Meshuggah - obZen (2008)

2. Electric Red (5:53)
  3. Bleed (7:24)
  4. Lethargica (5:49)
  5. ObZen (4:26)
  6. This Spiteful Snake (4:54)
  7. Pineal Gland Optics (5:14)
  8. Pravus (5:12)
  9. Dancers to a Discordant System (9:36)
En nu weer 2,5*...

avatar van Ploppesteksel
Ja. Als ik dan zag welke albums ik 'terecht' een 3 had gegeven, pietste ik hier nog een halfje van af.
Zoals ik al zei vind ik het nog altijd niet echt goed klinken ofzo, maar kon ik het aanhoren & Combustion is één van mijn favoriete nummers van 2008. Dus dat is net niet gebuisd..

Begrijpelijk ja.

Edit: zojuist binnengekregen! Zeer fraai artwork!

avatar van gherdt
Er mogen bergen verzet worden wil dit niet de beste plaat van 2008 worden. En Meshuggah kan na dit werkje definitief worden gekroond tot bruutste, vetste en beste metalband allertijden.
De drilboor Bleed, het allesverzengende Lethargica, het slepende Dancer To A Discordant System, het Slayeriaanse (!) Combustion. Louter hoogtepunten! Jammer dat de rest van het zware metaal tegenwoordig geenszins in de buurt komt, ja misschien Nile ofzo maar dat luistert toch een stuk minder lekker weg, eenzaam aan de top!!!
En dat zeldzaam lelijke, kitscherige en lachwekkende artwork maakt het plaatje compleet. Evenals de nihilistische mens als machine teksten. Geweldig!

gherdt schreef:
Er mogen bergen verzet worden wil dit niet de beste plaat van 2008 worden.

Ik weet het eigenlijk al wel zeker.

Dat de schijf al in januari te horen was zegt meer over Meshuggah's genialiteit dan over de rest van het aanbod.

Pineal Gland Optics, daar VALT gewoon niet overheen te komen!
Geschift goed!

avatar van andnino
Zó gigantisch benieuwd hoe ze dit live gaan doen 3 september in de melkweg, en ik mag ze ook nog eens interviewen! zelfs als ik voor mn examens zak maakt dat het jaar nog steeds goed

Ik heb ze live gezien op Pukkelpop en dat viel toch behoorlijk tegen. Het klonk goed, zoals op de platen, maar het geluid was veel te zacht. Als ik op 10 a 15 meter van het podium sta wil ik niet met mijn buurman kunnen praten en dat kon nu wel. En dit was toch echt alleen bij Meshuggah het geval. Bij Neurosis stond het volume wel loeihard.

Daarnaast vond ik het live niet de brute intensiteit hebben als op bijvoorbeeld dit (super) album. Ik ben bang dat, dat live ook niet gaat lukken. Bleed haalde niet de superintensiteit als op cd en dat begin van Pravus (op cd briljant) komt live niet zo over. Jammer want de bruutste band op cd die ik ken verliest het live van snellere metalbands. Of zou het toch alleen aan het volume hebben gelegen?

avatar van andnino
Ik ben trouwens zeker niet de enige die opmerkt dat de persoon op de cover dezelfde is als die op de cover van Selfcaged?

andnino schreef:

Nu je het zegt!

ventje schreef:

Laat die 'snellere' bands een nummer van Meshuggah spelen en ze zitten met de handen in de lange haren.

avatar van andnino
Zag ze eergister live in de melkweg (oude zaal), christ, wat was dát vet zeg! Volume was precies goed, en geluid was misschien wel beter dan op cd!

avatar van DJ-J.B
vooral obZen, Combustion en Bleed zijn fantastische liedjes

schandalig dat deze cd niet boven de 4* sterren krijgt;...

avatar van bennerd
mysticwizard schreef:
schandalig dat deze cd niet boven de 4* sterren krijgt;...

Maar wel prachtig dat hij al aan 101 stemmen zit.

Én dat we slechts één downstemmer (0,5) hebben

Dat wel . Wanneer gaat obzen nu eens nr 1 worden in je top 10? het is veruit het meest gespeelde album van jouw op lastfm /D

avatar van andnino
Dat is gewoon omdat het altijd en overal beluisterbaar is Het mist echter toch net wat dingen om hét album aller tijden te worden. In m'n top 30 staat 'ie al wel .

andnino schreef:
Én dat we slechts één downstemmer (0,5) hebben

Dit album ga je niet bewust een 0,5 geven als je het hebt gehoord. Dat geloof ik gewoon niet en daarom vind ik zoiets erg kinderachtig.

avatar van andnino
Inderdaad. Dat doe ik ook niet bij Tokio Hotel zou ze graag een laag cijfer geven, maar als ik het niet gehoord heb beoordeel ik het niet. Wel jammer dat dit gebeurt bij albums die wél echt goed zijn (zoals obZen dus).

