Pearl Jam - Dark Matter (2024)

Label: Republic

1. Scared of Fear (4:24)
  2. React, Respond (3:30)
  3. Wreckage (5:00)
  4. Dark Matter (3:31)
  5. Won't Tell (3:28)
  6. Upper Hand (5:57)
  7. Waiting for Stevie (5:41)
  8. Running (2:19)
  9. Something Special (4:06)
  10. Got to Give (4:37)
  11. Setting Sun (5:43)
avatar van Juul1998B
Godver, wat heb ik hier zin in.
Gigaton was fantastisch, misschien wel in mn top 3 PJ albums.
"Dark matter" is een fijne eerste single. Krachtig en melodieus.
19 april is nog ver weg

avatar van Rudi S
Nee hoor, nog maar 68 dagen, 14 uur, 13 minuten, 5 seconden te gaan

avatar van Roxy6
Fraaie hoes weer.

Dark Matter is heftig maar spreekt mij als eerste worp van het nieuwe album minder aan dan
Dance of the Clairvoyants dat vond ik direct een wereldnummer.

En eens met Juul1998B Gigaton is voor mij ook een topalbum.

avatar van Joy4ever
Pearl Jam klinkt hier gelukkig weer een stuk urgenter. Ik was geen fan van Gigaton. Wat ik begreep wordt dit sowieso een wat ruiger en donkerder album. Terug naar the old days.

Joy4ever schreef:

Dat zou mooi zijn! overigens wordt de Benelux wel lekker overgeslagen tijdens komende tour.

Grizzly Bear schreef:

Serieus? En dat terwijl ze de laatste jaren een dubbel optreden gaven in de Ziggo Dome.

Edit: ik zie nog geen 2024 tour staan op hun website. Alleen 2 festival optredens in Lissabon en Madrid.

De titelsong en single heeft een erg lekkere (maar korte) gitaarsolo. Verder vind ik het klinken als een prima album nummer, maar lijkt het mij wat minder geschikt als single.

avatar van Rogyros
Dark Matter is alvast een lekkere song. Klinkt ook weer een elektrolyt anders dan anders. Hou ik wel van. Ben erg benieuwd naar de hele plaat!

avatar van Poles Apart
Joy4ever schreef:

Ja, maar dan geproduceerd door Andrew Watt, die ook het laatste album van the Stones deed vorig jaar. Ben niet echt een fan van z'n werk, ik hou van de ruwe, gruizige Pearl Jam, met foutjes en missers er gewoon in en niet alles glad getrokken. Vitalogy en No Code zijn m'n favoriete PJ albums. Watt doet z'n best om het ruw en puur te laten klinken, maar bereikt vaak het tegenovergestelde. But that's just me. Schiet me maar neer!

avatar van Joy4ever
Ik hou ook meer van het ongepolijste. Vitalogy en No Code zijn na Ten ook mijn favoriete albums. Die albums, zeker Vitalogy, lijken wat minder strak geproduceerd. Dat doet de muziek van PJ wel goed vind ik. Even afwachten dan met die Andrew Watt. De single kent wel een erg lekkere gitaarsolo op het eind.

avatar van Joy4ever
Het intro doet me trouwens sterk denken aan Love Rock ’n’ Roll van Joan Jett & The Blackhearts. Nog iemand?

avatar van davevr
Eddie zingt ondertussen alsof hij 27 hete aardappelen in zijn mond heeft in Dark Matter.

west schreef:

werd een rijtje op festileaks gepost:
Pearl Jam| Pagina 44 | Festileaks Festival Forum - forum.festileaks.com

Waarom moet ik bij Dark Matter nu ineens aan Joan Jett's I Love rock and roll denken?

edit:

Joy4ever schreef:

Had jouw bericht niet gelezen: dat dus

avatar van Jelle78
Ik ben wel enthousiast over Dark Matter. Behalve de duidelijke I Love Rock n Roll verwijzing hoor ik in de zanglijnen van Eddie ook het refrein van Blood terug trouwens. Al met al een lekker gedreven nummer.
Aan de productie van Andrew Watt moet ik wel even wennen, maar dat had ik bij Hackney Diamonds van de Stones ook en dat is uiteindelijk goed gekomen. Dus dat zal bij Dark Matter ook wel loslopen.

