menu

Muziek / MusicMeter Live! / Gisteren ... gezien!

zoeken in:
avatar van Gretz
Edgar18 schreef:
(quote)
Lees: een stuk beter in jouw straatje past .

Tsja, de recensie van NRC is toch echt de vreemde eend in de bijt. Check alle andere stukken maar, zoals deze:
Concertverslag: Vampire Weekend in AFAS Live - lflmagazine.nl
Recensie: Vampire Weekend vindt nieuw leven in AFAS Live (concert) | OOR Vampire Weekend - 19/11 - AFAS Live - concert review / fotoverslag op Podiuminfo

Ik hoef echt niet alleen maar lofzang te lezen, dat zou ook saai zijn. Maar professionele recensenten die niet thuis zijn in een bepaald genre kunnen zich wat mij betreft beter focussen op de dingen waar ze wel verstand van hebben.

Niks mis met goed onderbouwde kritische noten in een recensie, maar dit broddelstuk slaat veel te ver door naar het negatieve. Het dedain waarmee hij zijn zinnen formuleert vind ik nogal tekenend.

'Bij het brave Vampire Weekend zijn alle leeuwen vegetariër'

Lijkt creatief bedacht, maar m.i. een analogie die kant nog wal raakt. Wat probeert ie nu eigenlijk te zeggen?

'Geen probleem, daar klinkt de Beatles-klassieker al. Na het laatste refrein volgt een
braaf bedankje voor de aanvrager: „Leuk! Goed idee!

Supersympathiek natuurlijk, en dat is nou precies wat Vampire Weekend typeert: een
band van New Yorkse studiebollen die nooit een vlieg kwaad zullen doen.'

Lekker zoeken naar spijkers op laag water. Ze speelden slechts 1 minuut van Heres Comes the Sun, net zoals ze in Brussel 1 minuut besteedden aan de theme song van Seinfeld. Dat heet gewoon een grappig intermezzo in de toegift, vergelijkbaar met de opzienbarende anekdote tussen twee nummers door. Zoals de frontman van die andere grote band uit Brooklyn ook zo goed kan In een toegift van een show waar ze 30 nummers spelen.

'Terwijl een grote wereldbol boven het podium vrolijk rondjes draait, bezingt Koenig in
‘This Life’ een mislukte relatie alsof hij nog nooit zoiets moois heeft meegemaakt.
„I’ve been cheating on you. You’ve been cheating on me. Woohoo!”'

Heeft zich blijkbaar totaal niet in de songteksten verdiept.

'Maar vier platen later, waarop altijd maar weer de zon scheen, is de magie verdwenen.'

Meneer heeft de albums blijkbaar nauwelijks beluisterd, want het is echt niet alleen maar vrolijkheid op plaat 2, 3 en 4.

Edgar18 schreef:

Zo negatief vind ik de recensie van NRC eigenlijk niet.

Ze geven vrijwel nooit 2 sterren of lager. Ik heb zelden een negatievere recensie in NRC gelezen, maar als je voorbeelden hebt van nog kritischere recensies hoor ik het graag.

Gretz - loop even naar het Kruidvat en haal een doosje Fluxinox, kosten slechts 2,55 - uitstekende chill pill

Dude, wat maak jij je druk om een recensie - "het is maar een mening" - geen wetenschappelijke verhandeling. Ik kijk altijd eerst wie het heeft geschreven - da's meestal een ferme giveaway.

Verder de meeste recensenten zijn als huisartsen - no offence intended - als het even verder gaat, moeten ze verwijzen naar specialisten, tenzij ze zelf toevallig nét in dat genre gespecialiseerd zijn (maar dan nog helpt het om de persoonlijke voorkeur te kennen)

avatar van Gretz
Mjuman schreef:

Dude, wat maak jij je druk om een recensie - "het is maar een mening" - geen wetenschappelijke verhandeling. Ik kijk altijd eerst wie het heeft geschreven - da's meestal een ferme giveaway

Ik maak me eigenlijk altijd wel even druk om broddelrecensies. Kan er gewoon niet tegen dat mensen die er betaald voor krijgen zich zo weinig verdiepen in een band. Mja, de kwaliteit van de dode bomen is blijkbaar ook niet meer wat ie geweest is.

