Ozzy Osbourne - The Ultimate Sin (1986)

Rock / Metal
Label: Epic

1. The Ultimate Sin (3:43)
  2. Secret Loser (4:08)
  3. Never Know Why (4:27)
  4. Thank God for the Bomb (3:53)
  5. Never (4:20)
  6. Lightning Strikes (5:12)
  7. Killer of Giants (5:41)
  8. Fool Like You (5:18)
  9. Shot in the Dark (4:16)
avatar van Edwynn
Fout want niet in de mode ofzo.
Zo interpreteer ik althans die berichtjes maar, want vragen naar duidelijke criteria heeft mij nog nooit iets bruikbaars opgeleverd.

Als je vindt dat het goed is, kan het niet fout zijn in mijn beleving.

Sir Spamalot (crew)
Moe en tevreden gaf Sharon Osbourne zichzelf een schouderklopje want het laatste stukje onkruid dat metal heette, werd zorgvuldig gewied uit haar paradijselijke tuin dat kassa kassa heette. Laffe productie van Ron Nevison en een drummer en bassist die braaf doen wat hen werd opgedragen, met mijn respect voor de in 2002 overleden drummer Randy Castillo maar ooit zo zoutloos en saai drumwerk gehoord? Voor mij was dit dé stap van Ozzy naar stadionrock zonder risico's.

Ik meen me zelfs te herinneren dat Jake E. Lee zich absoluut niet amuseerde bij Ozzy, wat hij later wel deed bij zijn eigen groep Badlands (luistertips voor de liefhebbers!). Waar houdt die zich trouwens nog mee bezig, behalve de kluizenaar uithangen? Ik hoor geruchten dat hij langzamerhand blind wordt?

Ik haat slordigheid, noem het een tic nerveux, noem het beroepsmisvorming maar op mijn vinylexemplaar staan de tracks op de plaat zelf in de juiste volgorde zoals hierboven, op de achterzijde van de hoes wordt een andere volgorde aangehouden. Last minute veranderingen?

Een blik in mijn kast met vinylplaten laat trouwens nog een maxi-single zien met volgende drie albumtracks: Ultimate Sin, Never Know Why, Thank God For the Bomb ("From the Live Video Shoot, Kansas City,1986") met referentie CBS EPCA 12 7121. Nog iemand hiermee bekend?

Opmerkzaam: op het album worden als componisten van die drie songs Ozzy Osbourne en Jake E. Lee aangeduid, op de maxi-single staat echter Ozzy Osbourne, Jake E. Lee én vroegere bassist Bob Daisley!

avatar van Edwynn
Mijn cd exemplaar heeft ook die gekke tracklist. Op de schijf zelf staat ie wel goed. Geen idee waarom dat zo is.

MindRuler
Thank God voor deze bom van een plaat, zonder waren we Fools like you!

Sir Spamalot (crew)
Pas op hé, ik ben een Killer of Giants . Album is toch in mijn achting gezakt en we hoeven het natuurlijk niet altijd eens te zijn.

avatar van Kronos
Sir Spamalot schreef:

Dat hoeft volgens mij niet noodzakelijk. De tracks zijn niet genummerd en er is ook geen verdeling in kant a en kant b.

Mogelijk wist men de volgorde nog niet of heeft men omwille van de lay-out er bewust voor gekozen ze zo weer te geven. Visueel is het veel mooier zo dan genummerd en per kant verdeeld.

Vroeger werden titels van nummers ook wel eens in willekeurige volgorde op de voorkant van de hoes geplaatst.

