David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Alternatieve titel: Ziggy Stardust

Label: RCA Victor

1. Five Years (4:43)
  2. Soul Love (3:33)
  3. Moonage Daydream (4:39)
  4. Starman (4:13)
  5. It Ain't Easy (2:57)
  6. Lady Stardust (3:21)
  7. Star (2:46)
  8. Hang on to Yourself (2:38)
  9. Ziggy Stardust (3:13)
  10. Suffragette City (3:25)
  11. Rock 'N' Roll Suicide (2:58)
  12. John, I'm Only Dancing * (2:43)
  13. Velvet Goldmine * (3:09)
  14. Sweet Head * (4:14)
  15. Ziggy Stardust [Demo Version] * (2:35)
  16. Lady Stardust [Demo Version] * (3:35)
avatar van reptile71
Ik ben benieuwd welke je hierna gaat beluisteren. Ziggy Stardust, Hunky Dory... ik zou zeggen: ga verder met The Man Who Sold the World. Weliswaar bevat dat album een paar wat mindere nummers, maar ook een paar waanzinnige die je echt niet mag missen, om te beginnen bijv. het titelnummer (die je wel al zal kennen van de Nirvana cover), maar zeker ook de opener!

avatar van TEQUILA SUNRISE
Weer in de Bowie mood de laatste tijd en wat een magistraal album is dit toch, de hoogste tijd om het Bowie oeuvre weer eens door te spitten en uit te breiden want hoewel ik veel platen van hem heb mis ik Hunky Dory & Aladdin Sane nog van hem.
Verhoog dit juweeltje naar het niveau van zijn album Low, m.a.w de volle mep dus.
Geen slecht nummer te bespeuren, zelfs de bonusnummers Velvet Goldmine & Sweet Head zijn grote klasse.

avatar van matthijs
RockNRollSuicide vind ik geweldig, verder boeit het me niet zo. Wel lekker melodieus maar raakt me niet.

avatar van TheFunkyM
Ik vind Five Years, Soul man, Starman, it aint Easy, Ziggy Stardust en Rock & Roll Suicide top. De rest pakt me nog niet. Maar luister de cd steeds meer. Dat is vaak een goed teken.

avatar van matthijs
FunkyM. we geven allebei 3,5 maar zo te lezen waardeer jij de plaat meer dan ik doe.

avatar van TheFunkyM
Dat zou zomaar kunnen, iedereen stemt hier anders.
Ik vind 6 nummers van de 11 goed. Waarvan 5 erg goed. Dat betekend dat ik de helft dus lekker vind klinken (tot nu toe). Ik vind dat je de cd nooit hoger dan een 3,5 kan geven als je niet meer dan de helft veel beluisterd. Een 4 is naar mijn mening gewoon ''goed'' en 5 'uitmuntend''. Maar nogmaals iedereen stemt anders.

avatar van matthijs
"Een 4 is naar mijn mening gewoon ''goed'' en 5 'uitmuntend''.
Helemaal mee eens.

"Ik vind dat je de cd nooit hoger dan een 3,5 kan geven als je niet meer dan de helft veel beluistert."

Oei... Hier sta ik heel anders in. ik heb heel wat albums waar een of twee geweldige nummers op staan en de rest in matig of niks, die waardeer ik op basis van die goede nummers. Dus eigenlijk het beste nummer bepaalt de score van het geheel. Voor mij dan he.

avatar van Suffragette City
Geweldige plaat waar ik eigenlijk geen zwak moment op kan ontdekken

avatar van muismat
Ik ben eruit, Five Years is mijn favoriet hier.

avatar van aerogp1
Na Hunky Dory een paar jaar geleden geprobeerd te hebben, was het nu tijd om Ziggy Stardust te beluisteren.

Meteen kan ik wel zeggen, stúkken beter weer dan Hunky Dory! Het houd prima de aandacht vast, de opener is meteen geweldig met Five Years. Daarna kan je uit gaan kijken naar het geweldige Starman, en daarna is het eigenlijk allemaal genieten! Met Rock & Roll Suicide als een soort bombastische emotievolle hekkesluiter. Een soortgelijke benadering had The Who ook op het 'concept' album Tommy (We're not gonna take it). Hoe dan ook, het werkt!

De 3 bonustracks zijn ook pareltjes, van eenzelfde kwaliteit als de reguliere album tracks.

Ik kleur er 4 sterren bij in!

avatar van relaxex
zit dit album te luisteren als eerste kennismaking met bowie en het is werkelijk zalig

relaxex schreef:

Meteen 5 sterren na je eerste luisterbeurt?! Dat is mij nog nooit overkomen! Als je m straks NOG beter gaat vinden, kan je je waardering niet meer opkrikken!

Kun je nog iets zeggen wat je er zo zalig aan vind? Benieuwd...

relaxex schreef:
Zo die is lekker binnen gekomen. Direct in je top 10 zelfs. Het is ook wel een geweldig album natuurlijk. Wel leuk dat je kennismaking met Bowie met dit album kwam, heb je direct een van zijn masterpieces te pakken.

avatar van relaxex
tja, hij kwam in mn top 10 omdat ik pas net op deze site zit en toen dus nog bezig was mn top 10 te vormen en even niet wist wat erin te zetten. nu hangt hij er net onder. ik vind de nummers erg goed en de sfeer om het album zo mooi.

het is ook geen toeval dat dit mijn eerste kennismaking met david bowie is want ik wist van te voren dat dit als 1 van zn beste platen wordt beschouwd

avatar van tsjong
Ongelooflijk goed album. Na een aantal luisterbeurten durf ik al 4,5* te geven. Ik ben echt heel erg onder de indruk, genieten.

avatar van matthijs
Heb me net eens eraan gewaagd om de songtekst van 5 Years te bekijken. Ik beheers engels best goed maar ik kan hier weinig chocola van maken. Waar gaat dit over? Iemand?

avatar van VictorJan
matthijs schreef:

Als ik het goed heb gaat dat nummer over een binnenkomend nieuwsbericht dat meldt dat de wereld nog maar vijf jaar te gaan heeft. En hoe iedereen daarop reageert.

