Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!! (2008)

Australiƫ
Label: Mute

1. Dig, Lazarus, Dig!!! (4:12)
  2. Today's Lesson (4:41)
  3. Moonland (3:54)
  4. Night of the Lotus Eaters (4:53)
  5. Albert Goes West (3:32)
  6. We Call upon the Author (5:12)
  7. Hold on to Yourself (5:51)
  8. Lie Down Here (& Be My Girl) (4:58)
  9. Jesus of the Moon (3:22)
  10. Midnight Man (5:07)
  11. More News from Nowhere (7:58)
  12. Accidents Will Happen * (4:21)
  13. Fleeting Love * (4:19)
  14. Hey Little Firing Squad * (4:00)
Ik heb Nick Cave zo'n 2 jaar terug in kleine bezetting gezien (dezelfde bezetting als bij Grinderman), en die klonk erg goed. Ik zie ook weinig overeenkomsten met Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus. Het is blijkbaar wel voor mij een groeiplaat; klinkt steeds beter, al blijf ik de viool echt missen.

avatar van Woody
Inderdaad. Daarnaast speelt Nick Cave wederom gitaar. Iets wat hij duidelijk sinds Grinderman is gaan doen. De sound van dit album heb ik ook duidelijk terug gehoord bij Grinderman. het is denk ook geen schande dat hij die invloeden heeft gebruikt. Ik vindt uiteindelijk dit album wel beter.

Veelzijdige artiest; als ik 15 Nick Cave fans zou vragen welk album ze het beste vinden; krijg je waarschijnlijk 12 verschillende antwoorden. Maar ik blijf Grinderman wel beter vinden als deze.

avatar van StuF
aERodynamIC schreef:
Het geluid is wel degelijk herkenbaar 'Grinderman-achtig' en de heren zelf hebben het ook zo aangekondigd: helemaal vreemd is die 'vergelijking' dus totaal niet. Ik vind ze er op voortborduren en ze gooien er alleen wat meer Bad Seeds geluid in wat natuurlijk aangeeft hoe belangrijk die zijn
Ik hoor juist helemaal geen voortzetting van de Abattoir-sound eigenlijk (die ik trouwens op 5* heb staan en de inderdaad geniaal te noemen is).

naar mijn idee ligt het toch echt meer in het verlengde van abbattoir dan dat het lijkt op Grinderman. maar daarmee bedoelde ik niet dat het qua sound zoveel lijkt op abbattoir, behalve dan dat dit album simpelweg de volgende in een keten nick cave albums is. een keten die gekenmerkt wordt door die lyrische stijl van Nick en die tpyische rol van the Bad Sees... dit vormt een rode draad met het vorige werk.

grinderman wijkt hier toch echt van af. toch moet ik zeggen dan ik ondertussen zoveel vreemde nieuwe dingen op dit album aan het ontdekken ben, dat ik inderdaad heb onderschat in welk opzicht dit album toch veel elementen met grinderman gemeen heeft. dat wordt vooral halverwege op het album duidelijk, bij night of the lotus eaters bijvoorbeeld.. dus ja... i stand corrected, maar niet helemaal...

Mijn dochter was vanmiddag dansdemo´s aan het geven in een kerk in het centrum van Arnhem. Papa ging maar even de stad in en belandde in een cd-winkel waar deze cd opstond.
Aangezien ik hem toch nog van plan was te gaan halen als voorbereiding op zijn concert, heb ik de cd maar meteen meegenomen. (met gratis t-shirt!) Maar niet nadat ik eerst een half uur in een hoekje heb staan luisteren.
Mijn definitieve stem volgt nog, maar ik vond hem weer klinken als een Cave-klok.

avatar van StuF
ik ben ondertussen al helemaal verliefd. vooral Albert Goes West spreekt mij bijzonder aan.

avatar van Sater
Zaterdag kon ik hem eindelijk afhalen, inclusief t-shirt van Tsjechische kwaliteit.

De cover doet me een beetje aan de letters van het Grinderman logo denken.

