Radiohead - In Rainbows (2007)

Label: XL

1. 15 Step (3:57)
  2. Bodysnatchers (4:02)
  3. Nude (4:15)
  4. Weird Fishes / Arpeggi (5:18)
  5. All I Need (3:48)
  6. Faust Arp (2:09)
  7. Reckoner (4:50)
  8. House of Cards (5:28)
  9. Jigsaw Falling into Place (4:08)
  10. Videotape (4:39)
  11. Mk 1 * (1:04)
  12. Down Is the New Up * (4:59)
  13. Go Slowly * (3:48)
  14. Mk 2 * (0:53)
  15. Last Flowers * (4:27)
  16. Up on the Ladder * (4:17)
  17. Bangers + Mash * (3:20)
  18. 4 Minute Warning * (4:06)
avatar van Xel
Xel
Ik worstel nog ontzettend met dit album. Het klinkt mooi, het is prachtig opgebouwd, de zang is goed, de nummers zijn goed.... Maar ik mis iets.
Eergister had ik wel even een magisch moment. De klanken van Weird Fishes/Arpeggi knalden door mijn autoradio, ik stond voor een stoplicht in een prachtige vlakke omgeving, bos in de verte, weiland, heide dichtbij. De lucht was prachtig mooi helder en blauw en de zon weerkaatste op mijn niet zo schone voorruit wat een verwarrende en verwonderend effect had. Alsof de tijd even vertraagde en ik voelde me even alleen op de wereld, maar dan op een positieve, verwonderende maar tegelijk verhelderende manier.
Dát was magie! Ik was in de wolken, mijn stress was weg en mijn humeur was die dag sterk. Dát is de bedoeling van goede muziek!

Echter......... ik zat gister gewoon nummers te skippen.... Vooral de tweede helft van dit album raakt me niet. Zodra ik de nummers beter leer kennen, vind ik ze steeds minder interessant, en de spanning loopt weg....... Ballonetje loopt leeg. Ik mis iets...... Het is zo knap gemaakt, maar het is even geen magie meer.
Nee, geen meesterwerk op dit moment......

avatar van starsailor
Xel schreef:

Nee, geen meesterwerk op dit moment......

Grappig hoe meningen kunnen verschillen.
Ik vind nummers 7 t/m 10 de beste nummers van het album!
4 juweeltjes met een hoge kippevel factor.

Geweldig album. Vooral de afsluiter Videotape. Een 4.5 voor dit album.

tuktak
ik verhoog het album maar van 4 naar 4,5. luister hem nog steeds erg graag.
al luisterde ik dit album laatst in de auto over goedkope standaardboxjes, en vond op dat moment weinig aan dit album. goed geluid is dus toch wel extra belangrijk om dit album goed te kunnen waarderen.

avatar van everto
hoezo kun je op dit album maar 2 favoriete tracks aanklikken? vaak is het toch zo dat je er 3 kunt doen. hoewel je bij dit album ook wel 10 favoriete tracks zou kunnen kiezen!!

avatar van Nightrider
Hangt van het totale aantal nummers af, en dat totaalaantal is hier best laag (10). Dus kan je ook minder favoriete nummers kiezen dan een album met bijvoorbeeld 14 nummers. Weet verder ook niet precies waar de exacte overgang van 2 favoriete naar 3 favoriete nummers ligt.

avatar van HammerHead
Favoriete tracks aanvinken kan bij albums met minimaal 4 nummers. 1 favoriet nummer per 5 albumtracks, met een minimum van 2. Dus alle albums met 4-10 tracks: 2 nummers, 11-15 tracks: 3 nummers etc... Bonustracks tellen niet mee.

djeffibrelich
reptile71 schreef:
Weer aan het gras gezeten Feeder?

een foetus in het heelal mensen.

_2M
Met tracks als 15 Step, Bodysnatchers en Weird Fishes / Arpeggi kan ik niet zoveel. All I Need, Faust Arp en Videotape maken dat echter helemaal goed. Rest van het album is ook solide. 4 sterren.

Ik zag overigens ook gelijk het heelal in de hoes, vraag me niet waarom.

avatar van Ploppesteksel
_2M schreef:

Ik zag overigens ook gelijk het heelal in de hoes, vraag me niet waarom.

15 Step, Bodysnatchers & Weird Fishes / Arpeggi zijn net mijn favorieten

_2M
Ploppesteksel schreef:
15 Step, Bodysnatchers & Weird Fishes / Arpeggi zijn net mijn favorieten

DonDijk schreef:
Zo zie je maar weer, smaken verschillen goddank.

fantastische plaat, al een hele week aan het beluisteren en kan alleen maar vast stellen dat Radiohead het weer gedaan heeft, torenhoge verwachtingen en toch niet bezwijken. Dat mensen zeggen dat de plaat geen echte hoogtepunten heeft maar gewoon constant is daar begrijp ik niet veel van, Nude is heerlijk zweverig, All I Need is zo breekbaar en Videotape is gewoon de nieuwe (maar moet er zeker niet voor onderdoen) Pyramid song. dit zijn gelijk mijn 3 favorieten.

