U2 - Achtung Baby (1991)

Ierland
Rock / Pop
Label: Island

1. Zoo Station (4:36)
  2. Even Better Than the Real Thing (3:41)
  3. One (4:36)
  4. Until the End of the World (4:39)
  5. Who's Gonna Ride Your Wild Horses (5:16)
  6. So Cruel (5:49)
  7. The Fly (4:29)
  8. Mysterious Ways (4:04)
  9. Trying to Throw Your Arms Around the World (3:53)
  10. Ultra Violet (Light My Way) (5:31)
  11. Acrobat (4:30)
  12. Love Is Blindness (4:23)
  13. Lady with the Spinning Head (UV 1) * (3:53)
  14. Blow Your House Down * (3:30)
  15. Salome * (4:31)
  16. Even Better Than the Real Thing [Single] * (3:40)
  17. Satellite of Love * (4:00)
  18. Who's Gonna Ride Your Wild Horses [Temple Bar Remix] * (4:49)
  19. Paint It Black * (3:20)
  20. Even Better Than the Real Thing [Fish Out of Water Remix] * (4:09)
  21. Mysterious Ways [The Perfecto Remix] * (7:06)
  22. Night and Day [Steel String Remix] * (6:58)
  23. The Lounge Fly Mix * (6:27)
  24. Fortunate Son * (2:40)
  25. Alex Descends Into Hell for a Bottle of Milk / Korova 1 * (3:37)
  26. Where Did It All Go Wrong? * (3:56)
avatar van Edwynn
Tjonge jonge, ik ben nog echt om aan het raken ook. Ik zit mij hardop af te vragen hoe ik dit al die jaren links heb kunnen laten liggen. Goed. Die singles ken ik wel. En die verveelden me wel. Misschien wel door het vele draaien op radio en tv. Maar in de albumcontext komen ze toch weer anders over. Zoostation en So Cruel hebben toch ook zeker charmes die nader onderzocht dienen te worden door ondergetekende. Wordt vervolgd.

avatar van Shelter
Mooi album is dit zowel kwa muziek als artwork van de hoes en boekje.
Betere nummers voor mij; 2, 3, 5, 7, 8, 10 en 12.
Op de een of andere manier heeft dit album een nogal industrial geluid ik weet niet wat het is, maar het is erg mooi gedaan allemaal.

avatar van Snakeskin
Het is een geweldige plaat. Een geweldige herstart. The Unforgettable Fire, The Joshua Tree, Rattle and hum en deze. Dat is geen prutsrijtje. Wie kan nog meer met een dergelijk hoogstaande rijtje platen aankomen anders dan The Beatles, The Stones, Dylan, Young, REM?

Bowie en Nick Cave.

avatar van devel-hunt
Roxy music (72-76)

Achtung baby, toen werd het als een stijlbreuk gezien van de band. Het roer moest om, het werd allemaal te serieus en prekerig. Resultaat was deze fantastische plaat.
Wel de laatste van de groep die als vanzelfsprekend zo goed was. Vanaf War tot Achtung baby in zo'n flow van kwaliteit zitten zijn weinige bands gegeven.

avatar van Twinpeaks
Mag ik hier Prince nog aan toevoegen?periode van 1984 tot 1989 is toch wel erg goed en constant.

avatar van Snakeskin
En Bruce Springsteen. Alles bij elkaar is het een select gezelschap op een halve eeuw popmuziek.

avatar van Flipman
The Doors? Ik weet niet zeker of het gezelschap echt zo select is als jij doet vermoeden, hoewel ik het met je eens ben dat het razend knap is .

En met U2 zou je bijna kunnen zeggen dat ze vanaf hun debuutalbum alleen maar puik werk hebben afgeleverd tot en met Achtung Baby, maar helaas, daar vind ik hun tweede plaat, October, toch niet bijzonder genoeg voor.

Snakeskin schreef:

Tis maar hoe je er tegenaan kijkt. Maar allemachtig, heb je even? Hele waslijsten kan ik je daarvan geven.

Overigens zit ik in een herontdekkingsfase van U2. De oude albums bevallen me nog altijd het best, maar ook het spul van na Joshua Tree begint me zo langzaamaan in zijn tentakels te krijgen.

Snakeskin schreef:

Bowie, dEUS, Radiohead, Nine Inch Nails, Sigur Ros, Godspeed You Black Emperor, Can, Sonic Youth, Motorpsycho, etc. etc. Er is hier trouwens al een forumtopic over, maar die kan ik zo 1-2-3 niet terug vinden.

