Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

avatar van Deren Bliksem
Dat heb ik echt nog nooit gehoord. Ik zal er eens op letten, maar ik kan het me eigenlijk helemaal niet voorstellen.

petercriss schreef:

Op de plaat van Radiohead zijn duidelijk de invloeden van Pink Floyd te horen. Op zich een heel sterk album maar geen nummer 1 eerlijk gezegd, wel een top 10 cd.

Daar heb je gelijk in, maar er zijn wel meer bands beinvloed door Pink Floyd. Nogal veel zelfs.

avatar van avdj
Radiohead heeft toch niks met PF te maken? Omdat beide af en toe spacy muziek hebben gemaakt? Nou, OK Computer had zonder Wish You Were Here ook wel bestaan hoor.

En remasters...ach, zelf juich ik ze vaak alleen maar toe. Het geluid wordt vaak behoorlijk opgepoetst en dan die prachtige anekdotes in het boekje.

avatar van Eveningguard
Nee sorry, de invloeden gaan zo ver door...

Definieer 'de invloeden' eens, zo is het nml. wel erg abstract.

Ozric Spacefolk
Zonder één of andere pre-homo sapiens mens die in een grot een oer-liedje brulde, was geen enkele plaat tot stand gekomen...

Zonder Pink Floyd, waren er echt wel platen gemaakt, ook door zoiets verderfelijks als Radiohead...
Ik vind dat mensen altijd zo doordraven, voor wat betreft invloeden in de muziek...
Alles beinvloed een mens, elk deuntje, elk boek, elk moment... En dat tesamen komt tot uiting in muziek...

Dat dan 1 elpee van Pink Floyd zo belangrijk was voor de popmuziek, vind ik overdreven...

avatar van Eveningguard
En toch leg je het goed uit.

avatar van chevy93
Ozric Spacefolk schreef:

Een beetje hetzelfde idee als dat Barcelona zonder Messi of Xavi nog steeds een heel goed team zou zijn.

voltazy
chevy93 schreef:

nee, jou vergelijking komt uit op dat PF zonder waters of gilmour nog een goede band zou zijn.
Het gaat erom dat Messi zonder Maradona te zien spelen nooit zo zou spelen zoals ie nu doet

avatar van chevy93
Ook goed.

avatar van Thuurke
Geen geruzie.

Pink Floyd zonder Roger Waters klinkt evengoed als met Roger Waters. Roger Waters zonder de rest van Pink Floyd klinkt evengoed als Pink Floyd.

Radiohead zonder Thom Yorke zal niks zijn. Thom Yorke zonder de rest van Radiohead zal ook niks zijn.

Thuurke schreef:
Geen geruzie.

Pink Floyd zonder Roger Waters klinkt evengoed als met Roger Waters.

Met dit soort opmerkingen vraag je dus om ruzie.

avatar van Deren Bliksem

Vier uur, op het schoolplein???

avatar van pim556
Na The Dark Side of the Moon is dit weer een geweldige opvolger!

Hoewel ik in het begin wat moeite had met beide delen van het Diamond-duo, vind ik het nu fantastisch! Op de één of andere manier gingen de instrumentale delen (en dat zijn er nogal wat) aan het begin langs me heen. Het bleef niet echt hangen.

Welcome to the Machine heeft dat opgesloten sfeertje. De vocalen dragen dit nummer. Vooral de tweede lage stem is geweldig. Die stem lijkt zelf op een machine.

Ik denk dat het goed is dat ze voor Have a Cigar een andere zanger hebben gevraagd. We zullen natuurlijk nooit weten hoe het resultaat anders geweest zou zijn, maar Roy Harper doet het wat mij betreft erg goed. Hij heeft echt een "flow" in zijn stem, heerlijk.

De overgang naar Wish You Were Here is natuurlijk geniaal. En het nummer zelf ook. Wat een prachtige tekst is het toch en het wordt geweldig gezongen!

5 sterretjes en voorlopig een plekje in mijn top-10

avatar van Lakai
pim556 schreef:
Na The Dark Side of the Moon is dit weer een geweldige opvolger!

5 sterretjes en voorlopig een plekje in mijn top-10

Vreemd dat de instrumentale delen je niet grepen op het eerste gehoor!
Dat heb ik nou juist met de vocalen in de diamonds!!
Ik moet zeggen dat ik daar nog steeds naar luister als een voorbode op de solo's en samenspellen die komen na de zang..

