Metallica - 72 Seasons (2023)

Metal / Rock
Label: Blackened

1. 72 Seasons (7:39)
  2. Shadows Follow (6:11)
  3. Screaming Suicide (5:30)
  4. Sleepwalk My Life Away (6:56)
  5. You Must Burn! (7:03)
  6. Lux Æterna (3:21)
  7. Crown of Barbed Wire (5:49)
  8. Chasing Light (6:45)
  9. If Darkness Had a Son (6:36)
  10. Too Far Gone? (4:33)
  11. Room of Mirrors (5:33)
  12. Inamorata (11:10)
avatar van hydex
Het enige wat mij tot nu wel verast is de stem van James. In tijden niet zo goed geweest. In de teaser van if darkeness has a son kun je zien dat dit nummer gespeeld is ten tijde van de Corona lock downs. Dat kan wellicht nog wel interessant zijn hoe ze dat hebben gedaan..

Voor de rest is alles al gezegd. Het is wachten op hopelijk een wat spannender nummer dan wat we tot nu toe gehoord hebben.

avatar van lennert
Buiten de saaie composities, ben ik de enige die zich kapot ergert aan de overheersende bekkens van Ulrich?

avatar van Houn
Ik vind het allemaal oersaai en merk dat ik het niet zomaar opzet. Daar waar ik eerst Metallica fan was van een zeer hoog kaliber. Beside that; ik loop zomers nog steeds wel in shirtjes van de heren. Wel shirtjes van voor '93.

Maar goed, even terug, het volgende nummer wat ze zullen uitbrengen zal wel een ballad zijn. Zoals alle nummers 4 van de albums. Althans, als ze op dit volgorde gaan werken.

Ik zal hem gaan kopen, en een paar keer luisteren, helaas ben ik bang dat het daar bij blijft.
Maar de stille hoop is nog steeds dat ze me verrassen.

avatar van vielip
Ik vind de vrijgegeven nummers best lekker klinken eerlijk gezegd. Ik verwacht anno nu ook niet zo heel veel méér van de heren. Misschien dat dat helpt? Ik wil helemaal niet dat Metallica dingen als Lulu gaat doen of herhalen. Schei uit zeg. Ze moeten in hun nadagen gewoon doen waar ze goed in zijn. En dat lijken ze te begrijpen. Wat Metallica doet is toch een beetje van hetzelfde niveau wat soortgelijke acts als Maiden, Saxon, Megadeth, Priest en noem ze maar op de laatste 15 jaar op ons loslaten? Het is allemaal wel leuk en aardig maar zal nooit meer het niveau en de kwaliteit halen van 'ooit'.

avatar van davevr
Er was een tijd dat ik elke dag naar school ging met een skateboard, at met een skateboard en lamlendig rondhing, wat jointjes en pinten en dromen van te ontsnappen uit de Kempen.
Onze soundtrack dat jaar : cassetjes met DRI, Beastie Boys,Anthrax, Slayer, Spermbirds, Kreator, Fugazi , Bad Brains en Metallica. 1989 was een goed jaar.

Ik begrijp nog steeds niet goed wat er daarna gebeurde. The Black Album was al een stap in een andere richting dan die ik toen uitging. Daarna zijn ze mij echt verloren. Wat ik tot nu toe hoor is niet slecht, maar er zit geen "sense of urgency" in. Veel rockgroepen hebben dat, ze blijven bestaan en uitbrengen, met hier en daar een nummer dat een uitschieter is (hallo Pixies en Maiden) .

Eigenlijk is mijn referentiemateriaal te hoog gegrepen. Ik zoek eigenlijk een plaat die al gemaakt is.

avatar van GrafGantz
davevr schreef:
en dromen van te ontsnappen uit de Kempen.

Afgaande op je profiel is dat in elk geval prima gelukt

avatar van Juul1998B
vielip schreef:

Precies deze, metallica probeert zich niet opnieuw uit te vinden en dat is juist een goed iets. Gewoon lekkere stevige rock songs maken, dat is waar ze goed in zijn!
Ik vind screaming suicide hier een goed voorbeeld van, echt typisch metallica!
Laat dit album maar komen hoor

vielip schreef:
Ze moeten in hun nadagen gewoon doen waar ze goed in zijn.

Klinkt goed. Maar als je in je nadagen goed bent in inspiratieloze saaie nummers maken is, dan is dat niet best.

vielip schreef:

Dat laatste klopt natuurlijk. Maar albums als Dystopia, Thunderbolt, Firepower en The Book of Souls laten toch een hoger niveau en vooral meer bevlogenheid horen dan dit uitgebluste kwartet.

avatar van vielip
Totaal niet mee eens. Het klinkt allemaal alsof het op de automatische piloot is gemaakt. Bij al die bands. Ze doen dus min of meer gewoon waar ze goed in zijn. Heel behoorlijke metal dan wel hardrocksongs schrijven. De bevlogenheid, gedrevenheid en of inspiratie is al enkele jaren met mondjesmaat te bespeuren. Geeft niet want ze hebben zich al dubbel en dwars bewezen natuurlijk.

vielip schreef:
Totaal niet mee eens. Het klinkt allemaal...

