Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van oceanvolta
En voor de duidelijkheid: die jaarlijstjes worden niet alleen door de popjournalisten van Oor samengesteld. Sterker nog maar ongeveer 1/3 komt van het Oor terwijl daar ook weer journalisten bij zitten die voor meerdere bladen of kranten werken.

Ik vind dat het dus vaak wel een goed beeld geeft.

Er was in 1975 ook behoorlijk wat concurrentie voor het eindejaarslijstje.

avatar van Lakai
Dat have a cigar nog onder welcome to the machine staat bij de favorieten van dit album is voor mij echt onbegrijpelijk! geweldig nummer!

avatar van rock-rick
Ik vind Welcome to the Machine wel beter hoor.

avatar van Lakai
rock-rick schreef:
Ik vind Welcome to the Machine wel beter hoor.

Vind je daarbij have a cigar slecht, of welcome to the machine heel goed?

Ik zie het hier vaker dat have a cigar niet zo wordt gewaardeerd en ik begrijp echt niet waarom dat zo is.

avatar van rock-rick
Begrijp me niet verkeerd, Have A Cigar is geweldig, net als ieder ander nummer op dit album. Welcome to the Machine is alleen nog geweldiger.

Aquila
Wat mij betreft staan de nummers precies in een volgorde van afnemende kwaliteit. Ik vind het dan ook altijd als een nachtkaars uitgaan en draai het dan ook zelden/nooit meer (itt Animals of Dark Side).

avatar van rock-rick
Wat mij betreft aardig constante kwaliteit. Vooral dat einde is

avatar van Eveningguard
Wish You Were Here is volgens jou dus slechter dan Welcome to the Machine?

avatar van rock-rick
Ik vind zelf Welcome to the Machine ook net iets beter dan Wish You Were Here.

Aquila
Eveningguard schreef:
Wish You Were Here is volgens jou dus slechter dan Welcome to the Machine?
Ja, ben in de loop der tijd nogal uitgekeken geraakt op dat nummer. Losstaand besluisterd en zonder randverhalen, zou het niemand opgevallen zijn. Vlak en nergens in excellerend: niet in venijn zoals voorgaande twee nummers, niet in gevoeligheid of emotie.

Stijn_Slayer
Herkenbaar. Aanvankelijk was ik wel onder de indruk van 'Wish You Were Here', maar vind er nu ook niet zoveel meer aan.

herman schreef:
Tja, er is wel meer dan Pink Floyd... En in dat soort lijstjes worden toch vaak wat baanbrekender en verrassender albums gezet ipv een voortborduursel op ouder werk.
Dat lijkt me sterk. Geen Velvet Underground, Beatles, Pet Sounds (wel Holland?), geen Brothers in Arms/Love Over Gold, wel Making Movies (en het debuut), On The Border, maar geen Hotel California.

Edit: Maar wel 7x Bruce Springsteen

avatar van Eveningguard
Hotel California is dan ook overgewaardeerd. Ouwelullenrock van de onderste plank.

avatar van rock-rick
Ik vind Hotel California gewoon goed hoor, maar hij mag wat mij betreft niet met reuzen als Wish You Were Here meedoen.

avatar van chevy93
Snappen jullie mijn punt niet?

avatar van Eveningguard
Wat dan weer ouwelullenrock van de bovenste plank is.

chevy93 schreef:
Snappen jullie mijn punt niet?

Je bent diep in je hart een ouwe lul?

>Edit: Maar wel 7x Bruce Springsteen

En terecht!

Maar Chevy93, het is een lijst vanaf 1971, dus het ontbreken van Beatles/Beach Boys/Velvet Underground is volkomen logisch. Ook het ontbreken van Brothers in arms kan ik begrijpen.

Neemt niet weg dat ook ik vreemd opkeek om Wish you were here niet aan te treffen bij de OOR-lijst. Ook het ontbreken van Rumours vind ik trouwens schandalig.

avatar van chevy93
On The Border, maar geen Hotel California ( Eagles - On the Border (1974). Los van je persoonlijke(!) waardering voor Hotel California is het natuurlijk veruit het bekendste albums van Eagles. Waarom de keuze voor On The Border?

cosmic kid schreef:
Oh tuurlijk, 40 jaar.
Niet het ontbreken van Brothers In Arms vind ik opmerkelijk (wel jammer), maar waarom dan wel Making Movies?

cosmic kid (moderator)
Omdat, zoals Arrie al schreef: Nogmaals: die lijst van 440 albums waar je uit kan kiezen is samengesteld uit alle eindejaarlijstjes. Blijkbaar stond dit album toentertijd niet in het eindejaarslijstje.

Blijkbaar stond Hotel California destijds niet in de eindejaarslijst, evenmin als deze cd.

avatar van Eveningguard
Veel mensen zijn er over eens dat we Hotel California behoorlijk overschat hebben. Dat vinden hun ook. Goede ouwelullenmuziek = win. Slechte = fail. WYWH hoord er wel uiteraard.

cosmic kid (moderator)
>Overigens leuk dat je Bruce Springsteen zo leuk vind, maar 7 albums op 440 en geen albums als Wish You Were Here, Rumours en Hotel California.

Tja, kwaliteit verloochent zich niet

Eveningguard schreef:
WYWH hoord er wel uiteraard.

Als ik het goed begrijp zou de lijst samengesteld zijn uit oudejaarslijstjes, dus als WYWH daar niet in stond... juist.

avatar van Eveningguard
O oke, sorry ik snap 'm nu.

Nieuwstad
Laatste album dat ze nog echt als band goed konden samenwerken. Hierna begon Waters de rest van de band steeds meer buiten te sluiten. De 2 nummers die hij volledig in zijn eentje schreef op deze plaat (Welcome to the Machine en Have a Cigar) staan overigens helemaal onderaan in de favorieten.

Is het uitsluiten niet een logisch gevolg geweest van de beperkte input van andere bandleden mbt aandragen van nummers?

En dan staan die 2 nummers maar onderaan de favorieten, so what?

Je beticht elders iemand van 'bashen' van gilmour, je doet hier exact hetzelfde mbt Waters

avatar van rock-rick
Niet alleen hier trouwens...

Malle schreef:

Oh natuurlijk, vandaar dat zowel Gilmour als Wright in 1978 met een solo album kwamen

Malle schreef:
En dan staan die 2 nummers maar onderaan de favorieten, so what?

Valt wel mee vind ik. Ik analyseer alleen wat stem statistieken en blijf verder bij de feiten.

Nieuwstad schreef:

Waardoor ze geen materiaal meer voor de band hadden.

Nieuwstad
Haha ja laten we de boel lekker gaan omdraaien.

Beide heren maakten een solo plaat omdat Waters steeds dominanter werd.