Dat is voor mij de kracht van deze nummers, ze pakken de boel weer heerlijk op na de zangpartijen en rustige stukken!

avatar van Rogyros
Ik vind de zang en de instrumentale delen nu juist perfect bij elkaar horen en onlosmakelijk met elkaar verbonden. De instrumentale delen zijn het belangrijkste onderdeel wat mij betreft, maar kunnen niet zonder de zang. Ik ben geen fan van de vocale kwaliteiten van de heer Waters, maar hier zet hij voor mij een puike prestatie neer.

Shine On is een van de allermooiste nummers die ooit zijn gemaakt!

avatar van pim556
Ik ben het hier zeker met Rogyros eens, behalve dan dat ik zeker wel fan ben van de zang van Waters (niet live dan )

Maar Lakai, had jij dan liever een SoYCD gehad zonder vocalen? Zou dat niet wat te eentonig worden?

avatar van Lakai
pim556 schreef:

Nee nee begrijp me niet verkeerd...Ik stoor me niet aan de vocalen in welke zin dan ook!!
En ik geniet ook wel van de delen waar gezongen wordt.
Maar wat ik vooral erg sterk vind zijn de instrumentale stukken die volgen op de vocalen!

Ik denk ook dat de nummers zonder deze refreinen geen geheel zouden vormen.

ClassicRocker
Dear Floydians,

I'm following this topic for a while now and I must say that I'm very honoured because of all the positive reviews that WYWH gets on Music Meter. Thanks for your great support and that you may have many further magic moments with each other and Floyd's legacy.

Shine on,
David Gilmour

Lakai schreef:
Ik denk ook dat de nummers zonder deze refreinen geen geheel zouden vormen.

Dan zijn we het eens

Ik bedacht me net dat de vocalen zonder de instrumentale stukken wel een geheel zouden vormen. Maar toch, de instrumentale stukken zorgen er wat mij betreft voor dat het werk zo geniaal is, en ik kan me echt geen Shine On voorstellen van 4 minuten.

avatar van King of Dust
Goed album, maar het verbleekt wel bij The Dark Side Of The Moon. Begint erg goed en het gebruik van een wasmachine als overgang van nummers is erg origineel en goed. Voor de rest ook wel goede nummers, maar de echte toppers (die voorgaand album wel bevatte) ontbreken hier toch wel. Ik vind het instrumentale stuk van Shine On Your Crazy Diamond 2 een beetje langdradig. Ze weten dit stuk voor mij niet interessant te houden (terwijl hun oudere suites me voortdurend pakte op instrumentaal gebied). Dit album komt voor mij toch wel onder The Dark Side Of The Moon. Die kreeg een 4.0 en dit album geeft ik een 3.5.

baronpils
Mijn eerst gekochte cd

avatar van shimahero
YouTube - Pink Floyd - Wish You Were Here

Mooi. echt iets voor lost souls zoals mijzelf.

Tijd dat ik deze plaat eens ga aanschaffen

De "OOR"-site heeft 440 cd's geselekteerd om je favoriete top 10 van de laatste 40 jaar samen te stellen. Hij staat er niet tussen. Onvoorstelbaar! Waanzinnige cd!

avatar van Rogyros
Dat geeft dan toch wel een beetje de treurigheid aan van muziekblad OOR. Wish You Were Here is toch wel een album dat als relevant in de muziekgeschiedenis van de laatste veertig jaar mag worden genoemd. En ja, deze woordkeuze mag je een understatement noemen.

avatar van glenn53
Oor dat is toch dat fanclubblad van de Foo Fighters????

avatar van oceanvolta
Nee.

Tja, er is wel meer dan Pink Floyd... En in dat soort lijstjes worden toch vaak wat baanbrekender en verrassender albums gezet ipv een voortborduursel op ouder werk.

avatar van Arrie
Nogmaals: die lijst van 440 albums waar je uit kan kiezen is samengesteld uit alle eindejaarlijstjes. Blijkbaar stond dit album toentertijd niet in het eindejaarslijstje.

avatar van orbit
Misschien niet, en misschien heeft herman ook vooral een punt: baanbrekend of verrassend is dit nergens. Dan zijn er toch zo 440 albums te bedenken die dat meer hebben dan dit. Wat kwam die Engelstalige floydslijmerd hier trouwens doen? Was dat Roger?