Pink Floyd - Wish You Were Here (1975)

Label: Harvest

1. Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V) (13:32)
  2. Welcome to the Machine (7:33)
  3. Have a Cigar (5:25)

met Roy Harper

4. Wish You Were Here (5:17)
  5. Shine on You Crazy Diamond (Parts VI-IX) (12:29)
  6. Shine on You Crazy Diamond [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (20:22)
  7. Raving & Drooling [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (12:35)
  8. You've Got to Be Crazy [Live at Wembley November 1974 - 2011 Mix] * (18:12)
  9. Wine Glasses * (2:16)
  10. Have a Cigar [Alternative Version] * (7:11)
  11. Wish You Were Here * (6:13)

met Stephane Grappelli

Gerards Dream schreef:
En als je de kunst van arrangeren machtig ben laat je Pink Floyd klassiek klinken.

Luister anders eens naar Concerto For Group & Orchestra. Daar hoor je wel een klassieke benadering. Of luister eens naar Zappa-platen als Hot Rats. Dát is pas arrangeren.

stuart
Uiteindelijk gaat het toch om het gevoel wat je hebt als je naar een album luistert. Vanuit welke invalshoek(en) dat gebeurt is niet bij iedereen gelijk (gevoel is subjectief). Wish you were Here is mijn favoriete Pink Floyd album omdat ik het toch de mooiste vind.( bij de 100 m sprint kun je de winnaar de beste noemen, maar hoeft ie niet de mooiste te zijn). Muziek waarderen is moeilijk meetbaar.

avatar van Gerards Dream
dj maus schreef:

Wat Atom Heart Mother betreft is het 2-0, want dat is voor mij het beste nummer wat Pink Floyd ooit heeft gemaakt., maar daar was wel een heel orkerst bij. Op dit album klaren ze de klus helemaal zelf en daarvoor hulde aan toetsenist Wright. Daardoor doet het wellicht koud en kil aan, maar wat de composities betreft staat Wish You Where Here nog steeds als een huis. En is het volgens mij eens tijd om de vertaalslag te maken naar de klassieke muziek.

Hetgeen wat wellicht dit album wat oud of gedateerd doet klinken is de gebruikte electronica, maar als je daar langs luistert hoor ik nog steeds iets wat nog jaren mee kan. Dit blijft voor mij een modern klassiek werkstuk van de bovenste plank.

avatar van andnino
dj maus schreef:
[Maar juist die arrangementen zijn hier zo karig...! Het gaat puur om 'het geluid' (dat naar mijn smaak ook nog eens erg verouders is) en niet om vernuftig in elkaar geweven melodielijnen. Dat vind ik bij Animals en in mindere mate Dark Side Of The Moon wel een stuk beter gedaan. Of wat dacht je van Atom Heart Mother.

Zal maus maar eens gelijk geven. Shine on You... is een verdraaid mooi nummer, maar het is nou niet zo dat het ingenieus in elkaar steekt. verre van

Sheplays schreef:
Op dit album nemen ze afscheid van Syd in Wish You Were Here en Shine On. Daartussenin gebed zit de prachtige metafoor als aanklacht tegen de druk en de hebberigheid van de muziekindustrie in Welcome to the Machine en de retoriek van dezelfde industrie in Have a Cigar. Een mooi contrast tussen de creatieve artiest, met zijn van inspiratie afhangende productiviteit, en de contractuele verplichting van het afleveren van een product.
Ik dacht altijd dat beide Shine On's, Have a Cigar en Welcome To The Machine handelden over de slechte kanten van het menszijn en het bestaan, en dat Wish You Were Here daartussen sprak over hoe sterk de kracht van liefde is, hoe gek, manipulatief en ziek de wereld zelf ook mag zijn. Vandaar: Wish You Were Here. Laat de wereld gek zijn, zolang ik er maar met jou ben. Zoiets.

Zigstar
Serpico schreef:

... Syd Barrett.

Serpico schreef:

Dus wie is Syd in godsnaam?!

Syd is de Crazy Diamond, Serpico. Lees hier maar even.

Je mag de tekst intepreteren zoals je zelf wilt natuurlijk. Zolang je Shine On maar niet ziet als handelend over een slechte kant van het menszijn. Zwakte van de mens is dan misschien een betere verklaring.

avatar van dj maus
Zwakte van de creatieve 'softe' mens tegenover het zakelijke systeem dat alle creativiteit doet doodbloeden.

