Europe - The Final Countdown (1986)

Zweden
Label: Epic

1. The Final Countdown (5:09)
  2. Rock the Night (4:04)
  3. Carrie (4:29)
  4. Danger on the Track (3:45)
  5. Ninja (3:47)
  6. Cherokee (4:12)
  7. Time Has Come (4:00)
  8. Heart of Stone (3:46)
  9. On the Loose (3:08)
  10. Love Chaser (3:28)
  11. The Final Countdown [Live] * (5:11)
  12. Danger on the Track [Live] * (3:59)
  13. Carrie [Live] * (4:40)
rkdev schreef:
Rock the Night (met de geweldige b-kant Seven Doors Hotel) .

Ja, fantastisch nummer is dat. Vaker gedraaid dan de A-kant. Leuk om te lezen dat ik niet de enige was die het een geweldige B-kant vond

avatar van vielip
Geldt voor de b-kant van de single van The final countdown ook (On broken wings). Een geweldig nummer dat helaas niet op het album is gekomen. Ik vind de vergelijking die PriestMaiden maakt met Autograph trouwens behoorlijk mank gaan. De muziek van Europe zit toch wel wat doordachter in elkaar dan wat de doorsnee hairmetal band ons voorschotelt.

avatar van rkdev
vielip schreef:
inderdaad, dat nummer was ik helemaal vergeten. Blijkbaar vond de band het bij nader inzien toch een goed nummer want het staat wel op diverse verzamelalbums van de band.

avatar van Dibbel
Laten we eerst en vooral niet vergeten dat vooral door Veronica's Countdown dat Europe en ook Bon Jovi behoorlijk pushte, het hele hardrockgenre en aanverwanten in de tweede helft van de jaren 80 een enorme boost kreeg, waardoor uiteindelijk zelfs Iron Maiden in de Top 40 belandde en het ook een radiofahig genre werd.
Waarvoor dank, of had het dan allemaal lekker obscuur en underground moeten blijven?
Het geeft derhalve geen pas om bands als Europe, Bon Jovi, en bv. ook Bryan Adams af te zeiken op hun gewoon lekker klinkende muziek uit deze periode, al werd met name bij Adams en Bon Jovi de kwaliteit later natuurlijk wel wat minder.
Amen.

The Final Countdown dan:

Het titelnummer (nummer 1 in september/oktober 1986) heeft het zelfs geschopt tot openingsdans bij bruiloften en mag dus als evergreen bestempeld worden.
Natuurlijk heb ik het ook veel te veel gehoord, maar het zit natuurlijk wel gewoon goed in elkaar.
Voor de rest is dit natuurlijk gewoon supermelodieuze hardrock met een erg goede zanger, regelmatig lekkere gierende gitaarsoloos en nummers die beklijven.
Af en toe net wat teveel zoetige toetsjes, maar ja, jaren eerder mochten Kansas en Styx dat wel blijkbaar.
Plaat lijdt ook nog eens niet aan het tot ruim halverwege de jaren 80 voor hardrock en metal gebruikelijke schoenendoosgeluid, want het is allemaal lekker open en helder geproduceerd door Kevin Elson (je hoort zowat alle nuances) en klinkt zelfs op LP nog fris en goed.
Rock The Night kent natuurlijk ook iedereen (nummer 6 in december 1986).
Verder lekkere nummers zijn Danger On The Track, Cherokee en On The Loose.
Time Has Come vind ik een mooiere ballad dan Carrie.
Carrie haalde de tipparade, maar zorgde er ook nog eens voor, dat ook dames zich voor hardrock gingen interesseren
Inmiddels heb ik natuurlijk wel het nummer van de tandarts bij de hand, als ik het weer eens hoor .

Fijne plaat, die ik graag nog eens opzet af en toe.
Op vinyl en CD.

avatar van WesleyX16
Waarom ik bijvoorbeeld Wanted Dead Or Alive van Bon Jovi en Iron Maiden (The Trooper en Wasted Years) wel kan waarderen en The Final Countdown helemaal niet?! Dat weet ik niet. Zal wel met smaak te maken hebben en omdat hardrock/metal eigenlijk niet mijn ding is.

Het zij zo.
Maar ja, aan je Top 10 te zien (waar ik ook wel heel goede albums in zie), is dit inderdaad jouw genre niet.
Ben zelf nogal breed georienteerd qua muziek en heb het hele album gewaardeerd, niet alleen de hitjes.
Je zult mij bij allerhande platen in van allerhande genres tegenkomen, als ik tijd van leven en draaien krijg....
On topic voor de zekerheid: fantastische zanger, erg goede gitarist, nummers die blijven hangen.

Dibbel schreef:
Carrie haalde de tipparade.

En de hitparade nr 14 als ik me niet vergis

avatar van Edwynn
Het was een behoorlijks stevige hit die best vaak gedraaid werd in elk geval.

avatar van Dibbel
Ja, Carrie haalde inderdaad de Top 40. Kijk maar. Staat dus fout in mijn Hitdossier.
Maar ja, whatever. Is in ieder geval iets te klef.

avatar van lennon
^heb destijds de single nog gekocht, in een posterhoes .

Menig schuifel dansje met de dames op gemaakt

avatar van vielip
Ze hebben live wel een andere versie gespeeld dan die bekend is bij het grote (radio)publiek. Eerst een tijd alleen zang en piano en halverwege pas knalt de hele band erin. Veel mooier vind ik. Maar zoals wel vaker kom ook Europe live veel meer en beter tot z'n recht.

avatar van vielip
Heb gisteren de remaster (met de 3 live bonustracks) eens lekker knalhard in de auto gedraaid. Voor mijn gevoel klinkt die remaster toch wel een stukje beter dan het origineel. De gitaren komen wat beter uit de verf en ook de drums klinken wat krachtiger. Hoe dan ook, het blijft een geweldig album!