Mij doet de hoes trouwens denken aan Jackson Pollock.

avatar van JoostBo
"Mijn grote vriend" Stanley Donwood heeft het artwork gedumpt.

We krijgen dus iets anders...

avatar van aerogp1
Mooi blanco hierboven, JoostBo

Waarschijnlijk zien mensen op de cover niet de ruimte maar de melkweg! Denk aan de bekende roodachtige fotos.
Ik zag er eigenlijk ook meteen een foetus in de melkweg in.

Voor de rest moet ik me aansluiten bij DonDijk:
"Zo zie je maar weer, smaken verschillen goddank"

avatar van smash016
Een minpunt wat ik tot nu toe heb gehoord op dit album is de afsluiter... Videotape... hoe maak ik een nummer van 5 minuten met slechts één melodie... beetje een anti-climax. Verder mis ik het perfectionisme wat Radiohead vroeger zo kenmerkte, maar dat was ook al het geval op Hail to the Thief. Sommige nummers klinken niet helemaal af, een beetje uit de losse pols in elkaar geflanst. Maakt het wel spontaner, trouwens. Oja, en House of Cards lijkt een beetje misplaatst: een vrolijk nummer op een verders uiterst naargeestig album, net zoals Atoms for Peace op The Eraser.
Voor de rest een prachtig album. Hoogtepunten: Bodysnatchers, All I Need, Jigsaw Falling into Place.

smash016 schreef:

Hoezo uit de losse pols in elkaar geflanst? Ze hebben voor mijn gevoel juist op elk detail gelet in dit album. Maar dat hoor je pas echt goed als hij uit is en je hem in vol ornaat kan beluisteren. Hail to the thief was juist meer van in een paar takes opnemen en klaar.Met dit album zijn ze sinds vorige zomer constant bezig geweest.

avatar van OldRottenhat
Zo op het eerste gehoor vind ik het niet zoveel bijzonders allemaal! Alleen House Of Cards springt er nog een beetje tussenuit. Maar Radiohead zal Radiohead niet zijn als het album een paar luisterbeurten later niet beter uit de verf komt! Dit zal wel weer zo'n groeiplaat zijn, net als Kid A, OK Computer en Amnesiac dat ook voor mij waren! Voorlopig even 3 sterren!

avatar van DikkeDarm
ik begrijp niet helemaal goed wat er nou zo goed aan deze cd is, het is een hoop geexperimenteer af en toe wat gitaarrifs maar echt spelen doen deze heren niet (meer) het klinkt mij op iets van ach ik heb er geen meer in maar laten we maar een cd maken dan verkopen we weer iets en de fan kopen het toch wel...ik weet dat ik nu een bak ellende over mij heen krijg maar dat moet dan maar.er is echt heel veel beter te vinden en te maken.Ik denk zelf dat de hereh van Radiohead veel beter kunnen hier wordt ik niet vrolijker van.2 ** dus...

avatar van Joy4ever
Ieder zijn mening Dikke Darm. Ik ben het alleen niet helemaal eens met je opmerking "laten we maar een cd maken dan verkopen we weer iets en de fans kopen het toch wel". Waarom bieden ze dan aan dit album voor nop te downloaden? Topalbum.

avatar van HiLL
Een hoop geëxperimenteer? Nou als er nou iets ontzettend meevalt op deze plaat...

Joy4ever schreef:

pcies,ieder zijn mening . ..het downloaden is natuurlijk een goed idee dat zouden er meer moeten doen maar daar haal je wel de kwaliteit naar beneden maar een topalbum,geniaal? nou nee..middelmaatje misschien heb hem 5x beluisterd en vind het nog steeds niets...dus ben ik bang dat ik het nooit wat gaat vinden. zal wel een generatiekloof zijn in muzieksmaak.

avatar van itchy
DikkeDarm schreef:

Waarom haalt dat de kwaliteit naar beneden, leg eens uit?

avatar van ManicKevin
4 Minute Warning

avatar van corn1holio1
DikkeDarm schreef:

geld,motivatie, inspanning.....kom op zeg ze kunnen echt veel beter.

Hmm hier ben ik het toch wel absoluut niet mee eens. Als je Radiohead een klein beetje zou kennen, zou je weten dat ze heel veel geven om de manier waarop muziek verspreid wordt. Het verspreiden van hun album via download is vooral bedoeld om een signaal te geven aan de muziekindustrie. Ik weet wel heel zeker dat dit absoluut geen negatieve invloed heeft op hun motivatie of inspanning, wel integendeel!

Of ze veel beter kunnen is natuurlijk heel subjectief, ik vind dit album in elk geval een absolute topper.

avatar van korenbloem
Ik zit toch met het volgende dilemma:

user rating: 4.07

Stemmen: 367.

