Deep Purple - Machine Head (1972)

Label: Purple

1. Highway Star (6:08)
  2. Maybe I'm a Leo (4:52)
  3. Pictures of Home (5:08)
  4. Never Before (4:00)
  5. Smoke on the Water (5:42)
  6. Lazy (7:24)
  7. Space Truckin' (4:35)
  8. Highway Star [1997 Remix] * (6:40)
  9. Maybe I'm a Leo [1997 Remix] * (5:26)
  10. Pictures of Home [1997 Remix] * (5:21)
  11. Never Before [1997 Remix] * (3:59)
  12. Smoke on the Water [1997 Remix] * (6:18)
  13. Lazy [1997 Remix] * (7:33)
  14. Space Truckin' [1997 Remix] * (4:42)
  15. When a Blind Man Cries [1997 Remix] * (3:32)
  16. When a Blind Man Cries * (3:32)
  17. Maybe I'm a Leo [Quadrophonic Mix] * (5:00)
  18. Lazy [Quadrophonic Mix] * (6:57)
avatar van Halloween
Smoke on the water waarom weet ik niet maar, word momenteel
veel naar geaapt door andere groepen.

Maar hoe goed ze het ook proberen zoals Deep Purple het doet,
kan geen band naar doen.

Ik heb al meerdere versies van dit nummer maar die van Deep Purple blijft het mooist.

Maar ja er zijn maar van die bands die blijven proberen.

Zoals:Black Sabbath.
ACDC.
Iced Earth.
Metallica.
Korn.
Rammstein.(Duitse versie).
Nirvana.

Volgens mij is dit een klassieker.

vooral de live-versie van Smoke on the Water met het london symphony orkest is pas briljant

Volgens mij is dit gewoon een studio album. Die Live versie die je bedoelt is waarschijnlijk een latere in de Royal Albert Hall, waar Ian in een Marco-Borsato-jurk staat te krijsen (niet onverdienstelijk trouwens).

avatar van Halloween
Dit album is opgenomen in een beetje rare omstandigheden heb ik gehoord

Iets met een hotel en vissen en groupies zeker?

avatar van gemaster
Nee, met die vissen was toch Led Zeppelin?

Oja, da's waar ook. Ranzig verhaal.

avatar van gemaster
Ja dat zeker. Beastiality, drugs en rock & roll.

avatar van axel33
De 25th anniversary edition van dit album levert een geheel geremixte versie op, die mijns inziens het origineel met gemak overtreft. Het geluid is veel opener en wekt ook veel beter de indruk van een band die live, maar onder studio-omstandigheden de nummers inspeelt, wat ook het beoogde effect was trouwens. Het album zelf is natuurlijk een onvervalste hardrock-klassieker en is zondermeer verplichte kost voor de liefhebber.

@Halloween: Luister gewoon ff naar Smoke on the Water...
Verder weet ik niet of er vreemde dingen waren toen hoor. Maar wel een héél erg goed album! (ik qou een 5 geven, maar misgeklikt... alsnog een 4,5...:P)

avatar van Eddie
Ik heb deze ooit eens gekocht toen ik vijftien was ofzo, niet omdat ik Deep Purple goed kende, maar omdat ik toen helemaal weg was van de band Machine Head. Ik was toen echt een verzamelaar en verzamelde alles van mijn favoriete artiesten dus m.i. kon deze niet ontbreken in mijn Machine Head doos. Ha ha de plaat von ik toen echt geen barst aan, nu kan ik het wel waarderen maar het is nog steeds niet helemaal mijn muziek.

Ivotb schreef:

@Halloween: Luister gewoon ff naar Smoke on the Water...

Dus wel hun studio, waar ze het album zouden opnemen is afgebrand, daar is het nummer somke On The Water uit ondstaan.

En de ruimte waar ze het album toen in opnamen, was zo klein dat er net genoeg plaats was voor de instrumenten en de heren van Deep Purple

miloz
ze hebben het album opgenomen in de gangen van een hotel in Montreux.

