Genesis - The Last Domino? (2021)

Rock / Pop
Label: Virgin

1. Duke's End (2:07)
  2. Turn It On Again (3:51)
  3. Mama (6:50)
  4. Land of Confusion (4:45)
  5. Home by the Sea (5:07)
  6. Second Home by the Sea (6:06)
  7. Fading Lights (10:18)
  8. The Cinema Show (10:48)
  9. Afterglow (4:12)
  10. Hold on My Heart (4:37)
  11. Jesus He Knows Me (4:13)
  12. That's All (4:24)
  13. The Lamb Lies Down on Broadway (4:53)
  14. In Too Deep (5:05)
  15. Follow You Follow Me (4:00)
  16. Duchess (6:37)
  17. No Son of Mine (6:39)
  18. Firth of Fifth (9:30)
  19. I Know What I Like (4:08)
  20. Domino Medley (10:44)
  21. Throwing It All Away (3:49)
  22. Tonight, Tonight, Tonight (8:51)
  23. Invisible Touch (3:28)
  24. I Can't Dance (3:59)
  25. Dancing with the Moonlight Knight (8:00)
  26. Carpet Crawlers (5:14)
  27. Abacab (4:12)
avatar van bikkel2
Ik ben het eens met Stalin.

Ik ben niet veel verder gekomen dan YT en het is tamelijk schokkend om Phil Collins in zijn huidige fysieke staat te zien.
Ik ben er eerlijk gezegd behoorlijk van geschrokken.
Ik zie het nut er ook niet van in om Genesis met Phil in stoel te gaan aanschouwen.
Ik gun de heren een leuke oude dag en al is geld denk ik niet meer de drijfveer, dit hadden ze beter kunnen laten.
2007, de laatste keer was nog best van een behoorlijk niveau en had een prima afscheid geweest.

Stalin schreef:
Het is en blijft een muzikale en vocale eindbaas, maar ik voelde er niks voor om hem half dood op een stoel te zien zitten. Op een gegeven moment begint het toch een beetje zielig te worden en dat punt was toen wel bereikt mijn inziens. Niet het laatste beeld wat ik van een muzikale held wil hebben tenminste...

Ik wil verder ook niet verantwoordelijk zijn (hoe klein het deel ook) voor een nog verdere aftakeling van zijn gezondheid. Ik ben niet naar zijn solo concert gegaan (al had ik em graag een keer solo willen zien maar niet in deze staat) en heb ook geen kaartje gekocht voor Genesis. Al spelen ze hier in Dublin haast om de hoek.

Sommige dingen moet je inderdaad laten voor wat ze zijn. 2007 was een waardige afsluiting wat mij betreft maar niet veel meer dan dat. Ook toen waren het vuur en de passie er eigenlijk al wel uit en was het al wat aan de gezapige kant. De heren worden ouder en iemand had ze gewoon nu moeten vertellen dat dit geen goed idee is. En dat geldt niet alleen voor Genesis maar ook voor The Rolling Stones en al dat soort bands. Op een gegeven moment is het gewoon gedaan. Ik kan daarom goed begrijpen dat iemand als David Gilmour heeft besloten om niet meer op te treden. Zo bescherm je je legacy en herinneren mensen je hoe je echt was. Mensen die nu naar Genesis gaan zijn voor altijd gekluisterd aan de verpersoonlijking van Old King Cole, the Merry old soul. Wat dat betreft zag Gabriel aardig realistisch al vrij vroeg waar het ooit zou eindigen

avatar van musician
Het blijft wel een kwestie van eerst maar eens zien wat er van komt en dan oordelen. Volgens mij heeft Genesis nog niet opgetreden.

Natuurlijk worden pophelden van weleer ouder. Het leidt tot de meest uiteenlopende kwaaltjes, kwaliteitsverlies van zang, minder dansen en springen op het podium.

