menu

The Zombies - Odessey & Oracle (1968)

mijn stem
4,06 (296)
296 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: CBS

 1. Care of Cell 44 (3:56)
 2. A Rose for Emily (2:18)
 3. Maybe After He's Gone (2:33)
 4. Beechwood Park (2:44)
 5. Brief Candles (3:30)
 6. Hung Up on a Dream (3:01)
 7. Changes (3:19)
 8. I Want Her She Wants Me (2:51)
 9. This Will Be Our Year (2:07)
 10. Butcher's Tale (Western Front 1914) (2:47)
 11. Friends of Mine (2:17)
 12. Time of the Season (3:32)
 13. I'll Call You Mine * (2:34)
 14. She Loves the Way They Love Her * (3:02)
 15. Imagine the Swan * (3:11)
 16. Smokey Day * (2:24)
 17. If It Don't Work Out * (2:28)
 18. I Know She Will * (2:33)
 19. Don't Cry for Me * (2:15)
 20. Walking in the Sun * (2:37)
 21. Conversation Off Floral Street * (2:41)
 22. I Want You Back Again * (2:14)
 23. Gotta Get a Hold of Myself * (2:28)
 24. Goin' Out of My Head * (3:01)
 25. She Does Everything for Me * (2:16)
 26. Nothing's Changed * (2:31)
 27. I Could Spend the Day * (2:31)
 28. Girl Help Me * (2:19)
toon 16 bonustracks
totale tijdsduur: 34:55 (1:16:00)
zoeken in:
avatar van Droombolus
4,0
Jammer genoeg zingt Blunstone niet alle lead partijen. Het is evengoed een prima plaat maar voor mij toch nèt even te licht om met de eredivisie van de 60s mee te kunnen draaien.

Zoals met veel 60s platen, heb ik een voorkeur voor de Mono versie. Als het aan de band gelegen had was er nooit een Stereo versie gekomen, ze namen de plaat op in eigen beheer en het geld was op, maar de platenmij stond er op.

avatar van nlkink
3,5
Ik heb sinds kort een uitgave met zowel de mono- als de stereoversie en op de schijf met de stereoversie staat ook nog een setje opnames uit de periode 1964-1968 die bedoeld waren als opvolger. Dat beoogde album, R.I.P., is uiteindelijk op de plank blijven liggen en pas decennia later uitgebracht en dus nu als een bonus aan mijn versie van Odessey & Oracle toegevoegd. Op zich interessante opnames. En zo heb ik weer een (voormalig) onuitgebracht album aan mijn collectie toegevoegd.
Ooit heb ik Odessey & Oracle op vinyl gehad, met een compleet andere hoes. Een lichtblauwe hoes met een schilderij van een tempel. Ik was toen niet echt onder de indruk van het album maar kennelijk is mijn smaak met het klimmen van de jaren wat veranderd want ik vind het nu wel erg mooi. Ik ga 'm nog geen waardering geven. Nog een paar keer luisteren. Gelukkig is dat geen straf in dit geval.

avatar van Johnny Marr
4,0
Zonde dat Changes hier helemaal onderaan staat. Ik vink hem even aan, nu staat hij samen laatste met 'Friends of Mine'.

avatar van OscarWilde
5,0
Odessey and Oracle is uiteindelijk niet zo psychedelisch als de hoes doet vermoeden. Wel slaagden de bandleden erin om twaalf evenwichtige maar vooral avontuurlijke en rijkgevulde nummers bij elkaar te pennen. Het geheel vloeit perfect in elkaar, ook al wordt doorheen de verschillende nummers geëxperimenteerd met stijlen, structuren, genres en instrumentatie. De zweverige nostalgie van The Zombies is de rode draad doorheen dit muzikaal avontuur. De band was reeds gesplit toen het album uitkwam en kon ook niet verder bouwen op het succes van Time of the Season, al volgde er enkele decennia later wel een reünie.

