Nirvana - Nevermind (1991)

Label: DGC

1. Smells Like Teen Spirit (5:02)
  2. In Bloom (4:15)
  3. Come as You Are (3:39)
  4. Breed (3:04)
  5. Lithium (4:17)
  6. Polly (2:54)
  7. Territorial Pissings (2:23)
  8. Drain You (3:44)
  9. Lounge Act (2:36)
  10. Stay Away (3:31)
  11. On a Plain (3:14)
  12. Something in the Way (3:52)
  13. Endless, Nameless * (6:43)
  14. Even in His Youth * (3:02)
  15. Aneurysm * (4:46)
  16. Curmudgeon * (2:57)
  17. D-7 [Live at the BBC] * (3:44)
  18. Been a Son [Live] * (2:30)
  19. School [Live] * (2:34)
  20. Drain You [Live] * (3:52)
  21. Sliver [Live] * (2:03)
  22. Polly [Live] * (2:47)
  23. In Bloom [Smart Sessions] * (4:31)
  24. Immodium (Breed) [Smart Sessions] * (3:14)
  25. Lithium [Smart Sessions] * (4:30)
  26. Polly [Smart Sessions] * (2:58)
  27. Pay to Play [Smart Sessions] * (3:28)
  28. Here She Comes Now [Smart Sessions] * (5:00)
  29. Dive [Smart Sessions] * (3:54)
  30. Sappy [Smart Sessions] * (3:35)
  31. Smells Like Teen Spirit [The Boombox Rehearsals] * (5:39)
  32. Verse Chorus Verse [The Boombox Rehearsals] * (3:12)
  33. Territorial Pissings [The Boombox Rehearsals] * (2:11)
  34. Lounge Act [The Boombox Rehearsals] * (2:36)
  35. Come as You Are [The Boombox Rehearsals] * (4:11)
  36. Old Age [The Boombox Rehearsals] * (4:21)
  37. Something in the Way [The Boombox Rehearsals] * (5:30)
  38. On a Plain [The Boombox Rehearsals] * (3:20)
  39. Drain You [BBC Live] * (4:03)
  40. Something in the Way [BBC Live] * (3:24)
  41. Smells Like Teen Spirit [The Devonshire Mixes] * (5:02)
  42. In Bloom [The Devonshire Mixes] * (4:15)
  43. Come as You Are [The Devonshire Mixes] * (3:40)
  44. Breed [The Devonshire Mixes] * (3:03)
  45. Lithium [The Devonshire Mixes] * (4:18)
  46. Territorial Pissings [The Devonshire Mixes] * (2:13)
  47. Drain You [The Devonshire Mixes] * (3:41)
  48. Lounge Act [The Devonshire Mixes] * (2:36)
  49. Stay Away [The Devonshire Mixes] * (3:28)
  50. On a Plain [The Devonshire Mixes] * (3:25)
  51. Something in the Way [The Devonshire Mixes] * (3:56)
  52. Jesus Doesn't Want Me for a Sunbeam [Live at the Paramount Theatre] * (3:30)
  53. Aneurysm [Live at the Paramount Theatre] * (4:50)
  54. Drain You [Live at the Paramount Theatre] * (3:47)
  55. School [Live at the Paramount Theatre] * (2:52)
  56. Floyd the Barber [Live at the Paramount Theatre] * (2:27)
  57. Smells Like Teen Spirit [Live at the Paramount Theatre] * (4:46)
  58. About a Girl [Live at the Paramount Theatre] * (3:13)
  59. Polly [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  60. Breed [Live at the Paramount Theatre] * (3:11)
  61. Sliver [Live at the Paramount Theatre] * (2:11)
  62. Love Buzz [Live at the Paramount Theatre] * (3:34)
  63. Lithium [Live at the Paramount Theatre] * (4:38)
  64. Been a Son [Live at the Paramount Theatre] * (2:16)
  65. Negative Creep [Live at the Paramount Theatre] * (2:44)
  66. On a Plain [Live at the Paramount Theatre] * (3:04)
  67. Blew [Live at the Paramount Theatre] * (4:09)
  68. Rape Me [Live at the Paramount Theatre] * (3:00)
  69. Territorial Pissings [Live at the Paramount Theatre] * (2:56)
  70. Endless, Nameless [Live at the Paramount Theatre] * (6:25)
avatar van reptile71
Is geen egoïstische gedachte hoor. Juist heel normaal als je iemand persoonlijk helemaal niet kent, denk ik.

reptile71 schreef:

daarom

Stijn_Slayer
Doc schreef:

En inderdaad had die "lunatic" hulp moeten krijgen want dan hadden we er nu misschien nog steeds lol van gehad.

