Jay-Z - The Blueprint (2001)

Label: Roc-a-Fella

1. The Ruler's Back (3:49)
  2. Takeover (5:13)
  3. Izzo (H.O.V.A.) (4:00)
  4. Girls, Girls, Girls (4:35)

met Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie

5. Jigga That Nigga (3:24)
  6. U Don't Know (3:19)
  7. Hola' Hovito (4:33)
  8. Heart of the City (Ain't No Love) (3:43)
  9. Never Change (3:58)

met Kanye West

10. Song Cry (5:03)
  11. All I Need (4:28)
  12. Renegade (5:37)

met Eminem

13. Blueprint (Momma Loves Me) / Breathe Easy (Lyrical Exercise) / Girls, Girls, Girls (Part 2) (12:08)
avatar van Raul
Song Cry (nummer 10) is één van de beste tracks van het album in mijn mening

Wat is sowieso "een pak beter"?
Zijn jullie allemaal Vlamingen ofzo, want ik lees dat heel de tijd hier.

avatar van Kill_illuminati
Hele goede producties, fijne nummers.

leuke gastoptredens: Eminem, Slick Rick

Een Klassieke Diss track in een classieke battle: TakeoverNas vs Jay-Z
Sorry voor Jay fans maar ik vind Ether toch sterker.

avatar van j.b.b.l
Eigenlijk vind ik de gastbijdrages van Q-Tip, Slick Rick en Biz Markie een beetje nutteloos.

avatar van bver
Raul schreef:

Wat is sowieso "een pak beter"?
Zijn jullie allemaal Vlamingen ofzo, want ik lees dat heel de tijd hier.

"een pak beter" wil gewoon zeggen "veel beter"

wist niet dat dit een typisch vlaamse uitdrukking was

avatar van j.b.b.l
Vind deze album misschien net iets beter dan Reasonable Doubt.Op dit album staan er geen nummers zoals Ain't No Nigga .De producties zijn lekker(All I Need en Never Change vind ik matig maar kan er toch van genieten) en Jay-Z komt met een goede flow.Favorieten nummers zijn Girls, Girls, Girls(met een kansloze gastbijdrages van legendarisch rappers),U Don't Know en Song Cry.Een 4,0

CaliLove
Net effe vlug beluisterd, en wat teveel vrolijke tracks op naar mijn zin.

Je hoort dat Jay-Z zich op een donkere track zoals Renegades zich duidelijk niet zo thuisvoelt als iemand zoals Eminem, die vooral op dit soort beats dope is.

Takeover is een wat zwakke diss richting Nas en Mobb Deep, toen ik deze beluisterde kan ik zal zo denken (ook al heb ik Ether al lang geluisterd) dat Nas hem gewoon verbally gaat afmaken. Wat dus ook gebeurd is op Ether.

Girls, Girls, Girls is wat corny I mean who the fuck doesn't love girls?
EVERYONE loves Girls

Verder KILLT Eminem het gewoon op renegades een redelijk duistere beat,
maar helemaal niet één van de beste beats, beat is vrij basic vind ik.

E.Norton
Het is inderdaad een album met vrolijke tracks,
maar dat zegt niets over intelligence, maar wel tracks om het maar even in de oren te knopen dat deze man het meest invloedrijke mc allertijden is, en los daarvan heeft Jay een talent wat niemand heeft en alleen daarmee maakt hij hemzelf tijdloos.
Het album opent erg goed met een introductie van positiespel en met Takeover heeft hij het natuurlijk over Nas en Nas z'n running mates wat ik overigens een perfecte uithaal vond, misschien niet een van de beste disstracks ooit maar zeker wel een klem voor Nas en zijn carriere wat sinds Illmatic alleen maar slecht was eigenlijk.
Maar natuurlijk laat Jay iedereen achter met de zin:

"You know who, and you know what, and you know with who..let's keep that between me and you'

Takeover leek aardig op een takeover te lijken, Jay zou bekroond worden als King of New York.

Tracks zoals Girls, Girls, Girls Tja.. om CaliLove te quoten, who doesn't love Girls.

