The Zombies - Odessey and Oracle (1968)

Label: CBS

1. Care of Cell 44 (3:56)
  2. A Rose for Emily (2:18)
  3. Maybe After He's Gone (2:33)
  4. Beechwood Park (2:44)
  5. Brief Candles (3:30)
  6. Hung Up on a Dream (3:01)
  7. Changes (3:19)
  8. I Want Her She Wants Me (2:51)
  9. This Will Be Our Year (2:07)
  10. Butcher's Tale (Western Front 1914) (2:47)
  11. Friends of Mine (2:17)
  12. Time of the Season (3:32)
  13. I'll Call You Mine * (2:34)
  14. She Loves the Way They Love Her * (3:02)
  15. Imagine the Swan * (3:11)
  16. Smokey Day * (2:24)
  17. If It Don't Work Out * (2:28)
  18. I Know She Will * (2:33)
  19. Don't Cry for Me * (2:15)
  20. Walking in the Sun * (2:37)
  21. Conversation Off Floral Street * (2:41)
  22. I Want You Back Again * (2:14)
  23. Gotta Get a Hold of Myself * (2:28)
  24. Goin' Out of My Head * (3:01)
  25. She Does Everything for Me * (2:16)
  26. Nothing's Changed * (2:31)
  27. I Could Spend the Day * (2:31)
  28. Girl Help Me * (2:19)
JonnieBrasco
Nog geen stemmen hier, maar op andere sites bovenaan terug te vinden in de toplijsten van 1968 en de jaren'60. Time of the Season is in ieder geval onsterfelijk (ook nog gebruikt volgens mij in de tv-reclame van Grolsch). Ik ben toch wel erg nieuwsgierig naar de andere elf nummers, maar zolang dit album nog voor 20 euro in de winkels ligt pas ik ervoor.

Ziggy007
JonnieBrasco schreef:

Je zou het ook kunnen... en dan wanneer het goedkoper is kopen. Of?

JonnieBrasco
"..." had ik al eens gedaan, maar het enige te vinden resultaat was in .mpc-formaat, daar kon ik niets mee.

Zijn er ook niet van die goedkope verzamelaars van The Zombies die je bv. bij de V&D kunt kopen. Staan vaak niet eens op de muziekafdeling, maar ergens random in de winkel, samen met goedkope dvd's/video's van onbekende actiefilms. Ik kwam gisteren zo'n CD van The Kinks tegen voor 5 euro. Met oerlelijke voorkant, maar wel een hoop bekende liedjes. Ik heb hem toch maar laten liggen, uiteindelijk.

JonnieBrasco
Tja, vroeger kocht ik dat soort goedkope verzamelaartjes wel eens, maar het is toch 10x zo gaaf om de originele cd te hebben. Bovendien weet je bij die goedkope verzamelaars nooit of het om de originele versies van de nummers gaat... Vind ik altijd wel belangrijk.

Dat is ook wel weer zo. Er is ook een hele leuke verzamelaar van The Kinks die ik veel liever zou hebben. Weet even niet hoe die heet, maar anders voeg ik hem zo wel even toe.

De meeste nummers van deze cd komen voor in de film Dear Wendy die ik laatst gezien heb. Ongeloofelijk aanstekelijke muziek. (Ga ook die film zien!). Moest daarom de cd hebben! Geweldige melodieen. En Time of the season is natuurlijk een tijdloze klassieker.

avatar van HiLL
Time of The Season

Wat een geweldige melodieën, vooral het eerste nummer en natuurlijk Time of the Season schieten er echt bovenuit.

De eerste referentie die ik hierbij kreeg was Love (Forever Changes).

avatar van tomthumb
Ik vind Time of the season lang niet het beste nummer van die LP Mijn favorieten: Care of cell 44, A rose for Emily, I want her, she wants me

Dit album is gewoon schitterend. Een must voor alle fans van The Beatles, The Beach Boys, The Kinks... Geniaal gewoon.

