U2 - Achtung Baby (1991)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Zoo Station (4:36)
  2. Even Better Than the Real Thing (3:41)
  3. One (4:36)
  4. Until the End of the World (4:39)
  5. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:16)
  6. So Cruel (5:49)
  7. The Fly (4:29)
  8. Mysterious Ways (4:04)
  9. Trying to Throw Your Arms Around the World (3:53)
  10. Ultra Violet (Light My Way) (5:31)
  11. Acrobat (4:30)
  12. Love Is Blindness (4:23)
  13. Lady with the Spinning Head (UV 1) * (3:53)
  14. Blow Your House Down * (3:30)
  15. Salome * (4:31)
  16. Even Better Than the Real Thing [Single] * (3:40)
  17. Satellite of Love * (4:00)
  18. Who's Gonna Ride Your Wild Horses [Temple Bar Remix] * (4:49)
  19. Paint It Black * (3:20)
  20. Even Better Than the Real Thing [Fish Out of Water Remix] * (4:09)
  21. Mysterious Ways [The Perfecto Remix] * (7:06)
  22. Night and Day [Steel String Remix] * (6:58)
  23. The Lounge Fly Mix * (6:27)
  24. Fortunate Son * (2:40)
  25. Alex Descends Into Hell for a Bottle of Milk / Korova 1 * (3:37)
  26. Where Did It All Go Wrong? * (3:56)
Feeder
DonDijk schreef:

ik daag je uit om One uit te zitten...

djeffibrelich
lange rob schreef:
Hier kan ik het alleen maar helemaal mee eens zijn. Prachtig gezegd!

cool

avatar van Galithos
djeffibrelich schreef:
ik daag je uit om een liedje van dit album een filler te noemen.

Ik daag je uit om even better than the real thing en mysterious ways op een harde volume op te zetten en dan proberen stil te zitten.

Ik daag je uit om liedjes als one, ultraviolet en love is blindness uit te zitten en daarna te beweren dat ze je ijskoud achterlieten.

Dit was u2's duidelijke hoogtepunt.

Hiervoor en hierna was het allemaal wel goed maar nooit beter.

achtung baby is en zal altijd een tijdloos document blijven van mischien wel de grootste rockband op aarde.

5* omdat er niks maar dan ook niks mis mee is.

Je hebt zeker gelijk, een van de beste albums uit de geschiedenis van de muziek.

en nog twijfelen mensen aan deze groep, ze worden nu alleen maar beoordeeld op hun latere albums, kijk eens terug naar het verleden en je weet waarom je van deze groep houd!

avatar van Galithos
Ik vind de meeste nieuwe liedjes ook wreed.

DonDijk
vet wreed

prachtig... subliem... dat soort woorden komen in mijn op..

so cruel voor de tekst een van me favoriete... even better than the real thing en mysterious ways als harde volume nummers... trying to throw your arms around the world en ultraviolet als gewoon mijn favo nummers en dan heb ik het niet eens over derest.. prachtig album en ik ben blij dat ik niet de enige ben die dat zo vind.. ***** is zelfs te weinig voor dit stuk meesterwerk

avatar van rudiger
de max voor dit schijfje .
daar zijn de meeste het wel over eens , net zo sterk als Joshua tree .

Feeder
rudiger schreef:
de max voor dit schijfje .
daar zijn de meeste het wel over eens , net zo sterk als Joshua tree .

Dit vind ik dan weer 1 van de minste van U2, het album 'ligt' me gewoon niet. Er staan inderdaad enkele heel goeie nummers op maar het geheel weet me zeker niet te overtuigen. Wie weet, misschien zie ik op een dag de schoonheid in van dit legendarische album.

Ik denk het wel Feeder; misschien achterstevoren luisteren, te beginnen bij Love Is Blindness en Acrobat; die zijn namelijk van een hoger nivo als de eerste 2 nummers.

avatar van rudiger
ongelofelijk dat u2 SO CRUEL nooit op single heeft uitgebracht en ook niet live ten gehore heeft gebracht .
1 van de beter u2 songs .

Ik heb One lange tijd een van de beste U2-nummers gevonden maar ik ben bang dat men er in geslaagd is dit compleet grijs te draaien en de volstrekt overbodige nieuwe versie van vorig jaar heeft dit nummer wat mij betreft de das om gedaan.

Als ik de CD nu nog draai slaai ik One over en dat was 10 jaar geleden ondenkbaar. Daarom van 4 terug naar 3,5 punten.

avatar van frankvankesteren
Verhoogd naar 4*

Ook ik ben inmiddels redelijk obsessed dor het herkenbare gitaar-geluid van The Edge. Dat in combinatie met een perfect zingende Bono maakt deze plaat uniek en kan U2 niet vergeleken worden met welke band in dit genre dan ook. Mooiste nummers:
Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways en Trying To Throw Your Arms Around The World

avatar van Basje
Eigenlijk weinig aan al het lovends toe te voegen. Toch nog even dit:

Track 9, 10, 11 en 12: ik ken geen CD waarop vier nummers achter elkaar staan die zo briljant zijn.

