Opeth - The Last Will and Testament (2024)

Zweden

4. §4 (7:00)
  5. §5 (7:29)
  6. §6 (6:03)
  7. §7 (6:30)
  8. A Story Never Told (7:11)
avatar van Kill_illuminati
Åkerfeldt heeft in een interview gezegd dat hij inspiratie kreeg voor dit concept door het kijken van de serie Succession.

avatar van namsaap
Wat een geweldige luisterervaring, dit nieuwe album van Opeth! Toen ik las dat de grunt terug was, had ik mijn bedenkingen. Ik vind Oldpeth geweldig, maar juist dat ze daarna andere dingen zijn gaan doen, maakt voor mij dat de band relevant is gebleven.

Gelukkig blijft de band zijn geluid doorontwikkelen en is de terugkeer van de grunt geen stagnatie van de muzikale ontwikkeling van de band gebleken. Het progrockgeluid van de laatste vijf album wordt verder uitgewerkt en aggressiever en puntiger neergezet. Ik zet in om 4,5 sterren, maar dit album zou zomaar mijn eerste 5-sterrenalbum van 2024 kunnen worden.

avatar van james_cameron
Zeer afwisselend conceptalbum, waarop verrassend genoeg weer grunts te horen zijn. De muziek zelf is niet eens zo heel stevig en ik vond het wat lastig om echt goed in het songmateriaal te komen, deels te wijten aan de continu verspringende sfeer en dynamiek, maar de plaat steekt zeker knap in elkaar en er valt zonder meer veel te genieten.

avatar van Alicia
The Last Will And Testament: Van een 'oud verhaal' naar een 'monumentaal meesterwerk'.

Ook de nieuwe Opeth is er weer eentje uit het handboek 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit'. En het is zelfs een hele wonderlijke Opeth geworden.

Na de enigszins verontrustende berichten dat op het nieuwe album naast een zingende Mikael Åkerfeldt ook een grommende Mikael Åkerfeldt te horen zou zijn, deed dit onvoorstelbare feit het ergste vermoeden. O jee… daar gaan we weer. En dan toch proberen? Ja, en dan toch maar proberen. Met als resultaat dat dit album nog steeds niet uit de speler weg is te slaan.

Het meest opvallende is dat op The Last Will And Testament alle aanwezige zangtechnieken, inclusief de gesproken teksten, elkaar aanvullen en versterken zonder elkaar in de weg te zitten of te overheersen. Want hoe Opeth enkele van zijn vroegere deathmetal-elementen in prachtig verhalende, melodieuze, progressieve, musical-achtige rock met fraaie folkloristische elementen heeft verwerkt, is verbazingwekkend mooi gedaan. Opeth zet hier namelijk een dijk van een conceptalbum neer. Dit album eist wel de volle honderd procent van je aandacht op. Iets anders doen waarbij je je hersens nodig hebt, is tijdens het beluisteren van deze Opeth dan ook vrijwel onmogelijk. Volgens Mikael Åkerfeldt bevat dit album zelfs zoveel verschillende elementen dat hij het amper zelf kan bevatten.

Nou, dan weet je het wel.

*The Last Will And Testament* is met recht de nummer 1 van mijn lijstje en krijgt de titel mee: 'het meest verbazingwekkende album van het jaar 2024'.