Want laten we eerlijk zijn: Syd Barrett was natuurlijk het prototype mafkees dat in zeven sloten tegelijk liep en in de boze buitenwereld weinig overlevingskansen had. Maar creatief was hij heel erg.

Sheplays schreef:

Syd is de Crazy Diamond, Serpico. Lees hier maar even.
Thanks voor de info! Interessant, ik had me dit nooit gerealiseerd.

Oh, spreek je jezelf nu niet een beetje tegen? Maar de zwakte van de mens is inderdaad een mooiere omschrijving. Shine On zelf zie ik meer als een hoopvol geluid in een zandbak van verdriet; laat dit alles je niet klein krijgen en Shine On, You Crazy Diamond! Blijf jezelf, jij prachtig persoon. Allicht het mooiste zinnetje Pink Floyd-lyrics ooit overigens.

avatar van ricardo
Geweldig album al vele jaren voor mij, wat een passie en wat een gevoel. Zal hem nog even opzetten nu. De onevenwichtigheid in deze plaat, daar deel ik wel de mening van Orbit, maar dan alleen maar omdat in deze conceptplaat 2 onderwerpen gebruikt worden. Is niet echt een concept plaat dan vind ik. Muzikaal gezien vind ik, dat hierop bijna een perfecte balans te vinden is die je bijna nergens vind, op bijna geen enkel ander album.

avatar van ricardo
Zou iemand overigens ook mijn vraag kunnen beantwoorden wat het concept is tussen de op Barett getinte texten: Shine on part 1 en 2 en Wish You Were Here. En de schop tegen het zere been van de platenmaatschappijen in nummers als welcome To The Macine en Have A Sigar? Dat vind ik inderdaad niet echt iets met het concept te maken hebben nee. Volgens mij gaat een concept plaat nog altijd over 1 en hetzelfde onderwerp, en niet over 2 onderwerpen zoals hier het geval is. Misschien dat iemand mijn vraag kan beantwoorden.

avatar van dj maus
Mijn suggestie van 16 augustus 2008, 22:30 uur vind je niet bevredigend?

dj maus schreef:

Zo heb ik het nog nooit bekeken, zit wel wat in ja. bedankt voor je suggestie dj maus. Ik beluister dit al heel lang, omdat het voor mij gevoelsmatig gezien wel haast de perfecte muziekreis is. het concept heb ik nooit heel belangrijk gevonden en heb ik me ook nooit verder in verdiept, dat iit Dark Side en Animals, waar het voornamelijk om de texten gaat.

ricardo schreef:
@Sheplays: Ik snap het concept wel hoor, het titelnummer en Shine On is een ode aan Barrett,
en Have A Sigar en Welcome To The Machine is een schop tegen de schenen van de grote platendirecteuren en de muziekmaatschappijen aan.
Ik begrijp alleen niet wat een ode aan Barett te maken heeft met de hebberigheid van de muziekindustrie....

Er wordt veel gepost bij dit album de laatste dagen, ricardo, dus is het mij ontgaan dat je hier feitelijk een vraag stelde.

Ik wil dus ook wel even antwoord geven.

Syd Barrett was weliswaar geestesziek maar dat was waarschijnlijk het gevolg van overmatig drugsgebruik. Hij had de band al in 1968 verlaten, zeven jaar voor het verschijnen van Wish You Were Here.

Hij was een prototype van de artiest die de mooiste dingen weet te scheppen maar niet kan werken met druk van buitenaf. De stress van touren en singles produceren heeft hem waarschijnlijk teveel naar een andere bron van inspiratie laten zoeken, de rest is geschiedenis.

De tekstregels van Shine On gaan duidelijk over Syd:

"Remember when you were young, you shone like the sun
Now there's a look in your eyes,
like black holes in the sky.
You were caught in the cross-fire of childhood and stardom".

met in de laatste regels van het eerste deel de smeekbede dat de ogen van de artiest weer mogen gaan schitteren:

"Come on you raver, you see-er of visions,
Come on you painter, you piper, you prisoner,
and shine!"

