Oceansize - Frames (2007)

Label: Superball

1. Commemorative___T-Shirt (8:37)
  2. Unfamiliar (6:32)
  3. Trail of Fire (8:06)
  4. Savant (8:07)
  5. Only Twin (7:22)
  6. An Old Friend of the Christies (10:19)
  7. Sleeping Dogs and Dead Lions (6:42)
  8. The Frame (10:08)
  9. Voorhees * (11:11)
avatar van Kikuichimonji
Eh, die staat helemaal niet op dit album?

bas1966
moet dat dan ?

avatar van wizard
Het heeft even geduurd, maar Frames heeft me nu toch weten te grijpen. Dat dit een album was dat tijd nodig heeft, had ik wel verwacht. Uiteindelijk heeft het toch een jaar of 5 geduurd voor ik dit album echt begon te waarderen (daarbij inbegrepen overigens wel een paar jaar waarin ik het album nauwelijks heb beluisterd).

De afgelopen weken is het kwartje toch gevallen. Oceansize weet hier invloeden uit rock en metal samen te smelten tot een ijzersterk geheel van lange, zorgvuldig opgebouwde nummers die geen moment vervelen. De hoogtepunten op dit album vind ik de opener Commemorative 9/11 T-shirt en het daarin naadloos overgaande Unfamiliar, Savant en Sleeping Dogs and Dead Lions. Die laatste twee nummers noem ik omdat ze qua geluid van de rest van het album afwijken. Savant omdat het veel opgewekter klinkt dan de rest van Frames, Sleeping Dogs omdat dat veel meer richting metal gaat.

Een minpuntje aan Frames vind ik de zang. Die is degelijk en nergens storend, maar blijft toch wat achter bij het niveau van de muziek. Desondanks zijn 4 sterren hier zeker op z’n plaats.

4.0*

avatar van Mindscapes
Yessss vanmiddag aangeschaft op 2LP (inclusief CD!) voor 21 euro in de Gentse Counsouling Store, dikke aanrader! Nu naar een vriend, in de zetel ploffen met een pintje en genieten maar... Zijn allereerste luisterbeurt, mijn 382e ongeveer.

avatar van Pinsnider
heeeeee issie op plaat!!!! Jeuj!!! Eindelijk!!!!! Dank voor die mededeling, ik ga meteen op pad!!!!

avatar van oceanvolta
Mindscapes schreef:

Misschien dat jouw beoordeling nu ook weer terug naar 5 sterren gaat?

avatar van Mindscapes
oceanvolta schreef:

Misschien dat jouw beoordeling nu ook weer terug naar 5 sterren gaat?

Eigenlijk wel ja, unieke ervaring zo op LP. An Old Friend of the Christy's (zo staat het op de LP geschreven, niet Christies) en SD&DL opnieuw meer weten te appreciëren. 4,5 => 5*

avatar van oceanvolta
Kijk aan, soms helpt het ook om een plaat een tijd opzij te leggen. Maar leuk dat Frames weer de volle mep krijgt. Blijft echt een geweldig mooi album. Ik heb An Old Friend of the Christies overigens altijd al één van de sterkste nummers gevonden.

Ozric Spacefolk
Ik kan niet anders dan deze plaat 5* geven.
Misschien wel de beste rockplaat ooit gemaakt.

avatar van Broem
Ozric Spacefolk schreef:
Ik kan niet anders dan deze plaat 5* geven.
Misschien wel de beste rockplaat ooit gemaakt.

Hoho in een lyrische bui vandaag Beste rockplaat ooit is wel een erg hoge waardering. An old friend of the Christie's blijft wel een magistraal goed nummer.

Ozric Spacefolk
Nou, één van de beste rockplaten zeker. Want ik heb nooit getwijfeld over mijn waardering van 5* voor deze plaat.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb Frames een tijd in mijn top 10 gehad en ik draai het album nog steeds veel. Waar Frames enorm in excelleert is dat ieder nummer klinkt alsof het van een volstrekt andere band kan zijn, maar het geheel vloeit krankzinnig goed. Op deze plaat krijg je eigenlijk gewoon het hele post-rock/metal/moderne progspectrum voor je kiezen zonder dat het van de hak op de tak gaat.

Commemorative T-Shirt is het beste nummer dat Porcupine Tree nooit heeft geschreven, Trail of Fire is als Radiohead nog wat meer een progrock/metalband zou zijn en Savant voelt als een kruising van Sigur Rós en Godspeed You! Black Emperor. An Old Friend of the Christies is dan weer een meeslepende en loodzware post-metal/doominstrumental die meer in de wateren van ISIS en Cult of Luna ligt en met Sleeping Dogs and Dead Lions krijg je hoekig laag gestemd Meshuggah-riffwerk en Zappa-stijl kronkelmelodieën in de vocalen. The Frame is dan weer een bloedmooi traag opgebouwd post-rocknummer dat ook niet op een Mogwai-plaat zou misstaan.

Al die referenties, je zou denken dat Oceansize geen eigen sound heeft. Integendeel. Door juist van alle markten thuis te zijn, daar wel degelijk een eigen stempel op te drukken en het zeer goed uit te voeren (vooral het drumwerk van Mark Heron is echt meesterlijk!) is Oceansize een zeer herkenbare band. Ook helpen de karaktervolle vocalen van Mike Vennart enorm. Een Brent Vanneste (Steak Number Eight, STAKE) moet absoluut de zanglijnen van deze man hebben bestudeerd.

avatar van jeltel
Ken je dat? Denken dat het een rustig Oceansize nummer is en dat dan laten horen aan andere mensen. En dat dan blijft dat het eigenlijk een keihard nummer is, die je vanaf het begin gewoon er in luist. Frames staat vol met zulke nummers.
Dit album is de favoriete Oceansize van mijn vriendin. Heb ik toch de juiste gevonden

avatar van Robertoooooh
Wtf? Waarom staat dit niet op Tidal of Spoify?