Misschien ligt het wel aan het feit dat The Zombies met dit album zowel hun hoogte- als eindpunt hebben bereikt en daardoor van de critici en recensten een tweede kans hebben gekregen. Het is geen absolute klassieker bij het grote publiek, maar wordt wel vaak opgenomen in best of-lijstjes. Liefhebbers van de betere popmuziek, van de muzikale veelzijdigheid van Sgt. Pepper’s, de melodieusiteit van Pet Sounds of de nostalgie van The Village Green Preservation Society kunnen hun soelaas zeker vinden in dit meesterwerkje, dat bijna 50 jaar na datum nog even fris en sprankelend klinkt, maar helaas niet de aandacht krijgt die het verdient.

Vergeten parels: The Zombies – Odessey and Oracle | De Profundis - jverhelst.wordpress.com

avatar van west
5,0
Er is sinds vandaag een schitterende limited gekleurde vinyl editie verkrijgbaar bij Newbury Comics (.com)!

avatar van west
5,0
Ik lees nu pas aan het einde van het jaar jouw verhaal OscarWilde: mooi beschreven allemaal.

avatar van vigil
4,5
OscarWilde schreef:
Liefhebbers van de betere popmuziek, van de muzikale veelzijdigheid van Sgt. Pepper’s, de melodieusiteit van Pet Sounds of de nostalgie van The Village Green Preservation Society kunnen hun soelaas zeker vinden in dit meesterwerkje, dat bijna 50 jaar na datum nog even fris en sprankelend klinkt, maar helaas niet de aandacht krijgt die het verdient.

Vergeten parels: The Zombies – Odessey and Oracle | De Profundis - jverhelst.wordpress.com

Amen!

Hung up on a Dream bevrijdt me tijdelijk van mezelf.

Soms lijk ik heel even connectie te maken met iets wat ons allemaal verbindt.

Wees genadig. Wijs me nog eenmaal de weg.

They spoke with soft persuading words
About a living creed of gentle love
And turned me on to sounds unheard
And showed me strangest clouded sights above

Which gently touched my aching mind
And soothed the wonderings of my troubled brain
Sometimes I think I'll never find
Such purity and peace of mind again


Veel liefs

5,0
'Hung Up on a Dream' is voor mij op de een of andere manier de 'Summer of Love' die ik nooit heb mogen meemaken. Maar dan kijk ik weer in mijn platenkast en trek er Joy Division of Franz Schubert uit...

avatar van Forza
4,0
Ik vind het stemgeluid van één van de zangers zeer irritant (die op A Rose for Emily), dus ik kom helaas niet verder dan 3 sterren.

De muziek is verder prima, met name het laatste nummer.

avatar van RuudC
4,5
The Zombies blijft behoorlijk in het spoor van The Beatles. Dit album werd opgenomen toen Sgt. Peppers verscheen en dan hoef ik eigenlijk niet veel meer te zeggen. De psychedelische impact is nagenoeg hetzelfde en de thema's zijn even zoet. Het verschil is wel dat Sgt. Peppers een absolute topplaat is en dat Odessey And Oracle daar toch wel een klasse onder zit. Daar hoeven de heren van The Zombies zich verder echt niet voor te schamen. Odessey And Oracle is evengoed een meesterwerk. Er zijn genoeg mooie liedjes te vinden. Het is moeilijk zelfs om te kiezen, al is Time Of The Season natuurlijk de echte klassieker. Butcher's Tale verdient een pluim vanwege de anti-oorlogsboodschap en de prachtige, licht naargeestige partijen van Argent op de harmonium. White schreef en zong het lied, wat ook een goede keuze is. Erg leuk album dit. Odessey And Oracle is de voornaamste reden waarom ik The Zombies koos voor een marathon en dat pakt heel goed uit. Wel vreemde teksten soms (who's your daddy? Is he rich like me?).


