The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland (1968)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Label: Reprise

1. ...And the Gods Made Love (1:23)
  2. Have You Ever Been (to Electric Ladyland) (2:10)
  3. Crosstown Traffic (2:27)
  4. Voodoo Chile (15:00)
  5. Little Miss Strange (2:52)
  6. Long Hot Summer Night (3:28)
  7. Come On (Part 1) (4:09)
  8. Gypsy Eyes (3:44)
  9. Burning of the Midnight Lamp (3:40)
  10. Rainy Day, Dream Away (3:42)
  11. 1983... (A Merman I Should Turn to Be) (13:39)
  12. Moon, Turn the Tides... Gently Gently Away (1:02)
  13. Still Raining, Still Dreaming (4:26)
  14. House Burning Down (4:33)
  15. All Along the Watchtower (4:01)
  16. Voodoo Child (Slight Return) (5:13)
avatar van Lennart_M
Het is moeilijk te omschrijven, maar deze muziek creeert een ruimte in mn hoofd. Net alsof ik er zelf bij ben.

avatar van Leonard91
De beste van Hendrix, waar ik me bij zijn voorgaande albums nog wel eens wilde storen aan nutteloos gejengel op zijn gitaar vind ik het hier juist mooi. Tracks als Voodoo Chile (en Child), de cover, en Come On springen er voor mij wel best ver bovenuit. Een 4,5*, omdat er toch nog een handjevol tracks op staan die ik nét niet vind.

avatar van Reijersen
Wederom een erg boeiend muziekstuk van deze legende. Heerlijk een beetje loom en bovenal een topsfeertje.

avatar van freddze
Discussies over de top 250-notering van dit album horen in het forum, niet bij het album. Berichten daarover dan ook verwijderd.

Roeljuun
Laatst eens m'n vaders nog echte engelse originele LP (avec de blote dames voorop ) eens uit de kast gehaald en geluisterd.
Die Live versie van Voodoo Chile is werkelijk fantastisch, die hele rauwe kant is geweldig, zeker wanneer hij op het einde lijkt wel klaagt omdat hij niet wil stoppen, fenomenaal. Zo spelen de britpopflippo's tegenwoordig niet meer..
Verdere hoogtepunten zijn uiteraard All Along The Watchtower en Gypsy Eyes (Dat riffje,, heerlijk), nou ja, eigenlijk alles is van een lekker luisterbaar niveau.

Nicci
volgens mij is Voodoo Chile niet live. als ik het goed heb is Slight Return een spontane 1 take opname, maar wel gewoon in de studio.

While "Voodoo Chile" sounds like a live recording, the crowd noise was actually recorded afterwards. Some twenty people were brought to the studio to record appropriate background noise. (bron: Wiki)

avatar van Smiechtel
Inspirerend album voor mij persoonlijk. Die gitaar op Voodoo Child was overigens ook een grote reden om een Wah-pedaaltje voor mijn gitaar te kopen. Voodoo Chile is ook erg vet, en All Along the Watchtower is om op-te-vreten.

Daarnaast is het ook erg cool en retro om Jimi Hendrix te luisteren natuurlijk. Ik kwam wel een tijdje geleden een leuk meisje tegen die nog nooit van Jimi Hendrix had gehoord. Gelijk een stuk minder leuk meisje.

avatar van OmeWillem
Goede plaat maar toch minder dan de voorgaande 2. Prachtige hoes, alleen heb ik een andere hoes. Deze hoes 1x in het echt kunnen bewonderen, maar toch maar niet gekocht vanwege het prijskaartje.

STaN_THe_MaN
Zonde dat op mijn cd de oude cover staat, Prachtige plaat.

Nicci
Welke oude cover? De schaarsgeklede dames is de 'oude' hoes.

STaN_THe_MaN
Nicci schreef:
Welke oude cover? De schaarsgeklede dames is de 'oude' hoes.

Sorry, foutje bedoel ik ook, niet over nagedacht

avatar van LucM
Absoluut meesterwerk en de beste van Jimi Hendrix, een waar festijn voor mij vanwege de ijzersterke songs en vooral het spetterende gitaarwerk, waarmee Hendrix aantoont waarom hij de meest invloedrijke gitarist aller tijden is.
"Crosstown Traffic", "Burning of the Midnight Lamp" en de twee versies van "Voodoo Chile" zijn gewoon hemels en "All Along the Watchtower" vind ik de beste Dylan-cover ooit.

Nicci
ik vind deze veel te wisselvallig om een meesterwerk genoemd te mogen worden. De nummers die LucM noemt verdienen inderdaad stuk voor stuk de maximale score, maar er staat zoveel matigs op deze plaat. de nummers tussen Voodoo en Gypsy eyes sla ik over. na burning of the midnight lamp skip ik alles tot all along the watchtower.

avatar van Oldfart
nicci schref: na burning of the midnight lamp skip ik alles tot all along the watchtower

....en luistert daarmee tevens niet naar het hart van de plaat, maar mist daarbij ook een aantal van Jimi's beste stukken uit zijn gehele oevre.
Onbegrijpelijk....

avatar van kaztor
1983 matig????