Snakeskin schreef:

Dat zijn er niet zo heel gek veel wat mij betreft. Men kan nu wel van alles gaan roepen (en met driekwart ben ik het niet eens) maar het rijtje Unforgettable Fire t/m Achtung Baby is echt wel heel bijzonder.

avatar van Deren Bliksem
Waits.

avatar van Tony
Denk dat Edwynn gelijk heeft als hij zegt, dat je hele waslijsten bands kunt noemen die 4 klasse albums op rij hebben afgeleverd, maar in verkoopaantallen wordt 't al lastiger. Wil hier Zappa niet onvernoemd laten, met minstens 5 x zo'n rijtje van 4 topalbums...

avatar van Edwynn
Met verkoopaantallen meet je geen kwaliteit.

avatar van Tony
Alweer gelijk.

avatar van vielip
Ik herken veel van Edwynn's ervaring met dit album. Bij mij heeft het ook minstens 10 jaar stof liggen happen in het cd rek voordat ik het toch maar eens aandachtig en zonder vooroordelen ben gaan luisteren. En ontdekken!

avatar van Snakeskin
...en Talking Heads, The smiths, Elvis Costello, Led Zeppelin, Pink Floyd. Ik heb het onvoldoende scherp gesteld. Hoewel ik in perspectief het aantal artiesten en bands dan nog steeds select vindt.

Wat ik eigenlijk wilde stellen is dat u2 gedurende haar bestaan bij elke release mag rekening op een geweldige mediabelangstelling omdat men er in geslaagd is relevante muziek te maken die dat rechtvaardigdt. En dan vallen bands als bijvoorbeeld Sonic Youth bijvoorbeeld af ondanks een trits prachtige platen.

avatar van Edwynn
De alternatievere bands opereren binnen stijlen die nooit een groot publiek zullen trekken. Ook de PR speelt daarin een grote rol. In welke mate U2's muziek relevanter is ten opzichte van een Deathspell Omega of een Sonic Youth is dan ook niet vast te stellen. Je kunt alleen vaststellen dat U2 net als die andere bands ook een volstrekt eigen geluid en een eigen gezicht heeft. En dat ze die eigenschappen hebben weten te koppelen aan een goed stel albums natuurlijk. Maar omdat U2 nu eenmaal publieksvriendelijke rock en pop maakt, hebben ze een megapubliek weten te bereiken.

avatar van sierrra
Edwynn schreef:

Ik vind publieksvriendelijk toch wat te kort door de bocht. De laatste drie albums oké, maar ik weet bijna zeker dat heel veel U2 fans bij het horen van The Fly als eerste single van dit album toch wel
even de wenkbrauwen hebben opgetrokken. Idem bij Zooropa en PoP. Nu ruim 20 jaar na release klinkt het allemaal redelijk vertrouwd, maar in 1991 was enige gewenning wel aan de orde.

Tevens zullen er best een aantal artiesten op te noemen zijn die meerdere klasse albums achter elkaar hebben afgeleverd, maar het drieluik TUF,TJT en AB is in stijl dermate divers dat ik dit toch wel een bijzondere prestatie vind. Misschien dat je Talk Talk in die trant ook kunt noemen. Meerdere klasse albums met een toch wel een divers geluid. Vergeet ook Radiohead niet.

avatar van Snakeskin
Nee, U2 brengt muziek waarmee zij ondertussen decennia lang een publiek triggert. Dat is kwalitiet. Als zij publiekvriendelijke muziek maakte dan was de aandacht verflauwd en was men er niet in geslaagd om op nog steeds huidige podium te kunnen acteren. Daar is echt meer voor nodig.

avatar van Edwynn
Sierra verwart publieksvriendelijke muziek met een drastische stijlwijziging. En de redenaties van Snakeskin grenzen aan mythevorming.

avatar van sierrra
Ik hoor dan graag jou definitie van publieksvriendelijk?

avatar van Snakeskin
Het ontbreekt Edwynn aan realiteitsbesef. Dat u2 populair is en namelijk geen mythe.

sierrra schreef:
Ik hoor dan graag jou definitie van publieksvriendelijk?

Moet ik dat hier uitleggen? Muziek die door brede publieksgroepen aftrek vindt, omdat er wel gerockt wordt maar dan een beetje. Of omdat er wat industrial invloeden gebruikt worden maar dan een beetje. Zodat je het op de radio kan draaien. Mainstream. Dat bedoel ik ermee. Wel verdomde goed. Dat wel. En natuurlijk is dat kwaliteit. Maar dat hoeft niet automatisch meer kwaliteit te zijn dan artiesten die andere genres opereren. Wat wel bijzonder is, is dat U2 een groep is van de lange adem. Geen bezettingswisselingen bijvoorbeeld. Kom daar maar eens om.

avatar van Flipman
Snakeskin schreef:
...en Talking Heads, The smiths, Elvis Costello, Led Zeppelin, Pink Floyd.
WTF?! Heb ÍK Pink Floyd NIET GENOEMD?! Wat is er met me aan de hand ! Hoe kon ik die nou vergeten ...

Weet iemand hoeveel exemplaren er van die Überbox verschenen zijn? Ik lees overal limited, maar er staat nergens een getal. Voor bijna 600 euro moet het toch wel iets speciaals zijn vind ik

avatar van Running On Empty
Hij was oorspronkelijk iets van 350 Euro. Overigens is de gewone Deluxe box ook heel aardig.

Cured
Jongens......hebben jullie dat er echt voor over? Ik vind het ook een fantastisch album, maar zo gek ben ik niet.

Die Deluxe box was toch iets van 150 euro?

avatar van Running On Empty
Ik heb voor de Deluxe 90 Euro betaald.

Cured
OK, ik wist het niet precies meer (ik heb 'm een half jaar geleden in handen gehad). wel gaaf trouwens.