Animal Collective - Strawberry Jam (2007)

Folk / Electronic
Label: Domino

1. Peacebone (5:13)
  2. Unsolved Mysteries (4:25)
  3. Chores (4:30)
  4. For Reverend Green (6:34)
  5. Fireworks (6:50)
  6. #1 (4:32)
  7. Winter Wonder Land (2:44)
  8. Cuckoo Cuckoo (5:42)
  9. Derek (3:01)
Verhoogd tot 5* en in mn top 10, review kan volgen, mocht dit wenselijk zijn.

avatar van Paalhaas
Fireworks = nummer van het jaar?

Mja zown beetje wel denk ik Zoniet, dan komt ie toch dicht in de buurt jah. Vind zelf For Reverend Green nog ietsje lekkerder.

avatar van Toon1
Paalhaas schreef:
Fireworks = nummer van het jaar?

For Reverend Green

handsome_devil
Idd

Jornaquin
stfu.. fireworks nummers v'/h jaar....dit album van het jaar

avatar van Koenr
Bros uiteraard.

avatar van KampF
Idd Koen. Maar Winter Wonder Land is ook een nummer om flink op te feesten, even als fireworks en reverend green. Al de hele dag in mijn hoofd die laatste

Larsch
Het stuk in Fireworks van 3:10 - 4:20 is onbeschrijvelijk geniaal. Maar eigenlijk mag alles er wel wezen van dit album. Een verhoging naar 4,5* lijkt mij terecht.

*Edit:

Oh, daar stond-ie al op.

avatar van UndahCovah
Weird, raar, ongrijpbaar, omg, wtf?

Ik kan hier geen touw aan vastknopen. Soms is dat in de positieve zin maar dit keer helaas niet. Winter Wonder Land kan mij nog wel plezieren maar de rest is voor mij 1 onbegrijpelijk brei.

Toch gaat er een bepaald soort energie en weirdness uit van dit album wat ik wel leuk vind. Daarom kom ik toch op 2.5*

Ik deel de mening een beetje. Ik snap er ook niks van, live zal ik dit wel geweldig vinden maar op plaat...

avatar van KampF
Dit is grensverleggende muziek, en daarom is een 4,0 zeker niet genoeg. AC's eerdere albums zijn trouwens ook een plezier voor het leven.

avatar van Paalhaas
KampF schreef:
Dit is grensverleggende muziek, en daarom is een 4,0 zeker niet genoeg.

Verre van, mijn beste KampF. Niks aanwezig hier dat de heren nog niet eerder vertoond hebben. Het jasje waarin het gegoten wordt is hier weer net wat anders en dat levert alweer een zeer interessant en boeiend plaatje, maar een 4/5 is (misschien wel meer dan) genoeg hoor.

avatar van SilverGun
Niet mee eens. Vind dit betoverender, emotioneler en gewoon sterker dan de eerdere platen van AC.

avatar van KampF
Paalhaas, dan doel jij op deze plaat, wat een persoonlijk hoogtepunt voor mij is. Ik heb zelden zo iets als Animal Collective gehoord. Kijk, bandjes als The Fray en Keane zet je zo naast elkaar. Waar zet je AC naast? Panda Bear ?

JustaRascal
Ik word er gek van (positief).

avatar van KampF
Cuckoo Cuckoo is echt de volle 5,0* waard. Er zit zo ongelooflijk veel emotie in verwerkt. Er worden zoveel 'hard feelings' naar buiten gebracht, geheel in AC stijl. Voor mij een overduidelijk bewijs dat AC niet -slechts- een pret bandje is met oppervlakkige nummers.

_2M
Exact. Een vrolijk album, maar geen seconde zoetsappig. Strawberry Jam blijft me na maanden van vele luisterbeurten nog steeds volledig boeien, en zit inmiddels dicht tegen de 4,5* aan. Unsolved Mysteries, Chores, Fireworks en Derek zijn favorieten hier.

avatar van Yeahz
Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo vrolijk. Telkens als ik dit album opzet voel ik een soort van tragiek, onder die laag 'vrolijkheid'. Niet heel zwaar, maar wel een beetje deprimerend.

Mijn favorieten zijn trouwens Peacebone, For Reverend Green en Fireworks. Sinds Animal Collective kan ik geschreeuw op waarde schatten.

