Robertus
4 dikverdiende sterren voor dit album! Ik ben reeds lang NY fan en heb mijn oordeel dan ook behoorlijk gewikt en gewogen en dat was niet gemakkelijk bij deze plaat, vanwege de lengte en de diversiteit. Het is zeker een groeiplaat en bij eerste beluistering is Ordinary People een schot in de roos. Bij No Hidden Path was ik pas later "aangekomen" (ik bedoel een week later!) en was het tweede hoogtepunt.
Maar even over de andere nummers:
Als je maar sceptisch genoeg bent denk je bij "Bluebird": "Oh, nee, daar gaan we weer, Harvest nummer zoveel. Maar toch weet dit nummer zich bij mij te ontpoppen als een niet onverdienstelijke opener, zeer goed geplaatst om je als het ware naar binnen te lokken.
Boxcar: Mooie bassdrum, leuke banjo, fijn in de auto, kortom aangenaam, maar inhoudelijk niet op zijn sterkst. Maar vooruit, het duurt ook maar 2,5 minuten.
Ordinary People: BAM!!! Hier komt ineens weer alles wat ome Neil groots maakte in één prachtig lang nummer tezamen: Sociale bewogenheid, prachtige gitaarsolos, strakke band, kortom een killersong die ik heel lang niet gehoord had van hem! (ben me er overigens van bewust dat het een oud nummer is, kan wat mij betreft ook zo op Freedom, zowel qua inhoud als qua muzikale omlijsting)
Shining Light: Mooi, maar niet bijzonder, één van de mindere vind ik persoonlijk, maar wel nuttig als adempauze nadat je helemaal weggeblazen bent door het vorige. Mooie overgang ook van het feedback outro van track 3, naar de eerste akkoorden van track 4.
The Believer: In tegenstelling tot de meesten hier op dit forum vind ik dit juist WEL een van de sterkere nummers! Lekker relaxede laidback sfeer, en een tekst die uitblinkt in schaamteloze eerlijkheid. Volgens mij portretteert hij zichzelf hier als "ook maar een gewoon mens" die gewoon zijn dingen blijft doen en vooral blijft geloven. (waarin precies wordt mij niet duidelijk, maar dat is juist het mooie) De één werkt op kantoor van 9 tot 5, Neil doet hetzelfde, maar dan met gitaar in om zijn nek!! Mooi.
Spirit Road: Hier kan ik niet bij stilzitten, prachtige oldschool Crazy Horse rocker, maar dan niet uitgelubberd en ongeïnspireerd zoals bij pakweg Broken Arrow (1996). Sterk refrein, + een aantal goede tekstregels die ik nog net kan ontwaren uit de poel van geluid.
Dirty Old Man: Vooruit, Neil, na zoveel goeds mag je zelf ook nog wel ff uit je dak gaan. Het is je vergeven! Goede discipline hier, met zijn 3 minuten.
Ever After: Tja, hier ben ik nog niet helemaal over uit. Klinkt muzikaal mooi afgewerkt en het wordt mooi gezongen, maar het beklijft niet helemaal. Tussenstation.
No Hidden Path: Wat is hier nog niet over gezegd dat ik erover zou kunnen zeggen? In één woord Weergaloos!! Mooiste langgerekte gitaarsolo sinds Like A Hurricane, + een mooie bridge. Dit nummer brengt mij echt naar hogere sferen en dat heeft hij heel lang niet meer voor elkaar gekregen bij mij. Klasse.
The Way: En van hogere sferen terug op aarde, maar voorzichtig, met de archetypische Neil in gezelschap van een engelenkoor aan je zijde die een arm om je schouder legt en je de weg wijst, zodat je niet verdwaalt. Ontroerend mooi, en bovendien ook erg origineel vanwege dat kinderkoor.
Mijn mening is dat NY zich sinds Prairie Wind weer hervonden heeft en er weer voor gaat, en dat hij zijn fans dus niet in de steek, zelfs niet als hij een vuilnisbak omkiepert, zoals iemand anders hier, overigens wel terecht, aangaf. Hij kan genoeg afstand van zijn oudere werk nemen om te beoordelen wat goed is en wat niet. En laten we wel wezen, iemand die zo mooi vuilnisbakken kan omkieperen is een kunstenaar! En dat is hij.
Amen.