Met deze plaat brak Deep Purple echt door in Amerika. Het is ook een pracht plaat vind ik zelf. Lekker degelijk hard rock nummers. Met prachtige solo's en prachtige riffs zoals smoke on the water en highway star. Ik kreeg dit album voor het eerst te horen in 1998 toen ik 10 jaar oud was. Vanaf dat moment was ik verkocht aan deep purple. Smoke on the water ken ik al vanaf ik 7 ben ofzo en dat maakt al vreselijk veel indruk. Ik heb dit album ook al miljoenen keren geluisterd maar het blijft me favoriete deep purple plaat. dikke 5!

avatar van c-moon
Schitterende plaat gewoon.. en net zoals "In Rock" en "Made In Japan" een absolute MUST HAVE !!!!

5 !!!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Een klassieker inderdaad. Dit geldt vooral voor Highway star, Smoke on the water en Lazy. De andere nummers zijn goed, maar blijven voor mij bij die drie wel duidelijk achter. Ik houd het op 4*

Casartelli schreef:

juist die nummers, samen met Space Truckin' zijn de enigste van dit album die ik ken
waarschijnijk is dat dan ook genoeg en hoeft de rest niet zo

miloz
Ik raad je toch echt aan omdat die andere nummers ook eens te gaan luisteren. Pictures from home is ook een geweldig nummer met eenp prachtige bassolo in het midden. En die andere 2 nummers zijn ook meesterwerkjes. Koop die plaat maar gewoon

avatar van HiLL
Pictures of Home is inderdaad erg lekker. Misschien wel mijn favootje van de band.

avatar van Backdrifter
Jammer dat mensen deze plaat vaak alleen beoordelen op Smoke On The water. Zeker een briljant nummer, maar klinkt iets te overbekend in de oortjes. Nummers als Highway Star, Space truckin´ en inderdaat Pictures of Home zijn super! Voor mij niet de beste Deep Purple plaat , maar wel zeer zeer vermakelijk!

avatar van avdj
Ik heb alles gedowload maar het is een stevige plaat hoor... Highway Star is ook wel een toppertje. Al met al hou ik m'n 8 euro (voorlopig?) in m'n portemonnee.

avatar van HiLL
Pictures of Home wat vind je daarvan?

Lekker nummer.

avatar van Hans Brouwer
Een na beste album van DP. "Maybe I'm a leo" en "Lazy", helemaal top.

avatar van BlauweVla
Ik vind "Maybe I'm a Leo" en ook "Never Before" maar opvullers eigenlijk terwijl de rest heel goed is, maar hierdoor is dit album voor mij net even minder dan "Deep Purple In Rock".

Lazy is inderdaad een geweldig nummer. Ik heb nog geen top 10 Deep Purple-nummers, maar als ik die maak komt Lazy daar zeker in voor.

Jaap_4_always schreef:

Jaap, vriend!!

Hahaha, blijkbaar is Hans het met me eens! Ik moet deze van lp op de computer hebben....dat kan gelukkig.

Ik vind dit een fantastisch album (heb nog oude vinylversie ). Ik vind dat orgelstukje aan het begin van Lazy echt geniaal. Smoke On The Water vind ik ook erg goed. Vaak draai ik alleen kant B

Trui76 schreef:

Beste Trui, ik kan je kant A ook zeker aanraden. "Highway Star", "Maybe I'm a leo", "Pictures of home" en "Never Before", daar is toch niets mis mee??

avatar van avdj
Ik ben dit nu aan het draaien, vandaag binnen gekregen met de post. Wat klinkt het allemaal lekker! Dit overteft echt alle verwachtingen, waar meesterwerk! Messcherpe riffs en haarfijne solo's. Vijf sterren en een plaats in m'n toplijst waard. Dit hoort in de "Top" 250 thuis. Is CD1 beter? Heb namelijk de 2CD versie.