Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
En of hij is gegroeid. Wat prachtig zeg. Wat mooi. Wat sensueel. 4.5*

avatar van DikkeDarm
Zit hem nu te beluisteren, en hij is toch wel in vlagen geniaal daarom ga ik mijn stem verhogen naar 4 sterren.Hij haalt het niet bij PKPC en de Bends maar gaat wel in de buurt komen....

glimlicht

DevendraBan
glimlicht schreef:

foei Radiohoofd..

Het was me zelf nooit opgevallen maar vind het persoonlijk wat vergezocht, ikzelf geloof niet dat Thom en kornuiten hiervan gestolen hebben, beide liederen (bovengenoemde clip en Reckoner) zijn toch vrij verschillend van elkaar.
En dan nog, misschien is de uitspraak "Great minds think alike." hierop van toepassing.

Robertus
Ik ben lange tijd Radiohead-fanaticus geweest, alhoewel ik ze nog niet live heb gezien. Ik heb mij als amateur-muzikant zelfs gewaagd aan coverversies van "Creep" en "Everything In Its Right Place". De eerste met een gelegenheidsbandje in de hoedanigheid van leadzanger, de tweede helemaal in mijn eentje in mijn eigen studiootje als alles, zangharmonieén, keyboardlijntjes en geluidseffecten.

Ik heb OK Computer in 1997 gekocht, vond het mooi, maar wat overweldigend, was er misschien nog niet helemaal aan toe.

In 2000 (drie jaar ouder inmiddels) hetzelfde gedaan met Kid A, en had toen pas beslist voor mezelf dat dit een geniale band was.

In 2001 Amnesiac, in de hoop dat het recht had op een zelfde standbeeld als zijn voorganger, maar helaas, op een aantal geniale songs na (Pyramid Song, Dollars & Cents, Knives Out) bekroop mij hier al een beetje het gevoel dat dit misschien eerder een progrock band was, hevig op zoek naar een coherent geluid.

En uiteindelijk in 2003 toch nog Hail To The Thief aangeschaft, simpelweg omdat deze heftig muscierende mannen, wars van elke trend en oneindig creatief (...) mijn plaatsje in mijn eigen top van "artiesten van wie ik zonder nadenken een CD koop" al verdiend hadden op grond van Kid A.

En toch bracht ook HTTT net niet datgene wat ik verwachtte. Het was zon plaat waarvan ik het raar vond dat het me niet raakte, omdat ik er met mijn muzikantenoren niets "verkeerds" uit kon halen. Misschien was ik wel Radiohead-moe of zoiets.

En toen gebeurde het volgende:

Jaren later, jaren waarin ik door omstandigheden zowel persoonlijk als muzikaal vele omwentelingen doormaakte las ik ergens in een tijdschriftje genaamd "Oor" dat Radiohead een nieuwe plaat had, genaamd "In Rainbows". Maar mijn liefde voor deze band was al dusdanig bekoeld dat ik nog geen haast had met aanschaffen.

Uiteindelijk In Rainbows "tegengekomen" in de bibliotheek en gedacht van: "Let's give it a try".

En, om een lang verhaal kort te maken, die "Try" is volkomen terecht geweest, simpelweg omdat ik In Rainbows misschien nog wel het beste Radioheadalbum tot nu toe vind! Hij is me onverwacht goed bevallen, met name door 15 Steps (vanaf middenstuk tot einde), Bodysnatchers(komt voor mij over als een perfect amalgaam van keiharde rock en surrealisme), Weird Fishes (buitenaards goed), All I Need (tranen bij de laatste climax) en House Of Cards (melodie en tekstregels bleven dagen bij mij in mijn hoofd terwijl ik aan het werk was).

Ineens wist ik weer waarom ik deze band zo goed vond, en eigenlijk ook niet...

