Ennio Morricone - C'era Una Volta Il West (1969)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West | Het Gebeurde in het Westen

Italiƫ
Score
Label: RCA

1. Once upon a Time in the West (3:25)
  2. As a Judgement (3:05)
  3. Cheyenne * (1:15)
  4. The Transgression (4:37)
  5. Harmonica * (2:25)
  6. The First Tavern (1:32)
  7. The Second Tavern (1:30)
  8. The Third Tavern * (1:15)
  9. Jill * (1:45)
  10. Man with a Harmonica (3:25)
  11. A Dimly Lit Room (5:04)
  12. Frank * (1:48)
  13. Bad Orchestra (2:22)
  14. Morton * (1:34)
  15. Jill's America (2:45)
  16. The Man (1:00)
  17. Epilogue * (1:12)
  18. Death Rattle (1:40)
  19. Farewell to Cheyenne (2:32)
  20. Finale (4:10)
Social_Mask
Erg mooi dit. Vooral hoe de muziek , maar vooral wanneer het komt. Perfecte timing. 1 van de 'nummers' (kan even niet op het woord komen ) deed me denken aan een nummer van Norah Jones, Sinkin' Soon. Maar jah, ik ga deze score wel halen. Ik heb alle3 de Godfathers, The Good, The Bad en The Ugly. Deze wil ik ook wel. Lijkt me echt prachtig, net als de film trouwens.

neo
Fijn dat een link tussen Jones en deze Morricone bestaat...

Social_Mask
Had ik dat niet erbij moeten vermelden?

avatar van avdj
Social_Mask schreef:

Lijkt me een puik plan.
Geweldige film, bijna net zo goed als z'n voorganger.

Maar we zitten hier niet op MovieMeter dus laat ik on-topic gaan:
De beste soundtrack die ik ken, perfecte western stijl. 4,5*

Social_Mask schreef:
Had ik dat niet erbij moeten vermelden?

Ik krijg spontaan een allergische reactie bij dit soort vergelijkingen. Nu vind ik al vaak dat vergelijkingen soms nogal vergezocht zijn, en dan al helemaal als mensen uit hele verschillende hoeken met elkaar worden vergeleken.

avatar van JohnWilliams
Jones & Morricone.......Jones is bij lange na niet zo goed als Morricone!

Social_Mask
Haha, ik bedoelde ook allemaal maar dat ik gewoon moest denken aan een nummer van haar. Ik vergelijk ze heus niet. En jah, ik heb niet zo veel kennis over Score's en de Componisten (als ik dat goed zeg?)..neem mij dus niet kwalijk

avatar van AGE-411
Kuis eens je zolder op...

en vind deze vinylplaat in een kast.
Ouders: "waar ebde da uit gehaalt? Van op zolder? Die ligt er voor zekers al 25 jaar, vanaf da we ier woonden"

Lag er samen met wat oude zever (smartlappen, elvis, Jackson (Five), ...).
Wist direct dat ik deze van ergens kende.

Ga deze toch eens proberen op m'n oude platenspeler waar anders Slayer, Metallica, Black Sabbath, ... word afgespeeld.

avatar van dynamo d
C' era Una Volta Il West (Once upon a Time in the West) is niet alleen een Spaghettiwestern klassieker maar ook een klassieker onder de scores. Ik vond het tijd om deze ook maar eens aan te schaffen. In een alsmaar groeiende collectie van scores mag deze score van grootheid Ennio Morricone natuurlijk niet ontbreken. Een en al herkenbaarheid. Mooiste delen vind ik het titelnummer, As A Judgment, The Man With the Harmonica, Jill's America en Finale. 4,5*

neo
Heb je de extended of normale versie?

avatar van dynamo d
De extended. Erg mooi.

avatar van Bruce Almighty
Erg mooie Fillmmuziek als je het mij vraagt en het sluit ook perfect aan bij de al helemaal geweldige Film.

4.5*

avatar van thomzi50
Doe er nog een halfje bij, wat een geweldige score is dit toch. Wat een sfeer.

avatar van Leonard91
Wat een geweldige muziek, maakt de film nóg beter dan hij al was. Zonder de film is het ook zeker te genieten maar je moet de film natuurlijk wel gezien hebben. Elke keer als ik de nummers luister gaat de hele film weer voor mijn ogen langs.