Nicci
ik kan er niets aan doen, die nummers doen me vrij weinig. 1983 is inderdaad nog vrij aardig, maar kan wat mij betreft niet in de schaduw staan van Voodoo Chile (sr), all along the watchtower of crosstown traffic.

stuart
STuk beter dan het andere dubbelalbum uit dat jaar(The white album), maar door de ambitie zitten er wel een paar mindere nummers op;desalniettemin toch een klassieker

avatar van niethie
Een aantal geniale nummers met heerlijke gitaar riffs maar helaas ook een hoop fillers en daarom wat wisselvallig hier en daar, toch een grensverlegend album voor zijn tijd en Hendrix was natuurlijk een briljant gitarist alhoewel ik toch effe iets meer met-
Eric Clapton heb.

3,5 sterren

stuart schreef:
Stuk leuker dan het andere dubbelalbum uit dat jaar(The white album), maar door de ambitie zitten er wel een paar mindere nummers op;desalniettemin toch een klassieker

Schrijffoutje: niet beter, maar voor mijzelf leuker/mooier
(d.i. natuurlijk een kwestie van smaak en doet niets af aan TWA van the Beatles)

Topnummer (sowieso één van mijn top10 songs van de 60's) blijft voor mij All Along The Watchtower , Hendrix' versie van dit Dylan nummer.

Jensi
Hendrix' versie van All along the watchtower werd laatst ook uitgroepen tot beste cover ooit . Ik vind hem in ieder geval beter dan Dylan's versie,iets wat je bij covers vaak niet kunt zeggen.

Ik zit steeds te twijfelen of ik deze op nummer 1 in mijn top 10 moet zetten of The Jimi Hendrix Experience....

stuart
Ik vind dat Hendrix er een fantastische versie van heeft gemaakt; één van mijn mooiste 10 nummers van de 60's. Die wah-wah solo..

avatar van Droombolus
Blijf Electric Ladyland een zwaar overschat produkt vinden. Hendrix kon geen keuzes maken en eerlijk gezegd is deze ( kwa vinyl toch in ieder geval ) dubbelaar me altijd in de oren blijven klinken als een verzamelaar. Zijn slechtste beslissing ooit was het wegsturen van producer Chas Chandler, de man die dus wèl de muzikale beslissingen kon nemen.

Dat gezegd hebbende blijft er natuurlijk nog genoeg te genieten maar kwa album haalt het het peil van Axis van geen kant. How ! Ik heb gesproken

stuart
Het is jouw mening, maar 'zwaar overschat' zijn wel hele grote woorden vind ik. Er staan zeker een paar mindere songs op, maar als geheel is het erg goed en zeer invloedrijk. Je moet wat minder dromen en beter luisteren, Droombolus.

avatar van ricardo
ik vind dit het beste studio album van Jimi. volgens mij staat hier ook de meeste variatie op. ik vind deze plaat nog een stuk sprankelender en levendiger dan Experience. je kunt duidelijk horen dat hier alle registers opengingen. Ik vind alleen de live plaat Band Of Gypsies nog beter dan deze, maar alleen maar omdat ik nu eenmaal een enorme liefhebber ben van live platen.

stuart schreef:
'zwaar overschat' zijn wel hele grote woorden vind ik.

EL wordt door een heleboel mensen aanbeden en opgevoerd als fave Hendrix plaat, staat in de Top 250 boven AYE en Axis komt daarin helemaal niet voor, zwaar overschat vind ik dus wel gerechtvaardigd voor een allegaartje van tracks waar hij anderhalf jaar over deed ........

avatar van ricardo
Een allegaartje van tracks zou je ook kunnen zien als een album met veel variatie erop. ik vind het terecht dat deze het best word beoordeeld want dit is toch echt Jimi op zijn absolute hoogtepunt vind ik, veel variatie en inspiratie legt Jimi in dit album. gewoon een al time Hendrix klassieker is dit, daar kun zelfs jij niet omheen Droombolus.

Droombolus schreef:

Ik aanbid het album niet, maar het is wel een zeer creatief "werkje".
Ik denk dat jij het niet mooi vind, wat natuurlijk mag, maar dan moet je het niet afdoen als een "prutswerkje"; ik zou zeggen, probeer jij eens zo'n album te maken. Je doet eerder een beetje kinderachtig omdat 'jouw ' Axis niet in dat lijstje staat en dat reageer je af op EL. Kom op Bolus, een beetje realistischer mag wel.

stuart schreef:
maar dan moet je het niet afdoen als een "prutswerkje"

Your words, not mine Kijk eens naar mijn score voor EL vriend Stuart, jij geeft maar een halve *etje meer ........

Droombolus schreef:

Ach ja...die sterren. Dat is ook een ondoorzichtige toestand; iedereen gebruikt zijn eigen manier daarvoor. Ik lig er niet wakker van, Droombolus; als jij EL zo bekijkt, is dat je goed recht natuurlijk. Ieder zijn mening. Welterusten straks en droom maar lekker verder.

avatar van James Douglas
Een paar individuele tracks van dit album behoren tot Hendrix's beste werk (Crosstown Traffic, All Along the Watchtower, Slight Return). Toch is het als geheel best een taaie zit en wat dat betreft luisteren de twee studiovoorgangers net wat makkelijker weg.