Fontaines D.C. - Romance (2024)

Ierland
Label: XL

1. Romance (2:33)
  2. Starburster (3:41)
  3. Here's the Thing (2:43)
  4. Desire (3:39)
  5. In the Modern World (4:26)
  6. Bug (3:02)
  7. Motorcycle Boy (3:42)
  8. Sundowner (3:25)
  9. Horseness Is the Whatness (3:07)
  10. Death Kink (2:23)
  11. Favourite (4:16)
  12. It's Amazing to Be Young * (3:30)
  13. Before You I Just Forget * (3:56)
  14. Starburster / In Heaven (Lady in the Radiator Song) * (4:26)
gerre schreef:
Fris geluid, zegt u?
Nah, ik hoor Britpop, grunge, of gewoon alt rock. Geen postpunk meer.

Ik moet het dus nog 1 maal over fontaines dc hebben.

Het is zo'n plaat waar de niet-singles mss soms interessanter zijn dan de singles.
In the modern world is wel mijn favoriet (niet voor niets spelen ze die in de bis nu live). En de bridge van Starbuster is prachtig (jammer van dat nogal vervelende gedrein van de rest). Maar zo'n horseness is the whatness is best wel mooi, zeg. Ik kan wel niets met Here's The Thing (een banale rocker), het saaie Favourite en Bug (is dat van Blur of van Oasis?).

Nou! Thanks voor het afmaken, alles wat je noemt is er al jaren niet meer

avatar van lowieke
Oke, meesterwerk dit. Wel binnen de context: korte liedjes, binnen het 'band'bestaan van nu. En toch wel een etc.

Maar buiten de context, tekstueel, ook een meesterwerk. Het doet me denken aan Celine.. binnen de lelijkheid, die er nu eenmaal is, de lelijkheid gebruiken om de schoonheid te laten zien.

avatar van lowieke
En verdomme het klopt helemaal niet wat ik zeg, want het is heel romantisch.

Misschien maakt dit complexe het mooi?

avatar van Monsieur'
lowieke schreef:
Oke, meesterwerk dit.

Ik durf het bijna niet te zeggen maar... dit album is in een korte tijd zó belangrijk voor mij geworden dat het wellicht weleens in mijn top 10 kan komen. Op een site als deze, waar top tiens vaak vol staan met oude klassiekers en Radioheads en consorten... is het misschien een beetje heiligschennis om dit zó snel te doen? Maar Romance... It got me SO hooked.

No I don't feel bad.

avatar van thetinderstick
Ik was erg enthousiast over Dogrel, maar Fontaines DC wisten mijn hoge verwachtingen met de twee opvolgers toch niet helemaal waar te maken, al was vooral Skinty Fia best een leuke plaat. Ik had dus geen al te hoge verwachtingen bij Romance; zou dit dan de plaat zijn waarop alle puzzelstukjes op hun plaats gaan vallen?

Ja en nee. Ja, want op Romance wordt de van Dogrel kenmerkende post punk grotendeels vaarwel gezegd (alleen "Here's the Thing" en "Death Kink" klinken nog als de 'oude' Fontaines) en ingeruild voor een breder palet aan invloeden. Britpop, Shoegaze, 90's alternative, indie en zelfs orchestrale pop, het komt allemaal voorbij, en toch blijft Fontaines DC als Fontaines DC klinken, met nog altijd die kenmerkende stem van Grian Chatten. Wat mij betreft een hele goede zet, want alle echt grote bands stijgen uiteindelijk boven het genre uit waarin ze zijn doorgebroken. En het levert op Romance een aantal uitstekende nummers op: "Starbuster", "In the Modern World" en het The Smiths achtige "Favourite". Drie heel verschillende nummers en wat mij betreft de hoogtepunten op Romance.

Waarom hoor ik er dan toch niet het meesterwerk in dat velen er blijkbaar wel in horen? Uiteindelijk heb ik toch te weinig echt memorabele songs kunnen ontdekken hier. Nummers als "Desire", "Horseness Is the Whatness" of "Motorcycle Boy" beklijven niet echt. En nummers als "Sundowner", ''Death Kink" of "Bug" zijn prima, maar komen niet in de buurt van de drie eerder genoemde nummers.

Uiteindelijk levert Fontaines hier wel een prima album af, beter dan de twee voorgangers, en misschien zelfs op gelijke hoogte met Dogrel. Maar toch opvallend hoe Fontaines DC de vaandeldragers van de postpunk scene zijn geworden. Ik denk dat de verbreding van hun sound daar aan bij gedragen heeft, want een album als Hysterical Strength van Deadletter (ook van dit jaar) vind ik bijvoorbeeld een interessantere plaat uit het genre.

avatar van Eriktm25
Zo af en toe kom ik hier, klik ik op 'meest populair' en probeer willekeurig wat nieuwe albums. Fontaines D.C. heb ik de afgelopen jaren vaker langs zien komen, maar het klikte nooit. Tot nu dan. Wat een schitterend album dit. Toch maar even de rest een draai geven.

Monsieur' schreef:

No I don't feel bad.

