Black Sabbath - Born Again (1983)

Label: Vertigo

1. Trashed (4:15)
  2. Stonehenge (1:58)
  3. Disturbing the Priest (5:48)
  4. The Dark (0:45)
  5. Zero the Hero (7:34)
  6. Digital Bitch (3:38)
  7. Born Again (6:32)
  8. Hot Line (4:51)
  9. Keep It Warm (5:36)
  10. The Fallen * (4:27)
  11. Stonehenge * (4:43)
  12. Hot Line [Live at the Reading Festival] * (4:54)
  13. War Pigs [Live at the Reading Festival] * (7:25)
  14. Black Sabbath [Live at the Reading Festival] * (7:10)
  15. The Dark [Live at the Reading Festival] * (1:05)
  16. Zero the Hero [Live at the Reading Festival] * (6:54)
  17. Digital Bitch [Live at the Reading Festival] * (3:33)
  18. Iron Man [Live at the Reading Festival] * (7:40)
  19. Smoke on the Water [Live at the Reading Festival] * (4:56)
  20. Paranoid [Live at the Reading Festival] * (4:17)
avatar van glenn53
Bill lag in de lappenmand in die dagen.

avatar van De buurman
Volgens drumt mij Ward wel op het album, maar voor de tour werd Bev Bevan aangetrokken.

avatar van glenn53
Klopt

avatar van De buurman
Iedereen die dit een interessante plaat vind, of eigenlijk iedereen die van Black Sabbath houdt, zou zeker eens het interview van Rick Wakeman (ja, die) met Tony Iommi moeten zien. Hilarisch om te horen hoe de toetreding van Gillan in zijn werk ging en welke grappen ze uithaalden...

YouTube - Face to Face with Rick Wakeman: Tony Iommi

avatar van iggy
De buurman schreef:

Is inderdaad wel grappig. Ook de opmerking van Ozzy over Beach Boy Wilson is hilarisch.

avatar van gaucho
Vandaag nog eens beluisterd, maar ik kon deze niet helemaal uitzitten. Vond het destijds, in 1983, al een enorme teleurstelling na de grandioze one-two punch van Heaven and Hell en The Mob Rules. Toen bekend werd dat Ian Gillan de vervanger van Ronnie James Dio zou worden, leek me dat op papier een interessante combinatie.

Maar het komt er hier echt niet uit. Met uitzondering van Zero the hero, het titelnummer en in mindere mate Disturbing the priest staat deze plaat vol met zwakke broeders. De riffs zijn ook minder sterk dan ik van Iommi gewend ben en de dramatisch slechte productie zorgt voor de genadeklap.

Dat ze dit zo uitgebracht hebben... Het klinkt echt alsof de band in een andere kamer staat te spelen, of dat er een wollen deken over de speakers ligt. Weinig dynamiek, weinig definitie en een slechte mix waarin Gillan's vocalen te ver naar achteren zijn gemixt. Zo kan-ie natuurlijk nooit excelleren... Dat gebeurde pas weer een jaar later, toen hij bij Deep Purple op het oude nest terugkeerde.

avatar van spinout
Tja, het is mijn favoriete Sabbath plaat, en ik vind hier Gillan op zijn best zingen. Moet ik nu opgenomen worden?

avatar van AstroRocker
Nee hoor spinout, het zal wel een kwestie van smaak zijn....
Ik vond dit album toendertijd ook tegenvallen na Heaven and Hell en Mob Rules en ben het pas later enorm gaan waarderen. Het album ademt een zeer doomy sfeer zoals bv. het intro Stonehenge voor Disturbing the Priest en Born Again.

U hebt helemaal gelijk

Deranged
Ik vind dit in ieder geval het beste album waarop Ian Gillan te horen is.

avatar van AstroRocker
En die hoes is eigenlijk spuuglelijk, maar past ook wel weer bij de sfeer van deze plaat...

avatar van spinout
Depeche Mode heeft die hoes nog voor een eigen single gebruikt. Deranged, je hebt trouwens een sterke Sabbath album in je top 10 staan. Hoe die plaat begint, geweldig.

avatar van Edwynn
Am I going insane of hebben jullie het over de bonustracks van Born Again? Wat toch wel een alleraardigst album is.