Net gekocht. Klinkt leuk.

avatar van Suicidopolis
Ik heb de voorbije maanden dusdanig vaak naar die album teruggegrepen, dat ik nagenoeg moreel verplicht ben om er dan toch maar de volle 5* tegenaan te smijten. Telkens ik hem wegsteek duurt het hooguit een paar dagen eer hij terug in mijn CD speler belandt. Wat mij zo fascineerd aan dit album is in 1 woord samen te vatten: sfeer! Tonnen prachtige, mystieke, doordringende, pakkende, en ook wel mokerende sfeer. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zo de, soms ambetante, neiging om een album ook voor eeuwig te associëren met zijn artwork. In dit geval zorgt dat ervoor dat het geheel vanwege de donkere grijze/appelblauwzeegroene tekeningen met die rare fantasy-achtige constructie, nog eens dat extra tikkeltje dark-fantasy meekrijgt, wat het geheel absoluut àf maakt.

Als dit album zo blijft doorgroeien kan ik alleen maar dromen van de ongekende hoogtes waar het me naartoe zal brengen...

Overigens, die breaks in ObZen zijn werkelijk Goddelijk!

avatar van laboomzaa
@ Suicido...deze keer ben ik het helemaal met je eens

Knetter goede plaat!!!

avatar van Ploppesteksel
Heb hem maar eens gehuurd van de bib; en jawel. Ondanks dat ik het in't begin barslecht vond, buiten Combustion, kan ik het nu wel helemaal verdragen en vind ik buiten Combustion ook nog Bleed & Dancers to a Discordant System uitschieters. Goed album!
Misschien nog wel een 4, maar hoger zit er toch niet in

Suicidopolis schreef:
Overigens, die breaks in ObZen zijn werkelijk Goddelijk!

Zekers!!

En dan die groovende, alles vermorzelende en steeds verschuivende monsterriff aan het begin. Daar zijn deze gasten echt meester in!!!
Net alsof er een kudde dinosaurussen op je dode lichaam staan te walzen!!

Ik lees verscheidene malen over dat de muziek van Meshuggah koud en melodieloos is.... Mijn visie: Omdat het metal (en dan wel zwaar beukende metal!) is heeft deze band m.i. de schijn vaak tegen. Wie wat beter luistert ontdekt de progressieve lagen in deze muziek en daarmee ook de pure schoonheid dat dit zeker in zich meedraagt. En dan heb ik het nog niet over de solo's gehad die zwaar door Allan Holdsworth zijn geïnspireerd. Luister bijvoorbeeld naar het einde van Lethargica of dat van Dancers.. waar alles samenkomt. Als ik dat hoor overkomt me een soort gelukzalig 'totaal'-gevoel dat nauwelijks te beschrijven valt en voor mijn gevoel absoluut 'melodieus' is.

bro
heeft wat meerdere luisterbeurten nodig voorspel ik. voorlopig 3.5*. maar de kans op verhoging bestaat, terwijl de kans op verlagen héél klein is.

bro schreef:

heiden

bro
mysticwizard schreef:

heiden

jij moet dringend eens de mening van een ander te leren waarderen, Kristof
ik vind het beste een goede cd, maar niet geniaal.

Ik moet eerlijk bekennen dat dit album me niets tegenvalt. Na alle positieve reacties van personen die me tegelijkertijd ook zeiden dat het niets voor me zou zijn. Nou kan ik dat laatste ook bevestigen. Het is inderdaad niet zoveel voor mij. Maar ik heb wel ontdekt dat ik het niet heel erg vervelend vond om naar te luisteren. Bleed vond ik stiekem wel een leuk nummer. Boven al mijn verwachtingen geef ik het een 3,5* Ik denk dat het nog wel eens voor herhaling vatbaar is.

avatar van knoltor
Suicidopolis schreef:

En daarom is artwork zo ontzettend belangrijk! En dus het kopen van een album ook. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze alleen maar op mijn harde schijf heb staan (ja, ik schaam me) en dus niet echt over het artwork mee kan spreken.
Maar in het algemeen: een goede plaat heeft ook mooi artwork (prachtig voorbeeld: The Ocean - Precambrian). Als het er niet uitziet ben ik sowieso geneigd het een kutplaat te vinden. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

avatar van hansjuvefan
Op hun myspace klinken de songs nogal vanuit de verte. Is dat ook zo op de cd?

leander?
De onbetwiste #1 in mijn top 10 2008!

@hansjuvefan, ja. Het myspace geluid is wat minder.