Europe - The Final Countdown (1986)

Zweden
Label: Epic

1. The Final Countdown (5:09)
  2. Rock the Night (4:04)
  3. Carrie (4:29)
  4. Danger on the Track (3:45)
  5. Ninja (3:47)
  6. Cherokee (4:12)
  7. Time Has Come (4:00)
  8. Heart of Stone (3:46)
  9. On the Loose (3:08)
  10. Love Chaser (3:28)
  11. The Final Countdown [Live] * (5:11)
  12. Danger on the Track [Live] * (3:59)
  13. Carrie [Live] * (4:40)
avatar van Edwynn
Staat op mijn inmiddels kilometerslange 'nog te checken' lijstje. Dus daar kan ik niets over zeggen. Afgaande op de singles die ik gehoord heb, denk ik dat de band wel met de tijd is meegegaan.

avatar van Metal-D78
Ik vreesde dat al, wanneer dergelijke bands met hun tijd mee gaan klnkt het vaak zo geforceerd....

avatar van Kronos
Ik heb enkel Last Look at Eden van het recentere werk. Slecht is dat zeker niet, maar mijn voorkeur blijft toch uitgaan naar de drie albums uit de periode '84 - '88.

Geforceerd klinkt het in mijn oren niet. Maar de hedendaagse vette productie is soms zo heavy dat het gitaargeluid naar metal neigt, en dat past deze muziek niet.

avatar van vielip
Helemaal eens met de opmerkingen omtrent hun laatste 3 albums. Het gekke is alleen dat het juist Norum is die dit soort muziek wil maken. Hij bepaald voor het grootste deel hun huidige koers. Zoveel verschil zit er niet tussen zijn solo materiaal en de 3 laatste Europe albums. Ik vnd persoonlijk Secret society het meest geslaagd. Die is opzich misschien wel het meest afwijkend maar toch...Op Start from the dark staan echter een paar echte uitschieters (in positieve zin) die je op de andere 2 niet tegen komt. Daar staat dan weer tegenover dat er ook echte vullertjes opstaan waardoor het album als geheel net een voldoende haalt.

avatar van Stormwind
Ik ben fan van het nieuwe uur zeg maar, was 2 toen TFC uit kwam. Ik vind het nieuwe werk juist helemaal geweldig en van het oudere werk vind ik alleen WOT van gelijk niveau. Als je op zoek bent naar het cheesy geluid van de 80s, is het nieuwere werk niet bevredigend. Het is inderdaad harder en ik ben erg blij met de stempel die Norum drukt op de koers van de band.
Ik ben dan wel iemand die puur luistert naar de nummers en of die lekker klinken, en zich totaaaaal niet bezig houdt met productie of iets dergelijks

Stormwind schreef:

Grappig, je Avatar is een nummer van de voorganger van The Final Countdown, te weten Wings of tomorrow....

Stormwind schreef:
van het oudere werk vind ik alleen WOT van gelijk niveau.

Maar dat is dan ook hun 'Magnum opus'

Metal-D78 schreef:

Yeah, I know!
Een van m'n favoriete nummers ook van de band

Overigens heb ik ze afgelopen zaterdag in Londen gezien (daar is ook de nieuwe live dvd opgenomen) en dat was echt erg strak en goed! Sowieso is Europe de beste live band die ik ken.

avatar van Metal-D78
Dat is zeker een goed nummer. Dat is wel de stijl die mij, door Europe dan, het meest aanspreekt: catchy rock met smeuige Thin Lizzy-achtige gitaarsoli.
Ik zou Europe ook wel eens live willen zien. Euwig zonde dat het Arrow Classic Rock Festival (in Lichtenvoorde) niet meer wordt georganiseerd. Daar zouden ze prima passen!

avatar van Lexicon Devil
Misschien is er nog ergens een Eighties party met bijvoorbeeld Mel & Kim en Bros. Passen ze ook perfect tussen.

Ozric Spacefolk
Lexicon, het is al zolang niet grappig meer, dat ik er een beetje boos om begin te worden...

Kappen, nu...

Lexicon Devil schreef:

Ga iemand anders vervelen. We weten nu wel dat je dit niets vindt.

avatar van lennon
Ach, het is net zoals "vroegah" op de lagere school, de meisjes die je hat hardste aan het pesten was, vond je stiekum toch het leukst.
Denk dat dat voor Lexicon ook geldt, maar dan met dit album. Want blijkbaar blijft ie toch terug komen om te kijken wat hier gebeurd.

avatar van Edwynn
Lexicon de lachers weer niet op zijn hand krijgen.

