David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Alternatieve titel: Ziggy Stardust

Label: RCA Victor

1. Five Years (4:43)
  2. Soul Love (3:33)
  3. Moonage Daydream (4:39)
  4. Starman (4:13)
  5. It Ain't Easy (2:57)
  6. Lady Stardust (3:21)
  7. Star (2:46)
  8. Hang on to Yourself (2:38)
  9. Ziggy Stardust (3:13)
  10. Suffragette City (3:25)
  11. Rock 'N' Roll Suicide (2:58)
  12. John, I'm Only Dancing * (2:43)
  13. Velvet Goldmine * (3:09)
  14. Sweet Head * (4:14)
  15. Ziggy Stardust [Demo Version] * (2:35)
  16. Lady Stardust [Demo Version] * (3:35)
'Heterochromia iridis'

Omayyad
Bobiej schreef:
Hoe komt die man aan 2 verschillende kleuren ogen?

Ruzie met zijn vrouw?

avatar van andré
Bobiej schreef:
Hoe komt die man aan 2 verschillende kleuren ogen?

Klap op zijn oog van (destijds) zijn beste vriend.

avatar van orbit
Dit is een meesterwerk, verbaasd me geen commentaar van mezelf te zien bij deze plaat.. misschien omdat mijn actieve Bowie-tijd al zo lang achter me ligt (luisterde het al eind jaren 70 via mijn ouders).
Ik heb hem weer eens op staan en vrijwel elk nummer is legendarisch! Vooral het titelnummer en Starman.
M.i. terecht dat de bonusnummers er oorspronkelijk niet op stonden trouwens. Verder een klassieker in elk opzicht!

avatar van musicfriek
Dit album net voor het eerst in zijn geheel beluisterd en wow! Wat klinkt dit geweldig! Tot nu toe wel het meest indrukwekkende album wat ik gehoord heb van Bowie.

Op naar Hunky Dory, ook nog nooit gehoord en vandaag binnen met de post.

David Bowie?

En wat vond je van Hunky Dory?? Zelf vind ik die nog mooier dan deze, maar voor mij was dit ook de kennismaking (als ik naar zijn albums kijk tenminste) en dat was zeker niet verkeerd! Want stil aan heb zijn meeste albums toch wel bij elkaar verzameld.

avatar van musicfriek
kipkoala schreef:

Nou, dat is grappig zeg, ik vind Hunky Dory nu dus ook mooier dan deze Ziggy Stardust

Maar ik ken ze nog maar net he? Eens zien welke op lange termijn de beste blijft

Haha, dat gaat snel dan. Bij mij ging zat er wel een tijd tussen dat ik ze ontdekte.

Geniet er maar van.

avatar van titan
titan (crew)
Om het te maken in de muziekwereld is vaak meer nodig dan alleen goede liedjes en een mooie stem. Een neusje voor publiciteit en een vinger aan de pols van wat er leeft in de maatschappij en wat hip en (in de toekomst) modern is kan ook helpen. Van deze zaken zitten er bij David Bowie bovenmatig veel in zijn genen.

Mede hierdoor heeft de beste man een carriere van onderhand al 40 jaar en heeft hij diverse spraakmakende albums gemaakt. Dit album is wat mij betreft zijn absolute hoogtepunt. Bowie voorzag de opkomst van glamrock, kokketeerde met bisexualiteit, verzon het concept van de opkomst en ondergang van een zekere Ziggy Stardust en in combinatie met fantastische nummers was een meesterwerk geboren.

Hoewel zijn beste jaren allang achter ons liggen ben ik altijd benieuwd waar de vleesgeworden kameleon nu weer mee aan komt zetten en van tijd tot tijd zitten daar best nog goede albums bij. Maar helaas, een nieuwe Ziggy Stardust zit er niet meer in .

avatar van nuf
nuf
dat intronummer komt me écht de strot uit

maar verder een zeer kwaliteitvol album, bijna de beste bowieplaat.

Five Years is juist een fantastisch openingsnummer. Lekker meezingen!

hmm op deze site krijgt dit album de hoogste waardering van alle bowie lp's (hunky dory (mijn favoriet) zit er vlak achter aan.
Zal hem weer eens opzetten inde auto ..

Davez
Dit is een zeldzame plaat, elk nummer is goed en sommige sterk. Het is dus hoegenaamdn ietm oeilijk om hier 5* voor te geven

Nu 5 jaar geleden heb ik deze plaat voor het eerst gehoord. Ik was direct verkocht. Staat ook al tijden op mijn nummer 1 plekje. Waar de rest van de lijst nog wel eens wisselt, deze bowie komt nimmer in gevaar!.
In de jaren 70 werd de man niet voor niets beschouwd als een soort van half-god.

