Björk - Fossora (2022)

3. Mycelia (2:00)
  4. Sorrowful Soil (3:15)
  5. Ancestress (7:17)

met Sindri Eldon

6. Fagurt Er Í Fjörðum (0:44)
  7. Victimhood (6:57)

10. Trölla-Gabba (1:57)

11. Freefall (4:31)
  12. Fossora (4:19)

met Kasimyn

13. Her Mother's House (4:33)

met Ísadóra Bjarkardóttir Barney

avatar van meneer
OK, het album staat op MuMe. Bij het vorige album Utopia ging het, in het begin, vooral over de hoes - ik moet die hoes nog echt eens een keer zetten bij Verzin er een tekst bij: - MusicMeter.nl, benieuwd wat voor een reacties daarop gaan komen.

Maar goed, ik heb even gezocht of er al wat muziek van het album te verkrijgen is maar ik kon - tot nu toe - niks vinden. Dus we hebben nog alleen deze hoes. Ik heb alleen de vraag: is dat Björk zelf ?

avatar van Zwammer
Voor dit album heeft Björk in ieder geval samengewerkt met Gabber Modus Operandi en Serpentwithfeet. In persuitingen wordt gesproken over 'biological techno' dus het zal in ieder geval geen akoestische zwanenzang worden.

avatar van -SprayIt-
Dit gaat een chaotisch meesterwerkje worden, let maar op!

avatar van Kronos
Ik vind het in ieder geval een mooie hoes. Van dit album gaat ongetwijfeld een ouderwetse lp in huis komen.

avatar van Darkzone
Kronos schreef:

Die komt uit op Indie Only "paars" vinyl voor 45 euro (2lp).
Check North End Haarlem

Darkzone schreef:
Die komt uit op Indie Only "paars" vinyl voor 45 euro (2lp).
Check North End Haarlem

Ik denk dat je de kleur 'burgundy' bedoelt. Blijkbaar zijn er zes kleuren te krijgen. Bij JPC hebben ze de 'lime green' voor 39 euro. Die heb ik gekozen. In dat kleurtje heb ik nog niks en in 'burgundy' heb ik Sorceress van Opeth al.

avatar van Darkzone
Kronos schreef:

Zo noemden ze het bij NEH, maar vandaar tussen aanhalingstekens.

avatar van exsxesven
-SprayIt- schreef:
Dit gaat een chaotisch meesterwerkje worden, let maar op!

Fingers crossed!

meneer schreef:
Dus we hebben nog alleen deze hoes. Ik heb alleen de vraag: is dat Björk zelf ?
Uiteraard, zoals op al haar albums.

avatar van swoon
Atopos is uit.. Een vreemde banger; gaat ongetwijfeld nog groeien.

avatar van meneer
Het nummer heeft wat Talk Talk achtig (laatste albums) instrumentatie (behalve het ritme werk). Haar zang een Debut/Post achtig drive en haar stem is duidelijk (en begrijpelijk) ouder aan het worden. Bijzonder nummer.

avatar van Juul1998B
Bjork is voor mij vaak alles of niets omdat ze vaak op t randje zit van over the top waar ik juist wel van houdt. Soms doet ze een stapje tever en dan haak ik af.
Atopos is een vreemde eend, geen slecht nummer maar het pakt me ook nog niet echt. Heeft idd wel iets weg van talk talk.
Benieuwd naar derest!!!

avatar van king_pin
Oef, Atopos is geen licht verteerbare binnenkomer.. ik had eigenlijk het gehele nummer een frons: "waar luister ik nu naar?"
Haar vorige album ben ik volledig op afgehaakt, volgens mij heb ik Utopia ook geeneen keer in z'n geheel beluisterd. Zo ongrijpbaar en vormloos. Ik ben benieuwd of deze nieuwe me wel kan grijpen, eerste indruk van de single maakt me wel sceptisch.

avatar van Poles Apart
Björk heeft de rrrrrrrollende R ontdekt, zo te horen.

De strijkers-arrangementen doen denken aan het werk van Van Dyke Parks.

avatar van king_pin
Die had ze altijd al toch, de Rrrrrrrr?

avatar van davevr
Goede single, zo hoor ik ze graag.

Ik ben dan ook een fan van het latere Talk Talk werk

king_pin schreef:
Die had ze altijd al toch, de Rrrrrrrr?

Poles Apart heeft Björrrrrk ontdekt, zo te lezen.

avatar van remcodurez
Atopos klinkt zoals we van haar gewend zijn.

Gedurfde chaos, die of afstotend werkt of je helemaal meesleurt. Voorlopig kan ik dit nog niet plaatsen aangezien ik het slechts één keer beluisterd heb. Tijd zal uitwijzen of het geniaal of krankzinnig is. Uiteindelijk is het aan de luisteraar zelf om hierover te oordelen.