Ik hoop bij deze dat Radiohead gewoon de tijd (minimaal 5 jaar) neemt om een volgende plaat te maken, dan lopen ze mooi synchroon met mij eigen levensloop- en ervaringen!

avatar van Benjammin'
Ik zou graag willen dat ik zoals jij de hele loop van de band had meegekregen. Helaas ontdekte ik ze pas een jaar of 2 geleden met HTTT. Daarna pas de rest aangeschaft en helemaal geweldig vind ik het. En vanaf het begin stonden ze al op lijstje van band die ik live MOEST zien. En jahoor....een aantal maanden geleden kwam het nieuws dat ze 1 juli in Amsterdam een concert geven. Meteen kaarten gekocht. Nu hoorde ik gister pas het programma van Rock Werchter. Geweldig....Neil Young, R.E.M en als klap op de vuurpijl± Radiohead. Meteen kaarten besteld. En nu ben ik de gelukkige die binnen 4 dagen 2 keer Radiohead live mag zien.

avatar van Tabossi
All I need is wel heel prachtig. Rest nog niet echt intensief geluisterd. Als All I need de toon zet ben wel vóór.

cambal
Radiohead weet ten alle tijde de juiste snaar te raken , buitengewoon bijzonder . Die liedjes en melodieen lijken gemaakt om de mensheid te troosten .

avatar van Suicidopolis
glimlicht schreef:

foei Radiohoofd..

Bof, ik vind persoonlijk toch ook wel dat er serieuze verschillen tussen beide nummers zijn.

Maar qua camera werk doet deze clip mij wel bijzonder hard denken aan die van Jigsaw. Maar verder zit ik daar absoluut gene ene r..t mee in!

Reet!

avatar van orbit
Ik vind die nummers nu ook niet erg op elkaar lijken.. je moet wel erg vertalen om het ene melodietje (wat inderdaad erg op elkaar lijkt) meteen aan het hele nummer van Radiohead op te hangen. Zo bezien zijn er dan wel erg veel artiesten die plagiaat hebben gepleegd natuurlijk..
Die clip van In Between Days heeft inderdaad hetzelfde camerawerk, dat klopt

Father McKenzie
Ik dacht, ik ga deze met veel bombarie en lawaai destijds aangekondige plaat... een nieuwe kans geven... maar ik moet zowat bij mijn eerder besluit blijven; een echt héél middelmatig ding is dit.

Tja, vanaf track 5 begin in de plaat echt interessant te vinden; betere composities, sterkere songs, meer de zweverige stijl waarin deze band zo uitblinkt.
Met die eerste 4 tracks kan ik echt weinig; voor mij te noisy, te chaotisch, te kakafonisch... ik krijg er pijn van aan mijn oren.
Deze ontzettend overroepen plaat is voor mij dan ook een pàk minder leuk dan Ok Computer, Kid A en The Bends.
Neen, ik blijf dit een erg middelmatig plaatje vinden en echt hoger dan 3 kom ik niet... fàn of niet!

Ik treed Ceasar dus geheel bij (zie hoger).

* * *

avatar van Ceasar
0,5
Father McKenzie schreef:

Ik treed Ceasar dus geheel bij (zie hoger).

* * *

Dank je wel! Het blijft naar mijn mening een overschatte plaat. (En ik ben echt een Radiohead-fan)

Ceasar schreef:

Dank je wel!

Bedankt dat je dezelfde mening hebt als mij?
Waar je mensen al niet dankbaar voor moet zijn.

avatar van Ceasar
0,5
Lezen is ook een vak. DonDijk, ik dank Father McKenzie voor het feit dat ie mij "geheel bijtreedt". Ik dank jou nergens voor en klaarblijkelijk hebben we ook andere meningen over dit album.

DonDijk
Nou rustig maar! Sorry..dat ik je niet bijtreed enzo..

Father McKenzie
Nou, bedanken is leuk, maar hoeft natuurlijk niet. Iedereen vind het leuk als iemand zijn/haar mening deelt, maar je weet tegelijk ook dat er nèt zoveel andere meningen zijn, omdat muziek ontzettend subjectief is, ieders perceptie is anders;

Ik heb een collega op het werk, een ontzettend fijne kerel, maar hij houdt in mijn ogen van pure stront, omdat hij enkel zwaar fan is van Jo Vally of all Flemish Singers... als er nu één NEPARTIEST is die nog nooit iets origineels van zichzelf heeft uitgebracht, en niet anders doet dan slechte variëté-muzakversies van soms al geen hoogvliegers van liedjes maakt, dan IS het wel Jo Fuckin' Vally...

