Meshuggah - obZen (2008)

2. Electric Red (5:53)
  3. Bleed (7:24)
  4. Lethargica (5:49)
  5. ObZen (4:26)
  6. This Spiteful Snake (4:54)
  7. Pineal Gland Optics (5:14)
  8. Pravus (5:12)
  9. Dancers to a Discordant System (9:36)
avatar van bennerd
Hier ben ik dus naar benieuwd. Heb nog niets over het album gehoord, maar het is Meshuggah, dus dit kan niet mis lopen.
Ik weet zelfs niet op welk geluid ik hoop. Zowel Nothing, I, Catch 33 en Chaosphere zijn geweldige albums, dus laat maar komen deze handel

avatar van lebowski
Verrassend artwork voor deze band. Mooi.

avatar van bennerd
Inderdaad, dacht eerst dat het een verkeerde hoes was.

avatar van HammerHead
Het is de hoes zoals ie op de Nuclear Blast website staat. Ik vind 'm eerlijk gezegd oerlelijk.

avatar van bennerd
Ik weet het niet echt, het heeft wel iets, maar anderzijds had ik een x-dimensie hoes verwacht, zoals Nothing enzo. Laten we hopen dat de muziek wat wordt. (Dat wordt zelfs een blinde aanschaf, Metalzone Gent kan mij op 7 maart verwachten)

lambf
Inderdaad, een lelijke hoes. Hopelijk voorspelt de hoes niet met wat er met de muziek gaat gebeuren Touwens, wie gaf die stem weg ?, hij is namelijk nog niet gelekt volgens mij

avatar van kaztor
Zo te zien wordt het voor mij dus boekje omkeren!
De muziek van deze band kan echter nooit minder dan fantastisch worden dus kijk ik hier absoluut naar uit.

Ik vind het eerlijk gezegd een mooie hoes. Hou wel van dat vage gedoe. Het zal trouwens wel weer een retestrak album worden.

avatar van HammerHead
Al ben ik niet echt te spreken over het artwork, muzikaal zit het wel goed met deze release, denk ik. Bleed klinkt solide en neigt een beetje naar de stijl van Nothing (mijn favoriete Meshuggah release).

Slechte kwalitiet stream van het nummer Bleed:

avatar van KampF
Soundtrack van de volgende Harry Potter film? Ik wil niet lullig zijn maar Voldemort staat op de hoes.

HammerHead schreef:
Slechte kwaliteit stream van het nummer Bleed:

Dat klinkt al zeer goed, in zijn context waarschijnlijk nog beter. Het doet me ook ietwat denken aan I, qua intensiteit vooral. Gewoon typisch Meshuggah, en dat is precies waar ik op wacht.

avatar van Nakur
KampF schreef:

Die heeft geen neus, of vat ik de grap niet

avatar van Maximusic
Ah eindelijk nieuws over het nieuwe album!
Die cover vind ik niet zo mooi, hopelijk wordt die nog verranderd. Wel eigenaardig, maar tegelijk ook wel lelijk zeker vergeleken met die van Catch 33 en Nothing.
Maar gelukkig gaat het voornamelijk om de muziek. Ik heb net Bleed beluisterd en het klikt wel erg lekker, dus de verwachtingen blijven hoog.

avatar van jellylips
Bleed... wow... de mannen zijn kwaad. Ik hoor er af en toe een groove riff in die echt rechtstreeks uit Catch 33 is gegapt.. maar voor de rest is het allemaal best recht-toe-recht-aan, voor Meshuggah meetstaven dan. En het wérkt!

avatar van Jochempie
Bleed is werkelijk een fantastisch nummer, vooral de solo is geniaal. Dit gaat album van het jaar worden, ik voel het.

Ik vind het artwork ook zeer goed te doen hoor.

avatar van CWTAB
Is al een tijdje gelekt....

max en joep
die gitaristen spelen op 8 snarige (!) gitaren!

avatar van Jochempie
Ja, en ik heb em vandaag al een aantal keer geluisterd en gooi er ook gelijk een 4,5 tegenaan! BAM!

Bobiej
max en joep schreef:
die gitaristen spelen op 8 snarige (!) gitaren!

