Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!! (2008)

Australië
Label: Mute

1. Dig, Lazarus, Dig!!! (4:12)
  2. Today's Lesson (4:41)
  3. Moonland (3:54)
  4. Night of the Lotus Eaters (4:53)
  5. Albert Goes West (3:32)
  6. We Call upon the Author (5:12)
  7. Hold on to Yourself (5:51)
  8. Lie Down Here (& Be My Girl) (4:58)
  9. Jesus of the Moon (3:22)
  10. Midnight Man (5:07)
  11. More News from Nowhere (7:58)
  12. Accidents Will Happen * (4:21)
  13. Fleeting Love * (4:19)
  14. Hey Little Firing Squad * (4:00)
avatar van Samsidesalad
nr. 1,2,7 en 8 zijn heerlijk ! een 3,5 die neigt naar de 4,0 mss nog een steiging mogelijk ik zal er over nadenken

avatar van Reint
Gewoon even een vraag, maar klopt de titel wel met de hoes van het album?

avatar van Yeahz
Zie hier:
aERodynamIC schreef:
Nog even over de titel van het album. Ondanks dat op de hoes Dig!!! Lazarus Dig!!! staat, gebruikt men overal Dig, Lazarus, Dig!!! zoals ook op de zijkant van de cd staat, zoals ook de titelsong geschreven wordt en zoals ook de band het zelf op hun website schrijft.
Voordat iedereen dit maar blijft corrigeren: Dig, Lazarus, Dig!!! kunnen we dus ook op deze site het beste aanhouden.

avatar van Reint
Ok bedankt voor de duidelijkheid!

Kid A(cid) schreef:
He brings me a book about holocaust poetry, complete with pictures.

Zulke teksten doen me echt denken aan die lo-fi teksten zoals ook Pavement en dEUS ze in den beginnen schreef.

Now hang on, my friend Doug is tapping on the window (Hey Doug, how you been?)
Prolix! Prolix! Nothing a pair of scissors can't fix!

Heerlijk album.

Kid A(cid)
Lo-fi teksten, nu wordt het interessant. Wat versta jij in godsnaam onder lo-fi teksten, kunnen teksten lo-fi zijn?

avatar van Reint
Teksten van lo-fi bands. Voor mij zijn dit loshangende reepjes teksten, absurde kreten, veel beeldspraak waaruit vaak weinig op te maken is:

Ice baby,
I saw your girlfriend and she was
Eating her fingers like theyre just another meal
But she waits there
In the levee washes
Mixin cocktails with a plastic-tipped cigar
Pavement - Summer Babe [Winter Version]

It's the bald man's dream to grow hair, baby
but a lame don't need legs, he needs a wheelchair

So if you're to busy in having too much to offer
and you can not decide where to go
Do the Low Yo Yo, take a swing at the Dynamo
on a day like this it's hard to keep the animo from
drifting away

One-liner: The Greeks had it carved in
a tombstone. 'epigram' they said 'last
tribute to the dead' well the horror, the pain
and the alphabet, from a to migraine, from
nausea to z.
Are you listenin' you fool?
You magnificent liar!

Feel free but don't feel too comfortable
it's already quarter to three
dEUS - W.C.S. (First Draft)

Zulke dingen. Maar natuurlijk is 'lo-fi teksten' geen vaststaand begrip. Moet dat?

avatar van Reint
Ik lees net van Kid Acid dat dit 'cut-ups' heten. Weet ik dat ook weer.

Dan wilde ik dus even mijn punt verbeteren: Nick Cave gebruikt in nummers als We Call Upon the Author veel gebruik maakt van cut-ups. Dit was mij bij Nick Cave niet eerder opgevallen (ik ken vooral het bekendere werk door 'Best Of's enzo).

Zo!

avatar van LittleBox
Kid A(cid) schreef:
Moonland is geweldig! Met de prachtige zinsnede: "I'm not your favourite lover".

Helemaal mee eens en dat riffje is in dat nummer ook geweldig. Goed, op weg naar en in de trein zetten we de plaat maar weer eens digitaal op!

Wat is forenzen zo toch leuk!

Reint schreef:

Ik weet niet of het door cut-ups (al dan niet in de traditionele wijze daarvan) is ontstaan, maar het is denk ik gewoon meer onzin. Voor info over cut-ups.

En even on-topic:
Wat blijft het heerlijk om naar Lie Down Here & Be My Girl te luisteren terwijl je een tussenuur hebt en in de verte naar leuke meisjes zit te staren.

avatar van timhardt
voor mij persoonlijk is cave 'het' kwijt.....sinds de vorige, de dubbelplaat met orpheus kan hij he tin mijn ogen niet meer....terwijl ik al zijn vorige platen erg hoog inschat. volgens mij is het over & out. geen slechte plaat, maar het verval is onomkeerbaar volgens mij.

beaster1256
ja, daar gaat ie, bowie gebruikt al 15 jaar ' cut - ups ' voor zijn teksten maar geen haan die daarover kraait zolang het maar geen fuck-ups zijn !

trouwens timhardt ik weet ook niet wat jij bedoelt met ' cave is het kwijt ' , volgens mij is cave helemaal niks kwijt maar jij vindt het blijkbaar niet meer, cave had het en heeft het nog altijd en ik vind deze cd weergaloos !

allé alle gekheid op een stokje, onze nick heeft nog nooit een slechte plaat gemaakt, voila .

beaster1256 schreef:

Joh, cut-ups in de muziek bestaan al sinds mensen als Dylan en Lennon gingen rotzooien met wat allemaal in een tekst past. Andere bekende cut-uppers zijn Johnny Lydon (PIL), Ian Curtis, Michael Stipe, Black Francis (Pixies), Stephen Malkmus (Pavement), Tom Barman, zij het allemaal in verschillende mate en vorm.