Tussenstand:
1. Odessey And Oracle
2. Begin Here
3. The Zombies/I Love You

avatar van Poles Apart
5,0
RuudC schreef:
The Zombies blijft behoorlijk in het spoor van The Beatles. Het verschil is wel dat Sgt. Peppers een absolute topplaat is en dat Odessey And Oracle daar toch wel een klasse onder zit.

Voor mij is het precies andersom, vind deze van the Zombies een unieke en tijdloze frisheid hebben die "Pepper" helaas niet heeft.

avatar van lennert
5,0
Beatles-vergelijkingen? Dan doe ik graag mee: ik vind Odessey And Oracle ook beter dan Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dat is dan wel mijn favoriete Beatles-album, maar ik merk toch echt dat The Zombies met Colin Blunstone wel een van de betere zangers van de jaren '60 hebben en dat hij alle songs hierop echt naar grotere hoogtes brengt. Het voelt ook aan als voor het gros als een fijn, positief album. Tekstueel is dit beduidend anders (A Rose For Emily of het naargeestige Butcher's Tale (Western Front 1914)), maar over het algemeen geeft het me een goed gevoel. Psychedelisch wil ik het nog niet per se noemen, maar bij vlagen is er best een goeie esoterische sfeer te bespeuren. De koortjes en toetsen dragen hier altijd lekker aan bij. Hung Up On A Dream als ultieme voorbeeld van iets waar je lekker op weg kunt dromen.

Voor het eerst ook dat ik hoor waar latere bands goed geluisterd moeten hebben naar deze band. Op iets als Care Of Cell 44 (tof baswerk) of I Want Her She Wants Me hoor ik een sound die Genesis op A Trick Of The Tail ook hanteert. Baroque pop op het best. Butcher's Tale (Western Front 1914) is daarnaast echt een fantastisch minimalistische anti-oorlogstrack met niets anders dan toetsen (of accordeon?). Kippenvel. Over Time Of The Season hoef ik niets extra's te zeggen, dat nummer staat op zichzelf al sterk genoeg.

Na al het moois (en ook tegenvallends) dat ik tot nu toe van de jaren '60 heb gehoord, had ik toch echt nooit verwacht dat het nota bene The Zombies zouden zijn die voor mij een perfect album hebben gecreëerd. Hier kunnen geen Beatles, Stones, Who en zelfs Kinks tegenop als het op schoonheid aankomt. Misschien dat The Moody Blues hier in een toekomstige marathon nog in de buurt komen?

Tussenstand:
1. Odessey And Oracle
2. Begin Here
3. The Zombies/I Love You

avatar van Poles Apart
5,0
lennert: of anders the Beach Boys, dan wel Love ("Forever Changes") wellicht?

avatar van lennert
5,0
Poles Apart schreef:
lennert: of anders the Beach Boys, dan wel Love ("Forever Changes") wellicht?


Of RuudC er blij mee is weet ik niet, maar ik ben er zeker voor om The Beach Boys nog eens onder de loep te leggen. Heb ik daarna weer meer materiaal om te claimen dat The Beatles ook niet origineel waren

Dat en God Only Knows en Good Vibrations heb ik altijd fantastische songs gevonden natuurlijk.

avatar van RuudC
4,5
Nee, daar ga je me absoluut niet blij mee maken.

avatar van Poles Apart
5,0
RuudC schreef:
Nee, daar ga je me absoluut niet blij mee maken.

Je hebt vast nog ergens een gestreept shirt en een strijkplank liggen... Come on, catch a wave!

avatar van lennert
5,0
RuudC schreef:
Nee, daar ga je me absoluut niet blij mee maken.


Dan houd ik die nog even als wraak achter als ik een volgende keer onder de 3 sterren gemiddeld eindig of ik echt een of twee keer 1.5 sterren of lager aan albums bij dezelfde band moet geven

avatar van RuudC
4,5
Dat zeg je terwijl je gemiddelde van The Zombies een stuk hoger is...


Vergeet niet dat ik wraak kan nemen met blues- en stonerbands.

avatar van NERD
4,5
Inderdaad een (te) onbekend parel uit de 60s. Geen 5 sterren want 1 of 2 nummers vind ik net iets te zeurderig, bijvoorbeeld Changes.