Deze plaat is de afgrond ingekletst door de makers waardoor alle kansen op rehabilitatie voorgoed in rook opgegaan zijn. Sowieso zonde dat het legaat van de Ozzyloze perioden door een zijdeur naar buiten gebonjourd zijn.

avatar van spinout
Gillan heeft Trashed toch heropgenomen met Iommi, Glover & Paice, dus helemaal dissed Gillan de plaat niet. Die nieuwe versie voegt trouwens niets toe aan het origineel. Is gewoon even goed.

Deranged
Weet niet of je reageert op wat ik zei over 'diss track' maar in dat geval bedoelde ik het niet zoals jij interpreteert. Ik bedoelde dat Zero the Hero qua tekst een soort diss track is jegens een naamloze opponent.

Wist overigens niet over die heropname en dus inmiddels even beluisterd en ik vind wel dat die veel beter klinkt. Sowieso qua productie komen de instrumenten en de riff veel beter uit de verf. Doet mij denken hoe vet deze plaat wel niet zou kunnen zijn als het allemaal zo klonk.

De productie is hier het grote hekelpunt, de nummers zijn gewoon vet.

avatar van spinout
Edwynn stelde dat dit album door de makers de afgrond ingekletst is. Ik herbruikte jou woordje "diss" om aan te geven, dat dat toch niet helemaal waar is. Persoonlijk heb ik geen probleem met de productie van dit album. Past bij de muziek, lijkt me.

Deranged
Valt volgens mij ook nog wel mee. Zelfs Ozzy had er iets aardigs over te zeggen blijkbaar.

Maar dat was misschien weer om Dio te dissen.

avatar van Edwynn
Ze zijn zo trots op Born Again dat ze er steevast een paar nummers van in de setlist opnemen.

Oh, wacht...

Hoe heette dat project ook alweer dat Iommi met Gillan deed een tijdje terug? Toen nog samen poekelend in interviews hoe ze toch nooit samen in Black Sabbath iets moesten doen. Aan de andere kant, draait die Iommi wel weer vaker om als een blad aan de boom. Ik blijf er bij: loos die Ozzy en maak een Sabbath show waar alle perioden aan bod komen.

avatar van De buurman
Juist over de productie waren ze totaal niet te spreken. Kan me niet meer herinneren waar, maar ik las dat er echt iets is misgegaan bij de mix of mastering, en dat ze daar pas achter kwamen toen het te laat was.

Vooral kant één kan altijd wel op mijn sympathie rekenen. Ik denk dat het mijn eerste Sabbath album was op een bandje, en volgens mij had ik ook alleen maar kant één opgenomen per ongeluk.

Ik weet niet of ik het al eens gezegd had, maar Disturbing The Priest heeft dezelfde melodielijn als...

Ian Gillan Band - Scarabus - YouTube

Trouwens, het intro van Scarabus heeft weer wat weg van het intro van Sabbath's The Shining van een paar jaar later:

Black Sabbath - The Shining - YouTube

Kan onbewust geweest zijn, maar ik denk echt dat het bij dezelfde bron vandaan komt.

Het is geen bijzonder sterk album, maar het had een veel betere mix en een betere reputatie verdiend.

avatar van AstroRocker
Leuk artikel over ondergewaardeerde hardrock album met o.a. het album Born Again in de lijst.
Even naar onderen scrollen.
The 10 Most Criminally Overlooked Hard Rock + Heavy Metal Albums - VH1

avatar van frolunda
Ik ben over het algemeen geen liefhebber van Meneer Gillan's vocale prestaties maar op Born again past zijn stem prima bij de sound van Black Sabbath.Vind sowieso de donkere sfeer het album een meerwaarde geven.Heel wat beter dan bijvoorbeeld Seventh star waar ik me gisteren nog aan gewaagd heb.Vooral Disturbing the priest en Zero the hero zijn sterke songs.Heb ook niet zoveel problemen met de productie die ik goed bij de sound vind passen (iets wat ik overigens ook van de hoes vind).Born again haalt het dan misschien niet bij de eerste vier platen van Black sabbath maar van de albums daarna vind ik dit toch één van de leukste.

avatar van Kronos
frolunda schreef:

Die mening gaat ongeveer dwars tegen de algemene opvatting in. Ook Ian zelf zei over deze samenwerking dat hij geen metalzanger is.