Nieuwstad
Die remaster klinkt prima ja! Ik zou zelf wel voor andere bonustracks gekozen hebben trouwens:

- On Broken Wings (b-kantje van The Final Countdown single)
- Seven Doors Hotel (1986 version, b-kantje van Rock The Night single)
- Where Men Won't Dare (1986 outtake, instrumental)

Ook leuk als bonustracks zou zijn de "On The Loose" ep. Hierop staan early versions van Rock The Night en On The Loose en een nergens anders uitgebracht nummer Broken Dreams.

avatar van vielip
Kijk, een kenner! Je hebt helemaal gelijk wat betreft die bonustracks. En dan dat hele Hammersmith concert op cd uitbrengen! Want op de vhs die destijds is uitgebracht staat een uur, terwijl ze ongeveer 2 uur hebben gespeeld. Geweldig concert dus dat mag gerust uitgebracht worden! Die On the loose ep is trouwens een leuk hebbedingetje. Die early versies die erop staan zijn zeker de moeite waard. En ook Broken dreams is een prima ballad.

avatar van Kronos
De remaster klinkt vooral luider (loudness war?) maar volgens mij niet beter dan de originele cd. Die klinkt in mijn oren juist wat aangenamer. Maar nog liever draai ik de lp.

Kijk nog een kenner!

Is dat Hammersmith optreden destijds op VHS verschenen? Kijk dat wist ik dan weer niet. Ik heb wel een andere VHS uit deze tijd hier liggen, Live In America heet die.

Maar mijn favoriet blijft denk ik het optreden in Solna, Zweden 1986. Das echt een prachtige opname, nog voor de doorbraak én met John Norum op gitaar. Hier is ook een DVD van.

Cured
Volgens mij staat die opname in zijn geheel op you-tube. Zeer gaaf.

edit; wat een belachelijk laag gemiddelde trouwens

Kronos schreef:
Maar nog liever draai ik de lp.

Uiteraard

Maar dat de gitaren nu iets beter hoorbaar zijn zou best kunnen. Want John Norum verliet de band mede omdat zijn gitaren zo zacht ingemixt waren. Misschien hebben ze dat nu weer recht proberen te trekken. In zoverre dat mogelijk is natuurlijk met een remaster.

avatar van Edwynn
On Broken Wings miste ik altijd al op het album. De 7" van The Final Countdown heb ik gelukkig nog wel. Van Seven Doors Hotel vind ik de versie die op het debuut staat net wat charmanter.

Nieuwstad schreef:

Die Hammersmith show is destijds inderdaad op video verschenen. Ik heb echter ooit eens de opnames van het hele concert gezien. Was alleen erbarmelijke kwaliteit maar desondanks kreeg je wel een veel betere indruk van hoe het concert 'liep'. In tegenstelling tot de behoorlijk verknipte en ingekorte officiële release. En altijd heb ik de hoop gehad dat het ergens zou opduiken in betere kwaliteit.

Die show uit '86 in Solna is ook te gek inderdaad maar ook hiervoor geldt weer dat er behoorlijk in geknipt is. Er missen een aantal krakers (Danger on the track, Heart of stone en Aphasia bijv.). En ook van dit concert is een bootleg in omloop in pro-shot kwaliteit waarop wél het hele optreden staat. Waarom er toch altijd ingekort moet worden is en blijft een raadsel! Zal wel met rechten e.d. te maken hebben...

Edwynn schreef:

Mee eens! De oerversie van Seven doors hotel blijft de mooiste wat mij betreft. Is nét even wat rauwer en ongepolijster dan de heropgenomen versie. Ook de solo in het origineel spreekt me wat meer aan. Dat moment waarop het lijkt alsof de plaat blijft hangen doordat Norum hetzelfde loopje 3 keer herhaald is weergaloos wat mij betreft!

avatar van Barfly
De gemiddeldes interesseren me nooit zoveel. Maar deze 2,79 intrigeert mij; wat een absurd laag gemiddelde. De reden ontgaat me volledig.

avatar van vielip
Ik denk dat je die reden met een beetje fantasie zelf wel in kan vullen...Door een behoorlijk grote groep zichzelf muziekkenners noemende mensen wordt het liedje The final countdown als 'not done' of 'fout' bestempeld. Dat mag je natuurlijk helemaal lekker zelf weten maar om dan gelijk een heel album (met overigens verder geen enkel liedje dat ook maar lijkt op The final countdown) af te kraken gaat natuurlijk nergens over. Maar ja, die kenners hè..

avatar van Heer Hendrik
Carrie vind ik overigens wel een draak van een ballad hoor !!

avatar van vielip
Ik niet eerlijk gezegd. Wel vééél te vaak gehoord (daar hebben meer hits van dit album 'last' van ) maar dat neemt niet weg dat ik het een geweldige ballad blijf vinden.

vielip schreef:

Love chaser nog maar een keer luisteren zou ik zeggen het intro vooral dan.....

avatar van vielip
Die anderhalve seconde bedoel je? Dat zie ik meer als een hele vette knipoog van Tempest en co. Wel een dijk van een nummer trouwens, Love chaser!

^helemaal mee eens

avatar van Heer Hendrik
ik vind het meer een sloot van een song

avatar van vielip
Love chaser bedoel je? Of heb je het nog steeds over Carrie?