A Rose For Emily is zo ontzettend prachtig!

avatar van orbit
Meesterlijke plaat! Ondergewaardeerde band, luister nummers als Time Of Season, Rose For Emily, Beechwood Park of Changes maar ns.. hoort bij het beste wat de 60s hadden te bieden, naast the byrds, beatles en the beach boys

avatar van tomthumb
En nog steeds live te aanschouwen en Colin en Rod zijn nog steeds zeer goed bij stem en verre van versleten!

avatar van jurado
De productie...nee maar ..fantastisch..en de mellotrons ..hemels..top plaat!

avatar van ChrisX
Ik zie opmerkingen over beste nummers van dit album en volgens mij is Hung Up On A Dream nog geen enkele keer genoemd... schande want het is wat mij betreft echt wel het beste nummer van het album. Qua stijl doet dat nummer me heel erg denken aan het iet wat latere werk van Barclay James Harvest (hun eerste paar albums op het Harvest label met name).

ChrisX schreef:

Dat zal ik eens gaan beluisteren dan, bedankt voor de tip!

avatar van titan
titan (crew)
Allemachtig, wat een wereldalbum is dit zeg. Heerlijke uplifting psychedelische pop met hemelse harmonieën, catchy hooks, een heldere productie en fraaie mellotronaccenten (een soort van kruising tussen Love en The mama's en the papa's dus). Een hoogtepunt uit de jaren '60. 4,5*.

avatar van titan
titan (crew)
JonnieBrasco schreef:
Zolang dit album nog voor 20 euro in de winkels ligt pas ik ervoor.

Zojuist voor 12,96 besteld bij NL-store.

The Zombies. Bij het horen van die naam krijg ik nog altijd associaties met jaren 80 hair-metal bands. Met die vooroordelen in mijn achterhoofd wilde ik hier ook nooit wat mee te maken hebben. Ik was dan ook stomverbaasd toen ik er een jaar of 2 geleden achter kwam dat die prachtige klassieker Time of the Season van dit bandje was.

Welnu, het contrast tussen die foute hair-metal en dit album kan dan ook niet veel groter zijn. Odessey and Oracle is een perfecte popplaat, die de psychedelische scepter oppikte, de drang naar vernieuwing en experiment eruit filterde en die leegte opvulde met mooie refreintjes, bitterzoete teksten en prachtige subtiele mellotron-passages.

Ik vergeleek in mijn eerdere berichtje deze plaat met Forever Changes, en, hoewel dat album een stuk psychedelischer is, geloof ik daar nog steeds wel in. Er zijn nogal wat overeenkomsten. Arthur Lee dacht in 1967 dat hij dood zou gaan, en zag Forever Changes als zijn 'final statement'. The Zombies wilden er in datzelfde jaar, door het uitblijven van grote successen, een punt achter zetten. CBS wist ze nog te strikken voor één laatste album, dus ook zij waren in de veronderstelling dat het hun laatste woorden waren op het moment dat ze hun liedjes schreven.

Je zou ook een gelijkenis kunnen trekken tussen Love's Bummer in the Summer en Time of the Season. Beide nummers zijn echte jaren 60 anthems en gaan over de zogeheten Summer of Love, HET hippietijdperk naar ik me heb laten vertellen

Ook tekstueel zijn er wel overeenkomsten. De melodieën zijn allemaal zo ongelofelijk mooi maar als je je dan gaat verdiepen in de teksten merk je dat het niet allemaal over rozen gaat. The Butcher's Tale bijvoorbeeld, handelt over een slager die door een priester word omgepraat om soldaat te worden tijdens WW1, en dan ziet hij allemaal vreselijke dingen en wil hij niks anders dan zo snel mogelijk naar huis. Toch zijn de Zombies over het algemeen wel wat positiever ingesteld. De meeste liedjes gaan uiteindelijk toch gewoon over triviale dingen zoals hun schooltijd, opbloeiende romances of een onmogelijke liefde. En gelukkig maar, want dat past ook veel beter bij de muziek.

Een speciale vermelding wil ik nog wel maken voor het nummer Hung Up on a Dream, dat heeft echt een werkelijk goddelijke melodie, en dan die dromerige stem van Blunstone eroverheen, et voila.. the perfect pop song is born!

