Sluiten jullie mooi het boek als ik niet online ben, da's ook fraai...
Wat mij betreft was de vorige post ook mijn laatste hierover, maar Mjuman stelt me een vraag, dus wie ben ik om daar niet op te antwoorden. En laat ik dan het hele lijstje maar bij langs gaan.
Mjuman schreef:
1. Naarmate een album je meer doet (en 4,5* reken ik écht daarbij), ga je je meer in dingen verdiepen, achtergrond, tekst, context - en dan gaat een gelaagder beeld van een album ontstaan - dat ahw een beloning vormt voor je zoektocht.
Punt 1: Kan ik me deels in vinden. Eerlijk gezegd ken ik zelfs van mijn favorieten niet precies de achtergronden bij elk nummer. Maar in dit geval ging het zelfs alleen maar om de tekst en wat algemene kennis, dat is idd niet teveel gevraagd.
Zelf ken ik het album pas een half jaar, en zoals gezegd gaat mijn muzikale voorkeur uit naar het eerste deel van het album. Aan de teksten van het tweede deel was ik (nog) niet toegekomen. Nu dus wel, en het plaatst een en ander inderdaad beter in perspectief.
Mjuman schreef:
2. Ik doe nergens uitspraken over iemands gevoel; wél over de woordkeuze die hij hanteert; daar verwijst het door jou gehanteerde citaat ook naar.
Punt 2: Sorry, maar ik haal(de) het er met de beste wil van de wereld niet uit. 'onvermogen tot inleving' slaat op iemands woordkeuze? Blijkbaar wordt er hier wel meer 'ongelukkig geformuleerd'. Het is dat je het zo stelt in je vorige post, dus ik geloof je op je woord.
Mjuman schreef:
3. De teloorgang van de etnische Amnerikaanse cultuur is een tragedie van fikse omvang - graag beveel ik je Bury My Heart at Wounded Knee van Dee Brown aan; het is van de grootste drama's in de geschiedenis van de USA. Deels gaat die song daarover: de westerse cultuur die de oorspronkelijke uitroeit (maar wacht er is... wraak).
Punt 3: Veel verder dan wat algemene kennis over dit onderwerp gaat mijn bagage niet. Van wat ik er van weet ben ik het met je eens dat het een tragisch dieptepunt is. Er staat veel op mijn 'nog te ontdekken/lezen/studeren'-lijstje, dus ik weet niet of ik dat boek op korte termijn ga lezen, maar er is nog tijd. Ik zal de titel iig onthouden ivm dit onderwerp.
Mjuman schreef:
Wat iemand daarover voelt en denkt, is zijn zaak. Maar als iemand teksten als "inwijdingsrituelen van een occulte sekte" in de openbaarheid brengt, ZONDER blijkbaar de moeite te hebben genomen kennis te nemen van de hoed en de rand van de song, vertel me eens MarkJS, man met een superieur moreel geweten, want jij hebt de guts om mij te kapittelen, hoe moet je zoiets dan betitelen?
Wat mij betreft betitel je het hoe je het wilt, zolang je de ander maar in zijn waarde laat. En dat idee kreeg ik niet bij je reactie op ArthurDZ, maar dat berustte dus op een misverstand begrijp ik uit punt 2. En of diegene nou kennis heeft genomen van de hoed en de rand van de song doet mijns inziens niet zo ter zake. Het is iig beter dan een “gaaf album, 4.5 sterren”-post.
Wat betreft de opmerking over 'superieur moreel geweten' heb je wel een punt, ook ik ben wat doorgeschoten in mijn stelligheid. Het ging nu weer over 'occulte sekte' icm 'Listening Wind', over de link met native americans, etc., terwijl het mij daar in eerste instantie helemaal niet om te doen was. Voor mijn gevoel probeer ik best een eind met je mee te gaan, maar ik kreeg niet het gevoel dat je enige moeite deed om mijn kant van het verhaal te zien. En dan wil ik de nuance ook wel eens uit het oog verliezen, excuses.
Goed, hier laat ik het echt bij. Mocht dit een vervolg krijgen dan via PM.
En laat deze discussie je aub niet weerhouden van het draaien van deze plaat! Want hoe je er ook over denkt, of tegenaan kijkt, het blijft een topplaat!