News had just come over, we had five years left to cry in
News guy wept and told us, earth was really dying

avatar van matthijs
Thanx! Deze regels zijn best helder ja. Zal t met die kennis nog eens opnieuw proberen!

rico24
vandaag op vinyl gekocht, prachtplaat, duikt meteen mijn top 10 binnen. Beste van Bowie samen met Hunky Dory

avatar van titan57nl
rico24 schreef:

......en station to station....low.

avatar van IllumSphere
David Bowie's influential glam-rock concept album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars turns 40 this year, and in honor of the anniversary, EMI will reissue the record on June 4 in the UK and June 5 in the U.S.
The remastered 40th anniversary edition will be available on CD and limited-edition vinyl, the latter accompanied by an audio DVD that includes previously unreleased mixes.

David Bowie's The Rise and Fall of Ziggy Stardust Gets 40th Anniversary Edition | News | Pitchfork

Waarom Ziggy wel en Hunky Dory niet, vraag ik mij dan af?
Ziggy kreeg reeds een mooie 30 anniversary editie en ik voel bijgevolg echt geen behoefte om deze 40 anniversary te kopen (zeker als je de inhoud ervan bekijkt krijg je maar weinig extra).
Hunky Dory 40 anniversary daarentegen had ik blindelings gekocht.
Spijtig, gemiste kans

Stijn_Slayer
Ik heb het al niet zo op die re-issues, maar deze is inderdaad helemaal karig. Doe dan ten minste nog alsof er moeite is gedaan om de zakken te vullen...

avatar van IllumSphere
Ter aanleiding van de aankomende re-issue heb ik dit album maar eens opgezet. Ik heb een hele lange tijd David Bowie willen vermijden. En dat klinkt raar van iemand die Ian Curtis als held beschouwd, maar ik legde op de één of andere manier altijd een link naar een periode die ik liever wil vergeten. Vandaag heb ik besloten dat ik ooit eens een David Bowie album moest horen en aangezien deze straks een re-issue krijgt was de keuze vrij snel gemaakt. En ik moet eerlijk bekennen dat ik aangenaam verrast ben. Ik hoor ook duidelijk wat geluiden die ook op Unknown Pleasures te horen zijn. Het klinkt goed, niet echt van topkwaliteit, maar wel goed. Daarom geef ik dit album een welverdiende vier met kans dat dit ooit zal verhogen.

avatar van Droombolus
Heel dik artikel in de Uncut over het 40 jarig jubilee van Ziggy S. met behoorlijk wat wrange ondertonen over hoe Bowie de plug eruit trok op de vooravond van een amerikaanse toer zonder zijn band wat te vertellen. Fijne kerel ......

Geheel in de sfeer van toeniggeris gaat het artikel meer over de hype, de kleren, de make-up, het kapsel en het schokken van de squares in het algemeen, dan over het tot stand komen van het album .....

rico24
titan57nl schreef:

......en station to station....low.

Uiteraard

Droombolus schreef:

Hoezo fijne kerel? Ken je alle ins en outs van die gebeurtenis zodat je daar over kan oordelen?

IllumSphere schreef:
Ik had eerder Aladdin Sane verwacht omdat Ian die draait in de film Control. Deze vind ik wel een stuk beter.

avatar van IllumSphere
Oh, dat wist ik niet. Die zal ik dan ook even proberen.

avatar van reptile71
Ian Curtis was Bowie fan toch, dus als je alles luistert met de gedachte dat Ian het goed vond.... Sowieso... moet je je indenken dat Ian als tiener op zijn kamertje Bowie zat te luisteren, dan geeft dat de muziek toch al een hele andere dimensie. Nu is dit natuurlijk de glam-Bowie, maar neem bijv. eens 'Heroes'. Dat album bevat hele donkere sferen.

avatar van IllumSphere
Ik ken het titelnummer van Heroes al en dat klinkt inderdaad heel goed. Eén van mijn favoriete nummers van Bowie. Nu heb ik enkele weken terug The Idiot van Iggy Pop beluisterd. Men beweert dat dit de plaat was die Ian heeft beluisterd toen hij zichzelf van het leven heeft berooft en ik vond dat eigenlijk ook geen slecht album. Of dat nu ligt aan het feit dat Ian dit goed vond (anders zou hij nooit deze plaat kiezen) of aan het feit dat ik hem ook gewoon goed vind, dat weet ik niet. Het gaf in ieder geval wel een vreemde dimensie bij het horen van deze plaat. Wetende dat iemand die je een voorkeur geeft dit ook heeft beluisterd en dan nog eens tijdens zijn laatste minuten van zijn leven.

Ik ging sowieso David Bowie checken, want na dit album en het nummer Heroes heeft hij me wel overtuigd. Vreemd, want paar maanden terug moest ik niets van Bowie weten.