The Last Will And Testament: Van een 'oud verhaal' naar een 'monumentaal meesterwerk'.
Ook de nieuwe Opeth is er weer eentje uit het handboek 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit'. En het is zelfs een hele wonderlijke Opeth geworden.
Na de enigszins verontrustende berichten dat op het nieuwe album naast een zingende Mikael Åkerfeldt ook een grommende Mikael Åkerfeldt te horen zou zijn, deed dit onvoorstelbare feit het ergste vermoeden. O jee… daar gaan we weer. En dan toch proberen? Ja, en dan toch maar proberen. Met als resultaat dat dit album nog steeds niet uit de speler weg is te slaan.
Het meest opvallende is dat op The Last Will And Testament alle aanwezige zangtechnieken, inclusief de gesproken teksten, elkaar aanvullen en versterken zonder elkaar in de weg te zitten of te overheersen. Want hoe Opeth enkele van zijn vroegere deathmetal-elementen in prachtig verhalende, melodieuze, progressieve, musical-achtige rock met fraaie folkloristische elementen heeft verwerkt, is verbazingwekkend mooi gedaan. Opeth zet hier namelijk een dijk van een conceptalbum neer. Dit album eist wel de volle honderd procent van je aandacht op. Iets anders doen waarbij je je hersens nodig hebt, is tijdens het beluisteren van deze Opeth dan ook vrijwel onmogelijk. Volgens Mikael Åkerfeldt bevat dit album zelfs zoveel verschillende elementen dat hij het amper zelf kan bevatten.
Nou, dan weet je het wel.
*The Last Will And Testament* is met recht de nummer 1 van mijn lijstje en krijgt de titel mee: 'het meest verbazingwekkende album van het jaar 2024'.