Opeth - The Last Will and Testament (2024)

Zweden

4. §4 (7:00)
  5. §5 (7:29)
  6. §6 (6:03)
  7. §7 (6:30)
  8. A Story Never Told (7:11)
avatar van ABDrums
Ik reken Opeth sinds jaar en dag als mijn favoriete artiest aller tijden. Nieuw werk van de band kan alleen daarom al reken op mijn volledige aandacht en attentie, bovendien niet in de laatste plaats vanwege het feit dat deze periode van muzikale droogte de langste is geweest in de illustere carrière van deze uit Zweden afkomstige grootheden.

En wat heet, tot mijn grootste verbazing mogen we voor het eerst sinds 2008 (!) death metal elementen verwelkomen in de nieuwse sound van Opeth. Ergens op het internet las ik één dezer dagen dat de nieuwste single van Opeth klinkt alsof In Cauda Venenum en Watershed een kwaadaardige baby hebben gecreëerd en eigenlijk vond ik die omschrijving wel meer dan treffend voor de richting die de band is op gaan bewegen met §1.

Nooit had ik durven dromen dat Åkerfeldt weer terug zou grijpen op de oude Opeth-sound van lang vervlogen tijden. Hij en de rest van de band lijken op dat gebied echter totaal niet aan kracht te hebben ingeboet, alles behalve zelfs. De band klinkt urgenter, gedrevener en sinisterder als dat ze in jaren hebben geklonken. Er blijven nog genoeg vraagtekens achter met betrekking tot het geluid van de band op dit nieuwe (mogelijk laatste?) album, maar deze eerste signalen zorgen toch wel voor enorm hoge verwachtingen en een zeer positief en bevredigend gevoel.

avatar van legian
ABDrums schreef:
(mogelijk laatste?) album

Wil je niet van die enge dingen zeggen

avatar van trebremmit
Wel aardig dat nummer maar niet heel bijzonder.

avatar van ABDrums
legian schreef:
Wil je niet van die enge dingen zeggen

Laten we met ons allen hopen dat Opeth en Åkerfeldt ons nog heel wat jaren blijven verwennen met geweldige nieuwe muziek en live optredens, maar de albumtitel kan natuurlijk worden geïnterpreteerd als een laatste creatieve uitspatting en muzikale zwanenzang van de band. Maar laten we niet meteen van het ergste uitgaan en ons eerst verheugen op dit nieuwe werk!

Mssr Renard
Ian Anderson (van Jetro Tull) speelt op twee songs fluit. Ik ben daar dan wel weer benieuwd naar. Bovendien leent Ian aan 4 songs zijn (gesproken) stem. Ook Joey Tempest van Europe doet aan een song mee. Vooral Tempest is de meest voor de hand liggende cameo.

Van Opeth zelf vind ik maar twee platen echt de moeite waar 'Heritage' en in mindere mate 'Blackwater Park'. Omdat ik weet dat 'Heritage' eigenlijk een anomalie is binnen het oeuvre van de band, loop ik dan ook niet bijzonder warm voor deze plaat, maar ben nochtans wel benieuwd naar de inbreng van Ian Anderson.

avatar van Apieknar
Niet verwacht dat de grunts terug zouden komen. Daardoor extra enthousiast!

ABDrums schreef:

Beetje ver gezocht om puur en alleen op basis van de albumtitel te concluderen dat dit het laatste album van Opeth zou (kunnen) zijn. De titel slaat in ieder geval op het verhaal dat op dit conceptalbum wordt verteld.

avatar van Kill_illuminati
Åkerfeldt heeft in een interview gezegd dat hij inspiratie kreeg voor dit concept door het kijken van de serie Succession.

avatar van Rick53
Hetgeen wat mij extra enthousiast maakt is de verwikkeling van het oudere werk (ja, grunts werken daar grotendeels aan mee) en Pale Communion. Laatst genoemd is verreweg mijn favoriet van non-grunt Opeth.
Luisterend naar de mix/master kan ik niet niet aan dat album denken.
Zin!

Rick53 schreef:
Luisterend naar de mix/master kan ik niet niet aan dat album denken.
Zin!

Opeth ontdekt via Pale Communion en daarna de 2 opvolgers ook aangeschaft. Als prog liefhebber is het in ieder geval een leuke aanwinst. Ik ben niet zo'n liefhebber van " grunts" , maar de single heeft mij toch ook wat nieuwsgierig gemaakt ... afwachten maar

avatar van Jake Bugg
Mijn hart ging meteen een stuk sneller slaan toen ik plots weer die machtige grunt hoorde verschijnen.

avatar van gigage
Ze maken het weer veelste ingewikkeld. Stel je voor dat dit het hele album zo door gaat.

Edit: de radio edit scheelt een minuut, veel beter.

avatar van Edwynn
Ik kan er wel enthousiast van worden. Op en top Opeth. Hier en daar zijn er weer wat pittigere elementen maar daarnaast blijft het ook relatief luchtig. Het stuk voelt alleen een beetje als een 'snippet'. Het grote plaatje zal vast duidelijk worden als het album er is.

avatar van papat
Jake Bugg schreef:
Plots zeer veel zin in de nieuwe plaat!

Mijn hart stopte juist toen ik die grunt hoorde . Voor mij een reden om af te haken, maar ik ben wsl een van de weinigen. Voor de fans van het eerste uur juist goed nieuws gok ik.

papat schreef:

Ik zit zowat in hetzelfde straatje als jij. Die grunt hoeft voor mij niet, maar even afwachten hoe heel dit album zal klinken....