Tja, en toch blijf ik die collega een ontzetttend fijne kerel vinden, en wie zegt dat ik de waarheid dan in petto heb, als die man van Jo Vally's muziek houdt, of zelfs van Koos Alberts, nou dan geniet hij er maar van, dat is nu eenmaal een democratisch recht.
Ik kan alleen nooit of nooit met hem over muziek praten omdat we dan op 2 seconden zouden uitgepraat zijn, of wie weet zouden we ons enkel ergeren aan elkaars muzikale smaak, dus dan vermijd je dat onderwerp en heb je het maar over alle andere dingen des levens, zo gaat dat.

En ja, je kan wel gniffelen en denken dat je zelf ontzettend goede smaak hebt, maar tenslotte stelt dat nèt zoveel of zo weinig voor als iemand anders smaak... gelukkig zijn er zoveel smaken als er maar mogelijk zijn, mocht dat niet zo zijn, het zou hier op aarde een ontzettend saaie boel worden.

Elk heeft zijn stijl, dat wat betreft kleding, houding, taal, levensbeschouwing, in "zjuustekes" alles en dat is maar goed ook.

En kijk, ik ben en blijf een Radiohead-fan, maar voor mij behoort deze niet tot hun betere, ik kan er best mee leven dat anderen dit dan nèt weer wel tot het beste van deze band rekenen, ik hoor wel niet waarom, maar kijk, zo gaat dat nu eenmaal.

Leuk die verschillen, want kijk al wat Star Wars en Star Trek en Star-Fuck-Wat- Nog-Allemaal dat kan mij vierkant gestolen worden, ik kàn daar niets mee, en kijk voor anderen is dàt misschien hun summum in filmbeleving, zo gaat dat nu eenmaal...

avatar van Antie
Father McKenzie schreef:

En ja, je kan wel gniffelen en denken dat je zelf ontzettend goede smaak hebt, maar tenslotte stelt dat nèt zoveel of zo weinig voor als iemand anders smaak... gelukkig zijn er zoveel smaken als er maar mogelijk zijn, het zou hier op aarde een ontzettend saaie boel worden. Elk heeft zijn stijl, dat is in kleding, houding, taal, levensbeschouwing, in zjuustekes alles en dat is maar goed ook.

Heel mooi gezegd .
100 % mee eens
Bedank me wel niet hé omdat ik het eens met je ben

Father McKenzie
Antie, gewèldig NIJG bedankt om het HELEMAAL met me eens te zijn, ik KRIJG EEN HEEL APART GEVOEL VAN BINNEN...

Vlug nog iets bijvoegen over deze plaat, anders wordt dit weggehaald wegens ON-TOPIC.

In Rainbows van Radiohead is dus een puike plaat van een puike band... of zo iets. Of eigenlijk een plaat van een puike band, dàt bedoelde ik eigenlijk.

avatar van Smiechtel
Neenee, 'Ik vind In Rainbows een plaat van een puike band'.

Dit is 'n prima CD, de liedjes zelf zijn stuk voor stuk goed tot zeer goed. Maar er mist iets, ik heb niet de emotionele klik die ik wel met alle andere albums van Radiohead heb (Pablo Honey uitgezonderd, op misschien een nummertje of twee na). Ik vind deze op hun debuut na dan ook hun minste. Misschien dat er binnenkort een halfje vanaf gaat.

avatar van mathijs1982
Jammer dat deze plaat je niet zo pakt Father McKenzie. Ik vind het een heerlijke plaat. Ik moet toegeven dat hij hier en daar wat gelikter klinkt dan platen als HTTT en OKPC. Maar misschien heeft dit ook te maken met het feit dat Radiohead hier een hele consistente plaat heeft afgeleverd van hoog niveau. Het is eindelijk weer een compleet album, met kop en staart. Dat miste ik bij HTTT. Dat is een erg sterke plaat met nummers als There There en 2+2=5, maar ik kon de songs daar moeilijk met elkaar verbinden. Het ademde voor mij geen geheel uit. Bij deze plaat heb ik dat juist wel en de nieuwe rocker Bodysnatchers is fenomenaal! Samen met Jigsaw, All I need, House of cards en Nude behoort het tot het betere werk van Radiohead.

avatar van mathijs1982
Heb ze trouwens gisteren in het Westerpark gezien en weer erg genoten!

avatar van Nick4
mathijs1982 schreef:
Heb ze trouwens gisteren in het Westerpark gezien en weer erg genoten!