MindRuler
Sir Spamalot schreef:

Oh dat moest je niet al te letterlijk nemen hoor, Sir.

avatar van vielip
Ik heb meerdere albums waarbij de volgorde op de hoes niet de volgorde op het vinyl is. Schiet me zo even niet te binnen welke albums dat zijn. Als ik tijd heb zal ik eens gaan spitten
Bob Daisley heeft aan (bijna) alle nummers meegeschreven op dit meesterwerk. Hij zou ook 'gewoon' meespelen ware het niet dat ze het niet eens konden worden over....geld!
Waarom hij op een maxi single wel en op de lp niet gecredit wordt is me derhalve een raadsel...

avatar van wizard
Vielip, in ieder geval staan de nummers achter op de hoes van Mob Rules ook in een willekeurige volgorde...succes met spitten naar de rest

avatar van Von Helsing
KISS had er ook een handje van. Zie de lp's Love Gun, Dynasty, Unmasked, Music From The Elder. Van Halen had dit ook volgens mij.

avatar van vielip
Jep, OU812 van Van Halen en Love gun van Kiss hebben het inderdaad ook!

avatar van AstroRocker
Na het uistekende Bark at the Moon wachtte ik vol ongeduld op de opvolger. Hmm, in eerste instantie viel het wat tegen, het was nogal een gladde plaat geworden en dat is iets wat mij niet zo aantrekt. Maar na enige tijd vond ik het toch een goed en vooral degelijk album. Op sommige (meer recente) albums van Ozzy vind je vaak een aantal hele sterke songs en een aantal heel zwakke songs. Op dit album staan grotendeels heel aardige nummers.
De songs die er net iets boven uitsteken zijn Never No Why (fraai intro), Never (fraaie opbouwende solo), Killer of Giants (mooie opbouw) en Fool Like You. De singel Shot in the Dark vind ik iets minder geslaagd. Ik herinner mij wel een grappige video van dit nummer met Ozzy in zo'n uitgebouwde luxe Amerikaanse auto met voorop de hoorns van een stier (o.i.d.). De chagereinige chaffeur schud meewarig zijn hoofd als gekke Ozzy de hoorns oppoetst...

Anyway, in totaal een goed album zonder sterke uitschieters, maar ook geen slechte songs. Het gitaarwerk is wel weer geweldig, het tilt zeker het niveau van het album een stuk omhoog. Jake E Lee blijft een zeer begandigd gitaarplukker. Dit album vind ik in zijn totaliteit nét iets minder dan BATM. Ik geef 4 sterren.

AstroRocker schreef:

Was dat niet de video bij het titelnummer? Ik zag gisteren namelijk de clip van Shot in the dark toevallig nog en daarin zag ik geen Ozzy die de hoorns op een auto oppoetst.

Sir Spamalot (crew)
Dit is de video voor The Ultimate Sin. Ik geef toe dat ik hem nog nooit heb gezien. Ik heb hem toegevoegd bij de tracklist.

Edit: weliswaar met Spaanse ondertitels, maar een andere ondertitelloze versie duurde maar drie minuten en dat kan volgens mij niet.

avatar van AstroRocker
Yep dat is 'em! Leuk om nog weer eens terug te zien. Je kunt zeggen van Ozzy wat je wilt, maar hij was/is best wel grappig. Ik heb kaartjes voor het Black Sabbath consert in Ahoy, ben benieuwd hoe het hem daar vergaat. Live zingen is niet zijn sterkste kant, maar ja Ozzy mag dat he?

avatar van glenn53
Nou ik vond het bij Fields of Rock mensonterend slecht, tis inderdaad te hopen dat het concert in Ahoy beter wordt. De vorige keer in Ahoy met Sabbath was het overigens wel goed.

avatar van vielip
Fields of Rock was inderdaad beschamend! Jammer want ik ging er met hoge verwachtingen naartoe. De keer daarvoor was Ozzy namelijk fantastisch! Dat was met Ozzfest in het Goffertpark.

avatar van AstroRocker
Fields of Rock heb ik ook gezien. Hij was de hoofdact, maar we zijn halverwege vertrokken. Jammer! Hopenlijk gaat het van de zomer wel goed.

avatar van Brutus
Ik vind dit album ook niet zo slecht.

Beter dan Bark at the Moon en Dairy of a madman.