Uiteraard blijft m'n eigen gevoel van het optreden dat ik maandag zag fier overeind staan en slaap ik er echt niet minder om als f***ing FP van het NRC een favoriete band afkraakt. Gelukkig blijven er nog genoeg fijne recensies over

avatar van Bonk
Ach, ik neem recensenten al heel lang niet meer serieus, omdat die geregeld een heel ander concert lijken te beleven dan ik lijk te zien, horen en beleven. Ik laat maar in het midden of dat aan mij of de recensenten ligt. Maar heb besloten me er niet druk meer over te maken. Overigens heb ik nog geen van de recensies gelezen.

Wel ben ik er gisteren geweest. Was voor mij de eerste keer dat ik Vampire Weekend live zag. Heb een heel behoorlijk concert gezien en me heel goed vermaakt. Vampire Weekend maakt hele fijne nummers waar veel meer diepgang in zit dan je op het eerste gehoor zou zeggen. Ook is er net voldoende afwisseling om het ruim twee uur leuk te houden.
Wel net aan. Dat heeft voor mij toch ook wel iets met de podiumpresentatie te maken. Daar zit toch wel net iets te weinig afwisseling, dynamiek en spelplezier in om voortdurend gegrepen te worden en steeds enthousiast te blijven. Er bleef genoeg te genieten over.
Overigens heb ik me wel weer voor het eerst sinds enige tijd hogelijk verbaasd en geïrriteerd aan het vele gepraat bij een concert. Ik snap die muziekbeleving (of het gebrek daaraan) echt niet. Dat je dan een kaartje van bijna 40 euro koopt om gezellig bij te kletsen, ongeacht of anderen last van je hebben

O ja. Neem deze recensie niet al te serieus. Doe ik ook niet

avatar van Arno
123poetertjes schreef:
Mijn afwezigheid was géén minpuntje?
Je vergeet hoe geweldig je vervanger was.

avatar van Edgar18
Gretz schreef:
Ik maak me eigenlijk altijd wel even druk om broddelrecensies. Kan er gewoon niet tegen dat mensen die er betaald voor krijgen zich zo weinig verdiepen in een band.
Dit lijkt mij toch echt een aanname. Ik lees niets in de door jouw aangehaalde quotes dat me onjuist/ verzonnen lijkt. Misschien weet de beste man of vrouw er voldoende van af maar vond hij/zij het gewoon niet zo best. Je kunt concerten tenslotte op vele manieren beleven.
Vorige week op Le Guess Who? zag Ataloona een optreden van Holly Herndon waar hij weinig mee kon, hij vond het eentonig qua beats en zang. Mjuman en ik zagen hetzelfde optreden en waren beide flink enthousiast. Ik begrijp weinig van de aangehaalde eentonigheid, maar als Ataloona het zo beleefd dan zal ik daar echt niet tegenin gaan. Het is zijn mening, hij heeft er anders naar gekeken en geluisterd dan ik. Maar om zijn recensie dan meteen af te doen als broddelwerk....

Wat ik maar wil zeggen, je kunt dingen gewoon echt anders beleven!

avatar van VladTheImpaler
Ik was gisteren ook bij Vampire Weekend in de AFAS, en ik heb ook zeker weer genoten. Ze speelden ook gewoon dik twee uur, iets wat ik bij Vampire Weekend niet snel zou verwachten. En in die twee uur dan ook vrijwel geen slecht of minder nummer te bekennen, soms vergeet ik een beetje wat voor fijne catalogus ze inmiddels hebben opgebouwd. Ik was alleen een beetje verrast dat er wat weinig van MVOTC langs kwam.

Ik moet me wel een beetje bij Bonk aansluiten dat door de podiumpresentatie je niet helemaal twee uur gegrepen word, maar aan de andere kant verwacht ik dat ook niet echt bij VW. Dat was de laatste keer in de AFAS 6(!) jaar geleden ook al het geval. Daarnaast komt VW en de muziek ook beter tot zijn recht zoals afgelopen jaar op DTRH. Maar overall was het gewoon een erg leuk en ook goed optreden.

avatar van Gretz
@ Edgar18: veelzeggende reactie van een forumlid van Graz. Ik neem aan dat ie dit niet uit zijn duim zuigt. Mijn aanname dat Provoost de band geen eerlijke kans heeft gegeven lijkt wel aardig te kloppen dan. Wellicht had ie gewoon een k*tdag, maar het kan ook dat ie z'n mening toch al klaar had.

