Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
Robertus
Ik heb nog niemand gehoord over dat kinderkoor op 15 Step. Dit vind ik persoonlijk een van de beste samplevondsten (als het zo genoemd dient te worden) in de popgeschiedenis!

En dan die drumpartijen waarvan ik niet eens zeker weet of het nu electronisch is of akoestisch of een mix van beide. (volgens mij het laatste). En ik ben dus geen Radiohead-newbee. Dit is het werk van een stel geniale gekken!

avatar van thetinderstick
Robertus schreef:

Het mooie van dat kinderkoor is: het is geen sample! Ze hebben gewoon een echt kinderkoor naar de studio laten komen. Geniaal.

Robertus
Kijk, dat bedoel ik nou! Ze blijven boeien.

avatar van LittleBox
In mijn iTunes is deze plaat veruit de meest 'gedraaide' en sinds het concert van vorige week houdt het niet op. Ik ben inmiddels al zover dat het van mij de volle 5* krijgt. Dat je maar twee favoriete tracks mag aanwijzen op dit album inclusief bonustracks is haast een misdaad te noemen. Pas recent heb ik kennisgemaakt met die bonustracks (hoewel ik Bangers & Mash al kende) en ik durf toch wel te stellen dat 4 Minute Warning één van de beste nummers is die Thom Yorke heeft geschreven. Het zit gelukkig ook al dagen in mijn hoofd. Verder behoort ook Reckoner tot de top van Radioheads kunnen tot dusver. Formidabel en live ook erg indrukwekkend. Wat is dit toch een superband.

avatar van Jordy
Robertus schreef:

Nou vind ik het ook een geweldig nummer, maar dat doet mij nogal denken aan dat sinaasappelsap nummer van Gabriel Rios van een paar jaar eerder

broad daylight, of niet?

Broad Daylight? Dat hoor ik er helemaal niet in.

avatar van Jordy
Je hoort in Broad Daylight geen kinderkoortje?

Ja oké, er zit volgens mij wel een kinderkoortje in (lang geleden dat ik dat nummer heb gehoord). Maar dat is gelijk dan ook de énige overeenkomst tussen die twee nummers. ...Of ging het juist daarom?

haha, ik moest ook gelijk denken aan broad daylight, maar dit is natuurlijk veel toffer. Het was geloof ik eigelijk de bedoeling dat er meer kinderkoor zang inzat, maar dat werkte niet. Ze hielden het op gejuich.

Joy
is het normaal dat ieder nummer half overstuurt klinkt, of moet ik iets aan mijn speakers doen?

vooralsnog een vrij ongeinspireerde plaat na 1 luisterbeurt

vooralsnog een vrij ongeinspireerde plaat na 1 luisterbeurt

[quote]Joy schreef:

Klopt. Je hoeft bij mijn weten niets aan je speakers te doen, bij mij klinkt het namelijk ook zo, en mijn installatie is in opperbeste conditie. Radiohead houdt er volgens mij wel van alles net "in het rood" te mixen; ik denk dat het beklemmende karakter van veel Radiohead-platen ook voor een deel daaraan te danken is.

ik vind het geluid tot nu toe vooral storend, en ja inspiratieloos littlebox

ik vind het geluid tot nu toe vooral storend, en ja inspiratieloos littlebox

Weet je zeker dat je het woord inspiratie bedoeld? Of is het een gebrek aan woordenschat?

in·spi·ra·tie (dev; inspiraties)
1 gevoel hoe men een klus, m.n. het maken van een kunstwerk, kan aanpakken

Alle subjectiviteit zo veel mogelijk opzij schuivend lijkt me zo'n uitspraak niet echt van toepassing op dit album.

avatar van Nicholas123
Blijft toch verwonderlijk hoeveel tegenspraak elke vorm van kritiek op Radiohead krijgt. Het beginnen zoals al eerder gezegd is inderdaad Pink Floyd-achtige toestanden te worden. Nu mag een kwalificatie als "inspiratieloos" al niet meer toegepast worden op dit werk.

bloempje24 schreef:

in·spi·ra·tie (dev; inspiraties)
1 gevoel hoe men een klus, m.n. het maken van een kunstwerk, kan aanpakken

jij neemt jezelf serieus?