Iedereen kent natuurlijk wel Time of the Season. Persoonlijke favorieten: Time of the season, This will be our year & Brief candles.

Van die laatste heb ik het idee dat ik deze al heel lang ken, maar is volgens mij nooit een hit geweest, toch?

avatar van nlkink
3,5
NERD schreef:

Van die laatste heb ik het idee dat ik deze al heel lang ken......etc


Brief Candles is niet op single uitgebracht. Tenminste, op Discogs is niets te vinden. Misschien ken je de cover van The Posies.

avatar van Forza
4,0
Forza schreef:
Ik vind het stemgeluid van één van de zangers zeer irritant (die op A Rose for Emily), dus ik kom helaas niet verder dan 3 sterren.

De muziek is verder prima, met name het laatste nummer.


Beetje onzin wat ik toen zei, dit is gewoon goed!

avatar van Bobbejaantje
5,0
Perfect album van deze Britse popband. De ene na de andere parel, en een fantastisch geheel. Zet dit maar naast het beste van The Beatles. Ik heb het geluk gehad om The Zombies een tiental jaren geleden nog aan het werk te zien tijdens een reünietour en ze waren nog steeds in vorm. Colin Blunstone heeft zo'n zachtfluwelen stem uit de duizend... en aan dat optreden heb ik nog een gehandtekend exemplaar van deze klassieker overgehouden. Koesteren.

avatar van Chronos85
5,0
geplaatst:
Realiseerde me laatst dat zo rond 1968 de opa's en oma's van veel Engelse (Belgen, Fransen, Duitsers etc.)) teenagers die actief in de Eerste Wereldoorlog hadden geparticipeerd met pensioen gingen. Zoals (sommige) gepensioneerde opa's en oma's van nu de revolutionaire periode rond 1968 actief meemaakten.

Daarom is het niet merkwaardig dat er nummers als Butcher's Tale (Western Front 1914) , Some Mother's Son van The Kinks en Private Sorrow (van The Pretty Things) uitkwamen. Ik kan me voorstellen dat zo'n bewustwordende periode als die van 'De Jaren Zestig' zo'n traumatische periode als die van WWI weer intenser werd beleefd.

avatar van Droombolus
4,0
geplaatst:
Chronos85 schreef:
Daarom is het niet merkwaardig dat er nummers als Butcher's Tale (Western Front 1914) , Some Mother's Son van The Kinks en Private Sorrow (van The Pretty Things) uitkwamen. Ik kan me voorstellen dat zo'n bewustwordende periode als die van 'De Jaren Zestig' zo'n traumatische periode als die van WWI weer intenser werd beleefd.


Het was een protest tegen oorlog in het algemeen. We werden dagelijks overspoeld door beelden uit Vietnam, de eerste "TV oorlog" .......

De eerste golf protesten was voorbij, protest songs was een heus sub-genre waarmee mensen als Dylan en Donovan boven kwamen drijven.

De tweede golf kwam tijdens de "love and peace" periode en werd vaak verpakt in WWI ( the war to end all wars ) papier. Eric Burdon & The Animals skoorden in die katagorie nog een hit met Sky Pilot. Het was zo'n fenomeen dat er gezellig de draak mee gestoken werd door The Royal Guardsmen met Snoopy vs. The Red Baron

4,5
geplaatst:
De eerste golf protesten was voorbij, protest songs was een heus sub-genre waarmee mensen als Dylan en Donovan boven kwamen drijven.


Er zijn ook nu nog maatschappijkritische muzikanten zoals Steve Earle , Son Volt en Drive-by Truckers die veel teksten schrijven over misstanden in de samenleving..

avatar van dynamo d
4,0
geplaatst:
Bonus track She Loves the Way They Love Her (van R.I.P. - The Lost Album) is een heerlijk nummer!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:39 uur

geplaatst: vandaag om 19:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.