The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland (1968)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Label: Reprise

1. ...And the Gods Made Love (1:23)
  2. Have You Ever Been (to Electric Ladyland) (2:10)
  3. Crosstown Traffic (2:27)
  4. Voodoo Chile (15:00)
  5. Little Miss Strange (2:52)
  6. Long Hot Summer Night (3:28)
  7. Come On (Part 1) (4:09)
  8. Gypsy Eyes (3:44)
  9. Burning of the Midnight Lamp (3:40)
  10. Rainy Day, Dream Away (3:42)
  11. 1983... (A Merman I Should Turn to Be) (13:39)
  12. Moon, Turn the Tides... Gently Gently Away (1:02)
  13. Still Raining, Still Dreaming (4:26)
  14. House Burning Down (4:33)
  15. All Along the Watchtower (4:01)
  16. Voodoo Child (Slight Return) (5:13)
avatar van Gajarigon
Dit was een van de eerste cd's die ik ooit kocht (maar dan één met de brave cover ), en ik was er destijds al niet helemaal weg van. Erg goeie momenten worden afgewisseld met geneuzel (Voodoo Chile ) en rommelige nummers (Burning of the Midnight Lamp). Er wordt natuurlijk wel erg goed gespeeld, maar er zit toch wel een te groot klasseverschil tussen All Along the Watchtower en Little Miss Strange om van een echte klassieker te kunnen spreken. 3*

The Oath
1983 is en blijft het beste nummer van Hendrix. Kippenvel!

avatar van Stalin
Gajarigon schreef:
Erg goeie momenten worden afgewisseld met geneuzel (Voodoo Chile )

Deze behoort voor mij persoonlijk weer tot 1 van de favorieten van dit album...

Hij staat nu op, dat is fijn wakker worden

Gajarigon schreef:

Heh, eindelijk iemand die mijn mening deelt.

herman schreef:

Heh, eindelijk iemand die mijn mening deelt.

Zijn nogthans jimi-nummers zoals ze horen te zijn. Jimi had bij de 2 vorige albums al een lak aan managers en labels die zeiden hoe hij een album moest opnemen en hoe die nummers moesten zijn.

Hier kon hij eindelijk zijn zin eens doen en die gevarieerd album afleveren. De speelvreugde en energie springt er van af. Ik vind het zelf raar om te zeggen dat dit album uit nummers bestaat. Jimi gaat met dit album een level verder dan even wat nummertjes op een schijfje met daartussen wat singletjes.
Daar moet toch een betere term voor bestaan om te beschrijven wat ik bedoel?

avatar van Kill_illuminati
The Oath schreef:
Daar moet toch een betere term voor bestaan om te beschrijven wat ik bedoel?

Kunst.

The Oath schreef:
Zijn nogthans jimi-nummers zoals ze horen te zijn.

Dat geloof ik wel, maar dat neemt niet weg dat ik er niets aan vindt.

avatar van Droombolus
Maar helaas wordt een eigen mening over de muziek van helden als Jimi ( en Dylan om er nog maar eens te noemen ) niet echt op prijs gesteld ...

The Oath schreef:

Hier kon hij eindelijk zijn zin eens doen en die gevarieerd album afleveren.

Misschien dat hier het probleem zit? Ik vind dit verre van een brilliante, laat staan z'n beste plaat.

Ssscht...
vroeger, in m'n pubertijd en er wat voor, was ik een mega Jimi Hendrix-fan. Ook van bv. dit album. Maar als ik er nu opnieuw naar luister vind ik het allemaal een beetje vaag... slecht geproduced ook, zo rommelig en dof. Ik word er wat weemoedig van Alsof de gloed er af is terwijl ik die toch ooit eens gevoeld heb. Ik ga z'n andere cd's ook nog eens onder de loep nemen. (man man, wat is dat lang geleden dat ik die muziek opgelegd heb )

Ik laat de mogelijkheid open om later op deze mening terug te komen weliswaar

Ssscht... schreef:
vroeger, in m'n pubertijd en er wat voor, was ik een mega Jimi Hendrix-fan.

Ik verwachtte nu eigenlijk een kranige 50-iger die deze albums in 30 jaar niet meer gehoord heeft, zie ik dat je iemand van mijn leeftijd bent.

Nicci
"Man, man, wat lang geleden . . . "

Je bent van 1990. Dan kan dat helemaal niet . . . .

Ssscht...
Alles is relatief hé. Ik luisterde hier veel naar toen ik 12 tot 16 jaar was. Wel, dat is dan al ongeveer 4 jaar geleden dat ik hier nog naar geluisterd heb, dat is toch best veel?

Je hebt helemaal gelijk.

Ssscht... schreef:

Ik laat de mogelijkheid open om later op deze mening terug te komen weliswaar
Dit klinkt idd een beetje als iemand die Jimi Hendrix in volle glorie in het echt heeft zien spelen.

Het is geen praat voor iemand die slechts 20 jaar is vind ik.