tip: ga ieder bericht waarmee men iets aanduid waarvan de betekenis eigenlijk net iets anders ligt maar waarvan iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt, behalve jij blijkbaar, maar ff corigeren

succes

speciaal voor jou: ik vind de plaat niet heel bijzonder, dertien in dozijn, ja het is radiohead maar dat is dan ook dat, kheb het id dat radiohead veel beter kan en met alleen herkenbaar zijn als zijnde radiohead, vooral te danken is aan aan yorke, ben je er niet en dat lijkt hier het geval te zijn

avatar van Suicidopolis
Joy schreef:

I.t.t. de vorige persoon die hierop reageerde vind ik persoonlijk dat dit album nu ook weer niet zo gigantisch overstuurd klinkt. Toegegeven dat alles mooi in het rood gaat, maar om nu te zeggen dat het constant klinkt alsof het geheel door een Marshall versterker wordt gestuurd... daarvoor moet je eerder bij Amy Winehouse zijn. Ik zou zeggen, vergelijk misschien de sound die jij hoort met de (weliswaar minder kwalitatieve) samples die op hun myspace staan ofzo, en hoor misschien of daar een groot verschil tussenzit... Lijkt mij de enige manier om er echt achter te komen...? Ik las onlangs op een andere site iemand zijn beklag over de afgrijselijke kwaliteit (lees: oversturing) van de recente singles van The Cure die die persoon had gekocht via iTunes, dus misschien is dat ook jou probleem? Of heb je de CD?

Joy
waarom tegen dat overstuur aan, ik vind het zonde en het voegt weinig toe aan de muziek

het kan een leuk effect zijn maar om nu een half album zo laten klinken? nou nee

Joy schreef:

Misschien snap jezelf heel goed wat je wilt overbrengen. Ik zie alleen de regels die jij schrijft en verder niets. En tja, wanneer je exact jouw mening hier wilt neerzetten dan mag je er wel wat moeite in steken om dat helder te formuleren in plaats van met een dooddoener als 'inspiratieloos'.

Nogmaals: ik begrijp nog steeds niet hoe je een album als dit inspiratieloos kunt noemen met de betekenis van inspiratie in het achterhoofd. Waarschijnlijk bedoel je wat anders, schrijf dan ook wat anders.

Net als dit album 13 in een dozijn noemen... Noem me 2-3 albums op die hier dan zo op lijken... Ik ben namelijk op zoek naar zo'n zelfde muziek maar kan het niet makkelijk vinden. Alvast bedankt voor je hulp !!

avatar van Nicholas123
Volgens mij begreep iedereen wel wat Joy bedoelde hoor. Inspiratieloos, zoals: niet erg overtuigend, weinig echt sterke songs. Ik ben het er niet helemaal mee eens, maar dat is een ander verhaal.

Nicholas123 schreef:
niet erg overtuigend, weinig echt sterke songs.

Daar begrijp ik zelfs nog minder van. Maar goed, ieder zijn ´mening´. Ik zet dat tussen aanhalingstekens omdat inspriratie en overtuiging nog wel min of meer objectief zijn vast te stellen. Dit album 13 in een dozijn noemen is ronduit gratuit en niet serieus te nemen.

avatar van Nicholas123
Toch fijn dat je het vooroordeel weer bevestigd hebt over Radiohead fans. Er mag blijkbaar niks negatiefs geuit meer worden over deze band. En een negatieve mening is blijkbaar objectief gezien onmogelijk en niet meer serieus te nemen. Trouwens, hoe wil jij inspiratie en met name overtuiging objectief vast stellen?

avatar van bloempje24
Een album gewoon niet mooi vinden kan (en mag natuurlijk). Soms is het voor een user echter lastig om dat onder woorden te brengen en vervalt men in algemene terminologie (lekker makkelijk!). Dat heeft verder weinig te maken met geen kritiek mogen hebben op Radiohead. Het daarop schuiven is een dooddoener.

Het is heel eenvoudig om een album super, baanbrekend, slecht, of inspiratieloos te noemen. Vervallen in zo'n cliche's getuigt eerder van luiheid om écht te zeggen wat je vindt, in plaats van to the point onder woorden te brengen wat de muziek met je doet. Dat onder woorden brengen is wat deze site interessant maakt (anders was het geven van sterretjes voldoende).

Joy schrijft onder meer: "inspiratieloos", "13 in een dozijn". dat staat volkomen haaks op mijn mening en daarom vraag ik om verduidelijking (ik denk namelijk dat hij iets anders schrijft dan hij werkelijk bedoelt). Zijn onwil om zijn teleurstelling over deze plaat echt onder woorden te brengen geeft mij het idee dat hij gewoon makkelijk wil scoren.