Dat maakte dat Fredrick zo laag kon spelen dat ze hun bassist konden ontslaan toch ?

avatar van HammerHead
Net voor het eerst beluisterd. Weinig nieuws onder de zon. Het hele album is eigenlijk in Nothing-stijl met riff-invloeden van Catch 33. Echt weer een monster van een plaat.
Het moet raar lopen wil dit niet hoog in m'n jaarlijst geraken. Het is op het eerste gehoor eigenlijk al beter dan alle platen uit 2007 die ik nu ken. Maar goed, ik ben dan ook een echte fanboi.

avatar van Eddie
Jaa eindelijk is ie er, de nieuwe meshuggah, Dit kan natuurlijk nooit tegenvallen. Er zijn nu eenmaal bands die nooit slechte platen maken, het lijkt wel of ze het niet kunnen. Het enige wat ik hoop is dat ze niet verder gaan waar Catch 33 gebleven is, dus meer de electronische kant op. Ik zit nu naar het eerste nummer te luisteren, en het beetje angst dat ik had wordt zo van tafel geveegt. het klinkt zo op het eerste gehoor een beetje als 'Nothig'.

avatar van Eddie
Heb deze plaat nu een aantal keer gehoord en mijn enthousiasme is wel wat getemperd, niet dat het een slechte plaat is in tegendeel, maar ik mis eenbeetje de spanning die ik op platen als 'Nothing', 'DEI' en 'Chaosphere' wel hoor. Ook mis de overdaad aan onmogelijke riffs en drumpartijen, het is allemaal wat meer 'gewoon' 4/4 gespeeld en een stuk minder van die dubbele ritmeschema's die de muziek voor mij zo intersant maakte. Het is absoluut geen slecht album en zal door eddie gewoon op de dag van release opgeeist worden door de plaatselijke cd-boer, maar het is niet van het zelfde niveau als zijn voorgangers. 4*

avatar van kaztor
Heb 'm net gepindaat! Ik zit nu bij #3 en weet dus al zeer zeker dat dit zilveren schijfje een warm plekje in m'n cd-collectie krijgt en dat dit inderdaad al een vroeg ultiem hoogtepunt van dit jaar is!

EDIT:

Hij 'lijkt' inderdaad wat meer recht-toe-recht-an te zijn, maar de riffs lijken hier wat ingewikkelder te zijn. Leuk hoe elke Meshuggah-plaat zo herkenbaar, maar tegelijk altijd anders klinkt. Een band om op handen te dragen!

Vooralsnog een 4,5!

avatar van Jochempie
Ik moet midden van de plaat nog wel echt op me laten groeien, maar de laatse 3 en de eerste 3 nummers vind ik echt fantastisch, allemaal. Hoogtepunten zijn tot nu toe Electric Red met zijn Nothing-esque groove, Dancers met zijn Catch 33 achtige gevoel (een soort mini epic) en Bleed wat net een Mini-I lijkt. Ja dit mag dan wel een combinatie zijn van alle andere platen en geen vooruitgang zoals ik had gehoopt, maar het is oh zo fantastisch. Tis gewoon een best of met allemaal nieuwe nummers, en dat is ook de enige manier om een best of te kunnen maken bij de band.

max en joep
mysticwizard schreef:
Ik ga meshuggah maar eens ontdekken.

ik eens her-ontdekken geloof ik

mysticwizard schreef:
Ik ga meshuggah maar eens ontdekken.

Ga je nog nekpijn van krijgen!

Jochempie schreef:

Ik denk dat 'simpeler worden' de enige 'vooruitgang' van deze band zou zijn, en dat zou dan weer tegelijkertijd kwalitatief geen 'vooruitgang' meer zijn... Deze band speelt gewoon TE goed en heeft zo hun eigen maffe platform en logica. Ze boeken eigenlijk alleen vooruitgang als ze hun eigen onmogelijke dingen blijven doen, zodat wij blijven zeggen 'Goh, dat en dat nummer is gewoon onmogelijk!'

Wat bedoelen ze trouwens met de titel? Dat ze 'obsceen' goed zijn ofzo?
Kan kloppen.

Zou mij iemand kunnen komen slaan aub? Het is een schande dat ik deze groep niet kende. HULDE MESHUGGAH

Waar en wanneer?

lambf