Een dikke 5

avatar van LeRoi
Misschien wel hun beste album ooit.......
Nr. So Cruel gaat door merg en been: een juweeltje!

avatar van u2rist
Beste album ooit. Ik zoek al sinds 1991 naar iets wat dit evenaart, maar geen groep (ook u2 zelf niet) heeft dit kunnen bereiken. voor wie het niet kent: vergelijk eerst de joshua tree met deze plaat en stel vast: de u2sound is gebleven, terwijl ze toch 180° gedraaid zijn in stijl... een bekend citaat in deze: "het was het geluid van het omhakken van de joshua tree". dit is een absoluut experiment voor de rock geweest, en geslaagd. zet op die boel. ik was 14 toen ik het leerde kennen. ik vond het, slechts with or without you, sunday bloody sunday enz... kennende, ronduit walgelijk. tot ik bleef luisteren. en hier en daar al iets kon beginnen smaken: so cruel, love is blindness, one, who's gonna ride your wild horses... en toen vond ik alles geweldig. de intro's van u2 mogen er ook altijd wel zijn: de eerste minuut van deze plaat knettert al meteen. en het stopt niet, het stopt niet. dit is volledig af. toch zijn er nog heel wat outtakes uitgekomen, achteraf, die er ook nog op hadden gekund maar de plaat toch iets zwakker hadden gemaakt. elke song is hier compleet wat ze moet zijn: endless deep, warm, elektrisch geladen, vulkanisch, onvergankelijk.

hmm ze hadden nooit zoo station als opener moeten nemen ..
van de week weer eens gedraaid. vind in feite de laatste 6 a 7 nummers misschien wel het sterkst...
Zoo station / Even better en Wild horses vind ik zwakke nummers ...
De rest grandioos ...

avatar van marco straaten
Ik vind dit album toch fors minder dan the joshua tree, maar uiteraard staan er een paar zeer goede nummers op.

avatar van spruitje
Deze van U2 is samen met Bowie's 'Heroes' en Depeche Mode's 'Black Celebration' voor mij de ultieme soundtrack voor de stad Berlijn, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het liefst heel laat, in de herfst/winter te gebruiken met tonnen melancholie, en als enige kamerverlichting de reflectie van de maan in de vers gevallen sneeuw... Wie ooit in Berlijn is geweest weet (hoop ik) wat ik bedoel. De genoemde artiesten in ieder geval wel, want ze namen deze meesterwerken hier in de Hansa Tonstudio's op.

avatar van rudiger
de foto hierboven lijkt op `n hele jonge Geert Wilders .

avatar van spruitje
HAHA hoe verzin je het! Pas op dat je die Wilders niet óveral in gaat herkennen......:-)

avatar van Ben Post
Het wordt wel een beetje off-topic, maar in dat rijtje past wat mij betreft ook Berlin van Lou Reed.

Nicci
ik snap, behalve de titel, niet zo goed wat dat album van reed met Berlijn van doen heeft.
Bowie woonde destijds in berlijn, maar volgens mij kwam reed New York nauwelijks uit.
wat heeft Achtung baby eigenlijk met berlijn van doen?

Harald
Nicci schreef:
wat heeft Achtung baby eigenlijk met berlijn van doen?

U2 heeft in 1990/91 een tijd in Berlin gewoont

Nicci schreef:

Beetje off topic maar toch:
Berlin van Lou Reed beschrijft het verhaal van een aan drugs verslaafd stel in Berlijn.

Berlijn stond vooral in de jaren '70 model voor een troosteloze stad met veel jongeren zonder toekomstperspectief. Een sfeer van wanhoop en moedeloosheid met veel prostitutie, (hard-)drugsgebruik en zelfmoord. Dat zijn de onderwerpen waar de nummers op Berlin over gaan. Heeft dus niets te maken met of Lou Reed al dan niet in Berlijn geweest is. Het gaat om het sfeerbeeld.

Heroes van Bowie beschrijft hetzelfde milieu waar ook over te lezen is in boeken over Floortje Bloem en Christiane F.

Harald
Klopt. En van "Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo" is er ook een heele goede Bioscoop film gemaakt worden met de Soundtrack van David Bowie

avatar van Ben Post
Nicci schreef:
maar volgens mij kwam reed New York nauwelijks uit.

Nee, nee hij woonde ook in Berlijn. En om dan weer on topic te komen: Die Bahnhof zoo daar begint Achtung Baby weer mee. Genoeg over Berlijn hier

avatar van spruitje
Nog héél even dan: het 'sirene' geluid aan het begin van 'Even Better than the Real Thing' is het geloopte signaal van de Berlijnse U-Bahn op het moment dat de deuren van de trein sluiten!

ik hoor die sirene toch niet alvast :s maar in ieder geval het is wel een goede song, niet het beste wel

avatar van Sater
Op het moment dat Berlin verscheen was Lou Reed er zelfs nog nooit geweest en hij had ook nooit Dubonnet on Ice gedronken.
Toch weet hij dat rokerige, Berlijnse nachtclub gevoel goed te verwoorden.

Nick Cave heeft trouwens ook een tijdje in Berlijn gewoond.

Maar weer terug ontopic.

Ik heb dit album een paar weken terug gekocht, onder andere vanwege de Berlijnconnectie, en ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt. Waar Bono's zang me na verloop van tijd nog wel eens wil gaan irriteren, blijft dat hier vanwege de geweldige instrumentatie uit.