Die ''lunatic'' was al afgekickt en begon juist weer van het leven te genieten. Totdat hij vermoordt werd. Ik kan iedereen aanraden zich er wat meer in te verdiepen, erg interessant allemaal.

Zelfmoord/depressies/drugs zou ik niet zomaar klakkeloos aannemen.

Stijn_Slayer schreef:

Bedankt voor de suggestie, maar dat zou pas echt zonde zijn van mijn tijd.

avatar van reptile71
Ik heb er wel een en ander over gelezen en een docu gezien. Er is een hele site over volgens mij. Ik ben er ook niet van overtuigd dat het zelfmoord was, maar dat hij afgekickt was en alles weer helemaal goed met hem ging geloof ik ook niet zondermeer. Temeer omdat ik zelf in een verslavingskliniek werk en weet dat afgekickt zijn en klaar zijn met je verslaving ongeveer net zo uitzonderlijk is als in A'dam een eenhoorn over de dam zien lopen. Plus als hij psychisch ziek was is dat ook niet zomaar ineens over. Ik heb geen idee wat hij had, maar volgens mij toch minstens wel iets van een bipolaire stoornis (manisch depresief) plus die fikse verslaving natuurlijk. Geloof me, dat is al genoeg voor een levenlang stoeien met jezelf.

avatar van Kill_illuminati
Doc schreef:

Hij kreeg hulp eingelijk dat nam hij zelf. Maar toen sprong hij over een hek en verdween een paar dagen en de rest raad je wel.

Kill_illuminati schreef:
en de rest raad je wel.

De meningen zijn daar over verdeeld zo lijkt het.
Maar veel maakt het ook niet uit. De man is dood en in ieder geval hebben we nog een paar leuke platen om af en toe eens te draaien in een spontane opwelling van jeugdsentiment. (dat is het voor mij althans)

wcs
Stijn_Slayer schreef:

Zelfmoord/depressies/drugs zou ik niet zomaar klakkeloos aannemen.

Je gelooft toch niet echt dat hij vermoord is? Kijk wat ik gelezen heb is het volgende : Kurt is weggelopen uit de afkickkliniek en dan spoorloos verdwenen. 15 dagen later (of toch iets in die trant) wordt hij teruggevonden, morsdood met een pistool in zijn hand. Wetende dat hij tijdens de tour van "In Utero" al een zelfmoordpoging ondernam (was in Rome geloof ik maar is tijdje geleden dat ik het las dus schiet mijn kop er niet af als ik mis ben...) lijkt zelfmoord dus gewoon logisch.

Die theorie van moord is voor het 1st geuit door een advocaatje dat maar wat aanmodderde en zo eindelijk wat aandacht kon trekken. Nu werd die theorie zo populair dat die halve zool dacht :"laat ik er een boekje over schrijven" en zo geschiedde.

Nu ieder zijn eigen gedacht, maar ik erger me er nogal enorm hard aan dat die man aan de dood van 1 van mijn meest geliefde muzikanten zo'n sensatieverhaal koppelde aan daar nog bakken geld aan verdiende ook....

wcs schreef:

Ik snap je punt. Zelf heb ik een tijd terug het boek gelezen en ben toch sterk gaan twijfelen aan dingen die ik daarvoor ook erg logisch vond. Wil niet zeggen dat ik er van overtuigd ben dat hij is vermoord, maar ik was er ook niet helemaal zeker meer van dat hij zelfmoord had gepleegd. Blijft eigenlijk gewoon gissen. Iets wat wel zeker is, is dat Curt gewoon steengoede muziek heeft achtergelaten ongeacht of het moord/zelfmoord was.