Ik heb ze ook gezien, ze waren echt goed Van In Rainbows vond ik vooral Weird Fishes/Arpeggi, Videotape en Jigsaw Falling Into Place erg goed uit de verf komen.

avatar van LittleBox
Nick4 schreef:

En wat te denken van het schitterende Reckoner. Kippenvel hoor...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Het hele concert was gewoon niet te omschrijven goed. Hiermee tonen ze aan dat ze wel 1 van de beste live acts van het moment zijn. De nummers van IR waren inderdaad heerlijk!

avatar van OldRottenhat
Toevallig kwam ik er zojuist achter dat ik dit album nog op 3 sterren had staan, ooit eens gegeven na de eerste paar luisterbeurten toen het album net uit was. Nu, luttele maanden verder, is dit album vele luisterbeurten en 1 ster gestegen! Wat dat betreft is Radiohead toch wel de meest 'groeiende' band die ik ken, gezien het verschil tussen eerste en laatste luisterbeurt.

Grappig ook om te zien dat er bij de users zoveel verschil zit tussen hun favoriete nummer en het nummer dat ze juist walgelijk vinden! Weird Fishes/Arpeggi blijft toch wel mijn favoriet!

avatar van Suicidopolis
OldRottenhat schreef:
Weird Fishes/Arpeggi blijft toch wel mijn favoriet!

En we zijn met 2! Mensen, wat een nummer... Paralyserend mooi!

avatar van thetinderstick
Father McKenzie schreef:

Hmm ben ik het toch niet helemaal mee eens. Het is natuurlijk niet helemaal politiek correct om te zeggen, maar ik denk dat er wel degelijk zoiets bestaat als een slechte (of op zijn minst slecht ontwikkelde) smaak. Dat zeg ik niet om elitair over te komen ofzo, zeker niet. Maar je hebt nu eenmaal mensen die muziek zien als behang: het is er en dat is leuk, maar het doet ze vrij weinig. Deze mensen houden vaak van wat 'makkelijkere' muziek. Dat is inderdaad hun goed recht en daar is ook niks mis mee. Ik ben immers ook niet overal in geinteresseerd.
Dan heb je de groep muziekliefhebbers, die zich helemaal in de muziek (ook buiten de hitparades) verdiepen en op zoek gaan naar dingen die hun raken en waarbij vaak een 'investering' nodig is in de vorm van het vaak moeten luisteren naar bepaalde muziek voordat je het gaat waarderen. Ik vind dan toch dat zulke mensen een betere of beter ontwikkelde smaak hebben dan de gemiddelde Frans Bauer, of wie dan ook, fan.

Maar ik vind dan ook dat de kwaliteit van muziek niet louter afhankelijk is van iemands smaak. Tuurlijk, voor een deel is het natuurlijk een kwestie van smaak, maar dat wil niet zeggen dan alle muziek even goed is. Als dat zo was, dan zou het gemiddelde high-school amateurbandje net zo goed zijn als radiohead of the beatles. Iemand kan natuurlijk helemaal fan zijn van dat amateurbandje en radiohead helemaal niets vinden. Prima, smaken verschillen. Maar ik denk wel dat je objectief kan zeggen dat the beatles of radiohead betere bands zijn dan dat gemiddelde amateurbandje.

anyway, Father Mckenzie, wat ik wil zeggen is: ik schat zo in dat jouw smaak wel degelijk meer voorsteld dan die van die college van je, alleen moet je dat natuurlijk nooit hardop gaan roepen.
Maar als die collega plezier beleefd aan zijn 'stront muziek', is dat natuurlijk prima!

Om deze post niet in een andere thread te laten belanden wil ik ook nog even iets zeggen over In Rainbows. Ik had deze plaat al een tijd niet geluisterd maar toen ik hem van de week weer eens opzette werd ik er toch weer door verrast. Bijna stiekem heeft Radiohead weer een meesterwerk afgeleverd. Je hebt eigelijk niet in de gaten hoe goed de nummers zijn totdat je ze een tijdje niet hebt gehoord en ze dan weer gaat luisteren. 15 Step, Weird Fishes/Arpeggi en Reckoner behoren tot het beste werk dat Radiohead ooit heeft uitgebracht.

avatar van Smiechtel
Nette post thetinderstick! Ben het toch wel echt met je eens! En om ook nog maar iets over In Rainbows te zeggen: