David Bowie - The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Alternatieve titel: Ziggy Stardust

Label: RCA Victor

1. Five Years (4:43)
  2. Soul Love (3:33)
  3. Moonage Daydream (4:39)
  4. Starman (4:13)
  5. It Ain't Easy (2:57)
  6. Lady Stardust (3:21)
  7. Star (2:46)
  8. Hang on to Yourself (2:38)
  9. Ziggy Stardust (3:13)
  10. Suffragette City (3:25)
  11. Rock 'N' Roll Suicide (2:58)
  12. John, I'm Only Dancing * (2:43)
  13. Velvet Goldmine * (3:09)
  14. Sweet Head * (4:14)
  15. Ziggy Stardust [Demo Version] * (2:35)
  16. Lady Stardust [Demo Version] * (3:35)
avatar van nelis
De albums uit zijn begin periode zijn gewoon stukken beter als zijn latere werk. Dit is, vind ik persoonlijk, het beste album wat Bowie ooit heeft gemaakt.

Ik wil binnenkort eens beginnen met de albums van David Bowie, een artiest die hier op MusicMeter volgens mij behoorlijk gewaardeerd wordt. "Ziggy Stardust" wordt over het algemeen als het sterkste Bowie-album gezien, maar kan ik hier ook het beste mee beginnen? Zelf twijfel ik tussen "Honky Dory", deze, "Low" en "Heroes". Ik hoop dat de Bowieliefhebbers van deze site mij een beetje kunnen adviseren.

Alvast bedankt!

Sgt. Revolver schreef:

Alvast bedankt!

Ik zou beginnen met Hunky Dory en deze als ik jou was, dat zijn toegankelijke platen en heel erg goed!
Low en Heroes is allemaal wat experimenteler en duurt misschien wat langer voordat je daar aan gewend bent. Dat is op zich niet kwalijk natuurlijk, maar het houdt je mogelijk tegen meer van hem te proberen. De man heeft zeer uiteenlopende platen gemaakt namelijk

En hoe zit het met een plaat als "Diamond Dogs"? Kan ik die ook bij het rijtje "Hunky Dory-Ziggy Stardust" plaatsen, of is dat al een tussenplaat (Bowie op weg naar zijn Berlijn-trilogie)?

avatar van orbit
Diamond Dogs hoort veel meer bij Ziggy en Hunky Dory dan bij zijn Berlijn-periode. En die kan je, als Ziggy en Hunky je bevallen, blindelings aanschaffen! Erg sterke plaat namelijk.

Bedankt, orbit. Ik zet wat Bowie-albums op mijn toekomstlijstje.

avatar van c-moon
"The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars". Alleen die titel al is magistraal. Het verhaal ook. Het album in zijn geheel: verhaal én muziek; al hélémaal.

Het concept; de lotgevallen van de rockster Ziggy Stardust - al dan niet gemodelleerd naar bestaande rockhelden (of Bowie zélf?); het blijkt een heel dankbaar gegeven om, gelardeerd door topmuzikanten een fantastisch plaatje rond te maken. Een album dat ook nu, anno 2007, 34-35 jaar later, nog steeds staat als een HUIS. Yes!

Wham-Bam-Thank-You-Mam!
Een der ultieme rock-albums!

Met het fantastische titelnummer... "... and Ziggy played guitar!"... ooit knap gecovered door Bauhaus, maar het origineel van Bowie blijft toch onovertroffen.. wat een song en wat een groove!
En dan wat te denken van "Sufragette City".. als dat géén hard-rock'n'roll is? Jawel, meneer, mevrouw!
Nog meer rock'n'roll? O ja, géén probleem, u wordt op uw wenken bediend, zo is er ook "Hang on to yourself" !!!!!! olé !

Maar er is ook het lichtjes fenomenale mid-tempo, en ook zeer stevige "Moonage Daydream", het soulvolle, "Soul Love" (wow!), de knappe ballads die "Five Years" en uiteraard vooral: "Rock'n Roll Suicide" (!!!!) zijn....

Toch wel een van de absolute must have Bowie-platen, en must-have rock' n roll platen tout-court voor elke Bowie- en muziekfan... als u het mij vraagt tenminste. Ah, u vroeg het mij niet? Wel, toch: deze CD uitproberen. En als u dan toch bezig bent, ook: "Hunky Dory" en "Diamond Dogs", en doe meteen ook "Heroes", "Low", "Lodger", "Station to Station" en "The Man Who Sold The World" er maar bij: allen topplaten. Zeg dat ik het u gezegd heb

Voor zij die de 30th anniversary edition uit 2002 kochten is het feest nog groter (ik heb die versie ook, behalve de 'eerste' cd-release), veel bonusmateriaal waaronder "(port of ) Amsterdam", "Velvet Goldmine" (!)

Goh... gaf ik deze CD 'slechts' 4,5/5?
Schande!
Even rechtzetten dus, en er, net als mijn absolute Bowie-favoriet "Diamond Dogs" (1974), deze plaat een dikke 5 geven!

avatar van swoon
Prachtige cd, dit toch. Nu pas ontdekt, en echt prachtig. Five years is prachtig, Ziggy Stardust is geweldig en al de rest is ook zeer goed.

5* en een top 10 notering. Mijn top 10 gaat nog veel veranderen, vermoed ik, want ik ben nog een paar onvergetelijke albums aan het luisteren.