Kurt had al een zelfmoordpoging begaan in Rome, die hij overleefde. Het was een kwestie van tijd dat hij een geslaagde poging ging doen.

Dat Courtney het meer om het geld ging was al voor zijn dood duidelijk. Het waren allebei junkies, waar het puur om het scoren ging. Dus waarschijnlijk heeft ze ook niet het vermogen gehad om te kunnen rouwen. Zo'n verslaving is gewoon sterker.

Dit baseer ik ook wel op de autobiografie van Anthony Kiedis, die ook gevoelloos reageerde toen hij zijn beste vriend Hillel Slovak verloor aan een overdosis.

avatar van James Douglas
Ah, er zijn hier mensen die Liefde & Dood: De moord op Kurt Cobain van Ian Halperin en Max Wallace hebben gelezen.

Doc
Ik niet. Hou het liever bij de muziek, maar ieder zijn ding....

James Douglas schreef:

Ja ik lees graag over de geschiedenis van artiesten en dan is dat uiteraard een interessant boek. Misschien klopt het niet allemaal, maar vond het wel fascinerend om te lezen. Moet die autobiografie van Anthony Kiedis ook maar eens aanschaffen denk ik.

avatar van ArthurDZ
jeroenheinz schreef:

of dat boek met die fragmenten uit zijn dagboek. Erg geestig om te lezen

ArthurDZ schreef:

of dat boek met die fragmenten uit zijn dagboek. Erg geestig om te lezen

Ok bedankt voor de tip. Zal eens kijken welke ik ga aanschaffen

Odelay
[quote]Doc schreef:

Er ontstond een soort massahysterie waarbij dit soort nuchtere, relativerende reacties een verademing (en hard nodig) waren in mijn beleving.
[quote]

Het kan best zijn dat je hier gelijk hebt. Toch vind ik het jammer dat de Stones, toch mogelijk een van mijn favoriete bands, tenminste hierzo niet ook maar een klein complimentje uitdelen aan misschien toch wel een van de grote songwriters aller tijden, en een van mijn favoriete artiesten. En dat Mick Kurt ´sick´ noemt en zegt ´just my personal taste´ zegt mogelijk veel over een deel van Micks persoontje. Dit citaat van David Bailey overigens ook:
Ik herinner me nog dat Mick betaalde,. iets wat in die tijd ongewoon was, want hij betaalde toen nooit voor iets. Ik vroeg hem een fooi achter te laten, en hij zei: ´Een fooi? Waarvoor dan wel?´ Ik zei dat het gebruikelijk was en adviseerde hem een briefje van tien shilling achter te laten, zo´n oud bruin bankbiljet. Mick legde tien shilling op het bord neer, maar toen we onze jassen aandeden zag ik hoe zijn hand het bankbiljet weer in z´n jaszak stopte.

Krist Novoselic heeft ooit zoiets als dit over Kurt geschreven:
Let me tell you, if Kurt knew he´d hurt somebody, he would feel truly sad. God bless Kurt!´

Wie vinden jullie sympathieker. Kurt of Mick?

Natuurlijk vallen er ook positieve dingen over Mick te zeggen. Maar ik schilder hem hier lekker negatief af en daar laat ik het bij...

Guardian of Isis
Tja, Nirvana... Naar mijn mening een overgeprezen groep en Nevermind een overgewaardeerd album. Begrijp me niet verkeerd, er staan zeker goede nummers op, met name de eerste zes vind ik vooral leuk, maar daarna vervalt het voor mij in een herhalingsoefening en de rest vind ik niet veel speciaals meer - met uitzondering van het serene Something in the Way dan. Zeker geen slecht album, maar als ik zie dat Nevermind en Smells Like Teen Spirit in zowat alle toplijsten waarvoor ze in aanmerking komen, belanden, vraag ik me toch af wat iedereen hier in ziet dat ik niet zie.