Ik heb menig oudje gezien en menig oudje voor lief genomen, zoals hij/zij op dat moment was. Het is overigens maar zelden dat er sprake is van ingezakte en of ingedutte momenten. Ik geloof ook nooit dat Banks/Collins/Rutherford en hun gehele entourage zich dat laten overkomen.

Ik vind het overigens nogal aanmatigend, dat een man niet meer op een stoel zou mogen zitten, of desnoods een rolstoel, als dat door fysieke problemen noodgedwongen een rol speelt. Ik geloof niet dat we hier echt discrimineren, ik hoop het maar niet, per slot van rekening kun je op je 20e ook in een rolstoel belanden en waarom, als je daar goed in bent, zou je geen concerten meer mogen geven.

Stevie Wonder is blind, maar ik zou, als hij zou komen, denk ik niet om die reden een concert van hem overslaan.

De ware fans willen in de regel hun artiesten blijven zien, ik ga ook nog naar McCartney ook al is zijn Wings over America periode wel enige tijd geleden.

Dus laten we niet voor onze beurt spreken en eerst maar eens (vooral) horen wat er gaat gebeuren.

avatar van Stalin

Ik heb nog gedacht:"Er gaat vast iemand vallen over mijn opmerking over Phil op een stoel..."
En jawel hoor, de Peijnenburg blijkt weer onweerstaanbaar

De potentiële discriminatie kaart mag weer in het dek, want zo was het niet bedoeld.
Uiteraard mag iedereen op elke leeftijd en met elke handicap van mij het podium op.

Ik ben zelf ook meermaals naar de muzikale bejaardensoos geweest, om er weer een ongenuanceerde term in te smijten
Leonard Cohen, David Gilmour, Roger Waters, Paul McCartney, Paul Simon, Neil Young en Rolling Stones bijvoorbeeld.

Niks mis mee, stuk voor stuk prachtige optredens van levende legendes.
En daarnaast ook niks tegen Phil Collins, want die heb ik op muzikaal en vocaal gebied erg hoog zitten, zoals ik al zei.

Het is een persoonlijke keus voor mij om Phil in zijn huidige staat niet te willen zien, that's all.
Juist omdat ik hem zo bewonder, kies ik ervoor dat beeld aan mij voorbij te laten gaan.
Een ieder die wel gaat, wens ik een geweldige avond toe.

avatar van bikkel2
Laat ik voorop stellen dat ik het vooral erg vind wat Phil nu is overkomen.
Van mijn kant ook zeker geen discriminatie, want daar ben ik dus helemaal niet van. En uiteraard is het de band's keuze en dat respecteer ik ook.

Maar het is en blijft wel een keuze van een ieder om om die reden reden af te haken. Het is simpelweg niet meer het concert wat je verwacht.
Nogmaals, treurig genoeg voor Phil en op één of andere manier heeft hij een gunfactor. Het is juist daarom des te tragischer omdat je de man zo niet wilt zien en kunt voorstellen.
Ik heb hem erg hoog zitten vooral als drummer. Hij is zeker één van mijn favorieten.
Natuurlijk stond hij meer vooraan dan achter de drums, maar als hij achter de kit dook, gebeurde er wel altijd wat.
Phil was in de frontman rol komisch, deed jolig met een tamboerijn en zocht altijd contact met zijn collega's en het publiek.
Visueel wil je live ook wel wat zien, anders kun je net zo goed een plaat opzetten. Daarbij, Genesis is nooit echt een band geweest die erg van de originele songs afweek.

Het is gewoon niet iets waar ik nog op zit te wachten.
Net als McCartney en The Stones, ik hoor de magie live niet meer. Dus het zou mijn avondje niet meer zijn. Een andere reden, maar wel rieel.

avatar van Hans Brouwer
bikkel2 schreef:
Wat houdt je dan nog over? Niet heel veel meer. Ik vrees een soort van medelijden...
Aan musici die zich zelf voor schut wensen te zetten is mijn medelijden niet besteed. Eerder een soort van.... tja, hoe zal ik het eens netjes zeggen.

