Fontaines D.C. - Romance (2024)

Ierland
Label: XL

1. Romance (2:33)
  2. Starburster (3:41)
  3. Here's the Thing (2:43)
  4. Desire (3:39)
  5. In the Modern World (4:26)
  6. Bug (3:02)
  7. Motorcycle Boy (3:42)
  8. Sundowner (3:25)
  9. Horseness Is the Whatness (3:07)
  10. Death Kink (2:23)
  11. Favourite (4:16)
avatar van Monsieur'
Ik heb zo het vermoeden - kan aan mij liggen - dat gerre geen liefhebber is van dit album.

avatar van SOAD
Monsieur' schreef:

Kijk maar uit. Straks komt hij alsnog weer even haarfijn, supergenuanceerd uitleggen waarom niet

avatar van Monsieur'
Die hoes is overigens echt waanzinnig, maar ik denk dat ik daar wel echt de enige in ben.

Ah, ben ik aan het irriteren? Had ik helemaal niet door.

avatar van Frenz
Waar is de rauwheid gebleven? Het uit-de-tenen-gevoel, zo overduidelijk aanwezig bij het solo album van de zanger?

Nee, alle voorgaande albums hebben me meer of minder blij gemaakt, deze niet. Starburster gaf nog hoop, daar klinkt nog enige urgentie in. De rest vind ik slappe aftreksels blijkbaar geïnspireerd door andere bands.

Kamp gerre hier

avatar van Erwin.c

avatar van vivalamusica
Erwin.c schreef:
Het woord irriteert mij eigenlijk alleen maar als het over muziek gaat.

Misschien een vraag voor deze rubriek?

Vraag van de dag #3 - MusicMeter.nl

avatar van jellecomicgek72
Heeft even geduurd maar de plaat is hier eindelijk geland en nu kan ik niet meer stoppen om deze op te zetten. Loop al dagen met Starburster in m'n hoofd. Maar ook een In The Modern World is een oorwurm. Was eigenlijk totaal niet bekend met deze band totdat ik een paar nummers van hun debuut hoorde en ik bij mezelf naging dat ik ze destijds op Lowlands 2019 nog gezien heb maar dat was ik totaal vergeten. Ja god, je ziet ook zoveel door de jaren heen. Toen waren ze niet echt bij me blijven hangen maar nu zijn ze een behoorlijk grote naam geworden en nu is deze band een behoorlijke hype. Ja deze plaat is super toegangkelijk en catchy en ik draai m zo een paar keer achter elkaar. Heb Skinty Fia nu ook een paar keer gehoord en die doet niet veel onder deze, zitten ongeveer op gelijke hoogte bij me. Terechte hype als je het mij vraagt.

avatar van Frenz
Erwin.c schreef:
Het woord irriteert mij eigenlijk alleen maar als het over muziek gaat.

Terechte opmerking, ik geef toe me schuldig gemaakt te hebben aan deze gratuite uitdrukking.

Maar wat ik bedoel is dat t/m Skinky Fia de band meer gedreven klonk, emotioneler, directer, meer in your face. Zoiets?

avatar van Erwin.c
Frenz schreef:

Haha veel beter en meer to the point ook!

avatar van Grizzly Bear
Klaas doet ook een duit in het zakje, dat door gerre ook al aardig is gevuld

'Ik vrees dat Fontaines D.C. gaat uitgroeien tot een megaband' - oor.nl

avatar van laboomzaa
Ik snapte niets van de hype, heb de vorige platen echt een paar keer geprobeerd. Kreeg er meer kramp in mijn kaken van dan dat ik er van genoot.

Deze vind ik dan weer aardig genietbaar. Zou dan mijn ergste nachtmerrie uitkomen?? En ik een band pas goed ga vinden als ze “mainstream” worden!!

avatar van Post Fartree
Kort door de bocht is dit album een boeklezing van de Britpop van met name de jaren ‘90, maar dan wel één van de zeer fijne soort, mede ook door de compacte lengte van het album.

avatar van meneer

Zo'n populair geschreven stukje van de OOR is ook altijd een onlosmakelijk onderdeel van een muzikale hype.