In ieder geval heeft Metallica sinds The Black Album geen album meer gemaakt dat gemiddeld hoger dan 3,70* haalt. Iron Maiden, Judas Priest, Saxon en Megadeth wel. Dat is dan de mening van MusicMeter.

Metallica beluisteren zonder er veel van te verwachten deed ik al, maar de verveling de me na een paar nummers overviel viel niet te ontkennen.

Kronos schreef:

Er was wel een opleving te zien bij de laatste 2 albums: Death Magnetic 3,6* en Hardware 3,5*.

Op zo'n soort score hoop ik ook voor 72 Seasons.

Kronos schreef:
Voor mij gaat het echt niet op om de verschillende albums van deze bands op datzelfde hoopje te gooien, want er zit onderling nogal wat verschil op. Ieder zijn mening natuurlijk..

Ja dat is ook allemaal heel persoonlijk natuurlijk. Ik gooi die albums echt allemaal op één hoop. Natuurlijk zijn er per album kleine verschillen. Zowel naar boven als naar beneden. Maar als albums overall zet ik ze zonder moeite in hetzelfde hokje.

Kronos schreef:

Zeker. Maar die albums wordt door minder users op gestemd (Dat is even een aanname). Dus dat die gemiddeld hoger scoren zegt wel iets maar ook weer niet zo heel veel.

avatar van Kronos
Book of Souls heeft bijna evenveel stemmen als Hardwired maar 3,84* gemiddeld tegenover 3,51*. Dat zegt twee keer veel: Iron Maiden anno 2015 is op MusicMeter bijna even populair geworden en wordt heel wat hoger gewaardeerd. Belangrijk is dat natuurlijk niet.

avatar van vielip
Wel terecht dat Maiden minimaal net zo populair is als Metallica in mijn ogen. Beide verdienen het predikaat instituut. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat rond Maiden een veel positievere vibe hangt de laatste jaren. Het lijkt er soms op alsof het een trend is om Metallica te bashen en Maiden te bejubelen. Is puur mijn persoonlijke beleving hoor. Maar dat gevoel bekruipt me soms. En ik ben geen liefhebber van trends over het algemeen

avatar van AreYouThere
Ik word niet warm of koud van de nieuwe singles. Het stemgeluid van Hetfield is inderdaad prima, maar de sound weet nergens te verrassen. Is dat erg? Nee, het is gewoon degelijk. Maar dit is precies de generieke Metallica die je al mijlenver van tevoren aan ziet komen.

Voor de eerste 5 platen ga ik altijd lekker zitten en genieten. Daarna is Metallica meer een leuke band geworden voor als ik met enig tempo het huishouden gedaan wil hebben. Misschien weet 72 seasons te verrassen met de andere nummers, maar ik moet zelf inmiddels meer dan 72 seizoenen terug in de tijd om dat 'wauw' gevoel te krijgen bij deze band.

Waar ik Lux Æterna een lekker (en kort!) nummer vindt, zijn de twee andere vrijgegeven nummers weer van matige kwaliteit, en laten zien waar Metallica al jaren last van heeft: Saaie en veel te lange nummers.
Bij zowel 'If Darkness had a Son' als 'Screaming Suicide' hoort je weer het bekende euvel: Traag en lang intro, en vervolgens oersaaie gitaarrifs. En op ongeveer driekwart van het nummer een 'solo' van de al jaren uitgebluste Hammett.
Ik vrees dat de rest van het wederom veel te lange album hetzelfde stramien gaat volgen, als ik zo naar de songlengtes kijk.
Metallica doet weer een herhaling van zetten, en presenteert weer een log midtempo slaapfeestje.

vielip schreef:

Een geval van hogere bomen vangen meer wind misschien. Maar ik vermoed dat ik niet de enige ben die niet liever wil dan oprecht blij zijn met een nieuw album van Metallica. Helaas is het al vijftien jaar geleden dat deze band mij vrij positief wist te verrassen.

avatar van Jason82
If darkness had a son is wel gegroeid voor me, ik luister het blijkbaar zo vaak dat m'n zoontje gisteren ineens keihard "Temptation" schreeuwde op het schoolplein. Al die moedertjes verschrikt opkijken, heerlijk haha.

Jason82 schreef:

Ha lachen. Ja dat weet Metallica wel voor elkaar te krijgen steeds weer nieuwe generaties die er mee op groeien en ook naar concerten gaan.
Stranger things helpt daar natuurlijk ook bij.

avatar van Edwynn
Dat was wel de meest sneue scène ooit. Biedt wat mij betreft eerder wanhoop om te merken dat de jeugd dààr op aanslaat.

avatar van SirPsychoSexy
vielip schreef:
Hierin betrek je ook The Book of Souls van Iron Maiden, waarop het sublieme epos Empire of the Clouds staat, naar mijn mening één van de beste nummers uit de gehele discografie van de band. Wat ik niet zou geven om Metallica nog eens zo ambitieus en geïnspireerd te horen klinken!