Maar voor ik aangevallen word, wil ik toch nog even benadrukken dat dit allemaal slechts mijn nederige mening is.

avatar van reptile71
Ik zie in je profiel dat je al 666 jaar oud bent en meer van hardrock houdt. Misschien heeft dat er mee te maken.

Nevermind is wsl. vooral goed als je hem in de context plaatst van toen het album verscheen. Toen ik Smells Like Teen Spirit voor het eerst zag op MTV in 1991 sprong het er toch aardig uit. Ik had in elk geval nog nooit zoiets gehoord.

avatar van orbit
Het grappige is dat ik net bands als Jane's Addiction, Mudhoney en Fugazi was ontdekken toen dit uitkwam, en ja, ik had dus wel zoiets gehoord.. maar nee, nog niet zo coherent. Deze plaat is al die substromingen als hoofdstroom, en dat blijft Nevermind's meerwaarde.. maar nieuw is het nooit geweest, net zomin als de hele grunge revival.. het was een weder-omhelsing van de 70s oiv de 80s punk/ alto. Leuk, maar ook niet meer dan dat.

avatar van reptile71
Nirvana sprong er wat mij betreft bovenuit doordat het enorm pakkend is qua melodieën (de eenvoud van kinderliedjes) en enorm energiek gebracht (Mudhoney is bijv. wat zeurderig als ik het me goed herinner). Toch echt wel de winst van Cobain.
Ik zeg niet dat het nieuw (of vernieuwend) was, maar vergeleken met wat er destijds op MTV kwam was dit echte VETTE SHIT hoor! En dat is wat ik bedoel met die context.

stuart
Eens met Reptile 71..... ....en ach, wat is nieuw/vernieuwend; elke band heeft wel ergens zijn 'wortels' liggen, in mindere of meerdere mate. De 'voorlopers' van Nirvana/Nevermind waren (nog) niet goed/sterk genoeg met hun songmateriaal/sound.

Of hadden de pech dat MTV ze niet oppikte. Je kunt bands als Pixies, Fugazi en Sonic Youth toch moeilijk verwijten dat hun songmateriaal te kort schoot.

Doc
of zoals Beck het al eens zei:
MTV makes me wanna smoke crack
(had ie ook een clipje bij trouwens, maar die mocht dan weer niet uitgezonden worden op MTV)

avatar van orbit
TMF is daarbij genoeg voor de cyaankali..

avatar van reptile71
Tegenwoordig hebben we gelukkig door internet betere mogelijkheden om zelf je muziek te ontdekken dan de beperking tot wat radio en tv ons voorschotelen. (Langleve MySpace!) Bijna alles wat ik tegenwoordig nieuw ontdek en goed vind komt nooit op radio en/of tv. Ik bepaal nu volledig mijn eigen weg door muziekland.

herman schreef:

Ik vond iig die bands niet 'af' , vandaar dat MTV ze waarschijnlijk ook niet oppikte..... .

avatar van Mjuman
stuart schreef:

Wat leuk een user van Musicmeter die ooit bij MTV aangaf wat er moest worden uitgezonden.

Een van onze royalty-leden zie ooit over een lastige opmerking n.a.v. het politieke verleden van zijn schoonvader: "Het is maar een mening". Welnu die opmerking zou ik hier graag in deze context willen toepassen."

stuart
@Mjuman; ik had niet gedacht dat je niet door had dat het een 'grap ' was... ....; Nevermind !!

avatar van Mjuman
Feit of fictie of vanuit persoonlijke perceptie (i.e. last van het 'roze'brilletje) de geschiedenis aan het herschrijven?

Ik ben van nauture niet een 'grunge-iaan' maar vind het wel terecht om daar credit te geven waar het verschuldigd is. Met alle uren die MTV en andere muzikezenders '91 heeft besteed met het uitzenden van songs/beelden van 'grunge'-bands kan je met de beste wil van de wereld niet meer spreken van underground.

stuart
Wat jij schrijft , is slechts een mening... (maar dat mag wel, hoor); voor de rest praten we langs elkaar heen, maar het is ook erg off-topic trouwens, dus lama...