Openingsnummer en titelsong Dig Lazarus Dig is een goed herkenningspunt om mee te starten, het nummer blijft ook nog steeds beter worden.
Het tweede nummer deed me enigszins aan Depth Charge Ethel van de Grinderman herinneren.
Moonland en Night of the Lotus Eaters kabbelden een beetje voorbij tot ik opgeschrikt werd door de lekker pakkende rocker Albert Goes West, gevolgd door nog zo'n knaller.
Met Hold on to Yourself wordt een heerlijk desolate countryballade ingezet, waar een prominente rol voor de viool niet had misstaan.
De laatste vier nummers zijn typische Cave songs, maar zeker niet te versmaden.

Voorlopig 4 sterren.

StuF schreef:
dus ja... i stand corrected, maar niet helemaal...

Ach, wat maakt het uit: iedereen hoort er nu eenmaal z'n eigen dingen in en jij blijkbaar nog meer met 5*
Bij Grinderman was ik teleurgesteld dat veel van de rustige nummers er uiteindelijk niet bij kwamen te staan. Ik had toen de stillen hoop dat die op een regulier Cave album terecht zouden komen maar dat blijkt du sniet het geval. daardoor koester ik die mp3's nu maar
Dit album? Blijft gewoon goed, maar echt iets zinnigs kun je daar pas over pakweg een jaar of zo over zeggen, dan weet je of je iets te enthousiast bent geweest of juist niet.

avatar van gherdt
Eerste luisterbeurt was weinig opzienbarend. Daarna komen de juweeltjes toch weer stuk voor stuk binnen. Het aanstekelijke gedeclameer in het openingsnummer maakt mijn humeur beter en vooral op de tweede helft van deze plaat staan enkele wonderschone kippenvelnummers.
Staat inmiddels bovenaan aan mijn lijst artiesten die ik ooit nog van dichtbij wil bekijken, 45 euro in de HMH, maar of het portemonneetje dat trekt op het moment?

Kid A(cid)
Bukowski een jerk noemen gaat iets te ver, Nick

Maar naar een paar keer luisteren (zo'n 3 a 4 keer denk ik) vind ik dit toch wel een goede plaat. Ik wacht even met stemmen, maar Night of the Lotus Eaters doet me qua sfeer en muziek denken aan What's He Building? van Tom Waits.

avatar van Dridge
Wat is dit nou weer ?
In "what's he building" zitten alleen maar creepy geluiden wat je als geheel echt niet als muziek kunt omschrijven. maar goed ieder zijn eigen mening natuurlijk.
óók ik heb het album zo'n 4 maal beluistert en ben positief maar niet lyrisch.
De nummers "today's lesson" , "Hold on to yourself" en "we call upon the author" behoren tot mijn favorieten op dit moment. (heerlijk muzikaal intermezzo bij de laatstgenoemde.)
Velen noemen "Albert goes west" als juweeltje , ik vind dit denk ik het minste nummer , klinkt wat goedkoop en popperig.

Volgens mij maakt Nick Cave nooit een slechte plaat. Ook dit is weer een lekker afwisselend album met een vette sound en het altijd herkenbare stemgeluid... Het gaat wat ver om dit een topper te noemen maar 4 sterren krijgt hij wel wat mij betreft!

Zigstar
gewoonweg grotesk! Prachtig album, vind hem beter dan abattoir blues/lyre of orpheus. 'Call upon the Autho'r en 'More news from nowhere'! En wat gezegd over het lekkere openingsnummer? Puur genieten. 4.5 sterren.

avatar van Mr. B
Hij wordt steeds beter....

WernerGSF
steeds een ander album ?

Kid A(cid)
Prolix! Prolix! Nothing a pair of scissors can't fix!
Eerlijk gezegd doet deze plaat me vaak wel erg aan Tom Waits denken... Ik schrijf binnekort wel eens wat meer, nadat ik er toch nog maar wat vaker naar heb geluisterd.

avatar van Pelk
Tsja, ik dacht niet dat ik dit ooit zou zeggen maar ik mis het geluid van Blixa Bargeld. Net als de vorige Abatoir etc. vind ik deze plaat tegenvallen. Eerste nummer goed, maar de rest vind ik middelmatig (vooral voor wat betreft de muziek). Jammer

Dridge schreef:
Wat is dit nou weer ?