Ik heb datzelfde gevoel

JVT
Favourite is toch wel mijn favoriete nummer van dit jaar! Ik had al meteen een klik met dat nummer en vind het nog steeds geweldig. Staat hier dagelijks meerdere keren op.
Deze Romance is sowieso een prachtalbum

Voor mij de plaat van het jaar, zo veelzijdig en zo goed. Fontaines D.C. kan gewoon geen slechte songs maken, of het nu de Depeche Mode industrial zwaarte van het Romance titelstuk is, het naar Audio Bullys (We Don’t Care) neigende Starbuster, de indie knaller Here’s The Thing, het dromerige Desire, de mooiste single van het jaar In The Modern World, de eighties wave van Bug, de dreampop van Motorcycle Boy, het hemelse Sundowner met de druggy Madchester echo’s, het prachtige orkestrale Horseness Is The Whatness, de punkrock van Death Kink, met Pixies in je gedachten, of het nostalgische springerige The Cure achtige Favourite is. En dan heb ik het nog niet eens over de zeer fraaie teksten van Grian Chatten gehad. Is Fontaines D.C. toegankelijker geworden? Misschien wel, waar andere bands krampachtig het experiment opzoeken, grijpt Fontaines D.C. terug naar de sound die ze inspireert, en ze komen er erg goed mee weg.

Voor de koptelefoongebruikers en alle anderen met een scherp gehoor onder ons. Ik vraag me een beetje af waarom Here's The Thing als enige nummer van het album een mindere mastering heeft. Het klinkt doffer, een lagere geluidskwaliteit, of ben ik de enige die dit hoort?

avatar van WoNa
Halfje erbij. De plaat lijkt op weg naar de volle mep.

(Inmiddels heb ik 'Dogrel' gewoon maar gekocht. Ik vraag me serieus af waar mijn oren waren toen ik het voor het en laatst beluisterde.)

avatar van coldwarkids
Vers van de pers. Nieuw album onderweg?

It's Amazing To Be Young

avatar van raymondkeuters
Dat nieuwe nummer is wel echt enorm k*t trouwens.

JVT
Ik vind dat nieuwe nummer heel erg goed!! Nog net iets poppier misschien maar zit gewoon goed in elkaar. Toch wel de band van het moment!

avatar van tnf
tnf
raymondkeuters schreef:
Dat nieuwe nummer is wel echt enorm k*t trouwens.

Het zal prima gemaakt zijn, maar er gebeurt niets bij me als het opstaat.

Dat was bij eerdere nummers wel anders.

avatar van blur8
Nieuwe Singel is Left-Over die terecht niet op het album kwam.
Reuring is de start van de ticket verkoop voor tour schema 2025:
37 show in Australie, Zuid en Noord America
33 Europese gigs, ook langs alle festivals.

avatar van Etob
Before You I Just Forget past weer wat meer bij de rest dan het poppige It's Amazing To Be Young. Beide wel gewoon heel sterk, net zoals de nieuwe/live versie van Starburster trouwens. Goede deluxe versie van het album dus.

avatar van Johnny Marr
Drie extra liedjes? En dat noemen ze tegenwoordig een deluxe?

JVT
Toch wel de beste plaat van de laatste jaren!

avatar van jordkaka
Ik verhoog mijn stem. Ik was geen fan, maar ik ben het langzaam gaan waarderen als geheel. Mijn teleurstelling zat gevoelsmatig in een stijlbreuk denk ik. Maar als ik de albums naast elkaar zet, allen met een andere sound en esthetiek, vind ik het toch wel gaaf. Ik wilde graag nog een Dogrel, maar misschien kan dat alleen maar uitmonden in een teleurstelling.

Het nummer op de extended Before You I Just Forget vind ik geweldig overigens.

avatar van jordidj1
Ooooh foooook Starburster wat een track zeg.

avatar van Lontanovicolo
jordidj1 schreef:
Ooooh foooook Starburster wat een track zeg.

Óók met dank aan Mobland!?

avatar van jordidj1
Lontanovicolo schreef:

Óók met dank aan Mobland!?

Nee, kan ik niet vinden on demand

avatar van Johnny Marr
jordidj1 schreef:

Nee, kan ik niet vinden on demand

Dikke serie hoor, maar Pierce Brosnan en Helen Mirren zijn wel wat irritant.

avatar van Monsieur'
SOAD schreef:
Ik vind de bonustracks toch wel erg fijn. Voor mij beter dan track 7,8 en 9.

Motorcycle Boy is een van de béste tracks joh..

SOAD schreef:
Ik vind de bonustracks toch wel erg fijn. Voor mij beter dan track 7,8 en 9.

Het beste drieluik van het album.

avatar van blur8
nog iets beter luisteren is het advies.
Mijn sterren staan bij track 7,8 & 9.

blur8 schreef:
nog iets beter luisteren is het advies.
Mijn sterren staan bij track 7,8 & 9.

Bij mij ook!

avatar van Frenz
Ben nog niet helemaal om, maar hij is wel gestegen (en ik draai 'm weer vaker).

Blijf de energie van het eerdere werk missen

avatar van james_cameron
Nadat ik de te gekke track Starburster in de openingscredits van de serie MobLand hoorde raakte ik geïntrigeerd, maar het volledige album valt me dan toch flink tegen. De britpop met hier en daar een alternatief randje steekt degelijk in elkaar, maar het songmateriaal weet me helaas amper te boeien en gaat het ene oor in en het andere uit.