Jake Bugg schreef:
Plots zeer veel zin in de nieuwe plaat!

Hier exact hetzelfde! Sinds hij alleen maar clean zingt vind ik de platen een stuk minder interessant. Het is niet slecht maar alle dynamiek is weg. Ik hoorde vandaag de radio edit en werd gewoon blij toen ik die grunt hoorde. Ik kwam Akerfeld afgelopen april op de mega platenbeurs in Den Bosch tegen. Hij stond daar platen te verkopen met een maat van 'm. Toen vertelde hij me dat ze net de opnames van het nieuwe album af hadden gerond en dat hij zo blij was dat Joey Tempest mee doet. Ik zei; are you kidding? Je weet bij die droogkloot maar nooit of hij serieus is tenslotte. Hij had dus toch gelijk

vielip schreef:

Dat moet voor jou, als Europe-fan, helemaal geweldig zijn, ook al zijn het slechts backing vocals. Is Akerfeld ook Europe-fan? Hij moet minimaal Jethro Tull-fan zijn.

avatar van vielip
Ja mooi dat ie meedoet. Hij is inderdaad fan getuige dit interview.

vielip schreef:
Ja mooi dat ie meedoet. Hij is inderdaad fan getuige dit interview.

Heel veel namedropping van bands/artiesten die ik gaaf vindt: Klara Force van Crucified Barbara werkt mee aan de teksten en Dave Stewart de grote Canterbury-toestenist van ondermeer Egg, Gong, National Health, Hatfield and the North etcera verzorgt de strijkersarrangementen.

Dat zijn wel lieden uit verschillende werelden; progrock, melodieuze rock, folkrock en sleazerock. Ik zou er bijna enthousiast van worden.

Artwork van Travis Smith (oa Savatage) roept ook nostalgische gevoelens bij mij op.

avatar van RonaldjK
Waarom slechts 'bijna', Mssr Renard?

RonaldjK schreef:
Waarom slechts 'bijna', Mssr Renard?

Ik ben geen Opeth-liefhebber. En bovendien is mijn interesse in progressive metal niet groot. Maar ik ga het een kans geven, waarschijnlijk. Al is het alleen maar om de bijdragen van Ian te horen.

avatar van vielip
Akerfeld is een groot liefhebber van oude prog en folk dus dat verklaard veel. De beste man heeft een hele brede smaak. Er staan op youtube ook wel leuke filmpjes waarin hij platen bespreekt en daar zit mega obscuur spul tussen.

avatar van RuudC
Heb je ooit Damnation geprobeerd Mssr Renard? Ik kan me wel voorstellen dat Opeth niet jouw bandis, maar ik denk dat er wel een grote kans is dat je dit album kan waarderen. Geen grunts, geen prog metal, maar wel kalme, melancholische gitaarmuziek met de typerende sfeer van Opeth.

avatar van Edwynn
En daarbij kun je op de albums Heritage, Pale Communion, Sorceress en In Cauda Venenum je tanden goed stukbijten op Åkerfeldts verering van oude prog- en folkgoden. Hierop tref je geen grunts aan. Misschien is dat ook wat voor je.

Mssr Renard
Ik ben overigens niet van de club 'ik houd niet van grunts'. Harde, rauwe muziek, daar houd ik ook nog steeds van: High on Fire en Orange Goblin's nieuwe platen scoren hoog.

Ik houd gewoon niet zo van zeurderige, pseudo-filosofische, gothisxhe, melancholische, diepzinnige muziek zoals Anathema, My Dying Bride, Porcupine Tree, etc. etc. waartoe ik Opeth gemakzuchtig en gemakshalve ook toe reken.

'Heritage' met held Per Wiberg vind ik weergaloos goed trouwens. Ik ben nog even gaan onderzoeken, en xowat

Eerlijk gezegd weet ik niet eens wat ik van deze plaat kan verwachten, ik vermoed geen retroprog maar ook geen ouderwetse deathmetal. Misschien zoiets als de laatste Witherfall? Dat denk ik niet, want die zitten in de powerhoek. Ik laat me graag verrassen. De teksten en het concept et al, daarin zal ik me vast niet gaan verdiepen. Maar de combinatie van Ian en (quasi-)deathmetal is op zijn minst het proberen waard.

vielip schreef:

Minimaal Cressida, die ik al tijden bij iedereen probeer te pushen. Heerlijke band.

avatar van RuudC
Damnation is in elk geval heel toegankelijk. Dat wilde ik daarstraks ook al zeggen, maar zo te zien, schoot dat er even in. Echt een heel ingetogen plaat.

Mssr Renard
Tsja, een plaat die volgens wikipedia naar Camel moet klinken zal ik wel leuk moeten vinden. Heb ik dan toch Opeth teveel genegeerd? Ik ben dan ook meer can de ouderwetse muziek en ik heb een soort moderne progmoeheid opgelopen.

We merken het wel. Ik knoop het in mijn geheugen ergens, want ik voel nu even geen Opethneigingen. En dan moet ik deze Tull-Europe-Opeth ook nog luisteren.

avatar van Maarten0402
Interessant, weer een nieuw album op komst.
Opeth - In Cauda Venenum (Zweedse versie) heb ik hoog zitten.

Ik hoop dat dit dan ook erg interessant gaat worden.

Dit nummer!:

YouTube: OPETH - §1

avatar van Maarten0402
Deze plaat ga ik echt keihard orderen!