Meshuggah - obZen (2008)

2. Electric Red (5:53)
  3. Bleed (7:24)
  4. Lethargica (5:49)
  5. ObZen (4:26)
  6. This Spiteful Snake (4:54)
  7. Pineal Gland Optics (5:14)
  8. Pravus (5:12)
  9. Dancers to a Discordant System (9:36)
leander? schreef:
De onbetwiste #1 in mijn top 10 2008!

Yup, mijne ook

avatar van progressive
mijnes ook:P

Mijnes ook, een dikke, vette nummer 1 notering!!!!!

avatar van bennerd
Mijnes net niet meer Ook al blijft hij lekker hoog staan.

avatar van meyer
eenzaam aan de top van 2008!

Op #62 in de eindlijst van het jaar....

avatar van Ploppesteksel
Dat is inderdaad wat laag, vind ik ook zelfs. Dit album had van mij ook top 25 mogen staan, daar ik het erg goed vind, en dat zonder metalliefhebber te zijn. Volgens mij kent gewoon niet genoeg man het.. Dat gevoel heb ik ook bij Lady Linn & Her Magnificent Seven.

Ploppesteksel schreef:

Achja, dat is Meshuggah. Bijna niemand kent het, maar wie het kent vind het bijna altijd geniaal. Het gaat dus niet zozeer om te lage stemmen, maar om te weinig stemmen..

avatar van andnino
Niemand kent het? toch 108 stemmen hier, dus dat is niet niks. Voor zoveel stemmen is het toch een vrij lage plaats in de jaarlijst.

stuart
Oeff...

voltazy
kaztor schreef:
Op #62 in de eindlijst van het jaar....

ach, mijn halve top van 2008 was in geen velden of wegen te bekennen in dat lijstje

Wat een belachelijk laag cijfer voor toch echt wel de beste plaat van meshuggah.

avatar van Ploppesteksel
Laag ? Behoorlijk hoog toch..
Je ziet gewoon dat op dit album nog 30 meer man, zoals ik, heeft op gestemd dan op de vorige. En dat zijn niet-Meshuggah kenners die de plaat gewoon eens wilden leren kennen en het gemiddelde ook omlaag halen omdat, althans ik toch, niet zo goed tegen grunten kan..

Ploppesteksel schreef:
Laag ? Behoorlijk hoog toch..

Ik zit met een dilemma: ofwel reageer ik hier nu op en wordt ik voor mierenneuker uitgescholden, ofwel laat ik het maar staan en laat ik mijn eergevoel varen

edris.
Bedoel je dat het geen grunt is?

avatar van bennerd
Yep. Het is veel meer een brul dan een grunt.

Grunts zijn te horen in de deathmetal-scene (u weet wel: Dat vormloze gerochel dat geen hond verstaat). Dit is gewoon lekker bruut gebrul uit een superbrute strot.

kaztor schreef:
Dat vormloze gerochel dat geen hond verstaat

Jij moet ook je mond spoelen

avatar van Ploppesteksel
Ach, vergeef mij, ik ben geen metalkenner

andnino schreef:

Geef ik je gelijk in. Maar dat is spelen met taal he;) Natuurlijk kent niet niemand het (anders zou ik het ook niet kennen en zou ik er helemaal niet over kunnen schrijven)

Ik bedoel te zeggen dat het in verhouding tot de kwaliteit erg onbekend is.

Overigens sinds kort ook #1 in top 10

avatar van king_pin
Meshuggah is toch echt een van de populairste metalbands van dit moment hoor...

Gaaf album maar jammer dat ze niet verder zijn gegaan met experimenteren ( I, Catch 33) want dat is voor mij Meshuggah op z'n hoogtepunt.

king_pin schreef:
...

Ik ben er eerlijk gezegd erg blij mee. I was fantastisch, maar Catch 33 vond ik veel minder. Geef mij maar deze Meshuggah.

bennerd schreef:

Ik vond I goed, Catch 33 ook, maar er schuilt nog veel meer potentie in! Ik stel me een soort Catch 33 voor met materiaal allemaal op het niveau van Bleed, Electric Red en Dancers... en dan met van die fenomenale epische stukken als Sum Meshuggah is natuurlijk al goed bezig, maar ze kunnen gewoon nog beter, dat voel ik.

Joy
tzal mij benieuwen hoe lang ik er - met obzen voort eerst in mijn mp3 speler - over doe, op de fiets naar de stad

nomaal minuutje of 15, ik verwacht nu binnen 8 minuten aldaar te arriveren

avatar van HammerHead
Ik betrap mezelf er inmiddels op dat ik, nu ik dit album een jaar tussen de rest van de Meshuggah CD's in de kast heb staan, eerder geneigd ben om iets uit de periode Chaosphere tot Catch 33 te draaien dan deze plaat.

Er passeren zeker een aantal sterke nummers de revue. Vooral op de eerste helft van het album laat de band zich van z'n sterke kant zien. Vanaf This Spiteful Snake wordt het me inmiddels toch iets te plichtmatig en wat weinig fantasierijk, al trekt de afsluiter de plaat toch weer op naar het niveau van de eerste 5 nummers. Op momenten is het allemaal net te voorspelbaar aan het worden, zeker als je het vergelijkt met de pure krankzinnigheid van een een album als Catch 33.

Ik mis op dit album eigenlijk net dat beetje extra wat vrijwel al het voorgaande werk van Meshuggah op z'n eigen manier wel had. Gewoon een solide en goede plaat dus, maar zonder de kers op de taart die het een buitensporig album maakt. Ik heb er inmiddels ook al een halfje vanaf gedaan, er waren betere platen het afgelopen jaar.

Ik vind het album na This Spiteful Snake juist op zijn sterkst
Pineal Gland Optics heeft een beetje dezelfde meeslependheid als Dancers en Pravus dan weer een niet te versmaden openingsrif.
Een theoretische top 5 zou deze nummers, plus Bleed en waarschijnlijk Obzen bevatten. Met bv. Combustion en Electric Red heb ik juist helemaal niet zoveel.

leander?
Mijn excuses, er staan hier helemaal geen "mindere" nummers op. Electric Red bevat een paar machtig vette riffs en cobustion is, met de juiste stemming, verschrikkelijk hard beuken geblazen.

Ik overweeg een 5.

leander? schreef:
Electric Red bevat een paar machtig vette riffs.

Vooral die riff aan het einde. Wat een fantastische groove!!

Bleed gaat nu loeiend door de kamer. Ik hou ondertussen de porceleinen vaas bij de rechter speaker in de gaten...

BSound
5 februari een live-album van de heren!