In die zin kan je haar in hetzelfde schuitje zetten als Kate Bush destijds, hoewel ik betwijfel of de voorgaande poster hier akkoord mee zal gaan.

avatar van Castle
Atopos zojuist eerste maal beluisterd en met eerdere opmerkingen verwachte ik chaos,echter denk Bjork eerder meer (financieel cq commercieel ?) meer bij zin is dan haar vorige 2 albums
Viel mij mee, benieuwd naar het gehele project en hoe dit meevallertje daar in staat

avatar van meneer
De titel van het album is de ongrammaticale vrouwelijke versie van het Latijnse woord voor "graver". Het album werd gedeeltelijk geïnspireerd door de dood van Björk's moeder, Hildur Rúna Hauksdóttir, in 2018, met name de nummers "Sorrowful Soil" en "Ancestress". De liedjes zijn geschreven tijdens en na de COVID-19 lockdowns, waarbij Björk terugkeerde naar haar geboorteland, niet meer "zo veel thuis geweest sinds ik 16 was." Op het album staan bijdragen van de Amerikaanse zanger serpentwithfeet - MusicMeter, Björks twee kinderen Sindri en Ísadóra, het Indonesische dansduo Gabber Modus Operandi - MusicMeter, en een basklarinetsextet.

Bron: Fossora - Wikipedia

avatar van Mjuman
meneer schreef:

Bron: Fossora - Wikipedia

Soms schrijven wikipedianen zinvolle dingen - soms zwatelen ze heel wat af: Amerikaanse zanger Serpentwithfeet en Indonesische dansduo - "dansduo" - ik moest denken aan Ginger e Fred; imo typisch een geval van vlag en lading niet dekken.

Serpentwithfeet heeft o.m. gewerkt met The Haxan Cloak - MusicMeter.nl - bekend bij de electronic liefhebbers. Verwacht dus gewoon een flinke dosis "electronic".

Ooit - door verkeerde timing - juli 2018 een concert gemist van Björk in Dalhalla, voorheen een mijngroeve bij Rättvik. Op Youtube is wel een enkele clip daarvan te vinden. Veelzeggender zijn de foto's die op Getty images te vinden zijn: gewoon een spektakelstuk van de eerste orde.

"Ongrammatikaal vrouwelijk" is trouwens een intrigerende combinatie, al is het waarschijnlijk een semantische verschrijving.

avatar van Don Cappuccino
Tijd om de discussie weer naar de plaat te brengen, of wat er in ieder geval beschikbaar is:

Atopos dus.

Intrigerende track, maar ik weet nog niet of dat naar de positieve of minder positieve kant uitslaat. De instrumentatie vind ik heel vindingrijk, de mix van ''organische'' houtblazers en dikke abstracte elektronische beats. Björk's vocalen hebben een hele vreemde ligging in de gehele track, bijna alsof het niet bij elkaar hoort. Sowieso mist het latere werk een bepaalde herkenbaarheid in vocalen, alsof ze wel de creativiteit aanboort, maar niet het ''catchy'' aspect. Ze was echt waanzinnig goed in zanglijnen die experimenteel én zeer pakkend waren. Dat mis ik hier wel. Ik moet eigenlijk wat denken aan het latere werk van Scott Walker, maar daar is alles meer in balans. Ik ga de track zeker meer kansen geven en ik ben ook benieuwd naar de plaat, misschien valt alles beter wanneer de context van de volledige plaat bekend is.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Omdat de discussie wel verminderde maar niet stopte zijn er wat berichten verplaatst naar Björk.

Ook zijn er twee berichten, waaronder 1 van mijzelf, verwijderd

avatar van davevr
Mjuman schreef:

Serpentwithfeet zit meer in aan soort avant garde neo-soul met gospel en opera invloeden dan echte electronica

avatar van Juul1998B
Ovule is uit!! Klinkt als stukken beter! Ze maakt hier ook meer gebruik van dr accent.
Instrumentaaal zeeeer interesting

avatar van meneer
Haar stem is in Ovule zeker wel mooi en doet mij wat denken aan de zang van Hidden Place van het album Vespertine. Maar de muziek is voor mij sterk wennen. Ik heb net ook Vespertine opgezet maar dan kom ik in een warm bad van muziek. Bij Ovule klinkt de muziek wat meer met dissonante akkoorden. En ik ben zelf meer wat van de harmonie. Kunstzinnig ? Ja, absoluut. Intrigerend ? Ja, dat ook. Maar raakt het mijn 7e snaar ? Nee, nog niet.

Ik ga weer even verder met het beluisteren van Vespertine en Homogenic. Zulke mooie albums om de herfst mee in te gaan. Met als absoluut hoogtepunt Unravel. Het allermooiste wat ze ooit heeft gemaakt. Beide nummers van Fossora kunnen nog echt even niet aan tippen aan de nummers van Vespertine en Homogenic.

avatar van Juul1998B
Nieuwe single ancestress is uit!
Tot nu toe voor mij de meest geslaagde single. Oude bjork gecombineerd met de nieuwe bjork.
Je waant je met dit nummer in een kasteel, althans in mijn beleving hehe

avatar van Mjuman

Toch zijn er wel mensen (ook hier) met wie ik wel naar het laatste album van Björk zou willen luisteren