Ik stond achter deze beste meneer. Althans, voor de 5 nummers dat hij in de zaal stond, stoïcijns voor zich uitstarend hinderlijk met een fel telefoonscherm aantekeningen te maken op zijn telefoon (vandaar dat ik ook zag dat hij het was, want hij was na 5 minuten al zijn stuk aan het tikken). Nu 5 nummers ging hij zuchtend de zaal uit, geen idee waar hij toen heen is gegaan.

Kijk, ik snap best wat hij kan bedoelen, maar Vampire Weekend is nou eenmaal niet de band waar je schurende, duistere of niet-brave passages van kan verwachten. Een goede recensent moet een band binnen het genre kunnen inschatten en beoordelen. Dit stuk is een beetje om naar Tool te gaan en het kapot te schrijven, 'want het mag allemaal wel wat vrolijker en ik mis de airhorns.' Dit is de makkelijkste vorm van recenseren, lekker afbranden omdat je zelf niet van het type band houdt. Want het staat iedereen volkomen vrij om Vampire Weekend simpele kutmuziek te vinden.

Natuurlijk waren er ook wel wat dingetjes aan te merken op het concert, maar ik heb me goed vermaakt (had een goedkoper ticketswapticket uur voor de show gekocht), en ze speelden bij tijden echt heel sterk. Het is jammer dat het in de AFAS was, de soort zomerse vrolijkheid past gewoon minder bij de gitzwarte saaie zaal.

avatar van vigil
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de goede man na de 1ste vijf nummers zijn 1ste indruk heeft ingetikt, toen een drankje is gaan halen om daarna elders de show verder te kijken. Of misschien zuchtte hij wel omdat hij opeens nodig naar de wc moest maar niet wilde.

Ik vind het niet bepaald een veelzeggend bericht, eerder een bericht op zoek naar likes.

Verder heb ik geen enkele mening over het concert, Vampire Weekend of de Afas

avatar van Johnny Marr
Bonk schreef:
Overigens heb ik me wel weer voor het eerst sinds enige tijd hogelijk verbaasd en geïrriteerd aan het vele gepraat bij een concert. Ik snap die muziekbeleving (of het gebrek daaraan) echt niet. Dat je dan een kaartje van bijna 40 euro koopt om gezellig bij te kletsen, ongeacht of anderen last van je hebben

Daar had ik tijdens het optreden in België ook al last van. Dat ze es allemaal hun snaveltje dichthouden (lees: bek) man, kan toch niet zo moeilijk zijn? Viel me vooral op tijdens dit optreden, bij andere optredens viel het wel nog mee. Hopelijk zijn ze morgen tijdens Underworld wat stiller, alhoewel, die pompen zo hard dat men het toch niet zal horen wss ArthurDZ jij weet x

Edgar18 schreef:
(quote)

Vorige week op Le Guess Who? zag Ataloona een optreden van Holly Herndon waar hij weinig mee kon, hij vond het eentonig qua beats en zang. Mjuman en ik zagen hetzelfde optreden en waren beide flink enthousiast.

Die shit heb ik ook gezien op Sonic City, dat was echt een vet optreden! Mju en Ed m'n homies jullie weten x

avatar van jordidj1
Edgar18 schreef:
Mjuman en ikavatar van Ataloona
Edgar18 schreef:
(quote)

Vorige week op Le Guess Who? zag Ataloona een optreden van Holly Herndon waar hij weinig mee kon, hij vond het eentonig qua beats en zang. Mjuman en ik zagen hetzelfde optreden en waren beide flink enthousiast.

Johnny Marr schreef:

Die shit heb ik ook gezien op Sonic City, dat was echt een vet optreden! Mju en Ed m'n homies jullie weten x


Ik kon er weinig mee. Ik vond het eentonig qua beats en zang.

Ataloona schreef:


Ik kon er weinig mee. Ik vond het eentonig qua beats en zang.


Geef nix: becoming old and wise, musically that is, vergt soms aardig wat tijd
En dan nog is er gevaar voor terugval ...

Gast
geplaatst: vandaag om 19:36 uur

geplaatst: vandaag om 19:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.