Hans Brouwer schreef:

Iemand had gewoon minder moeten denken aan wat het financieel opbrengt en meer aan wat voor fysieke en mentale schade het teweeg brengt. Iemand had gewoon door de plaat die deze enorme ego's zo overduidelijk voor hun hoofd hebben heen moeten rammen en ze in onverbloemde taal moeten vertellen dat Genesis voorbij is.

Het gaat mij zeker niet om het feit dat Phil gehandicapt is en ik em daarom niet wil zien. Het gaat mij er eerder om dat ik me afvraag waarom hij zich nog door deze hel wil heen slepen. Hij is de 'I sacrificed three marriages and shovelled shit on three continents' soort van persoon. Genoeg is genoeg. Dat zijn staat daarom invloed heeft op de kwaliteit van de muziek, dat lijkt me evident. Dat mensen daarom het recht hebben om niet top dollar te betalen als ze daar ook geen top performance voor terugkrijgen dat lijkt me ook duidelijk. Daarnaast speelde voor mij vooral de morele kwestie dat ik niet verantwoordelijk wens te worden gehouden (al was het maar omdat ik dat zelf zou doen) als een van die fans die hem per se wilde zien en dit daarom leidt tot een nog verdere aftakeling van Phil's gezondheid. Daarvoor heb ik echt teveel respect voor deze man. Voor mij zijn mensen die nu naar Genesis gaan daarom vrij egoïstisch.

En dan is het nog het nostalgische aspect. Natuurlijk is Genesis al lang niet meer wat het ooit was, werd Phil's stem beduidend minder en hebben de heren het geheel een tandje lager gezet in de versnelling. Maar zelfs in 2007 was het nog goed te doen. Ik betwijfel of dat nu nog steeds zo is. Ik heb wat filmpjes gezien van Phil's solo concerten waarbij Mike nog even op het podium kwam en Follow You Follow Me en Throwing It All Away werden gespeeld. Ik vond het werkelijk niet om aan te horen en er is ook wat afgeklaagd over de algehele kwaliteit van zijn shows. Als zelfs dit in een lower key wordt gespeeld dan belooft dat wat voor Home By The Sea of het tweede deel van Domino. Wat al die mensen zich nu vooral gaan herinneren is hoe tanend slecht het was en daarmee gooien ze hun eigen legacy ten grabbel en als je dan daarbovenop ook nog eens meerekent dat er relatief wederom veel te weinig oud werk gaat worden gespeeld, ben ik er gauw klaar mee. De Greatest Hits shows heb ik nu wel een keer gehad.

Daarmee wil ik niet zeggen dat mensen op een stoep zittend of een krul niet kunnen spelen. Andrew Latimer leunde ook tegen een soort van barkruk aan de laatste leer in Vredenburg maar speelt (dan ook niet meer zo spetterend als voorheen) toch nog heel aardig een goede 2.5 uur weg, om van Robert Fripp en de huidige Koning Crimson formatie nog maar te spreken, welke op het moment wellicht beter is dan ik ooit daarvoor heb gehoord. Dat wil zeggen dat de setlist mij nu meer aanstaat nu er behoorlijk diep in de catalogus wordt gedoken. Het is daarnaast vast ook nog erg technisch al maakten de Triple Trio formatie met Below en Bruford ook enorm veel indruk in 1996. Maar dat was echt heerlijk gefröbel nu is KC gewoon een stak spelende band die onder de leiding van schoolmeester Fripp zijn set netjes afwerkt. Maar dat ik ooit nog naar een KC zou gaan waarin op 1 nummer na heel ITCOTCK helemaal zou worden gespeeld had ik alleen maar van kunnen dromen. If Genesis only...........

avatar van Stalin
Het grappige is dat Robert Fripp zijn hele muzikale leven al op een kruk op het podium zit.
Bij hem vinden we het prima, bij Phil is het ineens een halszaak.

