Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van Teunnis
Ik denk wel dat, ondanks dat ik dit een geweldig album vindt, rascaly een punt heeft in de uitspraak: "Zou het niet kunnen dat veel mensen dit a priori als een meesterwerk betitelen, gewoon omdat het de zoveelste Radiohead is?" Ik snap zijn kritiek ook, ik zag ook graag een iets experimentelere plaat. Waarom geef ik het dan 5 sterren? Omat ik het eigenlijk +/- 4,8 sterren wil geven, en een plaat met meer lef en experiment zou ongeveer 4,99 sterren krijgen.

Een ander punt is dat nieuwere bands, of beter gezegd bands met een minder grote status dan Radiohead, vaak een lagere beoordeling krijgen. Zo denk ik dat de gemiddelden van de laatste platen van Animal Collective en Grizzly Bear te laag is, omdat mensen minder snel geneigd zijn om het meesterwerken te noemen (oftewel 5* te geven). Het kan ook andersom werken, zoals bij U2. Hun laatste plaat viel bij veel mensen tegen dus is het gemiddelde behoorlijk laag. Maar ik denk dat het eigenlijk meer verdient, maar door de teleurstelling en vergelijking met hun oudere werk is het gemiddelde lager.

Maar on-topic: Ik heb deze plaat vervangen door Kid A in mijn Top 10. Zoals rascaly al zei is deze plaat meer bedoeld om te genieten, waar Kid A bedoeld is om te verrassen en te ontdekken. Blijft alsnog een meesterwerk

avatar van sierrra
Rascaly, ik deel je mening over dit album volkomen. Ik denk dat de hoge score voor In Rainbows voortkomt uit het feit dat dit album een stuk toegankelijker is dan de vorige albums, en daarom bij een groter publiek geliefd is.

Ach, experimenteel... vanuit het standpunt van de groep was Hail to the Thief nochtans een veel grotere compromisplaat dan In Rainbows en veeleer een doorslagje van wat ze de drie albums ervoor al beter geproduceerd hadden, dat zou dan echter om onduidelijke redenen wel de lakmoesproef der Grote Vernieuwing doorstaan... Afijn, met In Rainbows horen we dus een warmere, gloedvolle Radiohead zonder dat de individuele nummers daarom moeten inboeten aan diepgang (wat bij HTTT oa door het opnameprocédé wel een probleem was, iets wat de groep trouwens ook aangegeven heeft), een aantal nummers (denk Reckoner, House of Cards) hebben zowat de meest complexe texturen die ooit uit de Radiohead-koker ontsproten zijn... maar misschien is een bepaalde graad van 'volwassenheid' inderdaad een vereiste om dit ten volle te kunnen appreciëren.

Don't get me wrong, Kid A en vooral Amnesiac behoren nog steeds tot mijn favoriete albums van de 00s maar misschien moeten we maar eens ophouden met kwaliteit en experimenteerdrift met elkaar te verwarren en er a priori van uit te gaan dat minder 'rare geluidjes' op de voorgrond daarom synoniem zouden zijn aan een 'mindere plaat'.

Ben het ermee eens dat Reckoner en House of Cards nummers met diepgang zijn, maar een persoonlijke, goed onderbouwde mening afdoen met een gebrek aan een bepaalde graad van volwassenheid is niet nodig lijkt me zo. Als we allemaal hetzelfde vinden van albums, kunnen we dit forum wel opheffen

grashoppert schreef:

Ach, die opmerking omtrent 'volwassenheid' was slechts een boutade die inspeelde op Rascaly zijn argumentatie.
En een lijvige tekst is niet noodzakelijk een "goed onderbouwde mening" lijkt me, maar soit.

avatar van jacobz
Ik heb nu die best of cd geluisterd en dit album, maar ik vind dit album eigenlijk leuker dan die best of cd. Welk album zouden jullie nog meer aanbevolen van radiohead, wat een beetje op deze lijkt?:p

avatar van sierrra
The Bends, OK Computer.

avatar van Equinox
jacobz schreef:

Van Radiohead moet je ook geen "Best of" cd kopen; de afzonderlijke albums zijn veel beter in balans. In Rainbows ligt qua stijl tussen de rockalbums The Bends / OK Computer en de experimentele electronische albums in de stijl van Kid A. Deze 3 albums kan ik je van harte aanbevelen.

avatar van EGpower
Howly Sjait!

Ik beluister voor het eerst de b-sides van dit album. 'Last Flowers' is denk ik het mooiste wat ik in jaren gehoord heb. Waarom heeft deze nooit disc 1 gehaald?

Check deze uitvoering:
YouTube - Radiohead - Last Flowers (Live at the Basement)

avatar van jacobz
Beter dan All I need en reckoner kan niet denk ik:p

avatar van jacobz
Ik vind alleen de eerste 2 nummers wat minder, das wel jammer... Ik vind ze eigenlijk ook niet echt bij dit album passen. Voor de rest staan er eigenlijk geen slechte nummers op.

avatar van meneer
beste EGpower : bedankt voor ' the Basement ' tip. Ik geniet er flink van. Heb nu alle Basements bekeken.

Voor een hele mooie live versie van " Weird fishes " :

YouTube - Radiohead - Weird Fishes/Arpeggi (live at Jools Holland)

Ik ga natuurlijk niet MM gebruiken als you tube tipper ( sorry beheerder ), maar ik luister toch al wat jaartjes naar Radiohead, kan goed door de deur met Kid A, Amnesiac, OK Computer, maar In Rainbows is toch wel even een geniaal pareltje....