Het enige dat op dit album aan te merken valt, is de spelfout in de titel, waar overigens de Zombies zelf niet veel aan konden doen (de hoestekenaar was hierbij de fout ingegaan en toen hebben ze het maar zo gelaten), en de korte speelduur, slechts 35 minuten. Maargoed, als je zo moet gaan mierenneuken als recensent, en zo moet zoeken naar fouten en missers (zonder succes), dan rest er niks anders dan gewoon 5 sterren uit te delen en verder je mond te houden.

avatar van Oldfart
Keer op keer wordt in recensies als punt van KRITIEK aangehaald dat een van oorsprong vinyl album "slechts" rond een half uur zou duren.

Het medium vinyl lp kent nu eenmaal technisch zijn beperkingen.
Zodra het maar even tegen de 40 minuten ging werd het rond '67 al snel een dubbel album.

Die beperking in tijd ( lees aantal groef-rondingen wat in een schijfje verwarmd plastic gedrukt kon worden) hadden echter ook voordelen:

Bands leverden in veel gevallen muzikaal gezien meer coherente platen af;

Veelal was het muzikale niveau, gezien over de hele plaat genomen, hoger: bij 60 of 50 minuten ontstaat toch eerder de kans op "opvullertjes".

De beperking in tijd ( dus dat aantal rondingen) gekoppeld aan de opnametechnieken/ apparatuur van die tijd, leverde soms platen op met een uitzonderlijke klank, warmte en sfeer
( platen uit die tijd die veel langer waren; vaak verzamelaars hadden een veel dunnere groef; waren dus veel kwetsbaarder voor beschadigingen; en KLONKEN anders; letterlijk "dunner")

Het beste voorbeeld van "die warme sound" vind ik : Forever Changes", maar deze plaat hoort ook zeker in die categorie.

Ik zelf vind dat half uur overigens vaak wel prettig; en ten opzichte van Vinyl is het natuurlijk al een verdubbeling, want dan moest je ieder kwartier de plaat omdraaien.

Overigens: ik heb deze lp, in die tijd nog nooit gezien; kende de singles van de Zombies, natuurlijk. Ik ken ook niemand die hem toen had of heeft gehad.
Vreemd??!!
Zou het destijds in ons land teveel als een "singeltjes" band gezien zijn?

obsessed schreef:

Het enige dat op dit album aan te merken valt, is ...de korte speelduur, slechts 35 minuten.

Ik heb de versie waarop zowel de mono als de stereo mixen zijn terug te vinden. Plus twee bonus tracks. En zo is het schijfje tot aan de rand gevuld met prachtige muziek.
Mij hoor je niet klagen!

avatar van Oldfart
Er zijn natuurlijk ook cd-heruitgaven die WEL zin hebben !!
Van wanneer is ie uitvoering die jij hebt peerke?
Want dat lijkt me een zeer "hebberige".

avatar van Toon1
Elke cd heruitgave heeft zin. Wat als je je favoriete plaat alleen maar een ouderwetse platendraaier kan horen?!

Oldfart: Dat begrijp ik, daarom heb ik dat argument ook afgedaan als mierenneuken. Ik word altijd een beetje 'iel' van een recensie met de ene lofbetuiging na de andere, dus wou ik er even iets negatiefs tussenstoppen

avatar van dynamo d
Voor mij blijft vooral Time of the Season een prachtig nummer. Apart ritme. Erg goed gedaan.

avatar van Lukas
Ik kan niet anders zeggen:

avatar van HiLL
Dit is inderdaad een erg goed album! Prachtige samenzang en heerlijke baswerk! Echt stuk voor stuk psychedelische poppareltjes! Time of Season kende ik al en dat is een grote hit geweest en een goede ook! De rest is zeker minstens even goed! Puik werk van een band die, kennelijk, wat onderschat wordt...... 4,5*

Die Britten, die zestiger jaren..

Butcher's Tale

avatar van wolf
HiLL schreef:

Die Britten, die zestiger jaren..

Butcher's Tale

Ik heb hier niets aan toe te voegen.
4.5*

avatar van musicfriek
Et Voila!

Ik kan niks anders geven dan 5 sterren aan deze geweldige cd! Vanaf de allereerste draaibeurt is dit liefde op het eerste gezicht. Zoals Hill het al beschreef ben ik het helemaal mee eens. Psychedelische poppareltjes alom en ik noem het maar de ultieme flower power-plaat. Die hoes..... die hoes.... Prachtig!