Beetje dubbele standaard van ons fans

avatar van FrodoK
Jongens, wat komt er een lading aan zure negatieve frustraties en oordelen naar boven, zeg. Ik denk vooral: gasten, als jullie nog een tourtje willen spelen, moet je dat vooral doen. Ik blijf erbij dat ik denk dat de heren het vooral leuk vinden om weer te spelen, naast de (vast) andere motieven die er kunnen zijn (Phil vindt het tof om met zijn zoon ook een Genesis-show neer te zetten, geld). Gezien de bankrekeningen van de afzonderlijke leden, hoeven ze het voor de centen niet te doen.
Als je er om wat voor reden dan ook voor kiest om niet te gaan, is dat ieders goed recht. Net zoals het de leden van de band hun goede recht is om nog een keer het podium op te stappen. En hoewel ik me afvraag hoe sympathiek ik de afzonderlijke heren vind, gun ik iedereen zijn/haar plezier in musiceren.
En ja, in 2007 was het vuur er ook wel uit. En ja, en de kans is aanzienlijk dat dat nu ook nog wel wat minder gaat zijn dan toen, maar dat kun je als fan toch ook wel verwachten, toch? En op grond daarvan maakt ieder een beslissing: ga ik wel, of ga ik niet. Prima.
Het argument dat ze hun legacy te grabbel zouden gooien, vind ik echt kant nog wal raken. Hun jaren '80 materiaal en hun uit die periode stammende grootste hits maakt namelijk net zoveel (zo niet meer) onderdeel uit van hun legacy als een Musical Box. Waar je hart als fan meer naar uit gaat, staat daar volledig los van.
De mannen gaan spelen, daar mag iedereen iets van vinden. Maar respecteer ook die fans die het wèl leuk vinden om 'Land of Confusion' voor een laatste keer nog eens live te horen. Die zijn er namelijk minstens zo veel als (zo niet véél meer dan) de fans die 'Supper's Ready' willen horen.
In dat licht vind ik deze uitgave eigenlijk wel slim. Als dit inderdaad een afspiegeling is van hun setlist, zorgen ze er in ieder geval voor dat er qua set op de avond zelf niemand teleurgesteld raakt.

Sorry, ik raak niet snel geagiteerd, maar ik moest dit ff kwijt

0,5
Stoppen was het beste geweest, tenzij een reünie van alle vijf aan de orde zou zijn. Dan zou je een soort afscheidstoer kunnen doen en alle fans plezieren.

Neal Peart schreef:

Levert niet genoeg op aangezien je dan ook in kleinere zalen moet gaan spelen. Het uitverkopen van stadions levert wel genoeg op. Je kunt als argument aandragen dat zowel Peter als Steve geen interesse heeft omdat ze beide hun eigen ding hebben maar ze zijn niet eens gevraagd. De overgebleven geezers hebben gewoon besloten dat dit een reünie is. Tsja.

Ieder zijn meug. Ik heb het de laatste keer in 2007 gezien. Ik had een 5 mans optreden interessant gevonden maar zolang dat niet op de tafel ligt. Ik hou het hier bij.

FrodoK schreef:

Of Genesis door nogmaals hun grootste hits uit te belten zijn legacy te grabbel gooit (wat ze in mijn optiek al jaren doen) hang vooral af van je definitie van wat je als hun legacy beschouwd en hoe je daar mee omgaat. Voor is dat de 1970-1977 periode. Toen maakten ze baanbrekend werk, pionierden ze aan hun sound en deden dingen die nog nooit eerder waren gedaan. Toen was Genesis een openbaring. Daarna werd het gezapig en ging het op de automatische piloot. Home By The Sea is een kopie van One For The Vine, etc. Het was allemaal niet bijster origineel meer. Maar toch zien de overgebleven geezers blijkbaar toch dit als belangrijker dan het voorgaande werk, terwijl iedereen weet dat het tegendeel waar is. Vooral belachelijk is ook die houding ook compleet in het gezicht blaastaan als de bands die door die periode geïnspireerd zijn en de hele Neo-Prog Revival periode. En ik heb nog nooit iemand horen zeggen. God ik was zo geïnspireerd door Into Deep, Hold On My Heart of I Can't Dance dat ik zelf maar een band begon.