Tsja.. OOR... tsja..

avatar van Post Fartree
Post Fartree schreef:
Kort door de bocht is dit album een bloemlezing van de Britpop van met name de jaren ‘90, maar dan wel één van de zeer fijne soort, mede ook door de compacte lengte van het album.

avatar van Germ
Germ (crew)

Doet mij wel denken aan Goats Head Soup van de Stones

Grizzly Bear schreef:
Klaas doet ook een duit in het zakje, dat door gerre ook al aardig is gevuld

'Ik vrees dat Fontaines D.C. gaat uitgroeien tot een megaband' - oor.nl

Helaas enkel te lezen voor oor-abonnees.

avatar van RonaldjK
Rainmachine schreef op 7 september:
Heeft ook niets met post-punk te maken zoals overal wordt gescandeerd.

Overal? Echt niet. Moest bijvoorbeeld afgelopen augustus grinniken toen ik in Oors zomernummer in de rubriek 'Oor in' op p. 6 las dat Grian Chatten "opgelucht" was, waarna in een goed opgebouwd artikeltje eerst de redenen worden opgesomd die daar NIET de reden voor zijn, om op 2/3 de oorzaak van zijn "Thank God" te onthullen. Het blad uitte namelijk ten aanzien van Romance dat je dit geen postpunk meer kunt noemen. Een uitspraak waar Chatten dus vrolijk van werd. In mijn beleving: post-postpunk.

Los van wat anderen vinden: ik hou van de eerste twee van de Fontaines en ook Chattens soloplaat mag er zijn; Skinty Fia bevond ik een keurige 7, als geheel te traag. Ik hoor daarbij graag de zanglijnen en -stijl, de manier waarop Chatten de woorden eruit gooit. Op Romance klinken de alternatieve jaren '90 terug, waar ik normaliter weinig mee heb.
Hier echter komen de nodige fijne liedjes voorbij: mooie melodietjes en lekkere gitaarlijntjes of andere kekke details, uitnodigend om opnieuw op te zetten. Het waren fijne fietstochtjes naar en van de zaak met dit op de koptelefoon.

Mijn favorieten zijn vooral uptempo, waar ik nu eenmaal "van ben": het stotende Starbuster met Chatten in het refrein in pseudo-ademnood (wat doet-ie nou?), de weemoed van The Modern World, in Bug een aangename associatie met Smashing Pumpkins - desondanks niet een groep waarvan ik albums bezit, meer melancholie in Sundowner, Death Kink is bescheiden stevig en met Favourite klinkt Fontaines D.C. vrolijker dan ooit tevoren, (desondanks?) een heul lekker liedje. Ook fijn: met z'n ruim 36 minuten duurt Romance precies lang genoeg.

En nu krijg ik zin in steviger werk. Postpunk. Beholder van The Blinders.

avatar van JVT
JVT
Die van the blinders is idd ook erg goed! En dan komt morgen Tramhaus nog met the first exit. Schijnt ook een uitstekende plaat te zijn

avatar van davevr
Ik vind dit een ok plaat. Ben niet zo een grote fan van postpunk, dat is meestal gewoon Joy Division maar beetje anders, ik trek dit beter. Nu zou ik niet hoger dan 3,5* eindigen was het niet voor Favourite. Dat is echt een oorworm. Hoe ouder ik word hoe meer ik hou van die simpele nummers.

Ps.Soms doet het mij wat denken aan 90's Oasis. Er zijn toch wel wat invloeden, ook van zang

avatar van Monsieur'
Grappig, Favourite is wat mij betreft een van de mindere.

avatar van Johnny Marr
Monsieur' schreef:
Grappig, Favourite is wat mij betreft een van de mindere.

Grappig, Favourite is wat mij betreft het absolute hoogtepunt.

avatar van SilverGun
Johnny Marr schreef:

Grappig, Favourite is wat mij betreft het absolute hoogtepunt.

Grappig, ik weet zo even niet welke track Favourite ook alweer is. Moet deze plaat weer eens opzetten.

avatar van Johnny Marr
SilverGun schreef:
Moet deze plaat weer eens opzetten.

Grappig, ik was net hetzelfde aan het denken!

avatar van iamsander
“I’ve seen better dressed ROADIES. They look like a shit EMF.”

avatar van coldwarkids
"That's true"