Komt dit door het fenomeen radiohead.
Of moet ik toch er van uit gaan dat dit alleen komt, omdat er een geweldig album is uitgebracht.
Denk ik nu in een totale verkeerde richting en heeft radiohead een prachit albun uitgebracht met Rainbows.

De gehele sound flowt prima weg. En toch haar je duidelijk de sound van radiohead terug in elk nummer.
Maar het lijkt als of ze, voorzichtig zijn geworden. een probleem wat veel ouder worden de rockers meekampen.

Waar ze vroeger de drang nog hadden om zich zelf te blijven ontwikkelen, een eigen weg vinden in de muziek wereld.
Het experimentele, het zoeken naar perfecte chaos. Spelen met een agressie, wat jim morrisson bergijpt.
Bij de omslag van "The bends" naar "oke computer". Toen was radiohead een band die zocht, naar de grenzen van hun kunnen. Het mooie ontwikkelde Kid A, en de sound werd verder door ontwikkeld in Amnesiac.

Hedendaagse bands als: The arcade fire, . halen duidelijk hun roots weg bij radiohead. Maar nu Lijkt radiohead te zijn ingehaald door dezelfde muzikanten van de nieuwe generatie.

Ik hoor het zelfde principe als bij de peppers, de muziek is leuk, maar de band is oud geworden, ze hebben soort ouderlijke rust. die mijn opa ook heeft, wanneer hij de hele dag door het raam kijkt. , Alleen lijkt er bij radiohead het muzikaal vuur te zijn gedooft. radioheads maakt muziek met nostalgische gevoelens, ze willen terug naar iets maar wat.... Net als de fans die alles "doofelings" mooi vinden.
Voor Radiohead.... lijkt het ook niet nodig meer te vinden om aan muzikale reflectie te doen. Want waarom zouden ze zich ook verder ontwikkelen...... Het klinkt toch prima zo....?, of hadden ze het maximum van hun kunnen al bereikt met: Ammesiac en wordt dit verbloemd in leuke rockende liedjes, met vriendelijke piano melodietjes en teren ze nog steeds op het de naamsbekendheid van die band die jaren terug prachtige albums heeft maakt......

Ik denk het laatste.....

Met 3 maanden denk ik: had radiohead een nieuwe cd, uhhh oja die was wel leuk. En keer ik weer terug naar The bends, Oke computer, Kid A en Amnesiac

3 sterren

avatar van DikkeDarm

dit is nou wat ik bedoel...........

avatar van HiLL
Ach lekker belangrijk of het allemaal wel of niet vernieuwend is en wat een onzin dat Radiohead is ingehaald door bands als Arcade Fire enz. Begrijp me niet verkeerd ik vinden beiden bands geweldig maar kan niet anders zeggen dat deze plaat gewoonweg erg lekker is. Een volwassen sterke plaat. Als het eem plaat zou zijn geweest waar de band zich suf zou experimenteren zouden er mensen zeggen, goh zou een band als deze niet eens volwassen moeten worden en een eigen sound moeten hebben, zonder de drang van het zonodig vernieuwend zijn (lees experimenteren).

En trouwens als ik de plaat niet goed zou vinden, dan zeg ik dat uiteraard en zie je dat vervolgens terug in het aantal sterren. Radiohead maakt niet per definitie een goede plaat. Ik vond Kid A ook al minder, je denkt toch niet dat ik die hoog ga becijferen om dat de band toevallig Radiohead heet...

avatar van korenbloem
Dat is juist het probleem, ze zijn niet volwassen..... ze zijn oud geworden. voor mij hoeft het niet experimenteel te zijn. Maar de passie mist op deze plaat. Wat bij voorbeeld the arcade fire nog wel heeft.

korenbloem schreef:
Dat is juist het probleem, ze zijn niet volwassen..... ze zijn oud geworden. voor mij hoeft het niet experimenteel te zijn. Maar de passie mist.

Ok, hmm tja die passie die hoor ik dan weer wel. Maar goed dat is een welles nietus spelletje..

En ja ik hoor wel een volwassen band spelen. Al blijft dat ook een vage term natuurlijk.

avatar van Joy4ever
korenbloem schreef:
Net als de fans die alles "doofelings" mooi vinden.

Dat is natuurlijk onzin. Er zijn zat fans van Radiohead die net als ik na OKC zijn afgehaakt, lees de diverse recensies er maar op na. Mensen die dus niet alles "doofelings" mooi vinden. Ik had na de eerste luisterbeurt van In Rainbows gelijk iets van: erg mooie muziek maar voor Radiohead begrippen vrij "eenvoudig". Tot ik de nummers vaker ging beluisteren en de nummers steeds meer hun geheimen prijs gaven. Stiekem heeft Radiohead één van zijn beste albums uitgebracht.