The National - First Two Pages of Frankenstein (2023)

Label: 4AD

1. Once Upon a Poolside (3:36)

met Sufjan Stevens

2. Eucalyptus (4:24)
  3. New Order T-Shirt (4:56)
  4. This Isn't Helping (4:04)

met Phoebe Bridgers

5. Tropic Morning News (5:09)
  6. Alien (4:07)
  7. The Alcott (4:27)

met Taylor Swift

8. Grease in Your Hair (3:57)
  9. Ice Machines (4:16)
  10. Your Mind Is Not Your Friend (4:24)

met Phoebe Bridgers

11. Send for Me (4:14)
avatar van kruder
Vind het weer een wonderschoon album van 1 van de fijnste bands van de afgelopen 20 jaar. Tis allemaal zo subtiel, de klasse druipt er vanaf. Zinin Ziggo eind September.

avatar van Reflektor
Het is een album van The National, heb je er één gehoord dan heb je ze allemaal gehoord. Neemt niet weg dat ze heel vermakelijk zijn.

avatar van Roxy6
Nou nou Reflektor, dat noemen we signature..... en gaat dat ook niet op voor The Roilling Stones, Led Zeppelin, ABBA, Muse, Coldplay, The Eagles, Supertramp, Keane etc.etc.etc. en nog duizend acts?

Een beetje kort door de bocht naar mijn idee

avatar van Monsieur'
bloempje24 schreef:
Veel kritieken op dit album zeggen niet zo veel over The National, maar vooral iets over de luisteraar zelf. De luisteraar zelf die ouder en wijzer geworden is, meer heeft gezien en gehoord en niet meer zo snel verrast wordt. Bij een toprestaurant zouden we zeggen dat de chef een geheel eigen signatuur heeft.

Met het verschil dat je naar één specifiek lievelingsrestaurant gaat voor een topervaring, de authentieke keuken waarvan je geniet maar niet meer verrast bent zoals de allereerste hap. Maar wat als je lievelingsrestaurant een keten lijkt te worden? Wat als je opeens niet meer 10 kilometer hoeft te rijden maar er één tegenover je huis komt te staan? Wat als er overal dezelfde formule en huisstijl is, waarbij er nooit meer buiten de lijntjes lijkt te worden gekleurd. Dat is The National voor mij: keer op keer een nieuw filiaal, waarbij ik iedere keer hoop op een totale stijlbreuk of iéts verrassends of baanbrekends. Waar je ook het album/restaurant instapt: de receptuur is hetzelfde en er zal nooit meer van afgeweken worden.

Naar mijn mening, doodsaai.

Monsieur' schreef:

Naar mijn mening, doodsaai.

Dat begrijp ik wel een beetje. Deze band durft nu niet bepaald buiten haar eigen lijntjes te kleuren, maar schaaft in plaats daarvan de rauwe randjes eraf en gaat steeds meer richting reguliere popmuziek. Ditzelfde probleem ervoer ik destijds met Coldplay: de eerste drie albums vond ik erg goed, maar wat erna kwam... En helaas gebeurt het zo vaak met artiesten die succesvol worden...

Maar ik ben nog steeds wel benieuwd naar wat ze live brengen, dat heb ik namelijk nog niet eerder meegemaakt. Ik hoop op een mooi concert, eind september.

avatar van mattman
Waverick schreef:

Wat een rare uitspraak. Net de laatste 2 albums voor deze waren toch net redelijk buiten de lijntjes voor deze band? Toen waren er nogal mensen die het te abstract/experimenteel vonden hoopten dat ze weer terug naar 'standaard' nummers terugkeerden...

