Kansas - Device, Voice, Drum (2004)

Label: Compendia

1. Intro (0:15)
  2. Belexes (6:41)
  3. Icarus II (7:16)
  4. Icarus (6:24)
  5. Song for America (9:22)
  6. Howlin' at the Moon (1:59)
  7. The Wall (5:37)
  8. The Preacher (4:08)
  9. Journey from Mariabronn (9:19)
  10. Dust in the Wind (4:25)
  11. Cheyenne Anthem (7:18)
  12. Child of Innocense (5:00)
  13. Miracles Out of Nowhere (6:31)
  14. Point of Know Return (3:19)
  15. Portrait / Pinnacle (7:44)
  16. Fight Fire with Fire (3:24)
  17. Play the Game Tonight (3:47)
  18. Carry on Wayward Son (7:15)
avatar van RonaldjK
Indertijd bij een vriend op dvd gezien en was onder de indruk. Die schijf ga ik kopen als ik 'm tegenkom in een fysieke winkel, nu houd ik het bij mijn cd. In het boekje staat als track 7 van cd2 Distant Vision als "Enhanced CD Bonus Track" vermeld, maar kennelijk heb ik de "gewone" cd en helaas mis ik dat nummer.

Opgenomen in de bezetting Steve Walsh - leadzang en toetsen, Robbie Steinhardt - viool en leadzang, Rich Williams - gitaren, Billy Greer - bas en zang, Phil Ehart - drums, met als gastmusici een koor en een strijkkwartet. De nadruk ligt op het jaren '70-werk. Stuk voor stuk hele goede nummers, maar liever had ik meer recent werk gehoord. Hoogtepunten zijn voor mij dan ook de "jonkies" Icarus II, The Preacher, Fight Fire with Fire met als extra op de oorspronkelijke versie een vioolpartij en gewijzigde toetsenpartij en Play the Game Tonight, waarin het publiek een verrassende en prominente rol neemt.
Nou lijkt het wellicht alsof ik het oudere werk niet goed vind, maar schijn bedriegt. Stuk voor stuk klassiekers. Journey from Mariabronn of Cheyenne Anthem bijvoorbeeld zijn van bijna bovennatuurlijke kwaliteit en Howlin' at the Moon, het enige deel uit Magnum Opus (van Leftoverture uit '76) is heerlijk.

De kritiek op de stem van zanger Steve Walsh snap ik niet; in dezelfde periode zong hij zelfs de sterren van de hemel op het debuut van Khymera. Zijn stem is weliswaar iets lager geworden en kreeg een rauw randje, maar de hoge noten haalt hij nog even krachtig en zuiver als dertig jaar eerder en dat randje voegt alleen maar emotie toe.
Ook hier is hij voor mij een top 3-zanger, die met het ouder worden het hoge niveau hield. En dat voor een vocalist van inmiddels 51 jaar; het album werd namelijk opgenomen op zijn verjaardag, 15 juni 2002.

Tot 2016 zou er geen studioalbum van de groep verschijnen. Ondertussen was ex-lid Kerry Livgren druk doende met het debuut van Proto-Kaw, Billy Greer met de tweede Seventh Key en Steve Walsh had zijn derde soloalbum in de steigers staan. Kansas' volgende album was wederom live en zelfs met een orkest: There's Know Place Like Home.