Overigens ben ik een buitenbeentje in de zin dat ik Death Magnetic (buiten de belabberde productie) ook nog wel meer dan prima vond. Ik ben al blij als de rest van 72 Seasons op zijn minst nog wel kan wedijveren met de kwaliteit van dat album, maar als de rest van het album van hetzelfde elan is als de laatste 2 vrijgegeven nummers berg ik die hoop alvast maar stilletjes op.

SirPsychoSexy schreef:

Empire of the clouds is inderdaad een hoogtepuntje op Book of souls. En een voor Maiden begrippen best gewaagd stuk. Maar verder? Het luistert allemaal lekker weg enzo maar komt geen moment in de buurt van hun vroegere albums. Over buitenbeentjes gesproken; ik vind bijvoorbeeld No prayer for the dying heel wat leuker en beter dan Book of souls.
Death magnetic vindi k overigens ook best een goed album. De productie had inderdaad beter gemoeten maar ik stoor me er nooit aan als ik een nummer voorbij hoor komen. In tegenstelling tot St. Anger. Daar kom ik echt niet doorheen vanwege de productie alleen al.

avatar van Tav74
vielip schreef:

Over de kwaliteit van de albums kun je twisten, maar Iron Maiden is haar roots veel meer trouw gebleven. Die zijn niet wezenlijk veranderd in geluid en stijl door de jaren heen. Metallica heeft veel vaker nieuwe wegen gezocht en ze zijn populair bij een breder publiek en dat valt niet perse goed bij de toch redelijk conservatieve metal fans. Denk dat dit voor een groot deel verklaart waarom de vibe rondom Maiden positiever is.

avatar van milesdavisjr
Maiden is een prima band met een heel degelijk oeuvre, waarbij de albums al met al niet enorm van elkaar verschillen. Metallica heeft met The Black Album een wereldwijd publiek aangesproken en daarmee metal toegankelijk gemaakt voor een divers publiek. De benadering van Maiden ten aanzien van hun muziek is een stuk nuchterder van aard, Engelser zo u wilt. Dat valt te prijzen. De heren van Metallica hebben denk ik vooral veel goodwill verloren ten tijde van de commerciële knieval, hun strijd tegen Napster en de lachwekkende capriolen in de documentaire met die zielenknijper.
Voor mij is dat trouwens allemaal triviaal, het gaat mij om de muziek. Ook de nieuwe plaat zal ik beoordelen op eigen merites, dat mijn verwachtingen laag liggen is evident, de laatste 26 jaar hebben de heren mij totaal niet meer weten te overtuigen op plaatgebied.

avatar van Jason82
Goed nieuw nummer weer, de openingstrack 72 Seasons. Maar helaas na 4 nummers nog geen echt kippenvel momentje gehad. Ik hou toch het meest van de rauwe, agressieve sound van de jaren 80 in combinatie met de melodieuze ballads. Dit gaat zo richting 3 a max 3,5 ster, waar je tegen beter weten hoopt op nog eens een album waar je door weggeblazen wordt.

Wie weet word ik nog aangenaam verrast door de overige 8 nummers van dit album.

avatar van Tav74
milesdavisjr schreef:

Het commercie argument vind ik altijd een beetje zwak, als je leeft van je muziek wil je sowieso ook best graag wat geld verdienen aan je werk. De veilige weg die Maiden kiest zou je met zelfde gemak ook een commerciële knieval kunnen noemen. Dat kopen en waarderen fans sowieso wel.
Black album mag toegankelijker geweest zijn, het was wel degelijk ook een creatieve stap en een geweldig album. Als ze daarna voor de verkoop waren gegaan hadden ze wel een black album deel 2 t/m 6 gemaakt, maar die makkelijke weg hebben ze niet gekozen

avatar van hydex
72 seasons is wat mij betreft de beste van de 4. Had wel een stukje korter gekund. Om nou het refrein 72 keer te herhalen is ook wat overdreven . Maar het heeft best leuke en goede stukken. De solo van kirk in combinatie met de harmony vond ik prima. De snelle rifs doen wel erg denken aan spit of the bone, maar dat is niet erg. Maar Lars… man man.. fantasieloos. Maar ook dat wisten we al een tijdje.

Ben wel benieuwd naar de rest.

avatar van gigage
Tav74 schreef:

Bizar, dit. Als Metallica een scheet laat ( lees st Anger) is het al platinum. En dat dan projecteren op Maiden. Metallica is een merk. Het maakt niks uit wat ze uitbrengen want Metallica , Nivea, Nike, Coca cola

Vind zelf ook Metallica het beste van hun eerste 5 albums, daarna is het meer een kwestie van hier en daar een goed nummer dan een unaniem sterke reeks aan songs op een album. Echt iets noemenswaardig verwacht ik dan ook niet meer van de heren.
Van dit album tot dusver vind ik If Darkness Had a Son echter wel erg goed hoor, lekkere riffs en transitions met een pakkend refrein. Title track is ook prima, de overige 2 reeds uitgebrachte singles zijn te herhalend. Zeker 72 Seasons had dan wel wat korter gemogen...

Tav74 schreef:

Iron Maiden de roots trouw gebleven, echt? Maiden anno 2023 maakt totaal niet meer dezelfde type nummers als in de Di'Anno tijd.