Je moet bedenken dat in de jaren zestig veel artiesten zelf hun contracten met de platenmaatschappijen tekenden of ze moesten gebruik maken van een tussenpersoon die ook aan zijn/haar eigen belangen dacht. In de meeste gevallen bleken ze achteraf al hun rechten te hebben overgedragen door een aantal kleine letters in de ingewikkelde clausules rond royalties. Vaak kregen ze de verplichting om concerten te geven en singles af te leveren. Sommigen werden financieel doodgebloed, zoals Bowie (lees zijn biografie!), en anderen verloren hun creativiteit. Dit proces wordt in The Machine en Have a Cigar uitgelegd.

Maar dit is slechts wat ik er van maak, anderen hebben misschien betere ideëen.

Sheplays schreef:
Syd Barrett was weliswaar geestesziek maar dat waarschijnlijk het gevolg van overmatig drugsgebruik. Hij had de band al in 1968 verlaten, zeven jaar voor het verschijnen van Wish You Were Here.

Syd had de band niet verlaten , de andere bandleden hebben hem eruit gezet .
ze haalden Syd niet eens meer op tijdens opnames .

Ik had ooit zoiets gelezen dat Syd vatbaar was voor de drugs die hij gebruikte, dus dat de drugs z'n geestesgesteldheid aanwakkerden.

Sheplays
Kan kloppen, Kaztor. Syd Barrett zou hebben geleden aan schizofrenie, het syndroom van Asperger (soort autisme) en diabetes. LSD gebruik zal de conditie hebben verergerd.

Van een fansite: According to his own statements, Barrett was someone who couldn't cope with the world as it is and felt incapable of communication with other individuals--someone who both enjoyed and was tortured by his necessary solitude. His madness may have led to some of his artistic triumphs, but it also robbed us of his talent far too soon.

avatar van ricardo
@ Sheplays: Goed verhaal wat je erboven gepost hebt. Veel dingen wist ik al wel hoor. dj maus had daarnet echt de essentie te pakken vind ik, net zoals jij de essentie ook aangaf, bedankt voor je goede onderbouwing daarbij. Met luistergroet ricardo.

Sheplays
Ricardo, wat je feitelijk zegt is: het is een lang lulverhaal en dj maus heeft het al korter en krachtiger verwoord

Zigstar
rudiger schreef:

Syd had de band niet verlaten , de andere bandleden hebben hem eruit gezet .
ze haalden Syd niet eens meer op tijdens opnames .

Jah, officieel gezien niet, maar hij wist volgens mij zelfs niet meer dat hij er notabene nog in zát. De man was volledig weg van de aarde, en stond tijdens optredens gewoon een uur voor zich uit te staren, hij speelde niet en zong niet, hij staarde gewoon. Hij was al lang uit de band gestapt vooraleer ze ophielden met hem op te halen voor repetities... En daarna ging het fout met Pink Floyd...

Zigstar schreef:
En daarna ging het fout met Pink Floyd...

19 jaar daarna!

obsqur
In mijn ogen het beste PF-album. Shine On You Crazy Diamond, een nummer om bij weg te dromen. Veel kippenvelmomenten en het hele album lang gefascineerd luisteren. Top!

obsqur schreef:

Guardian of Isis
En toch 5 sterren, rudiger? :O

DonDijk

Voordat Part 2 begint duw ik de eject-knop in.

Altijd eerst op de Stop-knop drukken en dan pas Eject. Is beter voor de cd-speler.

stuart
Bij Part 2 van SOYCD gaan ze naar de climax van het goed opgebouwde nummer om vervolgens weer langzaam af te bouwen.
(het kan voor Rudiger mischien te "heftig" zijn als DS fan )

Guardian of Isis schreef:
En toch 5 sterren, rudiger? :O

Als je alleen 5 sterren geeft voor albums die van begin tot de laatste seconde briljant zijn dan blijft er niet veel over ( buiten de DS albums )

obsqur

Voordat Part 2 begint duw ik de eject-knop in.

Nee hoor, beide delen. Wanneer ik dan toch naar Wish You Were Here luister jaag ik er meteen alle liedjes door.

Guardian of Isis
rudiger schreef:

Nee, maar SOYCD (Parts VI-IX) is meer dan een vierde van het album. Als je die dan niet goed genoeg vindt om te beluisteren, snap ik je 5 sterren niet echt.

Voordat Part 2 begint duw ik de eject-knop in.
Oeh nee, zo mogelijk nóg beter dan Part 1. Gaat alleen allicht een tikkeltje te lang door. Blijft prachtig!