Kerel, dat koortje! Ooh-ooh-ooh-ooh en dan zo'n fuzz erover heen, prachtig!
En velen noemen het... Vier personen hebben het als een van hun favorieten aangemerkt. Overdrijf je daar niet een beetje mee?

Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een fan, zelfs een groot fan ben van Nick Cave. Dat is zo gekomen nadat ik hem ergens begin jaren 90 live voor het eerst zag in Paradiso. Het optreden destijds was echt overweldigend. Ik heb met open mond staan kijken, dit heeft op mij echt een verpletterende indruk gemaakt.
Sindsdien ben ik Cave uiteraard blijven volgen, en heb in de loop der jaren ook op een zekere manier genoten van zijn interpretatie van het " in het reine komen met het leven" . Hij werd lief, zorgelijk, een beetje vaderlijk. Zijn liedjes werden zachter, misschien melodieuzer. Wel mooi, zeker, maar ik was er op een gegeven moment eigenlijk wel een beetje klaar mee.
Aangezien vriend Cave eind april Amsterdam weer aandoet heb ik bij wijze van voorbereiding deze cd maar aangeschaft. En wat moet ik hier nou over zeggen? Wacht, ik ben er uit.
FANTASTISCH! Dít is het geluid wat ik horen wil, dít is het sfeertje waarin ik mij wil laten meeslepen. Dít, heer Cave, is het geluid waar ik ooit zo verliefd op ben geworden.
Een grandioos album, na een luisterbeurt of zes direct mijn top 3 binnen van favoriete Cave-albums. Past naadloos in het rijtje Henry´s Dream en Let Love In.
Was het maar alvast 28 april.
Godverdomme, wat een mooie plaat!!!!

avatar van Dridge
(wat is dit nu weer.....) dat ging even over je vergelijking met "what's he building" .
En inderdaad , ook ik kan niet wachten tot 28 April!!

avatar van thebestfreaks
Ik heb de cd nou inmiddels wel 40 keer gehoord, en ga er maar een 5* aan geven, het wordt alleen maar beter. Wat een gedrevenheid. Het is een grote troost om na een lange zware werkdag in de auto even lekker mee te grommen en zingen met Lie down Here. In het begin vond ik dat het minste nummer, en nu kijk ik ernaar uit. Das een goed teken!

rayman schreef:
Godverdomme, wat een mooie plaat!!!!

En wat zou heer Cave nu van zo'n uitspraak vinden

Hell yeah, ik ben het met je eens Ray!

Tuurlijk is Cave het met me eens. Duhh.

avatar van VanDeGriend
Hee Rayman ik heb deze plaat gekocht omdat ik me door jou heb laten overhalen om naar dat concert te gaan. Gelukkig is het t-shirt dat er bij zat leuk

Dus in plaats van alleen het kaartje ben je nu ook nog eens geld kwijt aan een cd die je niks vind. Ik hou de economie wel draaiende.

avatar van VanDeGriend
Hoho...de cd heb ik nog niet gedraaid he. Heb gelijk nog 3 andere gekocht..dus ga voorbereid zijn. En ik had er al drie die in nu ook maar eens ga draaien dan.

Ik ga je overhoren Rob.

Emu
'k Heb hem gekregen, vorige week en de hele week zeker één keer per dag gedraaid. Heerlijk!

Pas vandaag kwam ik erachter hoe duur hij was... Maar iedere cent waard, ik heb zonder enige vorm van twijfel een 5 gestemd.

avatar van Woody
En in je top 10

avatar van LittleBox
Zo, drie keer beluisterd en we beginnen maar eens met 4 sterren. Wat een heerlijke 'echte' Cave & Bad Seeds-plaat zeg.