Ik vind dit echter een geweldig album. De combinatie van Gillan met Black Sabbath ligt mij wel. Maar ik hoor de man dan ook graag zingen en dan toch nog wat liever bij Deep Purple dan bij Sabbath.

buizen
Vond vandaag nog een oud plakboek van me zeg.
Heel wat bands en bijzondere samenstellingen meegemaakt, zoals deze Black Sabbathversie on tour.
Setlist.

Het concert begon niet om 07.00 uur 's ochtends hoor, zo werd dat vroeger gewoon geschreven.

avatar van steven
ja , de productie is inderdaad het grote hekelpunt hier . Een prima album hoor , maar is niet in 1 adem te noemen met paranoid,master of reality, Sabbath bloody Sabbath , of sabotage wmb . Ik kan toch vaak niet wennen aan Sabbath zonder ozzy. Ozzy deed het trouwens ook erg goed met zijn eerste twee solo-platen ,die heb ik liever dan deze . Maar ben blij dat ik hem in bezit heb op vinyl , want slecht is het zeker niet

avatar van Teunnis
Berichten verplaatst naar Black Sabbath - Sabotage (1975).

avatar van De buurman
sorry, ik zie de link niet.

avatar van De buurman
Maar over het album....kant 1 ( t/m Zero The Heo) gaat nog, de rest is zeer matig..

avatar van Zagato
Naar aanleiding van de reacties hier maar weer eens opgezet en ja het valt niet mee. De combinatie van BS en Gillan is geen gelukkige en het materiaal is ook niet top, zeker niet na de 2 voorgaande studio albums die absolute knallers waren. Ik moet wel toegeven dat ik de uitvoering van Heaven and Hell live met Gillan best goed is.

Black Sabbath - Heaven And Hell (Live 1983) - YouTube

Maar dat staat dan weer enigszins los van Born Again.

avatar van lennert
Ok, dit was een behoorlijke verrassing. Op opener Trashed wist ik nog niet wat ik nu van Gillan's zang moest vinden, maar vanaf het moddervette Disturbing The Priest gaat het eigenlijk prima. Sterker nog, Born Again is (met uitzondering van de erg matige afsluiter Keep It Warm) een vrij stevig heavymetalalbum waar de band bij vlagen een erg stevige en vrij moderne (industrial)sound weet neer te zetten. En Gillan kon nog behoorlijk gillen in die tijd! Buiten Disturbing The Priest vallen vooral Zero The Hero en Born Again op, terwijl ook de aan Saxon-herinnerende riffs op Hot Line goed klinken. Begint wat vreemd en sluit matig af, maar de resterende tracks zijn gewoon erg gaaf. Positieve verrassing!

Voorlopige tussenstand:
9. Vol 4
10. Black Sabbath
11. Never Say Die

avatar van RuudC
Nu ken ik de discografie van Black Sabbath al aardig, maar dit album heb ik nooit echt de kans gegeven. Ik kan me Black Sabbath gewoon wat moeilijk voorstellen met Ian Gillan en dat dit album nooit echt populair is geweest, werkt natuurlijk ook mee. Toch is het beluisteren me aardig meegevallen. Gillan is na Dio zeker geen vooruitgang, maar ondanks alle controverse en gekke verhalen is de zang goed gedaan. Born Again valt verder niet op door heel goede songs, maar vooral het moderne geluid. In de tijd waarin de NWOBHM afsterft en bands als Metallica en Slayer aan hun triomftochten beginnen, is het net alsof Black Sabbath halverwege de jaren negentig zit. Het klinkt soms wat industrial en daarmee voor die tijd erg origineel en gewaagd. Zodoende heb ik toch best wat respect voor Born Again. Disturbing The Priest en Zero The Hero zijn best coole tracks.

Tussenstand:
1. Heaven And Hell