Verder moet ik toch wel die hele Renegade concept erbij halen,
Jay-Z killt het gewoon en hij doet het erg goed de lyrics spreken vanzelf en de beat is donker en typisch Eminem, die het trouwens net zo goed doet. Em die zelf toe had gegeven dat Jay-Z beter was om het zo te zeggen, ernaast is mijn favoriet Heart Of The City gewoonweg een tijdloze track, het refrein is goed en Jay-Z is op deze hele album gewoon weg in vorm.
Een klassieker maar zeker niet beter dan Reasonable Doubt.

Wel heeft hij met dit album de wereld weer overtuigd dat Jay de best flow in the business had.

avatar van gweah
Moeilijk om dit album met Reasonable Doubt te vergelijken, ik bedoel dat was zijn eerste en dit is zijn zesde of zo.

Ik vind dit wel een dikke klassieker. Van begin tot eind. En tekstueel doet hij zijn ding hier, de balans tussen introspectie, braggin&boastin, battle raps en party raps is perfect.

Ik snap best dat dit album 5 mics kreeg, ik snapte juist niet dat Stillmatic een maand later ook 5 mics kreeg. Dat was vooral politics vrees ik.

Alleen jammer dat Eminem hem er zo gruwelijk af rapt op Renegade maar die guest appearance maakt ook dit nummer tot een classic.

E.Norton
Dus een album mag geen 5 mics krijgen omdat het political rap was ?
In mijn ogen was Stillmatic net zo goed hoor, en Em rapt niemand af !! Em heeft gewoon iets interessante leventje dan Jay-Z meer drama laat ik het zo zeggen maja beter ook want anders zou Em nooit zo groot worden
En als je me quote over Em niet begrijpt, luister dan maar eens goed naar Renegade weer en doorgrond eens het concept van het hele track

Em gaf zelf toe dat Jigga een betere mc is, en als een MC toegeeft dat een ander mc beter is houdt het al op.

|Joël|
Als je op het bericht direct boven je wil reageren is het toch niet nodig zo'n quote mee te nemen.
Als je op een specifiek stukje in wil gaan kan je dat er wel uit pakken en quoten, maar om nou zo'n heel bericht mee te pakken...

Al vinden miljoenen van niet,

Eminem heeft Jay-Z verbaal begraven op die track!!!!
Dat Jay-Z werd outshined door Eminem op Renegades is geen mening, het is een feit....
Enkel Jay-Z groupies beweren het tegendeel....

En Jay-Z beter dan Eminem?! Haha, yeah right....
Jay-Z is qua MC skills op geen enkele vlak beter en buiten Encore kan Jay-Z geen enkel album van Eminem overtreffen....

Inderdaad, quote maar weggehaald, dit ziet er niet uit.

Relax

Al vinden miljoenen van niet,

Nee een rapper moet vertellen dat hij zelf beter is dan de andere rapper.. terwijl dat je vriend is, nou dat is aardig.

avatar van Rudie
De discussie over Eminem en Jay-z is tergend nutteloos, zulke verschillende stijlen en achtergronden, waarom zou je het uberhaupt vergelijken? Tegen de achtergrond van de track 'Renegade' valt er natuurlijk wat te zeggen over de overheersing van Eminem maar buiten die track is de vergelijking niet meer relevant.

The Blueprint is in ieder geval een persoonlijke klassieker en mijn favoriete Jay-z album. Hoewel ik ook trotse bezitter ben van Reasonable Doubt spreekt dit album mij meer aan, dit zegt natuurlijk meer over mij dan over de beide albums.

avatar van gweah

Al vinden miljoenen van niet,

Ik bedoel niet omdat het political rap was maar omdat het 'politics' waren, binnen The Source en de industry en weet ik veel.

En ik had jouw quote over Eminem niet gezien. Het is gewoon een feit dat Eminem veel vetter komt op die track. Ik ben niet per se Eminem fan en best wel een Jay-Z fan, maar ik constateer dat gewoon.

avatar van Ilyasse15
Rudie schreef:

Eminem komt daar imo harder omdat die beat veel beter bij hem past. Is ' toevallig' ook door hem geproduceerd.
Ik zie Eminem bijvoorbeeld echt niet rijmen op een beat als die van, ik zeg maar wat, Can't knock the hustle of van Heart of the city.

Het is hoe dan ook erg kort door de bocht om op basis van 1 track al de conclusie te trekken dat de 1 beter is dan de ander.

Ilyasse15 schreef:

Die beats die je daar zegt, zijn dan ook niet echt dope beats dus....

