menu

Hier kun je zien welke berichten Richardus als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Circle - Hollywood (2008)

4,5
Ah, het briljante, al lang ons plezierende Circle. Ze hebben, na een lange ambientperiode, eindelijk weer een rockend album opgenomen en uitgebracht. Sommige nummers, of ideeën, komen van eerdere albums (Earthworm) of zijn bekend van live optredens (Suddenly) maar worden in een ander jasje gegoten. Opvallend is dat er deze keer een andere zanger meezingt die met zijn Amerikaansere stemgeluid het album de juiste sound meegeeft.

Hollywood brengt rock die een beetje progressief, een beetje oubollig, een beetje kraut en een beetje fout zijn. Maar allen rocken ze of boeien ze, en blijven ze onherroepelijk hangen.
Zoals eigenlijk met al hun albums het geval is, lijkt Hollywood qua stijl een beetje buiten de boot te vallen, buiten de tijd te staan. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk weer geen groot publiek bereiken, maar die kleinere groep liefhebbers absoluut doen genieten van één van de toegankelijkste albums die ze maakten.

Cobalt - Gin (2009)

5,0
Halllooooo, hoe vet kan metal zijn?!
Cobalt maakt met Gin hét verfrissendste metalalbum van 2009 (het kán gewoon niet beter).
Black Metal is het nauwelijks, buiten de krijszang op de helft van de nummers. Het is meer een eigen amalgaam van alle soorten metal die je kunt bedenken. Hmm, klinkt vreemd, en toch kan ik het niet anders omschrijven. Elk nummer is een lange trip van de bruutste riffs in een meeslepende compositie.
Een overweldigend goed album!

Mastodon - Crack the Skye (2009)

1,5
Yuck, wat een meuk. Die stem is alleen al afgrijselijk, maar goed daar kan ik nog doorheen luisteren. Maar als dan de nummers ook nog suf ende soft zijn, haak ik al bijna af. Mastodon was metal, nu is het desertrock met gitaargepriegel.
Velen vinden dit minstens zo vernieuwend als wat ze vroeger als metalband deden, ik vind dit een monstrueuze downfall van een ooit monsterlijke band.
Je zou zeggen dat ik te veel vergelijk, en daar was ik ook bang voor. Maar ik heb het album lang genoeg luistertijd gegeven, en zo goed mogelijk m'n best gedaan objectief te blijven. Alsnog kwam ik tot de conclusie; kende ik niks van de band, dan was ie nog zo de kliko ingegaan als een mislukte creatuur van 'stoere' zang vs. proggepriegel.

The Atlas Moth - The Old Believer (2014)

2,5
Erg teleurstellend. Ze hebben bepaalde succesvolle aspecten van het vorige, geweldige album, eruit gepikt en die hier breed uitgemeten...uitgemolken eerder want het gaat ten koste van songschrijverij en vinden van goeie melodielijnen. Elk nummer heeft dezelfde sound, geen opvallend bijzonder verloop en er zijn geen uitschieters. Komt bij dat ze opeens zonodig moesten samenwerken met artiesten uit andere bands dus allemaal van die "feat." tussen haakjes...Brrrr. Eeuwig zonde dat deze zo veelzijdige en veelbelovende band zo de verkeerde kant in is gedoken. De 2.5* is puur voor het originele geluid, omgezet naar een 5 is het nog altijd een onvoldoende.