Dan zit je op een discussiesite, waarbij het doel van de site is om te communiceren en discusieren over muziek (waarom vind je iets wel / niet mooi, wat spreekt je aan, wat heb je ontdekt dat andere ook 'moeten' horen, etc.), niet op de juiste plaats.

avatar van Nicholas123
De ervaring van muziek is heel vaak niet iets dat onder woorden te brengen valt volgens duidelijke en objectieve kwalificaties. Verder is dit weliswaar een discussiesite, maar er moet toch ook ruimte zijn voor meer "ongezouten" meningen die voor anderen wellicht niet volledig te begrijpen zijn. Anders zou het hier een vrij laf theekransje worden waarbij alleen uitgebreid onderbouwde analyses serieus genomen zouden worden.

DevendraBan

Daar zit men op MuMe niet ver van af.

avatar van Nicholas123
Hangt een beetje af van de artiest af.

Father McKenzie
Ik heb de plaat deze week nogmaals intensief beluisterd, bij mij zal de verf hier niet pakken, de tweede helft is genietbaarder voor mij dan pakweg de eerste 5 nummers die ik totaal niet kan appreciëren.
Perceptie is een raar ding, ik weet het, maar ik blijf dit echt één van hun mindere platen vinden.
Kom dus zeker nooit hoger dan mijn ***, tot spijt van wie het benijdt.
Ik heb echt geprobeerd en opnieuw geprobeerd om dit een beter plaatje te vinden, maar helaas...

avatar van itchy
Father McKenzie schreef:
Ik kocht hem, na al die gewèldige recensies, en ik beluisterde hem, ik wist niet wat ik ervan moest denken, dus ik beluisterde hem opnieuw en dan nog eens... hij staat in het rek, ik weet niet, de verf pakt niet echt denk ik, ik hoor de geniale songs niet, die me bij OK Computer , The Bends en zo af en toe op Kid A wèl opvielen, ik kan hier echt niet enthousiast van worden... voorlopig.

*** en nog niet echt overtuigd...

Father McKenzie schreef:
Ik dacht, ik ga deze met veel bombarie en lawaai destijds aangekondige plaat... een nieuwe kans geven... maar ik moet zowat bij mijn eerder besluit blijven; een echt héél middelmatig ding is dit.

Tja, vanaf track 5 begin in de plaat echt interessant te vinden; betere composities, sterkere songs, meer de zweverige stijl waarin deze band zo uitblinkt.
Met die eerste 4 tracks kan ik echt weinig; voor mij te noisy, te chaotisch, te kakafonisch... ik krijg er pijn van aan mijn oren.
Deze ontzettend overroepen plaat is voor mij dan ook een pàk minder leuk dan Ok Computer, Kid A en The Bends.
Neen, ik blijf dit een erg middelmatig plaatje vinden en echt hoger dan 3 kom ik niet... fàn of niet!

Ik treed Ceasar dus geheel bij (zie hoger).

* * *

Father McKenzie schreef:
Kom dus zeker nooit hoger dan mijn ***, tot spijt van wie het benijdt.

Kan de herhaalmachine uit?

Father McKenzie
@ itchy; Ik zal het voor jou, of voor om het even wie trouwens, toch niet laten om als ik behoefte heb iets te vertellen dit te doen. Er zit trouwens voldoende tijd tussen de berichten dacht ik...
Als je onderweg van gedacht verandert, of als je je idee over een plaat wat bijstelt, dan mag je er wèl op terugkomen of wat?
Ik wil zowel in beide gevallen; als je na een tijdje je beoordeling bijstelt en je dit wil mededelen, maar evengoed als je na ettelijke pogingen om een plaat wat beter te vinden, maar er niet in slaagt, en dan toch helaas bij je eerste beoordeling blijft.
En als je dan al eens in herhaling valt, so what, who cares?

Het domme vind ik, dat er van die mannetjes zijn die alle pagina's gaan uitpluizen om zulke voorbeelden te vinden, ik niet, ik bekijk de laatste pagina, en moet me dus niet nodeloos ergeren aan berichten die al dan niet een vorig bericht bevesigen.

O ja, had ik al gezegd trouwens, dat ik dit een erg middelmatig plaatje vind?

In dat geval wil ik het nog wel eens herhalen voor de slechte verstaander;

Ik vind deze cd van Radiohead nogal middelmatig, hahahahaha!