Na meer dan 2 jaar geleden ge-i-tuned te hebben gaat deze mijn eeuwigheidsstratosfeer in. Ik blijf luisteren...

avatar van DirkM
Wat een fantastisch mooie versie van Weird Fishes, echt vlekkeloos gespeeld! Deze uitvoering lijkt zo gigantisch veel op de albumversie, en dat terwijl het live gespeeld is. Erg gelikt, erg strak, grote klasse!

avatar van EGpower
@meneer: Graag gedaan!

Die uitvoering van Fishes is waanzinnig!

avatar van Chameleon Day
meneer schreef:
Voor een hele mooie live versie van " Weird fishes " :

YouTube - Radiohead - Weird Fishes/Arpeggi (live at Jools Holland)

Daar word je stil van ja....

avatar van Boris1
Wat een belachelijk goede uitvoeringen van de nummers op dit album in die Basement-sessie, zeg. Fantastisch...

Dank jullie wel voor deze geweldige tip.

avatar van starsailor
tsja....als je dit ziet dan begrijp je de kritiek die ze hier vaak krijgen al helemaal niet meer.

Die kritiek heeft dan ook weinig te maken met hoe goed ze live zijn; eerder met het feit dat hun muziek iemand niet ligt

avatar van Ice Cream Man
Reckoner!

avatar van WJW
WJW
Alles. Vannacht weer, de donkerte en Radiohead - In rainbows doordringend. Intens!

AC1
DirkM schreef:
Erg gelikt, erg strak, grote klasse!

Ooit waren dat termen die men liever niet gebruikte om rock and roll te beschrijven.

avatar van beug
Mark my words:

Dit album zal blijven stijgen in de toplijst. Wat mij betreft is dit het hoogtepunt van Radiohead. Zó af, kwalitatief zó goed! CD weigert de wisselaar te verlaten:-)

avatar van Carolaah
Heh 2007? De tijd vliegt, voor m'n gevoel kwam dat album vorig jaar uit (en nee niet omdat ik het toen pas zou hebben ontdekt)..

Blijft een goede opvolger in de reeks met toch weer een nieuwe insteek. Knap hoe Radiohead nog steeds zulke prestaties levert.. Gawt wat zou ik ze graag live een keer willen zien

p.s. Wow ben onder de indruk dat dit album zelfs op 17 staat in de top 250 tegenwoordig.. Zo erg ben ik zelf nou weer niet onder de indruk geweest van dit album, al kan ik me er wel een voorstelling van maken

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Dit is een leuke remix van Videotape met Del!

En Carolaah, ik vind dit één van de knapste, verfrissendste en mooiste Alternative Rock albums die ik ooit heb gehoord. Bovendien is inderdaad het ontzettend knap dat een band met hun 7e reguliere studioalbum nog zo iets kan neerzetten (dit is hun beste werk in mijn opinie) dat is niet veel artiesten gegund.

JanBetonde2e
wat een album is dit joh, ben ik blij dat ik radiohead maar weer ben gaan proberen, dit vind ik toch wel het beste album van radiohead

avatar van rkdev
Vandaag dit album weer eens gedraaid en werd in de eerste en laatste minuten weer herinnerd waarom dit geen 5* plaat is: 15 Step, Bodysnatchers en Videotape (met het zeer irritante drumwerk) zijn daarvoor te zwak. Verder briljant !

(p.s. had liever een nummer als Last Flowers op de reguliere versie gehad).

avatar van woutorrmusic
Dit album heb ik toen het uit kwam vrij vaak gedraaid, en toen een hele tijd niet meer. In die tijd zat ik ook nog in mijn Kooks/Snowpatrol periode, en dus niet echt zwaar bezig met muziek. Inmiddels is dat veranderd, muzikaal ben ik opgegroeid, en kan meer verdragen wat betreft muziek. Drie jaar geleden raakte deze muziek me ook al (in mijn onderbewustzijn) maar nu begrijp ik het pas echt. En oh wat is dit een mooie cd....

avatar van avdj
Toen ik dit album onlangs weer tevoren toverde leek het in één klap vele malen als tijdens de laatste luisterbeurt. Zoal zovelen hier is mijn smaak behoorlijk verbreedt en ik waardeer steeds meer albums/artiesten.

De opener klinkt een beetje 'Amnesiac' Vervolgens komen er stuk voor stuk sterke nummers lang met wellicht Jigsaw Falling into Place als hoogtepunt. Maar eigenlijk kan ik alle nummers waarderen. Van de afgelopen vijf jaar is dit zeker één van mijn favorieten. Ik kijk reikhalzend uit naar de opvolger. 4,5*

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Een nieuw album? En ik maar denken dat ze niet meer samen de studio in gingen! Enige research leverde het tegenovergestede inderdaad op: 'In mei 2009 kondigde Colin Greenwood aan dat de band de studio inging, met producer Nigel Godrich, om te werken aan hun achtste studio album.' Ben benieuwd wat daaruit gaat voortkomen.

Vooralsnog lees ik vooral dat Thom York bezig is aan een nieuwe plaat en momenteel op tournee is in Amerika. Is er dan toch nog een vervolg aan de band Radiohead?

En dan nog als reactie op jou mening over deze plaat:
Mij overkomt telkens precies hetzelfde. Luister je In Rainbows een tijdje niet en zet je hem dan weer op, dan pas valt het echt op hoe wonderbaarlijk goed deze plaat echt is. Een echt meesterwerk is het in mijn ogen dan weet niet, daarom is een 4.5* zeer op zijn plaats.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Vandaag van een vriend te leen gekregen, dus ben benieuwd.