Als mensen die dit lezen deze plaat nog nooit gehoord hebben. Ga ernaar luisteren!

O ja, 5 * dus.

avatar van luc011190
Bij veel platen, heb ik zoiets van, een heel goed nummer gehad, dan zal er wel weer wat minders komen. Zo luister ik nou eenmaal vaak naar een cd. Maar bij deze...

Ik dacht eerst: Ziggy Stardust zou wel dé uitschieter zijn. Maar ik vind élk nummer fantastisch. Heerlijke stem die Bowie, melodieus vaak fantastisch. Heerlijk gitaargeluid, stoere basloopjes, meezingrefreintjes, voorlopig niet uit mn cdspeler te slaan.
Bij veel cd's ben ik ook bang dat het van die ontoegankelijke luisterliedjes zijn (vind ik vaak niet doorheen te komen), maar hier zit ook nog eens veel pit in!

Verder vind ik net als herman, Five Years een fantastische opener.

avatar van levenvergeten
Ziggy speelt gitaar.

Wat een verschrikkelijk goed album van meneer Bowie. Als hij er zo nog meer heeft gemaakt ga ik die snel luisteren, want ik zag ze in de platenkast staan.

levenvergeten schreef:
Ziggy speelt gitaar.

Ik had wel verwacht dat je dit goed zou vinden. Ook ik vind dit soort dingen in de platenkasten van mijn vader. Dat blijft toch een heerlijke basis

avatar van orbit
Verhoogd naar 5* en in mijn top10.. lastig dat er geen echt Bowie-album is dat ik net zo meesterlijk vind als de afzonderlijke delen. Maar deze plaat komt er het dichst bij in de buurt. Prachtig! Beste plaat uit de jaren 70.

avatar van levenvergeten
luc011190 schreef:

kasten nog wel!

levenvergeten schreef:

kasten nog wel!

Bij mij wel

Laurora
Persoonlijk vind ik dit denk ik toch zeker wel zijn beste album, maar vind sowieso ongeveer de eerste 10 platen van Bowie geweldig.

Mijn held!

Laurora
herman schreef:
Five Years is juist een fantastisch openingsnummer. Lekker meezingen!

Precies.
Dat nummer kan gewoon niet je strot uithangen

avatar van orbit
Over deze plaat valt sowieso niks negatiefs te zeggen.

avatar van Petterson
Ik luister dit album erg vaak de laatste tijd, misschien wel te vaak. Telkens zit ik maar te wachten op dat ene moment dat dit album begint te vervelen. Maar het gebeurt nooit, Ziggy Stardust boeit.

4,5/5.

Klasseplaat natuurlijk. Maar om dit nou gelijk z'n beste te noemen...? Weet het eigenlijk niet, ik heb m maar pas.

De beste Bowie? ABSOLUUT (als je het mij vraagt).
Hoewel Hunky Droy en Alladin Sane zeker hele bijzonder platen zijn, behoort Ziggy Stardust wat mij betreft tot de absolute klasssiekers, en 1 van mijn favoriete platen.

Wat maakte deze plaat een indruk op me toen ik 'm voor het eerst helemaal luisterde (een jaartje of 5 gelden pas).
Vooral lady Stardust en Ziggy Stardust en Rock n rol Suicide vind ik wonderschoon, maar eigenlijk kan ik alle numers wel noemen.
Pure popliedjes, die iedere muzikant dolgaag geschreven zou hebben.
De dvd is ook monumentaal trouwens.

P. de Clown schreef:
(een jaartje of 5 gelden pas)

Toepasselijk

Ik vind dit niet eens Bowie's beste...
Zijn Berlijn trilogie vind ik nog een stuk beter, maar dit album is natuurlijk ook een klassieker op maat!

Nicci
Het 'probleem' van deze plaat is dat hij gedateerd klinkt. Een aantal albums van Bowie uit de jaren 70 kan ik nog met veel plezier draaien, maar deze niet. Jaren geleden geweldig, maar nu niet meer.
Ziggy is wat mij betreft voor Bowie, wat Purple Rain voor Prince is. Toen leuk, nu minder.

avatar van orbit
Geen last van, ik vind veel muziek uit de 70s erg gedateerd aandoen, maar dit juist veel van zijn oorspronkelijke frisheid intact gebleven. Uiteraard komen er wel geluidjes voorbij die onmiskenbaar niet van deze tijd zijn (muppetfluitje bij Moonage Daydream bijvoorbeeld), maar bij zulke goede nummers kan het me niet storen eigenlijk.