Tijdens het luisteren van dit album werd mij geheel duidelijk door wie Guns 'n' Roses beinvloed is. "It Ain't Easy" heeft het stemgeluid waar Axl Rose later zo bekend mee is geworden, en luister naar de gitaar op "Ziggy Stardust", dit is gewoon een tragere versie van "Paradise City". Waarschijnlijk vertel ik niks nieuws, maar bij mij viel nu pas het kwartje.

EVANSHEWSON
Kompleet tijdloos klassealbum van Bowie. Hij creëert de figuur van Ziggy Stardust. Conceptalbum heet dit zeker ?
Nou, het is een collectie songs die gewoon prima in elkaar zit en véél memorabele songs, ik ga ze hier echt niet op sommen, want dit is van begin tot eind een waar OORgasme!

Daarom ; Maximale score wat mij betreft! ***** (5)

Verplichte kost in elke zichzelf respecterende rockcollectie!

Laurora
EVANSHEWSON schreef:
Kompleet tijdloos klassealbum van Bowie.

basketballerke
Beter laat dan nooit om grote artiesten te ontdekken. Een artiest die mijn ouders konden waarderen, maar heb me nooit aangezet om iets van hem te luisteren. Had niet meer gehoord dan 'Let's Dance'. Redelijk nummertje. Op dit daarentegen, staan enkel geweldige nummers, met Five Years als allerbeste, kippenvel.

4,5* met redelijk grote kans op verhoging.

avatar van avdj
Starman is de allerbeste, fan-tas-ti-sch nummer werkelijk!
Ook van mij 4,5* en kans op verhoging.

avatar van orbit
Beter laat dan nooit indeed! Het enige album van Bowie met alleen maar hoogtepunten.

avatar van Cerclezot
Heb deze nu een paar keer geluisterd en het is een fantastische cd. Eigenlijk geen enkel slecht nummer. 4,5 sterren

Sheplays
Jammer is wel dat je slechts 3 favorieten mag aanvinken!

avatar van avdj
Inmiddels 5* en een top 10 notering. Wat een wereldalbum is dit toch! Grote klasse, de nummers duren geen seconde te kort of te lang en zitten vol verassingen. Niet Dark Side of the Moon is het eerste 'toekomstalbum' maar deze. Eén van de allerbeste albums uit de jaren '70. Veertig minuten luistergenot zonder inzinking.

Wie kan mij verder op weg helpen Bowie materiaal te ontdekken?

Mij eerste bowie plaat . Geweldig leuke plaat met een sterk verhaal en zeer goede muziek.

avatar van titan57nl
avdj schreef:

Wie kan mij verder op weg helpen Bowie materiaal te ontdekken?

Hoi.....Diamond Dogs en Station to Station zullen je ook zeker bevallen.

Pieter Paal
Sheplays schreef:
Jammer is wel dat je slechts 3 favorieten mag aanvinken!

Tja, ik wil bij alle nummers wel een hele grote vink zetten.

avatar van Bashua
Een ware bron van inspiratie!

Is hier iemand op de hoogte van een Gatefold uitvoering van de lp?

Kevin-Raphaëll
laat u gewoon meeslepen in dit avontuurlijk verhaal

deze plaat staat er gewoon te pronken

is al meer dan 10 jaar 1 van mijn grootste albums uit mijn collectie

5 sterren

avatar van Sater
Bashua schreef:

Is hier iemand op de hoogte van een Gatefold uitvoering van de lp?

Van www.illustrated-db-discography.nl :

Issued in a gatefold sleeve in Germany (RCA LSP-4702).

Ik zelf heb een gatefold versie van deze LP. Ik geloof dat de gatefold aan de binnenkant de teksten heeft en die vier foto's van de bandleden (dezelfde als de binnenhoes van de gewone versie). Of ie Duits is zou ik even na moeten kijken.

khonnor
hier moest ik zelfs niet over nadenken

oogjes dicht, en hier met die 5

avatar van spruitje
Voor mij bestaat er eigenlijk geen enkel album wat zo tijdloos en volledig is, en van begin tot eind me in z'n greep houdt en diep ontroerd, telkens weer na ?x draaien, ik ben de tel kwijt! Als er zes sterren gegeven zouden kunnen worden, zou ik deze een dikke 6 sterren geven! Echt élke song is een meesterwerkje, SUPER!

avatar van orbit
Dé perfecte plaat van Bowie inderdaad! Dit heeft hij niet meer kunnen evenaren, al komt Hunky Dory dicht in de buurt..

avatar van Koston
Five Years, geweldig

Kevin-Raphaëll
five years is idd een prachtig nummer. alleen al het simple begin en einde van het nummer

avatar van jellorum
tsjah wat over deze te zeggen?
de beste concept-plaat ooit? laat The Wall ver achter zich
wat een opener met Five Years, spectaculair, dan volgen twee van de beste songs van Bowie, Soul Love en Moonage Daydream en het moois blijft maar komen tot en met de allerlaatste noot van Rock 'n Roll Suicide...
misschien nog eens overpeinzen want voorlopig staat ie niet in mijn top10 maar eigenlijk is er geen andere plaats voor deze klassieker

Laurora
spruitje schreef:

Kan het niet meer dan 100 % met je eens zijn.
De plaat blijft ook voor altijd mijn nummer 1!