avatar van Sandokan-veld
Dark Matter is zeker niet de slechtste leadsingle van Pearl Jam. Van Andrew Watt ben ik vooralsnog geen fan, maar we gaan zien wat het wordt.

west schreef:

Pearl Jam - Dark Matter World Tour 2024 - pearljam.com

avatar van thetinderstick
Dark Matter klinkt op zich best lekker, maar zeker geen hoogvlieger.
Het probleem met Pearl Jam sinds pakweg Riot Act (een kwart eeuw geleden alweer), is dat er weinig ontwikkeling meer in zit. Ten en VS waren knallers uiteraard, daarna ook prima experimentele platen (Yield is niet voor niets mijn favoriete PJ album), maar vanaf Pearl Jam is PJ toch een soort legacy act geworden. Ze doen wat ze min of meer altijd doen, soms beter dan anders, maar het is wat het is.
Natuurlijk ben ik benieuwd naar dit album, maar mijn verwachtingen zijn niet al te hoog. Ik vond Gigaton vrij zwak, dus als deze beter wordt, dan ben ik al tevreden.

avatar van milesdavisjr
Hoewel niet slecht vind ik Dark Matter allesbehalve een verheffende single. Het repetitieve karakter van de song begint mij al vrij snel te vervelen.
Voorganger Gigaton vond ik een ronduit saaie schijf. De meest radiovriendelijke schijf van de heren; Lightning Bolt vond ik dan wel weer aardig maar ook zeker niet hemelbestormend.
Uiteraard beluister ik altijd weer een nieuwe plaat van de band, om net zo vaak weer licht teleurgesteld te worden door het muzikaal gebodene.
Een gebrek aan avontuur hoeft niet te betekenen dat er slechte platen van de band komen afrollen, maar het lijkt alsof de heren na Vitalogy - geen topper maar wel divers en energiek - in een muzikaal keurslijf terecht zijn gekomen.
Hier en daar een prima song maar op albums die over de hele linie indruk maken heb ik de band nooit meer kunnen betrappen. En dat had je na Vs. toch ook niet kunnen bedenken...

Ik had mij gisteren op de 13e februari weer eens aangemeld bij de Ten Club. Daarna pas kwam dit bericht over de nieuwe world tour zie ik nu. En wat staat erin: "Only paid Ten Club members active as of Monday, February 12 are eligible to participate in this presale." Edit: in the USA was het nog wel 12 februari, pas nu staat er dat je je te laat aanmeldt voor de presale. Dus mogelijk zit ik nog net goed. Hoewel?

Overigens is er nauwelijks sprake van een Europese Tour. Ze doen tijdens deze World Tour ook 7 Europese steden aan, waarvan 2 (Madrid en Lissabon) inhalen van een festival is. Anyway, bedankt voor de info!

Edit: Berlijn 2x is het interessantste, maar daar zullen zich wel heel veel mensen voor aanmelden.

avatar van Darkzone
De dag na de release van dit album, komt er ook een exclusieve RSD gekleurd vinyl versie uit (die daarna waarschijnlijk gewoon via de websides te koop zal zijn). Deze ziet er in ieder geval wel tof uit.

avatar van Funky Bookie
Ontzettend lelijke kostskleur die RSD release.

avatar van yorkethom
Wat een 13-in-een-dozijn rocknummertje toch weer, die eerste single. 3 keer gehoord en herinner me er niets meer van.

avatar van Darkzone
Er komt ook een limited deluxe edition uit op cd incl een blu-ray audio. Als het album ook in een dts 5.1 mix erop staat, komt die versie in huis.

avatar van YouWillNeverWorkInTelevision
yorkethom schreef:

Running heeft het zelfde probleem

avatar van MarkS73
Zo, dat was een bak herrie zeg:)
Overigens zijn dit vaak wel de nummers die ik in de context van het hele album erg leuk ga vinden...

avatar van Juul1998B
Ik vind dit nummer heerlijk zeg! De energie spat er van af!!

Het nummer 'Running' klinkt zo dof... En hoor ik een drumcomputer?
Ik wacht de rest nog wel even af...

pearl jam goes punkrock?

avatar van ZAP!
1e 2 tracks zijn best okay. PJ heb ik niet erg bij gehouden...