op de muziek van Prince is gaan storten, zoals ik, is dat je blanco zijn muziek kan beoordelen, zonder je jeugdige enthousiasme en dat je vast zit aan bepaalde verwachtingen.

Dat dus en ik vind het een leuke verfrissende kijk op zijn discografie. Niet dat het voor mij dingen zal veranderen, maar dat lijkt me logisch.

avatar van Darkzone
Mr. Goodnight. Wow. Heeft mijn stem gekregen.

avatar van Darkzone
Kan iemand mij uitleggen waarom dit geweldige album maar zo'n laag gemiddelde heeft hier? Zelfs in het boek Prince Compleet worden een aantal nummers afgemaakt, maar waarom? Ik vind hem nóg beter dan 3121.
Ik weet het, smaken verschillen, maar toch. Zelfs Chaos And Disorder (een ruw, rommeligalbum in mijn beleving) krijgt een aardig hogere waardering hier.

Darkzone schreef:

Omdat het Prince op de automatische piloot is?

Ik weet het, smaken verschillen, maar toch.

Je geeft zelf al het antwoord

Juist omdat het wat ruw is een stuk spannender in mijn beleving, plus herinneringen aan een concert van hem in Den Bosch. Nostalgie wellicht.

aERodynamIC schreef:

Omdat het Prince op de automatische piloot is?

Je geeft zelf al het antwoord

Ik heb wel vaker gezien dat fans/lyisteraars straffeloos de mening van een recensent volgen. Ik vind het album zeker niet wegluisteren als automatische piloot van meneer Prince. De nummers komen uit verschillende opnamesessies, maar om dan te zeggen dat er geen samenhang in zit, is flauw.

Maar ja, ik vind het album heerlijk. Welcome 2 America krijgt ook veel betere waarderingen, en daar kon ik weer niet door heen.

Darkzone schreef:

Beweer je nu dat ik recensenten napraat, of begrijp ik dat niet goed? Interessant. Je vroeg om een mogelijke verklaring en dat is hoe ik er over denk, boeit mij het wat recensenten ervan vinden.

Overigens brand ik het album met 3,5* zeker niet af hoor. Maar dit is toch echt Prince op de automatische piloot wat mij betreft, daarvoor volg ik hem toch al te lang. Dat is verder niet erg (bijna alle artiesten gaan op een gegeven moment over op een automatische piloot), maar het is misschien een verklaring waar je benieuwd naar was.

Ik snap je opmerking over de samenhang die ontbreekt ook niet echt. Je vindt het flauw dat mensen daar over vallen maar noemt dat zelf als reden om Chaos and Disorder een minder album te vinden. Dat is enigszins tegenstrijdig.

Het is toch ook helemaal niet erg om dit een te gek album te vinden? Dat is juist tof. Zo heb ik geen goede herinneringen aan de One Nite Alone tour, terwijl veel fans (hallo lennon) dit als geweldig beschouwen. Daar had ik het met lennon onlangs nog over. Het zijn en blijven altijd meningen, ervaringen, belevenissen die een rol spelen bij de waardering van iets, in dit geval de muziek van Prince.

Jij bent gek op Planet Earth, anderen niet, en ik hang er wat tussenin. Ik vind het juist leuk om te zien dat een album als Planet Earth wel degelijk goed kan aanslaan, dat is weer eens een ander en frisse geluid tussen al die verwende fans die dit maar matig vinden

aERodynamIC schreef:

Beweer je nu dat ik recensenten napraat, of begrijp ik dat niet goed?

Eric, het was absoluut niet persoonlijk bedoeld, maar in algemene zin. Mensen praten over het algemeen de "kenners" graag na. Zo vind ik Michael, het eerste posthume album van Michael Jackson een heel tof album, maar Xcape juist een gedrocht. Kijk naar de waarderingen op MuMe en de recenties in de bladen en de toon is totaal omgekeerd. Misschien is het wel omdat ik erg dwars kan zijn?

Ik luister gewoon heel erg gevoelsmatig naar een album, en soms komt de overheersende publieke opinie totaal niet overeen met die van mij (zie ook In Rainbows van Radiohead bijv.).

Maar ben dan gewoon benieuwd waarom men dan een totale andere mening/gevoel over zo'n album kunnen hebben.

avatar van Funky Bookie
DarkzoneIk denk dat het komt omdat jij Prince pas op latere leeftijd hebt ontdekt. Als je in de 80s bent opgegroeid met Prince kijk je denk ik automatisch anders naar PE. Ik denk dat aERodynamIC het goed beschrijft. Op PE gebeurt helemaal niets wat we niet al eerder en beter hebben gehoord.
Guitar is misschien wel het beste voorbeeld. Als je een nummer met zo'n titel afkapt tijdens een gitaarsolo betekent dat weinig goeds.

Als fan van één van de eerste uren zit ik tussen aERodynamIC en Darkzone in, in mijn oordeel over dit 2007 Prince album. Ook dat kan!

Darkzone schreef:

Daarom vind ik jouw bijdragen zo boeiend. Jij bent veel later ingestapt (terwijl je toch van de generatie bent die hem al veel eerder had kunnen volgen) en jij kijkt er zo anders naar. Dat vind ik fascinerend. Voor jou is alles veel frisser, voor mij veel minder en in welke mate speelt dat mee?! had ik Planet Earth ook zo te gek gevonden als dat verscheen in 1984 in plaats van Purple Rain? Echt geen idee.

Funky Bookie schreef:

Het is niet zo dat ik Prince pas op late leeftijd heb ontdenkt. Purple Rain was een grote hit toen ik nog op de basisschool zat en op de middelbare school kende ik de albums Batman, Diamonds And Pearls en LoveSymbol ook al. En The Gold Experience is al jaren mijn favoriete album. Maar het klopt dat ik mij nooit verder in hem heb verdiept tot een jaar of 4 terug

Prince is een artiest gebleken die van verschillende muziekstijlen houd, net als ik. Eigenlijk goed te vergelijken met twee andere idolen van mij, Michael Jackson en David Bowie.

Maar het hoeft ook allemaal niet vernieuwd te zijn om een album goed of heel goed te vinden.

Darkzone schreef:

Daar ben ik het volledig mee eens.

Somewhere here on earth duurt toch 5:45?