Maar Edwynn wel

avatar van rock-rick
Gezellige boel hier . Ik heb Rock the Night en Carrie eens beluisterd en het klinkt eigenlijk lang niet zo slecht als ik in gedachten had. Een echte gelikte jaren '80 sound en ook eentje die je wel eens vaker hoort, maar het zijn best leuke liedjes. Dit album komt nog niet op mijn 'nog te halen' lijst, maar als ik hem een keertje goedkoop tegenkom koop ik hem misschien wel.

avatar van Kronos
Een bijzondere artistieke hoogvlieger is het zeker niet. Maar het is geen typisch album met twee of drie singles en de rest opvulsel. Nergens is er een dip te bespeuren. Stuk voor stuk goeie nummers. Europe is (hier) een beetje de ABBA van de rock. Lekker in het gehoor liggende muziek maar toch vakkundig genoeg om te blijven boeien bij nadere beluistering. Dit geldt wat mij betreft nog meer voor de opvolger, Out of this World.

avatar van Kronos
Het was al lang geleden dat ik Long Live Rock 'n Roll van Rainbow beluisterde, maar zonet viel me op hoeveel Heart of Stone van Europe lijkt op Lady of the Lake. Bijna plagiaat zou ik denken. Wellicht niet helemaal aangezien er nooit wat over te doen is geweest.

avatar van Edwynn
Het heeft een zelfde soort opbouw, inderdaad. De basisriff zou een variatie kunnen zijn. maar echt twee druppels water zou ik het niet willen noemen. Heart Of Stone is eerder geïnspireerd door Lady Of The Lake.

avatar van Kronos
Dat is het minste wat je er van kan zeggen.

Als Tempest Am I to be all alone zingt is dat exact hetzelfde als wanneer Dio Only to rise on command zingt. En de rest van het nummer toont ook teveel gelijkenissen om van toeval te spreken.

avatar van Edwynn
Maakt dat van Rainbow nu ook een foute spandexband ?

Is Europe dat dan?

Volgens de kenners wel.

Heb net nog eens geluisterd naar Lady Of The Lake. Het nummer heeft ongetwijfeld model gestaan voor Heart Of Stone. Het is mij nooit eerder opgevallen. Ik vind het het tofste nummer op The Final Countdown.

avatar van Metal-D78
Heren, die discussie is natuurlijk al lang gevoerd hier. Mag ik een kleine biecht doen: heb onlangs Slippery when wet, New Jersey en Keep the Faith van Bon Jovi aangeschaft....wellicht fout. Maar net als bij Europe: jeugdsentiment dus goed! En als ik zo naar de leeftijden van Edwynn en Kronos kijk moet ze dat aanspreken...

avatar van Edwynn
Die discussie over de gelijkenis met het Rainbow nummer? Nooit eerder gevoerd hoor.

New Jersey is overigens minder eendimensionaal dan je zou denken. Evenals de helft van Keep The Faith. Maar dat is voor een andere topic.

avatar van vielip
Ik ga beide nummers eens vergelijken. Het is me nog nooit eerder opgevallen maar wat niet is kan natuurlijk nog komen

avatar van Stormwind
Ik hoor de overeenkomst wel... leuk nummer trouwens van Rainbow.

avatar van rkdev
Tja, jeugdsentiment.
Destijds als klein jochie kocht ik de singles van The Final Countdown, Rock the Night (met de geweldige b-kant Seven Doors Hotel) en Carrie. Nu kon ik via een leuke actie van Veronica dit album voor een prikkie kopen en maar gedaan. Helaas geleverd in van die kartonnen insteekhoesjes (goedkoop), zeg maar een slechte mini-vinyl kopie.

avatar van Desert
Het nummer The Final Countdown was mijn eerste kennismaking met het iets stevigere muziekgenre dus de beoordeling is toch een beetje speciaal. Het album luistert grotendeels lekker weg, maar regelmatig kabbelt het ook gezapig voort. Wat dan de iets mindere momenten zijn. Puur o.m.v. de pracht van eerder genoemd nummer toch 3.5 sterren.

PriestMaiden
Eerlijk gezegd lijkt Europe op bands zoals Autograph, goede plaat maar er zijn er betere uit de 'hairmetal' periode.