Nou, hopsa. 5,0*

Toch zwaar onderschat toen ie uitkwam

Hier ook eigenlijk. Luister hem onzettend vaak nou en ik vindt hem geweldig geworden. Weer een 0,5 erbij wat een mooie 4 maakt.

avatar van luc011190
Wat een fantastisch album dit, zeg. Ontzettend origineel en innovatief, maar daarnaast zijn het ook gewoon fantastische liedjes. Het kan eigenlijk ook niet anders dat hier alleen maar geniale gasten achter zitten. De melodieeen, de productie, het beheersen van de elektronika + instrumenten, alles is perfect. En nu wil ik ze ontzettend graag een keer live zien, volgens mij is dat helemaal geniaal.
Ik denk dat als ik deze blijf draaien hij wel op een 5 uitkomt.

Bizar: toen ik de hoge zangstem hoorde in opener Peacebone in combinatie met de gekte moest ik gelijk denken aan The Tiger Lillies. Bij Unsolved Mysteries kwam Neutral Milk Hotel ook naar boven borrelen.
Verder niet te vergelijken, maar dat maffe stemmetje, die kreetjes, dat op het eerste gehoor naïeve gedoe...... dat deed het hem toch wel.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het indertijd maar 1 keer geluisterd had en er verder niet veel meer mee deed en nu de naam terugkwam bij de nieuwe Sigur Ros-single ik dit album weer eens boven water haalde.
Het is zeker bijzonder en vernieuwend maar het is ook wel zo dat ik dit niet continue moet aanhoren en soms staat het 'gekunstelde' me net even te veel tegen.

avatar van Yeahz
Een paar maanden geleden flink naar geluisterd, maar het heeft nu wel een deel van zijn glans verloren. Helemaal niet verkeerd, maar zeker niet briljant. Peacebone, For Reverend Green, Fireworks en Winter Wonder Land zijn voor mij de uitschieters. De rest van de plaat vind ik wel aardig, maar een stuk minder relevant. 3,5 ster lijkt me dan ook gepast.

avatar van Ploppesteksel
Die intro van Peacebone is te gek voor woorden. Ik zette het maar meteen af in eerste instantie & ging daarna iets anders (luchtiger) luisteren, ondertussen is het toch een fantastisch nummer. Eén van de betere singles van 2007, zeker weten ! Vooral als op het einde niet af lijkt als ze Peacebone steeds herhalen, en dan zegt een ander stemmetje plots 'Bonefish' (?) waarna het stopt. Om de één of andere reden, vind ik dat ronduit briljant !
Heel leuk album, maar toch ook wel net als aERo hieronder het gevoel dat ik het niet 2 keer na elkaar kan uitzitten, daarvoor is het net iets te druk.

avatar van neyonn
Dit album kwam vaak voor in lijstjes van muzieksites en -magazines, dus wou ik wel eens horen wat er nu zo goed aan was.

Tot nu toe weet ik nog altijd niet wat ik ervan moet denken. Soms vind ik de vocals geweldig, terwijl ze mij soms gewoonweg irriteren.

Omdat dit album misschien nog een groeier is ga ik het voorlopig geen score geven. Hopelijk zal ik na een paar extra luisterbeurten eindelijk begrijpen wat AC zo geniaal maakt.

avatar van luc011190
Het voelt echt als een opluchting dat ik deze in mn top10 heb gezet, eindelijk de verdiende waardering voor deze genialiteit.

Na vele uiteenlopende commentaren gehoord en gelezen te hebben over AC heb ik deze week me voor het eerst aan één hunner platen gewaagd en ik kan niets anders besluiten dan dat ik erg blij ben met die beslissing. De dromerige zanglijnen, de tempo-wisselingen, de massa verschillende geluidjes en de escapistische teksten werken allemaal samen als een waar collectief om de luisteraar in een sfeer van ochtendnostalgie onder te dompelen.

Persoonlijk moet ik er wel reeds in een bepaalde sfeer voor zijn, anders kan het allemaal een beetje oververweldigend zijn, maar ik heb de laatste week heel erg genoten van Strawberry Jam.

Voor mij springen vooral Unsolved mysteries, For reverend green en Winter Wonderland eruit als aparte liedjes, maar het album an sich staat als een rots.

Hier moet ik wat meer platen van luisteren, aanraders?

avatar van Arrie
Leuk album, jammer dat het na Fireworks inzakt... vind ik dan.

avatar van Ploppesteksel
Winter Wonder Land