Van de 3 studio albums die bij zijn leven uitgebracht zijn, vind ik deze de wisselvaligste en rommeligste plaat van de 3. Het debuut is de ECHTE klassieker, en Axis is gewoon het beste studio album van Jimi.

avatar van Kill_illuminati
Qua persoonlijke muziekontwikkeling kan 4 jaar heel wat zijn. En ik begrijp de verontwaardiging van Ssscht... dat een album dat je zo goed vond niet meer ligt.

avatar van scabiosa
ik hoorde een dezer dagen dat er een nieuwe compilatie zou zijn uitgebracht met nummers waarop onzen jimi speelde als studio(sessie)muzikant
weet er iemand hier over welke plaat dat gaat? hoe die heet? of waar die te vinden is?
dank

Ssscht...
broere, er bestaan duzenden dwaze uitgaves van shitty werk van den Jimi die indertijd niet zijn uitgebracht. Wat kan je die overbodige brol jou nu schelen? Btw, niet gechoqueerd dat ik je nr 6 in je top-10 "slechts" maar een 3,5 geef?

avatar van Oldfart
Ik denk dat scabiosa dit bedoelt Ssscht:

Definitive Career-Spanning Collection Traces
Jimi Hendrix's Transformation
From R&B Sideman To World's Most Electrifying Guitarist
Across 4 Hours of Rare & Unreleased Tracks On 5 Disc (4 CD/1 DVD) Boxed Set

zie voor meer info de officiele Erven Hendrix site:

en kijk bij news

Stel voor hier bij discussie verder over te praten: http://www.musicmeter.nl/ar...

Kijk daar voor de tracks.

Heeft met ELL immers niets te maken.

avatar van VanDeGriend
Ik ben niet zo'n Hendrix kenner dus mogelijk dat ik iets vraag wat op een dezer pagina's allang is toegelicht door de adepten..maar..ik heb een versie met deze dametjes erop (cool) maar ook een trackist die een andere volgorde kent. Iemand een idee?

avatar van freakey
VanDeGriend schreef:

Klopt, op de oude dubbel cd, die met de dametjes dus... zijn de 4 kanten door elkaar gehusseld, originele kant 4 = daar kant 2, kant 3 = kant 4, kant 2 = kant 3... op de latere versies is dit recht gezet....

PS. de blote dames versie is behoorlijk zeldzaam als cd....

1983 zorgt altijd weer voor een kippevelmoment

avatar van Teunnis
1983... is inderdaad hét hoogtepunt van de plaat en misschien wel van Jimi's hele oeuvre. Sterker nog dat weet ik wel bijna zeker. Kippevel

avatar van ricardo
Vandaag heb ik de geremasterde versie van deze even beluisterd tot 2 keer toe zelfs, en moet zeggen dat het geremasterde geluid klinkt als een klok. Dit is toch een mooi virtuoos album van Jimi, met Voodoo Chile en All Along The Watchtower als absolute hoogtepunten.

Heb de geremasterde versie inmiddels gepindakaast in huis nu maar overweeg zelfs de geremasterde versie org te gaan kopen.

Is de luxe editie met dvd nog een waardevolle aanvulling bij de cd?

Eigenlijk zijn alle 3 reguliere albums van Jimi Hendrix echte must haves, zeker als je ook van b.v Led Zeppelin, The Who en The Doors houd.

The Doors hebben 6 klassiekers op rij gemaakt, net als Led Zep dat ook gedaan heeft, en The Who hebben ook minstens 3 klassiekers op hun naam staan. Jimi Hendrix hoort ook zeker in dat rijtje vind ik.

avatar van Stalin
ricardo schreef:

Toch weer een voordeel van vroegtijdig de pijp uitgaan, want op die manier krijg je niet de kans om in herhaling te vallen en/of slappe muzikale hap te gaan maken.
Wie als muzikant vroegtijdig de laan uit gaat, zit over het algemeen voor de rest van zijn leven gebakken

avatar van avdj
....alleen heeft hij daar zelf niet zoveel meer aan!

Maar goed, feit blijft dat mensen als Kurt Kobain, Jim Morrison maar ook Jimi Hendrix eigenlijk nooit kritiek krijgen. In het geval van Jimi is dat ook terecht, ongelooflijk wat hij op plaat heeft gezet. Jamsessies van hem klinken nog beter dan bekend werk van menig gitaarband.

@ ricardo: vanwaar toch maar 3,5* ?

avatar van ricardo
3.5* staat gelijk aan een 7 en een ruime voldoende dus.

Er staat ook minder werk op vind ik.

Van de 3 Hendrix albums blijf ik dit de minst goede vinden.

avatar van freakey
ricardo schreef:
3.5* staat gelijk aan een 7 en een ruime voldoende dus.

Er staat ook minder werk op vind ik.

Van de 3 Hendrix albums blijf ik dit de minst goede vinden.

Vind ik echt onbegrijpelijk, dit is een waar meesterwerk. Deze plaat heeft zoveel betekend voor de rockmuziek...

avatar van ricardo
Ik beoordeel dit album ook niet omdat hij veel betekend zou hebben voor de rock muziek, maar natuurlijk wat ik er persoonlijk van vind.

Nicci
Ik begin Hendrix de laatste tijd sowieso anders te waarderen. Vroeger beschouwde ik de man als een buitengewoon belangrijk en invloedrijk muzikant. De laatste tijd kijk ik daar anders tegen aan. Zijn oeuvre vind ik eigenlijk erg wisselvallig. Ook minder tijdloos dan ik vroeger meende dat het was. Er zit zeker erg sterk en tijdloos werk tussen, maar bij lange na niet alles. Hij blijft natuurlijk een fenomeen. Al was het maar vanwege het sterke werk dat hij wel heeft achtergelaten en zijn buitengewone gitaarspel.