Hoe dan ook: nieuwe album van The National komt volgende maand al uit! Laugh Track!

mattman schreef:

Misschien buiten de lijntjes voor deze band, maar wel richting mainstream. Tenminste, zo ervaar ik het.

avatar van Kaaasgaaf
The National Release New Songs "Alphabet City" & "Space Invader": Listen - stereogum.com

Oei, die twee nieuwe nummers zijn wel een aangename verrassing zeg. Sterker nog: Space Invader vind ik met gemak duizendmaal sterker dan alles op dit en misschien ook wel het vorige album. Ze zijn het dus nog niet helemaal kwijt, goddank!

avatar van mattman
Kaaasgaaf schreef:

Space Invader klinkt heerlijk, heeft een heerlijke outro (tweede helft), maar als song an sich vind ik hem niet zo sterk, eerlijk gezegd. Blijft allesbehalve hangen, zelfs na meerdere luisterbeurten. Dan veel liever een Eucalyptus, Tropic Morning News of, van de plaat ervoor, Not In Kansas of Rylan. Dat zijn gewoon sterkere nummers.

mattman schreef:

Het is denk ik vooral de sound die me aanspreekt. Ik hoor best dat er op Frankenstein genoeg sterkte liedjes staan, maar het klinkt allemaal zo bloedeloos, zo vlak, zo vanille. Dat geldt ook voor een groot deel van IAETF, waarbij het resterende deel eerder compleet stuurloos en geforceerd genoemd kan worden. Nou ja, het moge duidelijk zijn, ik ben geen fan van deze platen. En The National zal ik altijd een warm hart toedragen, maar ik had eigenlijk al afscheid van ze genomen. Daarom komen deze twee nieuwe tracks als zo'n geweldige verrassing. Compositorisch of tekstueel zijn ze niet eens zo heel erg afwijkend, maar het klinkt weer eens warmbloedig en spannend op een niet-geforceerde maar ook niet te makkelijke manier.
Kom maar op met meer, ik geloof weer in deze band!

Kaaasgaaf schreef:

Kom maar op met meer, ik geloof weer in deze band!

Ja, mijn hoop bloeit ook weer op! Ik ben benieuwd wat ze gaan brengen op 29 september.

avatar van jrn
jrn
mattman schreef:

Nieuw album? Het lukt me niet om hier verdere info over te vinden.. wat weet jij wat ik niet weet?

avatar van Wickerman
Op vakantie in de auto meerdere malen geluisterd. Doet het goed op de Franse binnenweggetjes als je een beetje aan het ronddwalen bent. Het blijft voor mij een prachtig, bedeesd album. Mooi woorden ook.

jrn schreef:

Er is nog niks officieel aangekondigd maar ergens op het internet had iemand voor de release van space invader/alphabet city correct voorspeld dat deze singles in aantocht waren en erbij gezegd dat ze deel uitmaken van een nieuw album dat in september zou uitkomen. Redelijk geloofwaardig dus, temeer omdat The National zelf op sociale media er ook naar hint.

Vind Space Invader ook beter dan alles op Frankenstein (en misschien nog hoopvoller is dat die andere single Alphabet City ook veel dynamischer klinkt dan de meeste tragere nummers op deze plaat), maar dat is ook wel deels omdat ze op Frankenstein een aantal nummers half gesaboteerd hebben door bloedeloze productie. Live kan Tropic Morning News zich b.v. echt meten met hun sterkste nummers wat helaas niet kan gezegd worden van de overgeproducete en gladgestreken versie die het album gehaald heeft.

avatar van jordkaka
Ik ben groot fan, maar dit album weet me maar niet te raken. Slecht is het niet, maar de samenwerkingen weten me nauwelijks te bekoren en de overige nummers eigenlijk ook niet. I am easyJet to find was zo veel beter.

Boxer wist me pas te raken na een aantal luisterbeurten en is een van mijn fav platen. Misschien later nog maar eens proberen dus.

avatar van Red33
Waaauuuuw! Ik schrok me een ongeluk toen ik nog eens twee nieuwe singles van The National voorbij zag komen op Spotify! Net na het voor mij geweldige First Two Pages Of Frankenstein nog eens twee singles en wellicht ook nog een nieuw album... Dat zou waanzinnig zijn zeg!