Ik vind alleen Never een wat minder nummer

Ook ik vind dit album één van de betere van Ozzy. Ozzy heeft altijd oog voor priam gitaristen. Op dit album speelt Jake E. Lee de pannen van het dak (ik had nog noit van hem gehoord). Daarvoor had hij Randy Rhoada en later de topper Zakk Wylde!!

Deranged
Album kan me als als geheel niet heel erg boeien. Maar heb Shot in the Dark altijd een van de sterkste dingen gevonden die hij solo heeft gedaan.

Jake E Lee speelt wel heerlijke solo's (waar is deze topper gebleveven?)

avatar van glenn53
Neal Peart schreef:
Jake E Lee speelt wel heerlijke solo's (waar is deze topper gebleveven?)

Jake E. Lee - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van vielip
Naar het schijnt is ie met nieuw werk bezig. Weer in het metal/rock straatje. Als ik me niet vergis met andere bekende namen uit 'het wereldje'.

avatar van AstroRocker
Jake E Lee's gitaarsolo van Suicide Solution (tijdens de BATM tour) is wat mij betreft ongeëvenaard!
Ik luister liever naar hem dan Rhandy Rhoads, en dat was ook al een gitaargod....

avatar van iggy
Het is natuurlijk een smaak kwestie. En Jake is zeker een goede vervanger gebleken. Maar RHOADS verdimme man. Die had als hij niet dood was gegaan en zich had blijven ontwikkelen een nieuwe Eddie Van Halen of zoiets kunnen worden. Als hij het al niet was. Wat een talent had die man!!!! En alles wees naar die richting. Want hij was vreselijk serieus bezig om zichzelf te blijven verbeteren/ontwikkelen. Wilde de band zelfs verlaten om zich verder te ontwikkelen.
Puur door hem is Ozzy ook weer terug kunnen keren aan het rock front. Athans zo denk ik er over.

avatar van AstroRocker
@iggy: ik schreef daarom ook, ik luister liever naar Lee dan Rhoads, maar dat betekend niet dat Lee beter is dan Rhoads. Ik denk ook dat Rhoads een unieke stijl had en er veel meer in had gezeten, en dat Lee meer een metal gitarist was in die tijd. Je hoorde toen Rhoads overleden was veel dat Jake E Lee nog niet in de schaduw van Rhoads kon staan en dat is absoluut niet waar.
Inderdaad Iggy, een kwestie van smaeck

avatar van AstroRocker
En inderdaad luister ik bijvoorbeeld veel meer naar de bootleg Let''s get Crazy van Ozzy met twee schijfjes met daarop optredens van de BATM en Ultimate Sin tour. Deze luister ik vaker dan de Randy Rhoads tribute album van Ozzy. En ja, die is ook erg gaaf, maar net iets minder dan de bootleg.

avatar van iggy
Het is gewoon een feit dat elke gitarist na Roads(zware) kritiek zou krijgen. En dat is ook wel gebeurd volgens mij. En Jake was in die tijd bij mijn weten een vrij onbekende gitarist. Ik had in ieder geval nog nooit van hem gehoord.
Ik had eigenlijk verwacht dat Bradd Gilles Roads zou gaan vervangen. Ik vind ook dat Bradd het helemaal niet slecht gedaan heeft op Speak of the Devil. Zeker in die omstandigheden.
Maar goed Jake kreeg de zware taak om Randy te vervangen. En dat heeft hij naar mijn idee redelijk goed gedaan.

Ozzy weet trouwens in zijn hele loopbaan meer dan goede gitaristen ergens op te vissen.
Want ook van die baard had ik nog nooit gehoord. Maar dat kan ook liggen aan mijn desinteresse in metal gitaristen van de afgelopen decades.

Jammer dat dat lang niet altijd geleid heeft tot prima platen.
Want aan deze vind ik niet veel aan.
Zie Sir Spamlot zijn gezever waar ik het best wel mee eens ben.

Zakk Wylde is ook geen verkeerde op No More Tears. Heerlijk zwaar en vet geproduceerd