Dit zinnetje daniel1974nl is de kern bij mij ook:

daniel1974nl schreef:

Precies: dat is het voor jou. Maar hele volksstammen denken daar anders over. En het is maar de vraag of de bandleden daar zelf zo ook over denken.

daniel1974nl schreef:

Laat die gasten nou gewoon nog één keer hun kunstje doen. Jij gaat niet, maar duizenden anderen wel. En die gaan een toffe avond hebben, met een band die met plezier gaat staan spelen. Dat geloof ik echt wel. En niet alleen maar omdat ze weer ettelijke miljoenen binnen harken op hun oude dag.

daniel1974nl schreef:
. O, maar die zijn er vast, hoor. Zeker door nummers als 'Land of Confusion' en ik denk wel degelijk 'I Can't Dance'. Dat die nummers weinig tot niets meer te maken hebben met hun jaren '70 werk, is evident en overal al uit ten treure besproken. Maar daar gaat het nu natuurlijk niet om.

Ik heb toch met heel wat Neo-Prog bands gesproken en heb in all fairness dit nog nooit iemand horen zeggen. Maar degenen die zich geïnspireerd voelen door hun vroegere werk maar des te meer. Marillion is wellicht het meest beroemde voorbeeld maar een ieder die IQ The Enemy Smacks wel eens live heeft zien opvoeren weet dat dit een ander duidelijke link naar de Gabriel tijd is.

Laat ze het doen inderdaad. Het gaat aan mijn bedje voorbij.

avatar van FrodoK
Ik zeg ook niet dat het neo-progbands zijn die zich geïnspireerd voelen door het 80's werk van Genesis. Maar waarom zou je je, als je het over een legacy hebt, daartoe beperken?

0,5
Bespiegelingen stijgen op in mijn kop bij het zien van dit overstelpende sentimentele geraas uit 2021. Is deze zoveelste ouwe meukmelkerij iets waar de wereld nog op zit te wachten? Wat die concerten betreft: dat ga je alleen nog op YT bekijken als je nieuwsgierigheid groter is dan je weerzin zou ik zeggen. Driewerf bah voor deze beschamende zwanezang.

Mssr Renard
6 stemmen voor een plaat die 17 september verschijnt?

avatar van nlkink
Mssr Renard schreef:

6 stemmen voor een plaat die 17 september verschijnt?

Ik schat in dat de 6 stemmers het album alvast zelf met behulp van hun eigen collectie hebben samengesteld en na beluistering een overwogen en objectieve beoordeling hebben gegeven.

nlkink schreef:
Mssr Renard schreef:

Juist dan zou het toch een ruime voldoende moeten opleveren? Ik zie een een flinke lijst met veel songs uit alle jaren van de band's bestaan. Ik zie zelfs songs uit de Prog Ladder. Misschien houdt niet iedereen van een verzamelplaat.

avatar van nlkink
Mssr Renard schreef:

Misschien houdt niet iedereen van een verzameplaat.

Ik denk dat niet iedereen houdt van de zoveelste verzamelplaat.....en daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

Mssr Renard
Ik vind het bij Genesis wel meevallen. Wat ik altijd bij verzamelwerken beoordelen, is nagaan of het iets nieuws biedt, of het uitgebreid is, en of er een mooi boekwerkje bij zit. Als ik Genesisfan zou zijn, zou ik deze wel minstens een voldoende geven. Het ligt eraan of er een mooi boekwerkje bij zit. Tegenwoordig komen er betere verzamelwerken uit dan in de 80's en 90's.