Alphabet City is mooi, en past mooi in het oeuvre van de heren, maar vooral Space Invader is geweldig! Die spanning, die opbouw, die instrumentatie (geweldig hoe ze alle registers opentrekken in het tweede deel van het nummer), die tekst! Geniaal weer! Zijn er meer mensen die daarbij moeten denken aan Eucalyptus? De sfeer van beide nummers, de opbouw, de woorden in de opsommingen ('What about...' t.o.v. 'What if I...'), zelfs de drums lijken wel op elkaar. Voor mij absoluut niet erg, aangezien ik Eucalyptus ook steengoed vind. De The National fans (van welke voorkeur in albums ook) worden absoluut in de watten gelegd, want nieuwe muziek van deze mannen is áltijd kwaliteit, of het je smaak helemaal is of niet. Ik ben er in ieder geval dolblij mee!

Morinfen schreef:

10. Space Invader

Voor wat het waard is aankondiging volgt misschien snel.

jrn schreef:

avatar van legian
Space Invader en Alphabet City bevallen hier ook erg goed, beter dan dit album eigenlijk. Ben benieuwd naar het verdere werk daarvan dan.

YouWillNeverWorkInTelevision schreef:

10. Space Invader

Dit mist nog de laatste track, Tour Manager. Space Invader is niet de afsluiter.
Enfin, zou voor midden september zijn, we zullen snel te weten komen wat er effectief van aan is

avatar van Grizzly Bear
Nog geen nieuws over het album, maar hoe het ook zei: over twee weken naar de Ziggo Dome! Zin in

1. ⁠Alphabet City
2. ⁠Deep End (Paul’s in Pieces)
3. ⁠Weird Goodbyes (feat. Bon Iver)
4. ⁠Turn off the House
5. ⁠Dreaming
6. ⁠Laugh Track (feat. Phoebe Bridgers)
7. ⁠Space Invader
8. ⁠Hornets
9. ⁠Coat on a Hook
10. ⁠Tour Manager
11. ⁠Crumble (feat. Rosanne Cash)
12. ⁠Smoke Detector

[Our new album Laugh Track is out on Monday at Midnight ET - YouTube]

avatar van Kaaasgaaf
Dat wordt lachen geblazen!

avatar van vinylbeleving
Kaaasgaaf schreef:
Dat wordt lachen geblazen!

Of een nieuw slaapfeestje.

vinylbeleving schreef:

Of een nieuw slaapfeestje.

Nee, ik heb echt goede hoop ditmaal. Nou, nog 23 minuutjes en dan weten we meer...

avatar van Mr. Rock
Goede zet om wat meer met gastvocalisten te werken. Berninger zelf heeft de dynamiek van een paraplubak maar met wat hulp komt er toch enig leven in de zanglijnen. De liedjes zelf vind ik ook stuk sterker dan op Boxer (vooralsnog het enige andere album dat ik ken). Dat was toch maar een monotone mompelende brij. Niet dat de energie er hier ineens van af spat, maar er zijn toch veel meer pakkende melodieën te ontdekken en de nummers hebben meer een eigen gezicht, en beklijven daardoor meer. Hoogtepunten: Tropic Morning News, The Alcott, Your Mind Is Not Your Friend.

Tot mijn verrassing vind ik dit één van de beste albums van The National. Het is meer een indiepop dan een indierock plaat, maar wel een hele goede popplaat. Er staan simpelweg veel (hele) mooie liedjes op en de gastvocalen zijn ook echt geslaagd. Daarvan vind ik The Alcott met Taylor Swift en Once Upon A Poolside met Sufjan Stevens het allermooist. Your Mind Is Not Your Friend met Phoebe Bridgers mag er trouwens ook wezen. Verder zijn Eucalyptus, Tropic Morning News, New Order T-Shirt & Grease in Your Hair ook favoriete songs. Dan heb ik al bijna het hele album genoemd en dat zegt eigenlijk genoeg.

west schreef:

Het is inderdaad meer een popalbum. Ik vind het niet verkeerd, maar ik hoor The National toch liever in hun oude doen. Laugh Track vind ik daarom toch stukken beter dan deze. Maar ik begrijp je helemaal.

De opener deze avond in de Ziggo Dome was ook 'Once Upon a Poolside' en die hakte er ook bij mij wel in.