MetalDex
Ik heb die film een keer gezien, vond hem best wel ruk, maar de muziek blijft geweldig

Raekwon the chef
MetalDex schreef:
Ik heb die film een keer gezien, vond hem best wel ruk

De muziek werd gedraait tijdens de scenes, echt mooi hoe dat op elkaar is afgestemd.

Een van de beste scores voor een van de beste films

Ik wordt elke dag gewekt door het nr 'Finale'
Die zang

avatar van JohnWilliams
Inderdaad erge goeie muziek van Morricone, maar ik vind toch 'The Mission' zijn beste score denk ik. Overigens ben ik niet een héél groot fan van Morricone maar dit is echt geweldig. De laatste jaren hoor ik niet zo heel veel meer van Morricone. Komt misschien door de leeftijd. Van John gaan we wel weer wat horen in mei!!!

avatar van thomzi50
Vandaag de eerste keer ooit dat ik bij het luisteren van deze muziek niet hier aan moest denken

avatar van L_T_B
Offtopic berichten verwijderd.

Ik vind the good, the bad, and the ugly, als film vermakelijker. maar dit is toch wel de mooiste muziek (ooit?) die hij gemaakt heeft.
als klein jochie hoorde ik het altijd op vakantie in de auto, erg innemede muziek. Altijd een mooie herinnering.

wijsneus
Ik vind de LP-hoes toch mooier.
Of is dit de originele versie ?

Deze plaat heeft de meeste naaltjes van mijn LP-speler zien slijten van alle platen die ik heb! Een meesterwerk. Ik ben echt blij dat ik de CD nu heb!

avatar van Devoo
Ik heb de originele versie, dus zonder de bonustracks, en dat vind ik echt zonde. Vooral de stukken die bij de verschillende personages horen vind ik echt een gemis. Zo vind ik de muziek die bij Cheyenne hoort echt geweldig, maar deze heb ik niet op mijn versie.

Stijn_Slayer
Wat mij betreft is dit één van de sterkste scores ooit.

Guardian of Isis
Hebben de meeste mensen hier ook de film gezien? Want ik vind de soundtrack an sich wel sterk, maar als ik ze beluister, verslapt mijn aandacht sneller dan bij de soundtrack van The Good, the Bad and the Ugly. Bij deze weet ik niet waarover de film gaat en dus weet ik niet waar alle stukken bij passen, hoewel ze natuurlijk op zich wel heel mooi in elkaar zitten.

neo
De status en populariteit van de film en de filmmuziek zijn ongekend. Er zijn ongetwijfeld tal van mensen die de muziek weleens (gedeeltelijk) gehoord hadden voor ze de film zagen, of die nog steeds niet hebben gezien. In het algemeen kun je altijd wel zeggen dat de originele muziek onoplosbaar verbonden is met de film. En soms heeft deze zelfs een ware hoofdrol, zoals bij deze het geval is. Voor zover iemand de score al vrij goed vind op cd zonder de film gezien te hebben, is de impact alleen nog maar groter op film. Al helemaal indien je daarna weer de cd gaat luisteren. Vele zullen beamen dat dit één van de sterkste symbiose tussen muziek en beeld is.

Leuk trouwens dat jij juist het ander genoemde voorbeeld sterker vindt. Ruw gezien heeft de volledige score van The Good wat meer dode momenten (lees ''oninteressante'' underscore) tegenover Once Upon. Heeft er natuurlijk alles mee te maken dat je die film wel zag.

Stijn_Slayer
Het is wel zo dat filmmuziek (9 vd 10 keer) met de film erbij beter werkt. Ik heb nog wel eens dat ik er zonder film niet fijn naar kan luisteren, filmmuziek vormt niet altijd een mooi geheel.

Hier is dat niet echt het geval vind ik.

avatar van Snakeskin
legendarische soundtrack die geheel op zichzelf staat, los van de film

avatar van mafketel
Snakeskin schreef:
legendarische soundtrack die geheel op zichzelf staat, los van de film

Tuurlijk niet, als je de film kent beleef je de muziek heel anders, en komen spontaan de beelden op je netvlies. Een van de beste westerns ooit, maar frappant : zonder Clint Eastwood, die in veel andere westerns de hoofdrol opeist.