0,5
18 verzamelalbums meevallen? Dat zijn er zelfs 5 meer dan de reguliere. Dit is niet alleen overkill maar totale geldklopperij! Als waardige respectvolle afsluiting waren ze beter eens de studio ingedoken voor wat nieuws. Dan had ik de kwaliteit van het gebodene nog over het hoofd kunnen zien ook.

Bluebird schreef:

Kijk voor de lol eens bij Uriah Heep of Allman Brothers Band. Dat is pas kaf van koren scheiden.

Maar hey, het is aan de Genesiskenners om te bepalen of dit een goede of overbodige verzamelaar is. Ik heb er geen kijk op.

(ben overigens juist geen verzamelaarhater, want er kan nog wel eens wat geweldigs op staan)

Mssr Renard schreef:

Nou, wat Genesis betreft heb je naast de studio- en livealbums al meer dan genoeg aan de Archive boxen. Op elk ander samenraapsel mist dan weer een track die weer op de volgende verzamelaar staat en zo houden ze je aan het lijntje. Om compleet te zijn kun je sowieso al 10 compilaties schrappen want de keuze is reuze. Verder vraag ik me überhaupt af wat deze laatste domino nog voor zoden aan de dijk moet zetten in het streaming tijdperk waarin dit niet alleen overbekend is en alles al op SP staat maar nog met een simpele klik door de speakers is te knallen ook. Rare zet van de heren maar wellicht de gemakkelijkste weg.

avatar van ricardo
Bluebird schreef:

Nou, wat Genesis betreft heb je naast de studio- en livealbums al meer dan genoeg aan de Archive boxen. Op elk ander samenraapsel mist dan weer een track die weer op de volgende verzamelaar staat en zo houden ze je aan het lijntje. Om compleet te zijn kun je sowieso al 10 compilaties schrappen want de keuze is reuze. Verder vraag ik me überhaupt af wat deze laatste domino nog voor zoden aan de dijk moet zetten in het streaming tijdperk waarin dit niet alleen overbekend is en alles al op SP staat maar nog met een simpele klik door de speakers is te laten knallen ook. Rare zet van de heren maar wellicht de gemakkelijkste weg.
Dit is nou typisch zo,n album die wel wat extra bonusnummers kan gebruiken!

ricardo schreef:
Dit is nou typisch zo,n album die wel wat extra bonusnummers kan gebruiken!

Maar dan wel gratis graag want we blijven Nederlanders!

avatar van ricardo
Zoek je een goede dwarsdoorsnede verzamelaar van de hele carriere van Genesis, dan is mijns inziens platinum collection uit 2004 de beste keuze! De nummers staan daar ook mooi chronologisch op, en passen op de 3cd,s daar qua sfeerbezetting ook mooi bijelkaar.

ricardo schreef:
Zoek je een goede dwarsdoorsnede verzamelaar van de hele carriere van Genesis, dan is mijns inziens platinum collection uit 2004 de beste keuze! De nummers staan daar ook mooi chronologisch op, en passen op de 3cd,s daar qua sfeerbezetting ook mooi bij elkaar.

Idd. Voor zover ik van de verzameld ben is de Platinum Collection echt de meest complete verzamel die Genesis heeft uitgegeven. Dit geeft echt een adequate doorsnede en beeld (en zijn getrokken van de NW remixes ook). De DVD Video Show is ook een optie. Dan heb je ook de videoclips erbij met geluid in DTS. Maar weet niet of die nog leverbaar is.

avatar van BenZet
Altijd weer dat gezeur van een aantal die geen moment onbenut laten om af te kraken wat in hun ogen een teloorgang is. Volgens mij zijn de drie het succesvolst en hebben het langst de band gevormd. Geniet van de oude Genesis en laat t verder. Je zal het niet veranderen denk ik zo.