Het enige wat ik wilde zeggen was dat het me opviel dat Nick Cave ook zulke teksten schrijft op dit album.

Als ik hier had gezegd dat Nick Cave veel gebruik maakt van experiment, zeg jij dan ook dat The Beatles dat al veel eerder hebben gedaan?

avatar van timhardt
@beaster1256: Heel simpel: ik hou van Cave zijn platen, zijn vroegere platen, maar sinds de vorige dubbelaar niet meer, 't is ook de laatste die ik probeer, teveel ander interessant spul. Ik sta er lang niet alleen mee.

Kid A(cid)
Reint, je vergeet Genesis P-Orridge, die de cut-up techniek leerde van William S. Burroughs himself en Burroughs leerde het weer van de uitvinder van deze techniek zelf: De heer Brion Gysin.

beaster1256
desalniettemin vind ik de titeltrack geniaal, het nummer blijft iedere dag maar door mijn hoofd spoken en dat gebeurt niet zoveel.

Klepper
Rete Vet !!

Ik vind het afsluitende nummer geniaal:

die eerste strofe alleen al is zo subliem

Ik vind de titeltrack een beetje op het nummer Pablo Picasso van Jonathan Richman (en The Modern Lovers) lijken.
Niet dat het geen geweldig nummer is..

avatar van Koston
In vergelijking met zijn ouder werk is dit maar een zwak broertje eigenlijk. Maar wanneer je de plaat op zich bekijkt is het wel een goeie plaat met een paar makkere nummers. Een 7/10 lijkt me een logisch verdict

Sheplays
Zo zwak vind ik dit broertje niet. Live was het best een pittig ventje!

Halfje erbij!

Gish
beaster1256 schreef:

Heb ik ook, grappig.

avatar van thetinderstick
Twee nieuwe video's van dit album:

Night Of The Lotus Eaters

More News From Nowhere

(volgens mij zit Peaches Geldoff, dochter van Bob, in deze clip)

avatar van orbit
Weer een prima plaat om dronken bij te worden en dingen mee te bleren danwel te shaken met je hoofd! Ondanks de vele fuzzgitaren (en die zijn niet nieuw meer mensen, sinds Sonic Youth en anderen) zit er aan elk liedje een kop en een staart. Toch mis ik nog wat van de persoonlijke benadering die Cave wat heftiger had op Tender Prey of Henry's Dream. Maar dat zijn ook absolute meesterwerken! Ik moet hier nog wat vaker naar luisteren. Dikke voldoende wordt het wel, maar de combi van Velvet Underground en alles wat Cave sindsdien heeft opgepikt zit er wel duidelijk in. Er heeft geen vernieuwing plaatsgehad, wel een consolidatie naar een sterk en buitenissig artiest. Mij alweer duidelijk waar bandjes als dEUS hun invloed vandaan hebben

avatar van Woody

Wel grappig. Dit nummer duurt bijna 2 keer zo lang in de video. Extended version.

Zigstar
Night of the Lotus Eaters live is zo geniaal trouwens! Op het album vind ik het maar matig, maar live: waw!

avatar van orbit
Beste nummers zijn We Call upon the Author, Hold on to Yourself en Dig, Lazarus, Dig!!! Het laatste nummer heeft ook een heerlijk wegsoezende uitwerking. Maar ik ga het verder denk ik niet opwaarderen, ik vind de Cave uit de jaren 80/ begin 90 toch wel een stukje beter, ook tekstueel.

avatar van Lennonlover
Night of the Lotus Eaters doet me opvallend veel denken aan dEUS' Theme from Turnpike...

avatar van ðe waan
Lennonlover schreef:

Nu je het zegt, het heeft er inderdaad wel wat van weg. Dat monotone diepe geluid. Ik vind Theme from Turnpike wel een stuk spannender trouwens.

Opmerkelijk genoeg klonk Night of the Lotus Eaters live wel heel overtuigend.

avatar van Henry Lee
Weer een heel goed album. De eerste 6 nummers en de laatste zijn wat mij betreft het beste. Dit album heeft na wat herluisteringen wel potentieel om de beste van Cave te worden in mijn ogen.

avatar van Facedown
Henry Lee schreef:

Hold on to Yourself en Jesus of the Moon zijn ook uitstekend hoor, maar meerdere luisterbeurten zijn nodig voor deze nummers.