En moeten ze dan 10 tracks tesamen maken om te zien wie beter is? Ahahaha dan zou Jay-Z zijn carrière (terecht) gekelderd zijn....

Geef gewoon toe dat Eminem je favo "rapper" verbaal heeft begraven....

avatar van Ilyasse15
Het zijn niet echt dope beats? Ik ben het daar niet mee eens, maar dat doet niet eens ter zake. Wat mijn punt is, is dat ze beiden op verschillende manieren rappen, een verschillende stijl hebben. Dientengevolge zal de ene rapper op de ene beat beter rappen dan op de andere beat.
'Moeten ze dan 10 tracks tezamen maken om te zien wie beter is?' Nee, hoezo dat? Mijn punt is dat deze beat beter bij Eminem past. Wie verder beter is, is voor mij niet zo interessant. Dat is gewoon een kwestie van smaak.

Ik vind dat 'Em op 'Renegade' beter rapte dan Jay-Z, dat zal ik niet ontkennen. Maar ik schrijf dat voor een heel groot deel toe aan de door hemzelf verzorgde beat, welke totaal niet bij Jay-Z past.

avatar van Kill_illuminati
Ik vind het wel een typische Eminem beat, daar heb je zeker gelijk in dat het bij hem past.

Berichten over het vergelijk met Eminem verplaatst naar Jay-Z

RedLightCityBoy
Dit is productioneel gezien toch wel erg sterk.
Jay-Z is zeker niet een goede rapper in mijn ogen, zijn stem voel ik niet en zijn flow ook niet echt. Hier is het dan nog redelijk gedaan door Jay-Z. 3.5* Takeover vindt ik echt niet zo goed zo als iedereen, ik vindt U Don't Know het best, heerlijke beat van Just Blaze, echte hardcore hip-hop.

avatar van Kill_illuminati
Die beat van The Ruler's Back is me altijd bij gebleven, wat is die toch vet en dan walst Jay-Z er nog eens goed overheen...

V V Best wel een groffe fout

|Joël|
Het is The Ruler's Back.
Erg vet nummer ja, altijd mijn favoriet geweest van deze plaat.

avatar van VforVictor
Lekker album dit, tot nu toe mijn favoriet Van Jay-Z, als rapper vind ik em niete cht hoogstaand maar zijn stem matched vaak erg relaxed met de nummers, toppertjes van The Blueprint: Heart of the City (HET nr van eht album) IZZO, Girls... Renegade, The Ruler's Back en All I Need, The Blueprint is dan af en toe wel weer knullig: mama fed me, george raised me... :lol: maar en dope album, kgeef em voor nu een 3,5

avatar van VforVictor
Toch een 4*

Relax
Als die track met Eminem komt kom je gelijk in een andere sfeer... een Eminem sfeer, dan komt Eminem nog rappen ook...

Het is niet dat Eminem Jay-Z eruit rapt, luister naar de teksten, maar het is gewoon dat die beat en onderwerp perfect bij Eminem past, hij leeft zich in, iets wat Jay-Z niet kan op zulke beats.

Fidelodelientje
Ik denk dat dit toch wel het beste werk van Jay-Z is. Ik vond Reasonable Doubt ook erg sterk, maar deze luistert toch wat makkelijker weg.

The Ruler's Back, Takeover & Renegade

avatar van Game
Het beste Jay-Z album wat ik tot nu toe heb geluisterd. Just Blaze en vooral Kanye West (Heart Of The City ) hebben geweldige producties hierop. Jammer van Jigga That Nigga en Hola Hovito, die zeer zwak zijn (door de productie). Het is gelukkig vooral Jay-Z die hier de show steelt. Sterke punchlines op Takeover (Ether vind ik toch harder maar goed) en U Don't Know. Gevoelige, diepe teksten op Song Cry en Blueprint. Er is eigenlijk geen moment waarop hij vervelend word. Wel moet ik zeggen dat hij er volledig wordt uitgerapt door Eminem op Renegade maar dat komt ook doordat hij in die track niet in z'n element is (door de productie).

avatar van BoordAppel
Ga je oren uitspuiten. Hola Hovito is productioneel nogal geniaal.

avatar van Game
Ik vind er geen flikker aan. En dan nog z'n slecht refreintje erbij. Nee, niks geniaals aan.